3kk vauvan rytmi?

Hei!

Kyselisin teiltä, että minkälainen päivärytmi 3kk vauvallanne on? Meillä vähäinenkin rytmin alku katosi joululomalla kun oltiin kyläilemässä ja nyt ei oikein tiedä mitä odottaa. AInoa, joka vähän pitää, on se, että poika menee nukkumaan klo.21-23 aikaan ja syö klo.23-24 aikaan. Tästä nukahtaa sitten yöunille joskus paremmin ja joskus huonommin. Yleensä seuraavan kerran syö klo.3 ja sitten klo.6. Klo.6-9 aikana syö vähän kun nukkuu äitin vieressä, mutta ylös noustaan klo.9 aikaan. Muuta ei sitten olekaan tiedossa.


Ei ole koskaan nukkunut pitkiä päikkäreitä, mikä rasittaa minua. Voisiko tähän vaikuttaa esimerkiksi siten, että lähtisi joka päivä samaan aikaan vaunulenkille, kun nukkuu vaunuissa hyvin?

Laittakaahan omia kokemuksianne ja jos on neuvoja :)
 
Meillä ei tuon ikäisenä ollut oikeen rytmiä ollenkaan. Ainut mikä meillä on pitänyt kotiuduttua tähän päivään asti ja nyt poika siis n.9kk on että poika käy nukkumaan 7-8. Kun aloitettiin kiinteiden maistelut n.4kk niin silloin alkoi rytmiäkin muodostumaan !
 
Jos ite pitää päivässä just rytmiä niinkuin tuo vaunulenkki ja tiettyyn aikaan iltatoimet jne. niin kyllä sitä rytmiä alkaa tulemaan mitä todennäköisemmin jossain vaiheessa. Noiden kiinteiden aloitus on myös sellainen mitkä rytmittävät sitä päivää :) Rytmi ja sen muodostuminen on yksilöllisiä juttuja, toivotaan, että pienelle löytyy joku rytmi pian :)

Meillä esikoisella tuli rytmiä viimeistään silloin kun alettiin kiinteitä syömään, toisella alkoi tulemaan jo 2-3kk ikäisenä kun vietiin kuitenkin esikoista aamuisin hoitoon ja haettiin jne. mutta rytmit myös muuttuivat nopeasti aina kun vauva kasvoi :) Tällä kolmannella nyt 7viikkoa vanhalla ei oo vielä mitään rytmiä että sitä odotelessa :)
 
Hei,

meillä löytyy kyllä jo rytmiä ja neiti täyttää lauantaina sen 3kk.
Nukkumaan menee joka ilta klo 22.
Jokatoinen ilta käydään kylvyssä ja kylpy tehdään vähän 9 jälkeen, sitten syödään iltavelli ja sitte neiti saa olla sylissä kunnes rupee silmät painumaan kiinni jolloin viedään hänet sänkyyn ja nukahtaa sinne sitten itekseen. Joskus täytyy käydä laittamassa tutti muutaman kerran takaisin suuhun.
Yöllä sitten 4-5 aikaan herää syömään jonka jälkeen jatketaan unia ja noustaan ylös 9-9.30.
Päikkäreille menee sitten viimestään 11 aikoihin ja meillä ainakin auttaa kun reilun tunnin nukuttuaan rupee vähän heräileen, niin lähden siinä vaiheessa tekemään vajaan tunnin lenkin ja nukahtaa uudelleen jonka jälkeen jatkaa vielä vähän vaihtelevalla mitalla unia. Kuitenkin yleensä päikkäreitä tulee se 3h. Tosin on meilläkin päiviä jolloin ei päikkärit ole yhtään kiva juttu jolloin ei neiti paljoa nuku.

Sitten illan mittaan ottaa parit tunnin unet vielä, joidenka aika vielä vaihtelee aika paljon riippuen miten on päikkäreiltä herännyt.
20.30 on aika vakiintunut aika, että silloin nukkuu vartin unet. En anna nukkua pidempään, että saadaan sitten ajoissa nukkumaan.

Saatiin luotua rytmiä kun aluksi joka ilta laitettiin sänkyyn klo23 iltarutiinien jälkeen vaikka neiti ei niin kamalasti näyttänyt väsymyksen merkkejä, siitä sitten pikkuhiljaa on tultu tuohon, että klo22 menee nukkumaan. Äkkiä oppi siihen rytmiin ja hokasi, että kun makkariin pinnikseen laitetaan niin siellä sitten nukutaan. Päivällä ei pinnikseen laiteta ollenkaan nukkumaan, että ymmärtää sen olevan vain yötä varten.

Kyllä ne rytmit sieltä vielä löytyy. :) Toisilla se vie aikansa, kaverin lapsi täyttää vuoden eikä heillä ole vieläkään minkään näköistä rytmiä.
 
