Laitteiden (kodinkoneiden) ohjelmoitu kuolema - dokumentti, mitä ajatuksia herätti?

  • Viestiketjun aloittaja vierass
  • Ensimmäinen viesti
"aloittaja"
Jos taloudessa on vanha toimiva laite, kannattaa tarkkaan harkita, vaihtaako sitä uuteen, sillä muuten joutuu näköjään vaihtamaan ko. tuotetta parin vuoden välein. Uudet tuotteet kun eivät kestä paria vuotta pitempään. Meillä on esim. 14 vuotta vanha hyvin toimiva mikro. Jos sen nyt vaihtaisin, joutuisin luultavasti vaihtaa sitä parin vuoden välein sitten. Sama kaiken muun kanssa. 10 v vanha Mielen pesukone toimii hyvin, ei kannata vaihtaa, ennenkuin oikeasti hajoaa. Ja sen opin, että Samsungia en enää osta.

Ja yllätys oli se, että Jenkeissä tehdään ihan joukkokanteita näitä yrityksiä vastaan, jotka tahalleen tekevät huonoa, laitteita, jotka hajoavat pian, jotta ihmiset joutuis taas ostaa uutta. Ovat saaneet hyviä korvauksiakin nämä joukkokanteen tehneet ja on tehty isoja tv-uutisia näistä. Eli valittaminenkin kannattaa.

Mielenkiintoinen tuo Samsungin telkkarin hajoaminen. Lyhykäisyydessään, Samsungin telkkariin on laitettu hyvin halpa kondensaattori (sellainen pieni paristonnäköinen osa), maksoiko se jotain 4 senttiä. Kyseinen kondensaattori kestää tietyn ajan ja hajoaa. Kun tämä osa on hajonnut, telkkariruutu on pimeä. Samsung huolto tarjoaa korjausta ja veloittaa siitä 350 euroa (hajonnut osa siis neljän sentin arvoinen).

Tämä yksi yksityisyrittäjä (kodinkoneiden korjaaja) Ranskassa vaihtaa kyseisen kondensaattorin 21 eurolla asiakkaalle. Hän sanoi, että Samsungin telkkareita tuodaan hänelle päivittäin, kaikissa sama vika; halpa kondensaattori on hajonnut. Kondensaattori hajoaa kuumuudesta ja Samsung on jostain syystä asentanut ko. laitteen telkkarin kuumimpaan osaan. Tarkoituksella? Korjaaja näytti isoa kasaa uusia kondensaattoreita, joita hän vaihtaa ihmisille, hän tilaa niitä netistä paljon. Kallein kondensaattori maksaa neljä euroa, mutta kestää viisi kertaa pidempään. Eli jos huonolla kondensaattorilla tv kestää 3 vuotta, paremmalla se kestää peräti 15 vuotta.

Nyt Samsung on sitten keksinyt tehdä sellaisen telkkarin markkinoille, jonka kondensaattori on erilainen ja jota ei myydä varaosina. Korjaaja sanoi, että sellaisia telkkareita hän ei voi korjata koska ei pysty sitä kondensaattoria vaihtamaan, eli telkkari on sitten kaatopaikkakamaa, kun on kestänyt sen pari vuotta.
 
  • Tykkää
Reactions: 4eliveto
Ostin AHMA-merkkisen hellan ja BEKO-merkkisen pyykinpesukoneen, hinnat molemmissa alle 250 €. Ovat kestäneet nyt 7 vuotta jokapäiväistä käyttöä ilman mitään vikoja (no kohta varmaan räsähtää kun kehun!). Samassa ajassa anoppi on vaihtanut parin vuoden ikäisen Samsung-astianpesukonen ja alle 5 v:n Bosch-pyykinpesukoneen kun ovat hajonneet...ja nuo pitäisi sitten olla muka laatua, maksaneet 500-600 €.. Samsungin "takuustakin" sai vain 20 %-alennuskupongin uudelle koneelle...
 
"Heidi"
Meidän mikro on ostettu 2007 ja nyt tuntuu että siitä häviää ne vähäisemmätkin tehot.
Mulla on 90-luvun alkupuolella ostettu mikro. Siitä en suostu luopumaan. On riittävän iso, jotta sinne mahtuu taikinakulhot ja isot vuoatkin. Tehotkin edelleen tallella.

Samoin meillä on kohta 15 vuotias Zanussi halpis-pyykinpesukone. Hyvin pelittää edelleen, vaikka sillä on pesty kahden lapsen kestovaipatkin. Vain kerran hihna katkesi, kun latasin koneen liian täyteen painavaa pyyhepyykkiä. Uusi remmi taisi maksaa 25 euroa ja mies laittoi sen paikoilleen.

Philipsin yleiskone on myös 90-luvulla ostettu. Toimii edelleen loistavasti. Teen sillä kaikki pulla- ja leipätaikinat ja raasteet. Mies käyttää lihamyllyä. Pirtelöiden teko on unohtunut.
 
kyykkyvatkaaja! harmaana
En usko koko aiheeseen. Itselläni kodinkoneet ovat kestäneet hyvin vuosikausia, kuten puhelimetkin. Itseasiassa mikään ole hajonnut tai mennyt rikki, aika on vaan ajanut ohi.
 
"Heidi"
En usko koko aiheeseen. Itselläni kodinkoneet ovat kestäneet hyvin vuosikausia, kuten puhelimetkin. Itseasiassa mikään ole hajonnut tai mennyt rikki, aika on vaan ajanut ohi.
Ennen laitteet kestivät vuosikymmeniä, nyt 2-7 v on tyypillinen maksimikestoikä.

