Millainen sairaus MS-tauti teidän mielestänne on?

  • Viestiketjun aloittaja Mielenkiinnosta kysyn
  • Ensimmäinen viesti
Alkuperäinen kirjoittaja Kärppänä heinälatoon:
Eivät ole. ....valitettavasti faktatietoa. Jotkut kävelevät ihan loppuun saakka. :) Mutta rappeuttava se on kaikilla, ja vaikka itse voikin osittain vaikuttaa siihen, kuinka tauti etenee, estää ei valitettavasti pysty.
Mieliala ja positiivisuus/yritteliäisyys auttaa paljon :)
 
MS tauti on sairaus, jota en toivoisi kenellekään. Jokaisella sairaus ilmenee hieman eri tavalla ja eteneminenkin on hyvin yksilöllistä. Tiedän erään, joka meni 7 vuodessa sairauden toteamisesta niin huonoon kuntoon, että joutui sairaalaan vuodepotilaaksi :'(
 
vieras
Alkuperäinen kirjoittaja LotL:
No etenevä lihasrappeumasairaushan MS on eli kyllä se jossain vaiheessa tulee liikkumiseen vaikuttamaan jollain lailla vaikka ei olisi aggressiivisesti etenevä. Toki muut perussairaudet ja infektiot vaikuttavat myöskin sairaudenkulkuun.
Lihasrappeumasairaus??????? Kannattaisko tarkistaa...
 
Löysinpä mielenkiintoisen ja itseäni koskettavan ketjun. Mulla on ollut MS diagnoosin kanssa kuusi vuotta, siitä eläkkeellä viisi vuotta. Oireita oli pari vuotta ennen diagnoosia.

Ensimmäiset vuodet olivat rankkoja, kun etsittiin sopivaa lääkitystä. Mikään ei tuntunut sopivan. Pahenemisvaiheita oli 4-5 x vuodessa ja aina olin sairaalassa pyörätuolissa. Lopulta löytyi mulle sopiva lääke ja pari vuotta meni ilman sairaalajaksoja. Toki muita oireita oli ja on; tasapainovaikeuksia, rakko-ongelmia, nielemisvaikeuksia, muistiongelmia, tuntopuutoksia, voimakasta fatiikkia.

Silloin kun ei ole noita pahenemisvaiheita eli jaloista ei mene voima, pystyn liikkumaan normaalisti. Harrastan juoksemista; 5-6 x viikossa 8 km. Juokseminen pitää lihakseni (ja mieleni) hyvässä kunnossa ja toipuminen sen ansiosta on nopeampaa.

Joulukuussa sain neurologiltani luvan alkaa treenata puolimaratonia varten. Ennen diagnoosia olin treenannut täyspitkää maratonia varten. Silloin se piti kuopata se haave. Kaikin puolin on terveydestä pidettävä hyvää huolta.

Tulehduksia täytyy välttää (huomenissa hammaslääkäri). Mulla on oireeton virtsatieinfektio salakavala. Vie jalat alta ja syy selviää vasta sairaalassa kun pissanäyte otetaan. Nykyisin yritän silloin tällöin käydä labrassa näytteen antamassa.

Juuri olen sairaalasta kotiutunut taas. Yksi pe kävin normaalisti juoksemassa 8 km, su alkoi tuntua voimattomuutta jaloissa ja ma en enää kävellyt. Nykyinen lääkitys ilmeisesti on menettämässä tehoaan. Ensi kuussa aloitetaan uusi lääke. Osastolla tiputetaan suoneen kolmena päivänä lääke (Mitoksandroni) kolmen viikon välein kaikkiaan seitsemän kertaa. Sydänoireita voi tulla ja tarkka seuranta.

Tänä talvena on näköni huonontunut oleellisesti ja sain lopulta mentyä silmälääkäriin. Tämä kauhisteli, miten paljon näköni on huonontunut 1½ vuodessa. Syykin selvisi: ms-taudin aiheuttama näköhermon rappeuma, jota ei voi laseilla korjata, johtaa näön menetykseen. Rappeuman etenemistä ei voi ennustaa. Voi mennä vuosi hyvin näön kanssa tai kymmenen vuotta. Ajokortti lähti pois. Telkkaria en normietäisyydeltä näe, siis tekstejä. Lukulaseihin löytyi erikoislinssit ja ainakin toistaiseksi pystyn lukemaan.

