äitiysloma ja verokortti

  • Viestiketjun aloittaja "..."
  • Ensimmäinen viesti
"..."
Jään huomenna äitiyslomalle ja saan työnantajalta palkkaa seuraavilta kolmelta kuukaudelta ja vasta sen jälkeen alan saamaan kelan vanhempainrahaa.

palkka lähtee tietysti verokortin mukaan, mutta millä prosentilla kelan raha sitten lähtee, kun sitä alkaa tulemaan...? pitääkö tehdä jotain muutoksia kun jään kelan rahoille...? töissähän pitää joka tapauksessa olla verokortti kun esim loppuvuodesta tulee tulospalkkiota..
 
"..."
...eli siis nyt annan olla töissä ihan normaalisti ton verokortin ja sitten kun jään kelan rahoille, eli tulot tippuu, niin kannattaa alsketutttaa uusi verokortti loppuvuodelle, jonka mukaan kela ottaa ja jonka vien myös töihin, että ne siellä ottaa lomarahoista myös sen uuden verokortin mukaan..?
 
piupo
Kela saa verotiedot suoraan verottajalta. Äitiyspäivärahasta otetaan työprosentti + 2%-yksikköä, vähintään 20%. Tämä kerrotaan myös siinä päivärahapäätöksessä.
Voit myöa laskettaa päivärahaa varten uuden prosentin, mutta se on harvoin kovin paljon pienempi kuin normaali työprosentti, koska päivärahoista ei tehdä samoja vähennyksiä.

Kotihoidontukea (jos tarvetta) varten kannattaa laskettaa uusi kortti koska silloin summat on paljon pienempiä.
 
piupo
Tämäkin asia olisi selvinnyt helpoiten suoraan kelan sivuilta. Menet vain sekaisin näistä mitä erilaisimmista vastauksista.

http://kela.fi/in/internet/suomi.nsf/NET/020708145422HL?OpenDocument
 
Voin kertoa ainakin mitä itse tein, eli laskin netissä verokortin itselleni erikseen palkkatuloa varten ja erikseen etuutta varten, ne tulevat samalle verokortille mutta verokortti lähtee automaattisesti Kelan palveluun, ja paperiversio tulee itselle. Kelan sivuilta näet, mitä Kela maksaa työnantajalle sinun äitiyslomasi aikana, ja se tulee laskea verokorttiin toki palkkana. Kaikki, mitä Kela EI maska työnantajalle, jää sinulle ja se lasketaan etuudeksi. Itselleni tuli palkkatulon %:ksi 17, koska työsuhteeni päättyy ja olen laskenut kaikki palkkatulot ennakoidusti. Kelan % oli muistaakseni se 20, ja siihen laskin äitiyspäivärahan. Tyhmänä oli vielä pakko soittaa perään ja varmistaa; lapsilisä on verotonta tuloa ja sitä ei lasketa verokorttiin.
 

Yhteistyössä