Itse uskoisin että kannattaa yrittää tehdä rytmiä vauvan elämään, jotta se päivärytmi muodostuisi. Meillä vauva 2,5kk ja aika hyvä vuorokausirytmi jo vauvalla.

Herätään n. klo 8, sitten touhuillaan hetken aikaa ja noin 1-1.5h päästä vauva ottaa jo taas pienet päikkärit 30-50min. Sitten syöttö ja vähän leikitystä ja pällistelyä ja päiväunille 11-12 aikaan. Tyttö nukkuu vaunuissa 3-3,5h.

Iltapäivällä ottaa jonkinlaiset päikkärit usein vielä, nukkuu esim. sitterissä 20-30min joskus viiden maissa yleensä ja ihan illalla näin 7-8 välillä nukkuu usein vielä samanlaiset lyhyet päikkärit.

Nukkumaan yritetään mennä 21-22 välillä. Meillä vaivaa tosin edelleen koliikki(?) ja vauva alkaa yleensä itkeä klo 21 ja itkee 1,5-3h. Välillä on iltoja jolloin itkua ei tule ja silloin tyttö nukahtaa ihan hyvin. Eli yöunilla ollaan vähän illasta riippuen 22-08 tai 24-08 tms. Yöllä tyttö herää yleensä syömään 2 kertaa, joskus kolme.

Pitkät päikkärit onnistuu meilläkin vain ulkona, sisällä ei nuku ikinä useampaa tuntia, mutta onneksi tyttö nukahtaa hienosti tuohon pihalle paikallaan oleviin vaunuihin eli ei tarvitse lähteä lenkille vauvaa nukuttamaan. Vaikka kyllä me koiran takia vaunulenkillä aina jossain vaiheessa käydään.
 
Hei ja kiitos kaikille vastauksista! :)

Hienoa, jos jollakulla vauva nukahtaa jo itsekseen pinnasänkyyn tuon ikäisenä! Meillä pitää edelleen iltaisin nukuttaa niin, että ensin kannetaan sylissä ja sitten laitetaan tissille ja nukahtaa siihen. Tämä joskus klo.22 aikaan. Nukkuu noin 30-45 minuuttia, jonka jälkeen herää syömään lisää ja syö sitten niin, että nukahtaa viereen (ite ehdin nukahtaa ennen poikaa :D). Sitten herää joskus 3-4 aikaan syömään ja sitten 6-7 aikaan. Sen jälkeen uni onkin aika levotonta ja ylös noustaan 08.30-09.30 välillä. Haittaakohan tuo pojan unta, kun nukkuu koko yön meidän vieressä? Kun mä ehdin aina nukahtaa kun syötän... Että pitäiskö mun ite yrittää nostaa poika syötön jälkeen takaisin pinnikseen...?

Päivällä sitten menee ekan kerran nukkumaan tuossa kun on ollu hereillä 1-1,5 tuntia. Esimerkiksi nyt on nukkumassa, kävi nukkumaan 09.45 kun herättiin tänään 08.45. Me ostettiin parvekevaunut viikonloppuna ja nukkuu siellä edelleen, on nukkunut jo tunnin :O Viime viikollakin nukku nämä ekat päikkärit pitkään pari kertaa, joskus jopa 2,5 tuntia kun oltiin vaunuilemassa. Nyt tosin vaunut paikallaan ja nukkuu silti. Vaikuttaa, että oli kannattava ostos ;) Sisällä nukku siis korkeintaan 40min kerrallaan.

Iltapäivisin ei oikein oo vielä mitään rytmiä kun yleensä silloin on kauppareissu, neuvola, muskari, tulee vieraita, käydään kaupungilla, kirjastossa tms : / Aina sotkee vähän meidän rytmiä... Muskariinkin pitää melkei herätellä, huoh :(

Illatkin menee vähän sekasin, kun mä ja mies käydään urheilemassa vuorotellen ja välillä poika mukaan lenkille ja nukkuu vaunuissa ja välillä on kotona ja hereillä. Pitäiskö meidän yrittää luoda pojalle joku rytmi myös iltapäiviin ja iltoihin "vaikka väkisin"? Se on toki myös vähän hankalaa, kun en mä tiedä, kuinka paljon tuon ikäinen tarvii unta, niin annan nukkua käytännössä niin paljon kun nukkuu vaan.

