Miten sen pissan ja kakan saa sinne pottaan eikä vaipaan?

  • Viestiketjun aloittaja jelppiä
  • Ensimmäinen viesti
jelppiä
Lapsi on 1v.7kk. istutaan monta kertaa päivässä potalla ja aina ne pissat on just ehtiny tulla vaippaan ennen harjottelua. Miten tän homman pitäisi käytänössä toimia?
 
no ei sitä ton kummemmin pienen kanssa treenata. Tai ota vaippa pois ja istuta kellonmukaan. Sekään ei toimi jos ei lapsi hoksaa. Pääasia että käytte potalla ja se on tuttu asia. Omani ei älynny sitte millään ennenkun täytti 2v ja heitti vaipan. Sitten se oli helppoa ja nopeaa. Rutiinilla potalle päivittäin, kyllä se alkaa sitte hoksia ajallaan.
 
vierass
Kannattaa viedä lapsi potalle HETI kun herää, koska silloin yleensä on kova pissahätä. Sitten kun pissa pottaan tulee niin lapsi itse (ainakin meillä) on hoksannut heti idean. Minuuttikaupalla en potalla istuttaisi, hetken heräämisen jälkeen ja sitten kun se sujuu niin ottaisin pottailun ohjelmaan pitkin päivää.
 
Vierras
Ton ikäinen voipi ehkä sen kakan tunnistaa, mutta ei varmaan pissaa kyllä huomaakkaan. Pääasia että siellä potalla on mukavaa niin ei lasta ala ahistaa. Heti herättyä laita potalle jos vaippa ei oo lämmin(tuore pissa) niin saattaa vahingossa tulla. Ota lapsi mukaan kun itse käyt vessassa ja istuta potlle samaan aikaan kun itse pissaat. Lapset on aika eteviä matkimaan.

Kakalle kannattaa viedä silloin kuin se kakka. Usein muutenkin tulee. Esim siis aamupalan jälkeen. Ja jos huomaa että alkaa äheltää kakkaa niin kiikuta kiireesti potalle(joillakin tosin tämä aiheuttaa vaan panttaamista mutta kantsii kokeilla)
 
huoh.. senku tietäs. meillä kans 2v tyttö ja ei taida olla mitään käsitystä, mitä varten istutaan pöntöllä (ostettiin oikeen sellanen supistaja, että sais istua pöntöllä niinku meki).. sitte se ku aamulla herää omassa huoneessa, ni on saattanu olla jo kauan hereillä, ennenku me kuullaan. eli kerkeää aina kusta sinne. päivällä käydään säännöllisesti, ikinä EI IKINÄ tuu mitään. eniten ottaa päähän se, että se joskus vajaa 1v teki aina jotaki pottaan. oikeen aattelin, että kerranki on ite tehny jotain oikeen, ku tää näin äkkiä oppii. oikeen muistan, että viimeisin kakka tapahtui viime vuoden tapaninpäivänä, senjälkeen ei mitään. oikeen vituttaa jos suoraan sanotaan ni koko homma!! no, oliko apua ap tästä mun viestistä :D?? (sori ku tulin tänne avautuun, kolahti vaan niin toi sun alotus)
 
vierass
Ton ikäinen voipi ehkä sen kakan tunnistaa, mutta ei varmaan pissaa kyllä huomaakkaan. Pääasia että siellä potalla on mukavaa niin ei lasta ala ahistaa. Heti herättyä laita potalle jos vaippa ei oo lämmin(tuore pissa) niin saattaa vahingossa tulla. Ota lapsi mukaan kun itse käyt vessassa ja istuta potlle samaan aikaan kun itse pissaat. Lapset on aika eteviä matkimaan.

Kakalle kannattaa viedä silloin kuin se kakka. Usein muutenkin tulee. Esim siis aamupalan jälkeen. Ja jos huomaa että alkaa äheltää kakkaa niin kiikuta kiireesti potalle(joillakin tosin tämä aiheuttaa vaan panttaamista mutta kantsii kokeilla)
Meidän kuopus teki kaikki pissat pottaan tuon ikäisenä, joten todellakin voi pissahädän 1,5v tunnistaa. :)
Yksilöllistä. Meillä kuopuksella varmasti auttoi se, että päivärytmi oli tosi säännöllinen ja istutin aina hänet potalle kun itse puin tai pesin hampaita tai kävin ite vessassa. Pottailu on aloitettu kummankin kanssa 1v kieppeillä, esikoisen kanssa vähän ennen ja kuopuksen vähän jälkeen. Aamupissasta meillä on aina aloitettu.
 
vieras..
MLL sivuilta:

Lapsi oppii kuivaksi
Lapset oppivat kuiviksi eri-ikäisinä, yksi aikaisemmin toinen myöhemmin. Viisas vanhempi ei ota asiasta paineita eikä vaadi lasta kypsymään liian aikaisin. Useat lapset oppivat päiväkuiviksi 3 vuoden ikään mennessä, osa 3–4-vuotiaina. Tämänkin jälkeen voi sattua silloin tällöin vahinkoja.

Keskimäärin tytöt oppivat kuiviksi aiemmin kuin pojat, mutta tässäkin on yksilöllistä vaihtelua. Lapsi ei voi hallita suoltaan ja virtsarakkoaan ennen kuin hänen hermostonsa on kehittynyt riittävästi.