Mulla on kaksi läheistä ms:ää sairastavaa, siskoni ja kälyni. He ovat molemmat saaneet diagnoosinn n. 25-vuotiaina ja molemmilla tosi aggressiivinen tauti. Kokemukseni ja tietämäni mukaan näin usein onkin, kun sairastuu nuorena. Siskoni on nyt 43 ja on n. 15 v ollut pyörätuolissa. Viimeiset viisi vuotta tauti on mennyt rajusti alaspäin. Sisko asuu palvelutalossa, on täysin avustettava. Kädet ei toimi, jalat ei toimi, on vaipoissa, puhe huononee koko ajan, samoin näkö ja kuulo. Selkeitä pahenemisvaiheita ei ole ollut ja esim. kortisonipulssihoitoa ei voi käyttää toisin kuin mulla. Kun mulla menee jalat alta saan pulssihoidon ja voima palautuu. Tauti on siis jokaisella aivan erilainen. Ei voi verrata naapuriin.

Kun sain diagnoosin, ensimmäinen ajatukseni oli kamala järkytys ja toivoin, että olisipa ollut syöpä, joka olisi tappanut heti eikä tälleen hiljaa hivuttamalla. Toki syöpäänkin on hyviä hoitoja...

Kai mä olen taistelijaluonne. En helpolla luovuta ja menen vaikka läpi harmaan kiven. Elämässäni on näitä kriisejä ollut vaikeasta erosta, viiden lapsen yksinhuoltajuudesta, yhden lapsen tapaturmaisesta kuolemasta, ms-diagnoosista, talousongelmiin, masennuksesta, itsemurhayritykseen. Puhumattakaan vaikeasta lapsuudsta ja nuoruudesta, hyväksikäytöstä, äidin alkoholismista lukuisiin pienempiin ongelmiin...

Terapiassa olen käynyt vuosia ja se jatkuu. Ja siitä on oikeasti ollut apua. Mulla on on ollut onni saada mahtava, mulle sopiva terapeutti, joka on pysynyt samana kaikki nämä yhdeksän vuotta. Tässäpä mun tarinaani ms-taudin kanssa.

MS ei ole lihasrappeumasairaus vaan keskushermostosairaus, autoimmuunisairaus.
 
"mäsä"
"Neurologit toteavat, että MS-tautia esiintyy eniten 45 leveysasteen pohjoispuolella, jossa aurinkoa saadaan vain vähän ja väestö potee yleisesti D-vitamiinin puutetta. Suomi sijaitsee leveysasteiden 60 ja 70 välillä.

Ensimmäisessä tutkimuksessa mitattiin 98 MS-potilaan ja 17 terveen verrokin S-D-25. Verrokkien keskiarvo oli 90 nmol/l ja lievää tautia sairastavien potilaiden keskiarvo oli 85 nmol/l, mutta vakavasti sairaiden vain 52,5 nmol/l (taulukko 1). Huom! Olen muuttanut yksiköt meillä käytetyiksi (nmol/l).

MS-taudin vakavuusaste (EDSS score) korreloi käänteisesti S-D-25:n kanssa (Kuvio 2).

Toisessa iranilaistutkimuksessa mitattiin 200 MS-potilaan S-D-25. Sen pitoisuutta verrattiin masentuneisuuteen ja väsymykseen. Tulosten mukaan lähes puolet potilaista poti D-vitamiinin puutetta. Mitä suurempi puutos oli, sitä enemmän esiintyi masentuneisuutta.

Iranilaiset tutkimukset tukevat Turun yliopistoklinikan neurologien tutkimusta, jota johti dosentti Merja Soilu-Hänninen (viite 20). Siinä D-vitamiinilisä (yli 70 mikrogrammaa päivää kohti annettuna) lievensi taudin oireita ja hidasti sen etenemistä. Uudempi turkulainen D-vitamiinitutkimus osoitti, että D-vitamiinilisä lievensi taudin oireita sitä enemmän, mitä vakavampia ne olivat. MS-potilaille ei riitä viranomaissuosituksen mukainen määrä, vaan tarvitaan ainakin kymmenkertainen päiväannos."

