auttaako päiväunien rajoittaminen yöuniin?!

siinäpä se kysymys tulikin :)

meillä siis on aina herätty aikasin, viimeistään 7.30, yleensä 6-6.30. nyt on muutamana aamuna herätty 5-5.30... poika on kohta 1-vuotias ja päiväunia nukutaan vielä kahdet juurikin näistä aikaisista aamuista johtuen. nukkuu siis päivällä kahdessa osassa yhteensä noin 3 tuntia, jolloin yöunille jää 9-10 tuntia. ja kun klo 20 mennään nukkumaan niin viimeistään kuudelta ollaan pystyssä.

tuumailinkin, että jos rajoittaisin noiden päivänokosten pituutta eli antaisin päivällä nukkua vain pari tuntia niin voisiko se pidentää yöunia? onko kellään tästä kokemusta? muitakin huonoja ideoita otetaan vastaan :headwall:
 
Meillä on tuo esikoinen ollut kans aina aamuvirkku.kun oli pienempi niin kerran tehtiinkin niin että työllä ja tuskalla valvotettiin yli ekojen päikkyjen (aluks vaan siirrettiin aikaa myöhemmäks ja yritettiin "sulauttaa" päikkyjä yhteen) jolloin nukku yhet 2h päikkärit.(joskus enemmänkin, sit kyllä jo heräteltiin..)sitten yöunta riitti 10-11 tunniks, muuten jos nukku 2 päikkärit ei nukkunut kun 8h yöllä ja heräs 4-5 aikaan... |O
nytkin vielä joudutaan rajottaan päiväunien pituutta (poika melkein 3v) Ettei saa nukkua kun tunnin-puoltoista ja siltikin nousee 5-6.30..
kokeile nyt tuota ja meillä myöhästettiin nukkumaanmenokin 20.30...vaikka joskus poika kyllä sanoo jo kasin jälkeen että menee nukkumaan, joskus taas saattaa valvoa ysiinkin mutta se ei kyllä yöunia pidennä.
jotkut vaan onkin niin aamuvirkkuja, mulle kelpais kun sais ees 6-6.30 nukkua.
 
Meidän tyttö alkoi 10 kk iässä nukkua vaan yhdet päiväunet. Ja siis nimenomaan minun aloitteesta, ei omastaan. Eka viikko oli aika tuskaa, sitten tottui ja homma toimi selvästi paremmin kun kahdet unet. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan! Nyt 2 v 2kk iässä jätettiin päiväunet kokonaan pois, koska viimeiset kuukaudet olleet ihan mahdottomia kaiken nukkumisen suhteen. Ja yöt sujuu taas kun unelmaa :)
 
Suosittelen myöskin yksiin päikkäreihin siirtymiseen. Meillä 1-vuotias poika, joka juuri siirtyi yksiin. Meillä se ainakin on rauhoittanut yöt, eli poika nukkuu kuin tukki aamuun asti. Vähän aikaa sitten alkoi meilläkin aamuheräilyt aikaistua, mutta yhdet päikkärit olivat ratkaisu tähän. Alkuun tietysti kysyy voimia niin vanhemmalta kuin lapseltakin kestää aamupäivän ja illansuun kitinät, mutta melko pian tottuu. Lähde esim. ulkoilemaan lapsen kanssa aamupäivällä, jolloin uniaika normaalisti olisi, se virkistää lasta hetkeksi että jaksaa lounaaseen asti. Sitten lounas ja unille.

Meillä nukkuu päikkäreitä klo 12-14 (15) ja yöunet 21-8 (8.30).
 
Meille saatiin unikoulusta ohjeet, kun univelkaisen pikkumiehen aamut aikaistuivat vähävähältä aamuneljään ja koko perhe oli aivan puhki. Rutiinit ja säännölliset rytmit olivat meillä jo kunnossa, mutta ohjeeksi saimme laittaa pojan unille jo 18.30-19. ja ekat päikkärit max 1h, joilta herätettävä klo 10 ja toisilta unilta herätys viim. klo 15 (max 2h). Nuo ekat unet olivat meille turhan aikaiset ja jäivätkin pian pois. Ekana aamuna nukuttiin kuuteen ja se tuntui juhlalta. Useana aamuna poika heräsi vielä huutamaan, mutta saimme ohjeeksi aina ennen kuutta tapahtuvissa heräämisissä kertoa lapselle, että on yö, nyt nukutaan ja kipata hänet sänkyyn poistuen itse huoneesta. Aluksi tehtiin parin minuutin välein tunninkin verran, mutta muutamassa össä oppi nukahtamaan itsenäisesti. (ohjeisiin kuului myös apuna tutin hukkumiseen, laittaa sänkyyn 10 tuttia ja sekin helpotti tilannetta). Unikoulua on jouduttu pitämään uudelleen, kun oppiminen on ollut kiihkeimmillään. TAHDONVOIMAA JA RUTIINEITA- ilman niitä meidän elämä olisi vieläkin helvettiä. TSEMPPIHALAUS!
 

Yhteistyössä