Miten ihmisillä on varaa elää niin leveästi? Teidän mielestänne ihan tavisperheellä on muka varaa kaikkeen.

  • Viestiketjun aloittaja "Tavis"
  • Ensimmäinen viesti
--*
Kyse on siitä, mitä haluaa, mitä pitää köyhäilynä ja mihin haluaa sijoittaa. Tuttavapariskuntani (eläkkeellä&laitoshuoltaja) asuu velattomassa asunnossa ja matkailevan vuosittain. Ja ostavat kaiken tarjouksesta eivätkä koskaan shoppaile jos eivät jotain tarvitse. Käyvät kaksi kertaa vuodessa ravintolassa ja elokuvissa ei koskaan. Minä taas tykkään käyttää rahaa humputteluun, juuri niihin ripsiin, elokuviin ja keikoilla käymiseen. Kai se on kiinni siitä, mitä haluaa. Ap:lla on liian kallis asumismuoto.
 
"Mies.."
Minä kanssa väittäisin että rahankäytössä on petrattavaa! reilun 4000€ yhteistuloilla on aivan varmasti varaa maksaa tuollainen laina ja omistaa 2 autoa.. Mullakin pistää pahasti silmään tuo että olette ottamassa lainaa vaikkei olisi tarvetta autoon.
 
"Realisti"
Pikkuisen on ap:lla perspektiivi pielessä. Teillä on melkoisen pienet tulot, edes miehesi ei ole kuin juuri ja juuri keskituloiseksi luokiteltava. Ja silti teillä on todella kallis uusi omakotitalo, lähes uusi iso auto ja lisäksi "kauppakassi", elämiseen mennee kuussa 2500 euroa... Ja valitat kun ei ole "mihinkään varaa". Tuolla elintasolla kuulunette noin maailman parhaimpaan prosenttiin.

Ei voi kyllä muuta sanoa, kuin käyttää vihaamaani meemiä "first world problems".
 
"Tavis"
Me todellakin tarvitsemme kaksi autoa. Työmatka on mulla 25km ja julkisilla kulkeminen on mahdotonta. Aamuvuoroon en edes pääse julkisilla, koska niitä ei mene. Iltavuoroon pitäisi lähteä 3h ennen työvuoron alkua ja kotiin en enää julkisilla sitten pääsisikään.
 
Meillä
Meillä oli pitkään tulot käteen noin 3000€/kk kun olin hoitovapaalla ja tein viikonloppukeikkaa, mies oli töissä. Ostimme silloin suht uuden talon (lainaa oli 162te, koska saimme edellisestä jo nuorena ostetusta hyvät myyntivoitot). Ostimme ekan asuntomme vajaa 10v sitten, ihme kyllä saimme lainan vaikka opiskelin mutta asunnot olikin sillon halpoja. Elimme säästeliäästi hoitovapaalla, emme todellakaan laittaneet kerralla taloa oman näköiseksi! Nyt vajaa 4v jälkeen alkaa olla oman näköinen, pihajuttuja ja terasseja jne on vielä tekemättä sellaiseksi mitä haluaisimme. Ei vaan ole raaskinut kaikkea heti, sen mukaan laitetaan miten on ylimääräistä. Nyt olen ollut vuoden työelämässä, sitä ennen siis 4v hoitovapaalla ja sitä enne opiskelin.

Meillä on myös kaksi autoa, ei uusia mutta ei mitään romujakaan. Motskari. Emme ole käyneet ulkomailla, emme erityisesti
Tykkää matkustella. Meillä on rahaa säästössä noin 16te. Sama summa mitä hoitovapaalla kertyi, nyt ei ole kertynyt kun ollaan tehty isoja hankintoja. Meidän nettotulot noin 4500€/kk. Harrastamme, ostan paljon merkkivaatteita (joista saa muuten hyvän hinnan kun ne myy pois), käymme baareissa kuukauden-kahden välein ja ajamme taksilla kotiin... Kun huvittelemme, emme juuri pihistele. Perusarkea elämme säästeliäästi,hyödynnetään tarjouksia jne. Lainakin on lyhentynyt kivasti tässä vuosien varrella vaikka lyhennyserät on aika pienet. Olis varmaan fiksua lyhentää enemmän mutta on mukavaa kun ei tarvitse laskea jokaista senttiä... Elämä on kuitenkin tässä ja nyt!
 
"Mymy"
[QUOTE="Tavis";30387042]Me todellakin tarvitsemme kaksi autoa. Työmatka on mulla 25km ja julkisilla kulkeminen on mahdotonta. Aamuvuoroon en edes pääse julkisilla, koska niitä ei mene. Iltavuoroon pitäisi lähteä 3h ennen työvuoron alkua ja kotiin en enää julkisilla sitten pääsisikään.[/QUOTE]

Autoja saa paljon halvemmallakin kun 3000€!! Ja teillä on säästöjä, käyttäkää nyt hyvänen aika niitä, eikä lisälainan ottoa. Jos ei ole varaa ostaa jotakin ilman lainannostoa, niin sitten jätätte sen hankimatta.