D-vitamiini ja MS-tauti - Terveysuutiset - Tohtori Tolonen
 
"mäsä"
D-vitamiini ja MS
https://sites.google.com/site/erkkikuure/d-vitamiinijams

"D-vitamiinin vaikutukset ihmisen terveyteen ovat huomattavan laajat, Oxfordin yliopiston geenitutkimus kertoo. Sen mukaan D-vitamiini vaikuttaa mm. MS-tautiin, nuoruustyypin diabetekseen ja Crohnin tautiin liittyviin geeneihin sekä yli 2000 muuhun geeniin. Genome Research -lehdessä tutkijat kertovat DNA-sekvensoinnin avulla löytäneensä ihmisen genomista 2 776 paikkaa, joihin D-vitamiinin reseptoriproteiini sitoutuu, ja havaitsivat niiden kasautuvan monien autoimmuunitauteihin liittyvien geenien lähettyville. Havainto viittaa siihen, että D-vitamiini saattaa vaikuttaa mm. SLE-taudin (systeeminen lupus erythematosus), nivelreuman ja useiden syöpien syntyyn. Tutkijat havaitsivat lisäksi D-vitamiinin vaikuttavan huomattavasti 229 geenin aktiivisuuteen, joista mm. IRF8-geeni on yhdistetty MS-tautiin ja PTPN2 nuoruustyypin diabetekseen ja Crohnin tautiin. D-vitamiini vaikuttaa hyvin monien sairauksien kehittymiseen." LÄHDE: Uutispalvelu Duodecim

Osteoporoosissa kalsiumia liukenee luista ja kertyy verisuonten seinämiin, jossa vaarana (mm. sydänkohtausriski) tai pehmytkudoksiin kuten aivoihin (mm. MS-tauti ja dementiariski).

Vuoden 2012 ECTRIMS-kongressissa Sreeram Ramagopalan Oxfordin yliopistosta kertoi uusista D-vitamiinia koskevista tutkimustuloksista. Britanniassa on todettu selkeä yhteys riisitaudin ja MS-taudin välillä: jos on sairastanut riisitaudin, MS-taudin riski suurentuu 2,4-kertaiseksi. Ramagopalan esitteli myös tutkimusta, jossa on osoitettu, että T-lymfosyyttien D-vitamiinireseptorit alkavat toimia kunnolla vasta kun D-vitamiinipitoisuudet ovat nykyisen viitealueen (mikä viitealue on käytössä ?) suurimman kolmanneksen alueella.

New randomized controlled trial says, vitamin D prevents and delays multiple sclerosis
New randomized controlled trial says, vitamin D prevents and delays multiple sclerosis | Vitamin D Council

10 µg (mikrogramma) = 400 IU tai KY (kansainvälinen yksikkö)

10 ng/ml = 25 nmol/L

The multiple sclerosis D-lemma
The multiple sclerosis D-lemma | Vitamin D Council
 
"mäsä"
C- ja D-vitamiinin sekä magnesiumin ja Omega-3 rasvahappojen puute on mm. Suomalaisten yleisin ravitsemuksellinen puutos.

C-vitamiinia 500-1000mg / vrk (10–20 prosenttia läntisestä väestöstä kärsii uusienkin tietojen mukaan yhä C-vitamiinin puutteesta, Suomessa luultavasti vielä useampi). C-vitamiinia kannattaa tankata joka päivä. C-vitamiinin puutos altistaa lukuisille eri sairauksille. Kun C-vitamiinia ei ole riittävästi, sitä ei riitä kaikkiin kehon soluihin ja kudoksiin. C-vitamiinin lisäämisestä ei ole haittaa, sillä sitä ei voi saada liikaa. C-vitamiini on vesiliukoinen ja ylimäärä huuhtoutuu pois virtsan mukana.

D-vitamiinia 50-125µg / vrk

Magnesium (sitraattia) 200-400mg/vrk, kalsiumin ja magnesiumin suhde on 2:1

Pohjoismaiset terveysviranomaiset suosittelevat aikuisille Omega-3 rasvahappoja 1-2 grammaa päivässä eli esim. villiä lohta vähintään 150 grammaa päivässä. Eli käytännössä kaikkein tulisi syödä Omega-3 rasvahappoja lisäravinteena purkista. Raskauden aikana Omega-3 rasvahappojen tarve jopa tuplaantuu. Omega-3 rasvahapolla on tärkeä rooli mm. aivotoimintojen säätelyssä, tulehdusten ehkäisemisessä ja immuunijärjestelmässä.