Kuivaksi oppiminen etenee eri kypsymisvaiheiden kautta:

1. Lapsi tunnistaa, että hänellä on vaipassa kakka tai pissa. Tähän lapsi pystyy aikaisintaan n. 15 kk:n iässä.

2. Lapsi ymmärtää pissaavansa tai kakkaavansa ja kertoo siitä muille. Tämän lapsi osaa aikaisintaan 18–24 kk:n iässä. Kun näet lapsen keskittyvän kakkaamiseen, voit kuvata hänelle ääneen mitä on tapahtumassa.

3. Lapsi kertoo, että hänellä on hätä ja pyytää päästä potalle. Tämän lapsi oppii usein 2½–3-vuotiaana. Kakan tuleminen on usein helpompi tunnistaa ensin, pissa ehtii lirahtaa ennen kuin siitä kerkeää mainita.

4. Lapsi hallitsee rakkoaan siten, että pystyy pidättelemään jonkin aikaa. Tämä alkaa onnistua n. 3-vuotiaana.

5. Fyysisen kypsymisen lisäksi tarvitaan henkistä kypsymistä: halua kasvaa itsenäiseksi ja isoksi. Tässäkin lapset kehittyvät omaan tahtiinsa. Osa lapsista ei enää tietyssä iässä huoli vaippaa jalkaansa, vahingoista huolimatta.

Eli ei kannata vielä olla kovin huolissaan, säännöllisesti istutat potalla, mutta jos siittä tulloo ahistavaa ja pakonomaista, niin kannattaa pitää taukoa. Meillä lapsi istuksi muutaman vuoden vanhana ihan säännöllisesti ja usein tulikin pissa pottaan, mutta sitten iski stoppi, eikä suostunut enää istumaan potalle tahi pytylle. Nyt kesällä vaan otettiin vaippa pois ja kas kummaa lapsesta tulikin kuiva yhdessä päivässä, toki ikää hällä silloin oli 3v3kk.
 
"vvv"
Höpöhöpö näiden kypsymisvaiheiden kanssa. Lapsi tunnistaa pissahätänsä jo ihan vastasyntyneestä. Mun vvv-vauva ilmoitti 1v3kk sanallisesti hädästä. Synnäriltä asti ilmoitti eleillä tai itkulla. Hän osasi myös itsenäisesti mennä ulos tarpeilleen 1v, vaikka muuten pottailu ei kylläkään sujunut ihan yhtä helposti. Vastasyntynyt osaa myös pidättää sitä pissaansa. Pissaa tulee tietysti vastasyntyneellä todella usein, joten potattaminen on helpompaa, kun pissausväli harvenee johonkin 45min. eli varmaankin siellä 1v tienoilla.

Lapsen luonteesta ja muusta tietysti riippuu, kuinka helppoa ja nopeaa oppiminen on ja minkä ikäisenä potalle oppiminen ylipäätään onnistuu, kun lapsi on jo oppinut tekemään tarpeensa vaippaan. Mitään kypsymisvaiheita ei kuitenkaan ole olemassa muuta kuin vaipanvalmistajien propagandaunissa.
 
[QUOTE="vvv";30291058]Höpöhöpö näiden kypsymisvaiheiden kanssa. Lapsi tunnistaa pissahätänsä jo ihan vastasyntyneestä. Mun vvv-vauva ilmoitti 1v3kk sanallisesti hädästä. Synnäriltä asti ilmoitti eleillä tai itkulla. Hän osasi myös itsenäisesti mennä ulos tarpeilleen 1v, vaikka muuten pottailu ei kylläkään sujunut ihan yhtä helposti. Vastasyntynyt osaa myös pidättää sitä pissaansa. Pissaa tulee tietysti vastasyntyneellä todella usein, joten potattaminen on helpompaa, kun pissausväli harvenee johonkin 45min. eli varmaankin siellä 1v tienoilla.

Lapsen luonteesta ja muusta tietysti riippuu, kuinka helppoa ja nopeaa oppiminen on ja minkä ikäisenä potalle oppiminen ylipäätään onnistuu, kun lapsi on jo oppinut tekemään tarpeensa vaippaan. Mitään kypsymisvaiheita ei kuitenkaan ole olemassa muuta kuin vaipanvalmistajien propagandaunissa.[/QUOTE]

Niinpä, se on ihan mihin on totutettu. Enemmän on maita jossa vaippoja ei käyteta kuin niitä joissa sitä käytetään. Ranskassa taas ei tainnut olla mitenkään erikoista jos 5v.-8v. on vielä vaipoissa, tämä tuli ilmi vaippadokkarista.
 
Ei teillä ole vielä kiirettä. Kuivaksi oppiminen tapahtuu niin yksilöllisesti. Meillä kaksi ekaa oppi tekemään kakan pottaan yhden vanhoina ja päiväkuivaksi oppivat hetikohta 2 täytettyään. Kolmas sitten ei suostunut potalle millään vielä 2,5 vuotiaanakaan. Saattoi pari sekuntia istua ja tuli pois. Oppi sitten käymään potalla tosi nopeasti ollassaan 2v 9kk.

Siis oppi nopesti kuivaksi, ei käynyt potalla nopeasti. :D
 

Yhteistyössä