Se on teillä korvien välissä, miten paljon koette tarvitsevanne. Jos tuntuu, että tarvitsee enemmän kuin oma palkka riittää hankkimaan, niin olette köyhiä. Jos voit nähdä kaiken sen mitä teillä on ja olla miettimättä kaikkea, mitä puuttuu, olette rikkaita.

Lakkaa hyvän tähden kadehtimasta niitä ripsenpidennyksessä kävijöitä, riittää energiaa paljon muuhun sulla ja olet onnellisempi! ...helpommin sanottu kuin tehty...
 
"Kukkahattutäti"
Miksi teillä on niin kallis talo? En toki ala tuomitsemaan, koska en sen tarkemmin tilannettanne tiedä.

Nykyään rakennetaan aivan liian suuria ja mahtipontisia taloja. Meillä on 119m2 talo ja monen mielestä "voi miten söpö PIENI talo" "pikkukoti" ja moni ihmettelee miten ihmeessä me mahdutaan. On se nyt hitto soikoon kumma juttu, jos ei neljä ihmisistä mahdu 120 neliöön. Lapsille on omat makkarit ja lisäksi meillä tilava kodinhoitohuone, tilava keittö, olkkarissa on kaikki tarpeellinen ja silti olohuone on mielestäni avara jne...
Jos rahaa on paljon, niin sittenhän voi tottakai asua ja rakentaa mitä lystää.

Meillä on ihan hyvät tulot. Käteen jää nettona yhteensä noin 6300e ja pääomatuloja tulee vuodessa kymppitonni. Me tiedettiin jo nuorena, että halutaan talo maalle meidän synnyinseudullemme. Kaupunkiin on matkaa 26km ja sen huristelee aamuisin nopeasti, koska puolet tuosta on moottoritietä. Me säästettiin taloa varten jo opiskeluaikana, vaikka ei paljoa saatukaan säästöön silloin. Ensiasuntomme oli kaksio, jota ei remontoitu sen kummemmin, koska säästettiin taloon. Asuttiin kaksiossamme hetki jopa kahden lapsemme kanssa. Silloin toki oli jo oikeasti vähän ahdasta, mutta talo oli onneksi valmis, kun kuopus täytti vuoden ja esikoinen oli kolme vuotta.
Kaksi ensimmäistä vuotta asuttiin ilman autotallia, koska haluttiin säästää siihen rahat itse, eikä ottaa enempää lainaa. Mä olin kotona lasten kanssa ja silloin elettiin miehen tuloilla. Pihaa ollaan laitettu pikkuhiljaa.
Laina-aika meillä on vain 12-vuotta.

Eikä olla kituutettu koskaan. Mä harrastan ratsastamista, joka on kallis harrastus. Aina on ollut varaa harrastukseen. Mies käy salilla ja pelaa jalkapalloa, eikä koskaan ole tarvinnut edes miettiä, onko varaa harrastaa. Harrastusvälineet on haettu kaupasta uutena ja laatua, eikä se ole talouttamme kaatanut. Kampaajalla käyn, kun haluan ja merkkilaukkuja ostan joskus. Ruoka on monipuolista ja ravintolassa käydään silloin tällöin. Lapset saavat harrastaa haluamiaan lajeja ja esikoinen soittaa viulua ja hänelle ostettiin kesällä oma viulu.
Ulkomailla käydään kerran vuodessa. Varataan matka itse esim, travellinkilta ja hotelli on yleensä keskitasoinen hotelli.

Me eletään varmasti "köyhemmin", kuin moni pienituloisempi. Me taas haluamme säästää. On kiva, kun on rahaa pahan päivän varalle, lasten ajokortteihin, opiskeluun, yllättäviin menoihin yms.

Auto meillä ihan tavis -05 vuoden sedan.
 
Kukin elää leveästi omalla tavallaan. Toisilla on uusi talo, kaksi autoa ja järjettömästi velkaa ja toiset elää vaatimattomammin mutta panostaa matkusteluun tai itsensä hoitamiseen kauneushoitolassa. Kukin tyylillään ja hittojakos se kelleen kuuluu miten kukakin rahansa käyttää
 
Mmmm,
Kenelläkään keskituloisilla ei ole varaa uuteen kivasti sisustettiin taloon, kahteen autoon, merkkivaatteisiin, matkusteluun, luksus laukkuihin, harrastuksiin, juhlimiseen ja kalliiseen tekniikkaan. Tarkoitan nyt siis että olisi varaa kaikkiin näihin yhtä aikaa. Jos näihin kaikkiin on mahdollisuus yhtäaikaa, niin silloin on oikeasti hyvät tulot joko pääomatuloista tai ansiotuloista. Tai sitten on saanut perintöä tai voittanut lotossa. Niin tai sitten on helvetisti velkaa.
 