Vuoden D-vitamiinit saa kympillä iHerbistä ja lähimarketistakin n. 50€:lla.

Muut saa todella edullisesti Citymarketin luontaistuotehyllystä. Eli kuukausihinnaksi tulee n. 5€.

Ruuan merkitys D-vitamiinilähteenä on vähäinen: 90% ihmisen D-vitamiinista on peräisin iholta (ellei hän ota D-vitamiinia ravintolisänä). Suomalainen saa ruoastaan alle 10µg D-vitamiinia päivää kohti. Suomessa auringonvaloa on riittävästi D-vitamiinin valmistukseen vain toukokuun alusta elokuun loppuun eli kun UVB-indeksi on vähintään 3, kello 10-16 välisenä aikana vähintään kädet ja jalat paljaina 30 minuuttia päivittäin. Joskus lähes koko kesä on niin pilvinen, kylmä tai sateinen, että pelkästään auringosta on vaikea saada riittävästi D-vitamiinia.

Huonoin tilanne on afrikkalaista syntyperää olevilla maahanmuuttajilla, joilla esiintyy usein erittäin vakavia D-vitamiinin puutoksia. Syynä tähän on tumma iho ja ruokavalio. Heidän kotimaassaan UVB-indeksi on lähes läpi vuoden 8-15, kun Suomessa se on keskikesällä 3-6. Talvella Suomen UVB-indeksi on 0.

D-vitamiinia pitää syödä niin paljon, jotta veren D-vitamiinipitoisuus nousee luonnolliselle (kesäauringon nostamalle) tasolle, joka on keskimäärin 125 nmol/l. Lukuisten tutkimusten valossa tämä tarkoittaa vähintään 50µg D-vitamiinia päivässä. Yleensä 100µg ja jopa enemmänkin, jos on isokokoinen ihminen. Pienille lapsille hiukan vähemmän.

Meillä "asiantuntijat" Christel Lamberg-Allardt ja Suvi Virtanen jatkuvasti mediassa toistavat iänikuista mantraansa 10 µg/vrk annoksesta, jota ei saa ylittää. Se on epäeettistä ja väärää. Sama jos hoitaisi päänsärkyä jalkarasvalla. Ainoastaan osa pienistä lapsista saavuttavat tällä annoksella veren D-vitamiinipitoisuuden 50 nmol/l, jonka he väittävät riittävän kokonaisterveydelle. Muilla ihmisillä veren D-vitamiinipitoisuus on selvästi alle 50 nmol/l.

Lisäksi he pelottelevat syövällä ja kuolemalla, jos annostuksen ylittää, vaikka D-vitamiinin puutos on linkitetty yli 70:een syöpätyyppiin ja lukuisiin eri sairauksiin (mm. I-tyypin diabetes, MS-tauti, reumataudit jne...), jotka Suomessa ovat erittäin yleisiä verrattuna päiväntasaajalla asuviin ihmisiin.

Pelkästään luuston hyvinvoinnin kannalta suositeltava veren D-vitamiinipitoisuus on yli 80 nmol/l ja kokonaisterveyden kannalta 100-150 nmol/l.

Nykypäivän lääkärin pitäisi ymmärtää, että veren D-vitamiinipitoisuuden määritys kuuluu tärkeänä osana potilaan hoitoon ja sairauksien diagnosointiin siinä missä perusverenkuva, kilpirauhasarvot sekä kolesteroli- ja verensokeritutkimuksetkin.

Eli jos ette syö D-vitamiinilisää, aloittakaa nyt!

Kannattaa seurata D-vitamiiniasioita Lääkäri Matti Tolosen sivuilta, vaikka ei hänen mainostamiaan vitamiineja söisikään.


Month of birth linked to immune health and multiple sclerosis
http://www.vitamindcouncil.org/month-of-birth-linked-to-immune-health-and-multiple-sclerosis/
 
50µg
Vastikään todettiin, että lapsuuden riisitaudilla eli D-vitamiinin puutteella on yhteys MS-tautiin. Nykyisin suositellaan 50µg D-vitamiinia päivittäin. Suositus koskee myös potilaiden lapsia, joilla tautiperintöä voidaan mahdollisesti estää.