Meillä hajosi tiskikone ja netistä selvisi, että syynä on juotoksen pettäminen. Moni oli pystynyt korjaamaan sen itse ja saanut laitteelle vielä jatkoikää. Tähänkin on syynä se, että säädökset ovat muuttuneet sellaisiksi, ettei juotoksissa saa enää käyttää entisajan kestävää materiaalia.

Luonnon kannalta olisi kyllä huomattavasti parempi käyttää hitunen sitä vanhaa ainettaa kymmeniä vuosia pelitävissä koneissa kuin tehdä uusia koneita parin vuoden välein.
 
vieraskk
Jonkun mainio kirjoitus täältä: http://www.vauva.fi/keskustelu/3967402/ketju/laitteiden_ohjelmoitu_kuolema_dokumentti_mita_ajatuksia_heratti/sivu/4

"Kyllä tasan varmasti kestävät tuotteet menisivät kaupaksi, jos tuotteiden suunniteltu käyttöikä ja korjauskustannukset olisi pakko ilmoittaa pakkauksissa näkyvästi. Markkinatalous hoitaisi loput. Olisi varmaankin edelleen halpoja ja nopeasti rikkoutuvia tuotteita niille, jotka sellaisia haluaisivat, ja sitten kalliimpia mutta helposti korjattavia/huollettavia tuotteita asiakkaille, joille tällä on merkitystä. Minä en ainakaan koskisi pitkällä tikullakaan tuotteeseen, jota ei voi kohtuullisin kustannuksin ja kohtuullisen helposti korjata, ja joka on suunniteltu siten, että se hajoaa parissa vuodessa. En usko olevani ollenkaan ainoa.

Ongelma on siis vain siinä, että yritysten ei ole pakko ilmoittaa, minkä pituinen käyttöikä millekin tuotteelle on suunniteltu ja mikä sen korjauskustannukseksi on päätetty. Senkin asian firmat itse päättävät, eikä sillä ole yleensä mitään tekemistä todellisten korjauskulujen kanssa, vaan huollolle laitetaan niin suuri hintalappu että asiakas hankkii mieluummin kokonaan uuden tuotteen.

Kun tekniikkalehdet tekevät vertailujaan, niiden käytettävissä pitäisi olla nämä kaksi tietoa ihan siinä missä tuotteen kaikki muutkin speksit. Nuo ovat tuotteeseen suunniteltuja ominaisuuksia, joita tulisi voida vertailla kilpailevien tuotteiden vastaaviin ominaisuuksiin.

Sitten pitäisi vielä jotenkin varmistaa, etteivät valmistajat muodosta kartellia, jossa sovitaan esim. pesukoneen käyttöiäksi jokaisella valmistajalla ja mallilla jokin sama määrä vuosia. Siis valmistajat tulisi pakottaa aidosti kilpailemaan myös käyttöiällä ja huollettavuusominaisuuksilla. Kyllä markkinatalous sen jälkeen hoitaisi jokaisen ulottuville kestäviä ja laadukkaita tuotteita."
 
vierj
Enää ei kiinnosta ostaa uusinta elektroniikkaa / kodinkoneita. Ei vain viitsi haaskata rahoja krääsään, joka hajoaa pian. Veikkaan, ettemme ole ainoita. Voisimme kyllä hyvin päivittää kodinkoneitamme tyylikkäämpiin ja uusimmilla uutuuksilla kuorrutettuihin JOS VAIN tietäisimme, että ovat laatukamaa ja kestävät 10 vuotta. Mutta kun näin ei ole, emme todellakaan osta.

Jos ennen ostettiin tuotteita uusien ominaisuuksien takia, vaikka vanha toimi hyvin, nykyään ostetaan, kun on pakko edellisen hajottua. Kamala kierre. Ja täytetään maailma krääsällä.
 
vierass
Kuinka tekopyhää on maiden johtajien puhua energiansäästämisestä yms. ihme säädöksiä kuluttajille ties mistä (kuten kahvinkeitin sammuu tietyn ajan päästä tai pese pyykkisi kolmessa kympissä mieluiten), kun samaan aikaan tehdään tahallisesti huonolaatuisia kodinkoneita sadoille miljoonille ihmisille, niin että ihmiset joutuvat pakosti ostamaan sitä krääsää krääsän perään ja vanhat päätyy kaatopaikoille tai ties mihin. Todella fiksua.
 
"hmm"
tuosta oli jo jotain juttua vuosia sitten. en ole itse huomannut tälläistä, lähes kaikki laitteeni ovat "uudehkoja", ja ainoa ns itsestään levinnyt on käytettynä hankittu pesukone, kännyköitä olen sitten särkenyt ihan omaa fiksuuttani. Niin ja on minulta yksi läppärikin hajonnut, mutta se kesti yli 5 vuotta mikä ilmeisesti on läppärille ihan hyvä ikä. Kirpputorilöydöstä, uutena hemmetin kalliista mikki hiiri-leivänpaahtimesta jouduin luopumaan kun se alkoi jakelemaan sähköiskuja rungostaan.

liekö sitten syynä se, että laadukkain ja kallein merkkini on obh nordica, eli ostan muutoin halpaa paskaa. ehkä tuo salaliitto on vain kalliissa merkkikoneissa? :D
 

Yhteistyössä