-30% ruokatuotteet

  • Viestiketjun aloittaja askarruttaa
  • Ensimmäinen viesti
askarruttaa
Ostin kaupasta -30% jauhelihapaketin, jonka viimeinen käyttöpäivä on huomenna. Meinasin kokata jauhelihasta vasta huomenna jotain ruokaa, mutta minua askarruttaa eräs kysymys. Voinko laittaa ruoan jääkaappiin säilöön niin, että söisin siitä vielä ylihuomenna, vaikka jauheliha meneekin jo huomenna vanhaksi?
 
"mää"
Jauhelihan laatu on huonontunut Helsingiss
"68 prosenttia jauhelihanäytteistä luokiteltiin hyvälaatuisiksi, viidennes välttäviksi ja 11 prosenttia huonoiksi. Huono tai välttävä laatu johtui yleensä korkeasta mikrobipitoisuudesta.
Kahdesta näytteestä löydettiin suolistotulehduksia aiheuttava bakteeri, joka voi aiheuttaa sairastumisia varsinkin, jos lihaa syödään raakana."

Pyrkisin paistamaan mahdollisimman pian, toki söisin paistamisen jälkeen seuraavanakin päivänä.
Mutta jos tuota enemmänkin ostaisin, ilman että mulla on käyttöä samana päivänä, paistaisin sen pakkaseen. Mua on alkanut jotenkin inhottaa tuo raa'an jauhelihan pakastaminen, koska se saattaa olla kertaalleen pakastettua:

"Kuusi seitsemästä valmistuttajasta käyttää pakastettua lihaa

Pakastettua lihaa saa lain mukaan käyttää teollisesti valmistetussa jauhelihassa, vaikka paketin kyljessä ei lue pakastetusta lihasta sanaakaan.

Kysyimme seitsemältä eri suojakaasuun pakatun jauhelihan valmistajalta, käyttävätkö ne jauhelihassaan pakastettua lihaa. Suurimmat valmistajat Atria, Snellman ja HK Ruokatalo kertovat käyttävänsä ainakin satunnaisesti pakastettua lihaa. Snellman kertoi, että pakastetun lihan osuus voi olla jopa 20 prosenttia tuotteesta.
Vain Saarioinen vastasi, ettei käytä pakastettua jauhelihaa lainkaan.

Käyttääkö pakastettua lihaa?

Snellman - kyllä
HK - Kyllä
Järvi Suomen Portti - Kyllä
Saarioinen - EI
Atria - kyllä
Tamminen - kyllä
Pirkka - kyllä

Teollisuus kertoi Kuningaskuluttajalle käyttävänsä pakastettua lihaa tasaamaan kysynnän vaihteluita. Välillä jauhelihan kysyntä on pienempää kuin tuotanto, ja silloin ylijäänyt liha pakastetaan ja jauhetaan myöhemmin tuoreen jauhelihan joukkoon. Pakastettua lihaa myös käytetään tuoreen jauhelihan jäähdyttämiseen ennen pakkaamista, sillä jauheliha lämpenee helposti liikaa jauhamisprosessin aikana.

Kuinka paljon teollisuus käyttää pakastettua jauhelihaa?

- Se vaihtelee yleensä 5-10 % välillä kokonaismäärästä, kertoo Järvi-Suomen Portin Tapio Eeva.

- 5-10 prosenttia on pakastettua lihaa, vastaa HK Ruokatalon Jyrki Sukula.

Eli esimerkiksi kaupassa myytävässä suojakaasuun pakatussa HK:n nautasikajauhelihassa voi hyvinkin olla pakastettua lihaa muun jauhelihan joukossa jopa kymmenesosan.
Vaikka Atrian nautasikajauhelihasta irtosi paljon nestettä, Atria kiistä käyttävänsä pakastettua jauhelihaa paljon.
- Yleensä sitä käytetään sen takia, että jauheliha pitää jäähdyttää ennen jauhatusta, mutta pääsääntöisesti liha on aina tuoretta, Nordbolm painottaa."

Miksi jauheliha lilluu nesteessä? | Kuningaskuluttaja
 

Yhteistyössä