LÄHDE:
Virpi Leppä tutkija, Suomen molekyylilääketieteen instituutti, Helsinki
Juha Multanen neurologian erikoislääkäri, MS-neuvola, Helsinki
 
100µg
Brittiläisen hyväntekeväisyysjärjestön Shift.ms:n mukaan ystävänpäivänä alkunsa saaneet vauvat saattavat välttää MS-taudintodennäköisemmin kuin muut, uutisoi Daily Mail.

Shift.ms:stä kerrotaan, että kesäkuukausina raskaana olevat naiset saavat enemmän D-vitamiinia vahvemmasta auringonvalosta, millä on tutkimusten mukaan positiivinen vaikutus vastustuskyvyn kehittymiseen.

Hyväntekeväisyysjärjestön mukaan marraskuussa syntyvillä lapsilla on paljon epätodennäköisemmin jokin krooninen tauti kuin niillä, jotka syntyvät toukokuussa.

Tutkijat toivovatkin, että raskaana oleville naisille annettaisiin D-vitamiinilisiä taudin kehittymisen ehkäisemiseksi. Tämä on olennainen ongelma niillä naisilla, jotka elävät vähemmän aurinkoisissa maissa.

Puutos vaikuttaa myös muihin tauteihin
Jo nyt tiedetään, että MS-tauti on yleisempi niissä maissa, jotka sijaitsevat kauempana päiväntasaajalta, ja joissa auringonvaloa on vähemmän.

Myös diabetes, astma, ja vakavat sydänsairaudet on yhdistetty alhaiseen D-vitamiinin määrään varhaisessa elämässä.

Yhden isoimmista D-vitamiinin ja MS-taudin suhdetta käsittelevistä tutkimuksista tehneen lontoolaisen lääkärin Sreeram Ramagopalan mukaan noin 90 prosenttia naisista kärsii D-vitamiinin puutoksesta talvikuukausien aikana, mikä tarkoittaa sitä, että raskaana olevien naisten riski on erityisen suuri.



Ystävänpäivän vauvat saattavat välttää todennäköisemmin tämän taudin | Terve.fi
 
100µg
D-vitamiinin hillitsevä vaikutus MS-taudin oireisiin on tunnettu jo jonkin aikaa, mutta nyt yhdysvaltalainen tutkimusryhmä on selvittänyt ilmiön taustalla toimivan mekanismin.

Tutkimustulokset julkaistiin ensimmäisenä Molecular and Cellular Biology -lehdessä.

MS-taudin aikana aivojen immuunijärjestelmän solut tuottavat haitallista interleukiini-17 (IL-17) -proteiinia. Kun D-vitamiini sitoutuu IL-17:n reseptoriin, se vie paikan, joka on normaalisti varattu NFAT-proteiinille. NFAT ei pääse käynnistämään IL-17 -proteiinin tuotantoa, joten proteiini ei pääse aiheuttamaan tuhojaan.

Tutkijoiden mukaan uudesta tutkimustiedosta voi olla hyötyä MS-taudin lääkehoidossa, mutta myös muiden autoimmuunisairauksien, kuten reumaattisen artriitin, ykköstyypin diabeteksen ja psoriasiksen hoidossa.

D-vitamiinin MS-tautia ehkäisevä mekanismi selvisi -
 
deeee
Liian vähän D-vitamiinia saavat saattavat olla muita alttiimpia sairastumaan erilaisiin tulehduksellisiin sairauksiin. Tuoreen irlantilaistutkimuksen tulokset viittaavat D-vitamiinin vaikuttavan immuunijärjestelmän toimintaan.

Nyt julkaistut tulokset perustuvat vajaan tuhannen yli 60-vuotiaan irlantilaisen verikokeisiin, joista mitattiin D-vitamiinin ja tulehdusmerkkiaineiden pitoisuudet.


Mittaukset osoittivat tulehdusmerkkiaineiden pitoisuudet usein suuriksi osallistujilla, joiden D-vitamiinipitoisuus oli pieni. Aiemmissa tutkimuksissa kyseiset tulehdusmerkkiaineet on yhdistetty mm. MS-taudin ja nivelreuman riskiin. Myös D-vitamiinin vajaus on liitetty näihin sairauksiin.


Samansuuntaisia tuloksia on saatu aiemminkin.


Tutkimus julkaistiin Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism -lehdessä.
 

Yhteistyössä