Kiitos vinkeistä etukäteen! :)
 
Meilläkään ei sitten päikkäreiden jälkeen herättyään ole vielä selvää rytmiä. Seurattuani olen huomannut, että nukkuu parit tunnin unet jossakin välissä.
Ja sisällä ei onnistu päikkärit laisinkaan! Korkeintaan tunnin nukkuu. Toivonkin, että pakkaset ei tästä nousisi niin voi nukuttaa pihalla joka päivä. :) Tsemppiä! Kyllä se rytmi sieltä vielä löytyy. :)
 
Meillä vajaa 3kk nukahtaa joka ilta n. klo 22 syönnin jälkeen. Yöllä herää syömään 3-4 aikaan ja 7-8 aikaa. Lopulta heräillään n. 10 aikaan ylös. Aamutouhujen jälkeen lähdetään koiran kanssa vaunulenkille, jolloin tyttö onkin jo yleensä päiväunille valmis. Koirakin on hyvin oppinut ettei lenkille lähdetä liian aikasin :D
Tyttö nukkuu n. 30-60 min vaunuissa, sen jälkeen on 1-2 h hereillä ja nukahtaa pitkille päikkäreille, yleensä nukkuu 2, 5-3h.
Ilta menee omalla painollaan, syö kun on nälkä ja illan aikana torkahtaa n. 15-30 minuutiksi syliin muutaman kerran. Mutta kymmenen aikaan on jo yöunille valmis.
Vaunulenkki joka päivä suunnilleen samaan aikaan rytmittää loppupäivän hyvin. Käydään välillä kaupungilla tai kyläilemässä, ja jos päikkäreiden aika muuttuu sen vuoksi, tuntuu että koko loppupäivä on yhtä kiukuttelua väsymyksen takia kun ei rauhotu kunnon päikkäreille "väärään" aikaan.
 
Hei

Meillä vajaa 4kk poika ja rytmi menee toistaiseksi näin:

Nukahtaa illalla n. klo 21-22 omaan pinnasänkyyn joka on ihan meidän sängyssä kiinni. Tätä ennen imetän meidän sängyssä niin että poika rauhoittuu ja nostan sitten omaan sänkyyn nukahtamaan.

Yöllä heräillään 2-3 kertaa riippuen kuinka pitkään on nukkunut päivällä. Ensimmäisen heräämisen jälkeen nukkuu loppuyön meidän välissä. Aamulla herätään n. klo 9, saattaa olla 7 aikoihin tunnin hereillä ja nukahtaa vielä uudestaan.

Päiväunia nukkuu kahdet. Ekat n. klo 11 omassa pinniksessä, kesto noin 1/2 - 1h. Sitten pidemmät päiväunet nukkuu n. klo 13.30-16.00 vaunuissa. Lähdemme joka päivä samaan aikaan ulos koska esikoinen pitää hakea hoidosta. Tämä helpottaa illalla nukahtamista kun illalla on selkeä valvomisjakso.
 
Meidän rytmi menee näin.

Vauva nousee ylös noin kymmenen aikaan, jolloin tehdään aamupesut, kuivitukset ja syödään aamumaito (meidän vauveli on ihan kokonaan korvikkeella). Hereillä ollaan noin tunti tai kaksi, jonka jälkeen on päiväunien aika. Jos kärryissä nukkuu ulkona, niin nukkuu noin neljä tuntia. Kovilla pakkasilla nukutaan päikkärit sisällä, jolloin unet jäävät pariin tuntiin. Herättyään taas syödään, kuivitetaan. Sitten leikitään ja jumppaillaan. Syö noin kuuden tai seitsemän aikaa uudemman kerran ja laittaa "iltaunille". Herää noin yhdentoista aikaa syömään, jolloin taas kuivitetaan ja vaihetaan yöasu päälle. Sitten menee takaisin yöunille ja nukkuu noin kuuteen asti, jolloin taas syöttö ja kuivitus. Sen jälkeen taas nukkumaan. :)
 
Meillä vähän reilun 3kk ikäinen tyttö ja meilläkin on nyt sellanen vakiintuneempi rytmi löytynyt päiväänkin ja neidillä tuntuu olevan sisäinen kello joskus. :p

Aamulla herätään yleinsä 6.30, jolloin ruoka.
Seuraaville päikkäreille 8.30-9, ennen sitä ruoka jos nälkäinen, tai sitten vasta 9.30-10 kun herää aamupäikkäreiltä.
Heräämisajasta riippuen päiväpäikkärit 12-13, jolloin nukkuu 2-3h, sitten taasen ruoka. klo 17-18 ottaa vielä 30min päikkärit jonka jälkeen ruoka.
19-19.30 aletaan vaihtamaan yökkäreitä ja klo20 on unessa.
Vähän ollaan uniaikaa yritetty venyttää 20.30 asti ja pikkuhiljaa meneekin hiukan myöhemmin nukkumaan.
Yöllä herää 2.30-3 välillä syömään, syötän ja peittelen, jolloin jatkaa uniaan.

Meillä kylvetään joka toinen ilta klo19. Päiväunet aloitellaan vaunuissa ulkona ja loppu nukutaan sisällä.
Nyt ollaan myös alettu kattomaan vähän noita ruoka-aikoja, sekin rytmittää. :)
 

Yhteistyössä