auttakaa pottailussa :)

hei, nyt olis semmonen tilanne että neiti 2v pitäis saaha käymään potalla. sillöin tällöin kyllä käy. joskus ollaan ilamn vaippaakin,mut sit taas takapakkia. tekee ääntä pispis kun pissaa mutta silloin ei keretä enään potalle ja kakankin menee piiloon aina tekemään. neuvoja kiitos :) miten teillä sujui?
 
Meillä lähti pojalta (silloin 1v8kk) vaippa pois sisällä ollessa pahan vaippaihottuman takia ja nopeasti oppi käymään potalla. Vahinkoja tuli alkuun aika paljon, mutta vähitellen ne väheni ja kerralla tulevan pissan määrä potassa kasvoi. Kakat teki kyllä aina vaippaan, mutta sitten sekin naksahi kerralla ja siitä viikko ja poika sanoi, ettei halua enää laitta yövaippaa(silloin 2v7kk). Kannattaa mennä kuitenkin lapsen oman aikataulun mukaan, pakottamalla ei potalle kannata laittaa, mutta jotain kikkoja voi käyttää meillä mm. pottapussukkaa, Aku Ankkoja, kirjoja, kuvia seinälle jne. Pottaa voi myös alussa pitää vaikka olkkarissa, niin on helpommin saatavissa kun tarttee ja sitten siirtää se vähitellen vessaan tai kylppäriin. Tsemppiä pottailuun! :hug:
 
meillä on just harjoteltu pottailua kunnolla. poika 2v5kk. ei suostunu meneen potalle ja jos suostui niin istui vain sen sekunnin siinä ja meinas että ob valmis. otin jokunen viikko sit vain röyhkeesti vaipan pois ja annoin olla kotona ilman vaippaa, mut poika vaan pinnas pissaa eikä tullu mitään. sit taas jatkettiin vaipalla. vähä yli viikko sitte kokeilin taas röyhkeesti ottaa vaipan pois ja poika meni potalle pissalle ja kakalle kun ei ollut vaippaa. laitoin vaipan vaan ku mentiin ulos tai lähettiin kotoo jonnekki ja toki yöksi ja päikkäreille. mutta jos on vaippa niin poika ei ilmota että pissattaa tai kakattaa. mutta tosi hyvin on nyt menny päivät, ei oo vahinkoja tullu ollenkaa, paitsi jos pojalla on housut, ´kalsarit jalassa mutta ei vaippaa niin sillon pissa tulee housuun. kai poika jotenki ajattelee että on vaippa vaikka ei ookkaa. raukka ollu sit pylly paljaana kotosalla, mutta ajattelin että ku on tottunu käymään kunnolla potalla niin aletaan treenaan kunnólla housut jalasssa että hoksais sillonki mennä potalle. juu vähä sekava teksti mut toiv saitte selvää.
 
Hei! Ottakaa käyttöön tarra-palkinnot, eli teet hänelle tarrakortin (A4-kokoinen) ja laitat vaikka jääkaapin oveen näkyville. Jokaisesta pissasta/kakasta pottaan saa liimata siihen yhden kivan tarran (ostat tietysti kaupasta mieluisia, esim. muumit, nalle...tms tarroja.) Ja sitten vain vaippa pois ja odottelemaan tuotosta. Alkuun varmasti pyykkiä tulee, mutta muistuta aika ajoin että olisiko pissahätä, pitäisikö käydä potalla jne. sen enempiä kuitenkaan painostamatta. Yritä tehdä pottailusta iloinen, kiva asia, josta saa palkinnonkin. Ajan mittaan kun pottailu alkaa sujua ja lapsi alkaa käydä omatoimisesti potalla, niin kuin meillä alkoi jo parin viikon jälkeen, voi jo tarrat alkaa unohtaa...;)

Meillä tarrat auttoivat ja tyttö, entinen pottavihaaja, oppi päiväkuivaksi parissa viikossa 2v 3kk ikäisenä. Tällöin teki siis elämänsä ekat pissatkin vasta pottaan. Jos ei ala muutamassa viikossa/kuukaudessa sujua, niin suosittelisin pitämään taukoa - lapsi ei sitten ole kypsä vielä. Ja aloitat kokeilut taas esim. kuukauden kuluttua. Jossain vaiheessa lapsi tajuaa, että on kivampi pissata pottaan kuin vaippaan ja meillä alkoi tyttö käymään nopeasti myös pöntöllä, kun oli kivaa tehdä tarpeensa samalla lailla kuin äiti. :)

Samalla muuten ostettiin tytölle kivoja, nättejä pikkuhousuja, joita nyt käyttää ylpeänä, kun ei tarvitse vaippaa enää laittaa (paitsi yö-ja päiväunille vielä ).