Suhteellisuutta
[QUOTE="Tavis";30387160]No meillä ei ole mikään erityisen kallis talo. Sen hintainen, mitä "tällainen talo tyypillisesti maksaa"[/QUOTE]
On se teidän tuloihinne ja kulutustottumuksiinne nähden kallis talo.
 
on
[QUOTE="Tavis";30387160]No meillä ei ole mikään erityisen kallis talo. Sen hintainen, mitä "tällainen talo tyypillisesti maksaa"[/QUOTE]

On 230 000€ talo kalllis noilla tuloilla. Miksi ette tyytyneet vaatimattomampaan taloon/asuntoon?
 
"Realisti"
[QUOTE="Tavis";30387160]No meillä ei ole mikään erityisen kallis talo. Sen hintainen, mitä "tällainen talo tyypillisesti maksaa"[/QUOTE]

Jos ostaa miljoonalla linnan, niin voiko väittää että se ei ole erityisen kallis, koska linnat nyt tyypillisesti maksaa miljoonan?

Teidän asumus maksaa melkein viiden vuoden nettotulot. Se on ihan hemmetin paljon, kun maksimisuositus on enintään kolmen vuoden nettotulojen verran. Teillä on melkein tuplasti sen.

Lisäksi, huvittavaa sanoa ettei talo ole kallis, ja silti valittaa ettei juuri muuhun olekaan varaa. Siis onko teillä varaa vai ei, et voi väittää molempia yhtä aikaa :D.
 
"Tavis"
155m2 perinnetalo. Vähän alkuperäistä mallia suurennettiin ja ikkunoita suurennettiin. Kolme makkaria, työhuone, arkiolohuone, kaksi vessaa, vh, khh, Oh, keittiö, etu- ja takaterassit. Autatalli lämmitetty, toiselle autolle katospaikka ja toiselle ns. sisäpaikka. Tontti 2000m2, mutta tontit eivät ole täällä kalliita. Pihaa on laitettu jonkun verran, ei mitään kallista. Ainoa vähän hintavampi juttu pihaan ollut talon mittaiset muurikivetykset.
 
hjhlj
Monet tuntuvat puuttuvan tuohon taloon, joka on muka liian kallis. Alle 300000e uusi talo liian kallis! Mikäli se on yhtään järkevällä paikalla, niin ap tulee vielä tulevaisuudessa kiittämään itseään siitä, että jaksoi elää muutamia vuosia vähän vaatimattomammin. Omaisuus karttuu sen 15000e vuodessa pelkästään asumalla. Tuohon ei pääse jossain kerrostalokolmiossa asumalla.
 
[QUOTE="Tavis";30387224]155m2 perinnetalo. Vähän alkuperäistä mallia suurennettiin ja ikkunoita suurennettiin. Kolme makkaria, työhuone, arkiolohuone, kaksi vessaa, vh, khh, Oh, keittiö, etu- ja takaterassit. Autatalli lämmitetty, toiselle autolle katospaikka ja toiselle ns. sisäpaikka. Tontti 2000m2, mutta tontit eivät ole täällä kalliita. Pihaa on laitettu jonkun verran, ei mitään kallista. Ainoa vähän hintavampi juttu pihaan ollut talon mittaiset muurikivetykset.[/QUOTE]

Ostelitte kaikkia uusia juttuja ja aina "ei mitään kallista mutta". Huomaatko itse? Onko sinulla joku tarve näyttää muille, että on meillä varaa ja kyllä meilläkin? Ajatteletko, että on olemassa joku taso jolle sinun pitää yltää?
 
[QUOTE="Mies..";30386913]Minä kanssa väittäisin että rahankäytössä on petrattavaa! reilun 4000€ yhteistuloilla on aivan varmasti varaa maksaa tuollainen laina ja omistaa 2 autoa.. Mullakin pistää pahasti silmään tuo että olette ottamassa lainaa vaikkei olisi tarvetta autoon.[/QUOTE]

Vakuutukset, kiinteistövero, kahden auton kulut, päivähoitomaksut, autovero, ruoka, vaatteet, sähkö, vesi, jätehuolto, autolaina, netti, puhelin, auton katsastus ja korjaus, talvirenkaat, kesärenkaat... jne.
2500 euroa kuukaudessa lainanlyhennysten jälkeen ei ole paljon.
Meillä palaa kuukausittain kaikkiin kuluihin reilut 3500 euroa.
 
"helmi"
Monet tuntuvat puuttuvan tuohon taloon, joka on muka liian kallis. Alle 300000e uusi talo liian kallis! Mikäli se on yhtään järkevällä paikalla, niin ap tulee vielä tulevaisuudessa kiittämään itseään siitä, että jaksoi elää muutamia vuosia vähän vaatimattomammin. Omaisuus karttuu sen 15000e vuodessa pelkästään asumalla. Tuohon ei pääse jossain kerrostalokolmiossa asumalla.
Ihan samaa mietin. Veikkaanpa, että kyse on lähinnä kateudesta.
 

Yhteistyössä