Alussa meilläkin oli muuten käytössä kirjoja pottailua varten, joita sai lukea vain kun istui potalla, tämä auttoi kakkaamisen potalle opetteluun, mutta tuohon pissamisen opetteluun pottaan auttoi vasta tarrat!
 
Meillä käytettiin lahjontaa :ashamed: Mutta se tehosi. Viime kesänä jätettiin vaippa pois ja tyttö saatto aamulla tai päikkäreiden jälkeen istua potalla puolikin tuntia ja samantien kun nousi ylös niin pissas lattialle. Sit ruvettiin tekemään niin että kun tuli pissa pottaan niin sai pienen palan keksiä. Tätä kesti n. 2 päivää niin pissat tuli pottaan sen jälkeen keksiä sai vaan kakasta. Kahdessa viikossa neidistä tuli päiväkuiva ja vaippa oli vaan päikkäreillä ja jos lähdettiin jonnekin omaa pihaa pidemmälle. Alkuu tietysti vahinkoja sattui välillä, mutta onhan nuo pyykinpesukoneet keksitty. Kesällä oli kans hyvä kun voi juosta pelkässä mekossa tai t-paidassa kun ei alkuun itse osannu laskea housuja tarpeeksi nopeasti. Nyt 2v3kk ja yövaippa enää käytössä.

Tuota lahjontaa kesti ehkä max 2 viikkoa ja tulokset oli nopeita =) Ei tuo sillon alle 2 vuotiaana perustanu mitään tarroista tms. joten ne olis ollu turhia :ashamed:
 
Tälläistä olen oppinut

1. Kuivaksi ei voi tulla ellei lapsi ole valmis. Jotkut kehittyy aikaisemmin ja jotkut myöhemmin.

2. Motivointi ja lahjonta. Soiva potta, tarrat ja tarravihko (tätä käytetty meillä aina välillä ), kehuminen, rutiinit: lapsi saa esim vetää vessan, nukelle tai pehmolle oma potta (tää oli meillä joskus hyvä ), luettavaa vessaan

3. Jotkut lapset tykkää jostain tietystä potasta, jotkut pienentäjästä ja jotkut haluaa suoraan aikuisten pöntölle. Meillä esim poika haluaa istua (tuettuna ) usein pöntöllä, kun päiväkodissa käy pikkupöntöllä itse. Ja näköjään just yhdessä tietyssä vessassa meillä (meillä siis useampi vessa talossa )...

4. Jotkut voi haluta käydä yksin vessassa...

5. Säännölliset rutiinit, mutta ei ahdistavaa pakkoa

Se että jättää vaipat pois tosta noin toimii varmaan hyvin silloin, kun lapsi on fyysisesti valmis. Meillä ei toiminut niin, että kesälomalla (poika 2v2kk) vaan pikkarit jalkaan, koska lapsi ei kerta kaikkiaan osannut pidättää. Mutta kesän jälkeen päiväkodissa homma on alkanut toimia hyvin, mutta meillä on yhä se ongelma, että lapsi ei kerro hädästä etukäteen ollenkaan. Kakalle ehtii potalle, kun joku näkee naamanilmeet ja pikkarit pysyy kuivana, kun säännöllisesti käytetään vessassa. Lisäksi eri asiat näyttävät motivoivan lasta: joskus se oli tarrat, yhdessä välissä kirjojen lukeminen tai pehmolla oma potta. Nyt näyttää olevan joko aikuisten potalla istuminen tai yksin pimeässä vessassa potalla :LOL: Laittaa vielä oven lukkoonkin, mutta ei vielä osaa avata lukkoa :headwall: . Seuraava yritys meillä on antaa taas tarroja, jos menee itse vapaaehtoisesti vessaan...
 
Meillä oppi pissaamaan potalle joskus 1v 10kk, aiemmin en saanut millään potalle, sit se vaan naksahti ja tyttö teki pissit siihen ja nopeaan olikin päiväkuiva, mutta edelleen ulkona ja päikkäreille ja yöllä on vaippa, ois helpompi jos ois kesä, niin ei ulkonakaan tarttis!
Eli tässä asiassa oon ainakin sitä mieltä, että meillä se onnistui sit kun tyttö oli siihen ite valmis.
Mutta KAKKA. Se ei oo koskaan tullut vielä pottaan. Kai se on odotettava, että sekin tulee sit kun valmis...
Ei auta keksit, ei uudet lelut, ei mikään lahjonta... Vaippa vaan jalkaan ja jos mä en laita, niin tyttö laittaa sen ite ja menee piiloon kakalle :LOL:
 
Meillä ollaan jo 2½v. Kesällä aloitimme pottailuajatukset. Täyttä huutoa edes istua siinä ja homma unohdettiin aina välillä, opetin jopa yhden hoitolapsen tässä välissä kuivaksi.
Hän kyllä tekee kakat housuun edelleen, eikä käskemättä mene potalle vaan sit tulee vahinko.
Potta on wc.ssä, mutta pääsisi sinne ite kyllä. Tämä tyttö on nyt 2v 3kk.
Meidän tyttö ei ruvennut edes "kaverina" istumaan...
Nyt 2vkoa potalla istuttu ihan tyynesti ja viime la viimein eka pissa sinne sattui. Tyttö pissaa vaan 3krt/pv ´kerran pottaan, kerran on mennyt housuun ja kerran unilla päivällä vaippaan.
Tänään 3krt pottaan, ei housuun, eikä vaippaan lääkärireissulla, eikä päiväunilla.
Kyllä oli ylpeä itsestään ja kyllä me taputimme :heart:

2 edellistä lasta oppi kyllä alle 2v päiväkuivaksi ja unilta n.2½v varmaan viimeistään jäi vaippa.
Nyt on tyttö ja ihan erilainen tapaus =)
 
Aloitin pottailun jo kun tyttö oli 6kk. Koko ajan potta oli mukana, ei mitenkään säännöllisesti mutta tuli tutuksi. Missään vaiheessa siitä ei tehty pakko-asiaa...
Nyt ikää 1,7kk ja melkein täyskuiva =) Laitan yöksi vaipan ja välillä päikkäreille mutta yleensä vaippa on kuiva unien jälkeen. Kauppaankin voidaan mennä ilman koska osaa pyytää pissalle ja kakalle.
Kun ei vaan hermostu eikä pakota, ja menee lapsen ehdoilla tässä asiassa niin hyvä tulee.
 
ire
tonikäiset meillä ovat käyneet pöntöllä jo eivät ole potasta innostuneet!kokeile pönttöä ihmeessä ja eikös pottiin saanu jostain niitä tarroja joista tulee kuva esiin kun pissa tulee...vois motivoida en muista tosin mistä! muistaako joku muu?voisi motivoida tonikäistä!
 
Meillä on molempia poikia lahjottu xylitol-pastilleilla potalle. Eli aina kun käy potalla kokeilemassa tai tekee sinne viedessä jotain, niin saa xylitol-pastillin. Esikoinen oppi kuivaksi 2-vuotiaana ja nyt kuopus 1 v 4 kk käy useita kertoja päivässä potalla pissillä. Esikoisen kanssa tehtiin myös niin että kesän alussa alettiin vaan pitämään ilman vaippaa ja käytettiin usein pissalla. Pissoja sai kyllä usein siivota lattialta ja housuja pestä urakalla, mutta kesävarustuksessa se ei juuri haitannut ja kuukaudessa poika oppi päiväkuivaksi kokonaan. Kuopukselle suunnitellaan samaa ensi kesälle. Ainoa ongelma tämän nuoremman kanssa on vaan se että hän tekee kakan aina vaippaan seisten ja potalle ei ole tehnyt kuin 2 kertaa. Hän ei myöskään mitenkään ähisten aloita kakkausta että ehtisi viedä potalle ajoissa. Esikoinen taas teki jo puolivuotiaasta asti kakan melkein aina pottaan ruoan jälkeen, ja muutenkin aloitti kakan aina sellaisella ähinällä että hänet ehti viedä ajoissa potalle tekemään sen.
 

Yhteistyössä