Britit eroamassa EU:sta?

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
vierailija
------------------------------------------------------------------
Britanniassa pidetään kansanäänestys 2017 EU:iin kuulumisesta. Todennäköisesti ero tapahtuu.
Onkohan Suomella suunnitelmat valmiina?
------------------------------------------------------------------
Lähteekö Suomi EU:sta, jos Britannia päättää lähteä - Näin Timo Soini kommentoi
KOTIMAAJulkaistu: 9.8. 14:04, kesto: 00:00

Ulkoministeri Timo Soinin mukaan Suomen mahdollista lähtöä EU:sta ei pidä sulkea pois, jos Britannia jättää unionin.
Ison-Britannian parlamenttivaalit voittaneen konservatiivipuolueen puheenjohtaja, pääministeri David Cameron on luvannut järjestää kansanäänestyksen maan EU-jäsenyydestä. Britannian EU-kriittisyys johtuu mm. EU:n liittovaltiokehityksestä, kasvavista tulonsiirroista ja maahanmuuton ongelmista.

EU:n ja euron ongelmat olivat johtava teema myös perussuomalaisten kenttäväen puheissa Turun puoluekokouksessa.

– Jos britit eroavat unionista, se on sen jälkeen Euroopan Unionin loppu nykytilassa, perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini sanoi Turun puoluekokouksessa sunnuntaina.

Soini sanoi Ilta-Sanomien haastattelussa viitisen vuotta sitten, että jos Britannia lähtee EU:sta, Suomen pitää lähteä ”samasta ovesta”. ”Kirves on jo puun juurella”, Soini toisteli noihin aikoihin.

Soinin mukaan asia on edelleen ajankohtainen. Soinin EU-retoriikka oli tosin pehmentynyt aikaisempaan verrattuna, kun Ilta-Sanomat kysyi Suomen mahdollisesta EU-erosta puoluekokouksessa sunnuntaina.

– Sitä ei pidä sulkea pois. Jos yksi maa irrottautuu, niin tietysti kaikkien maiden pitää käydä tämä keskustelu sisällään. Se on erittäin vakava asia, jos joku maa kansanäänestyksellä lähtee pois. Silloin jokaisen maan, myös Suomen, pitää katsoa peiliin, että onko tämä toimiva järjestelmä meille vai ei, Soini sanoi.

– Mutta ei mennä vielä asioiden edelle, hän jatkoi.

Soinilta kysyttiin, onko hänen yksi kuuluisimmista soinismeistaan, ”missä EU siellä ongelma”, edelleen voimassa?

– Kyllä se on yhtä pätevä kuin aina ennenkin. Me tarvitsemme Euroopassa yhteistyörakenteen, mutta me emme tarvitse tämäntyyppistä federalistista (liittovaltiomaista) Euroopan unionia vaan vaan talous- ja vapaakauppa-alueen.

Soinin mukaan Britannian suhtautuminen Euroopan unioniin on iso kysymys, josta ei Suomessa ole vielä tarpeeksi puhuttu.

– Britannia ajaa huomattavia muutoksia sopimuksiin ja asemiinsa, ja jos he eivät saa tarpeeksi hyvää diiliä EU:n kanssa niin tämä kansanäänestys menee siihen, että britit eroavat unionista. Ja se on sen jälkeen Euroopan Unionin loppu nykytilanteessa, Soini sanoi.

Soini tosin arvioi, että Isolla-Britannialla on erittäin vahva neuvotteluasetelma. Hän sanoi uskovansa, että britit tulevat saamaan unionilta lisää poikkeuksia ja vapauksia.

– Katsotaan millainen sopimus Britannialle tulee. Tiedän, että Britannia neuvottelee aika voimakkaasti myös kulissien takana Saksan ja Ranskan takia, että tässä päästäisiin sopimukseen, koska Cameronkin haluaa pitää Britannian EU:ssa.

Soini arvioi, että britit tulevat ajamaan ja saamaan läpi sellaisen poikkeuksen, että Britanniaan tulevat maahanmuuttajat eivät pääsisi EU:n sosiaalitukien piiriin.

Timo Soini on jälleen kutsuttu puhumaan Britannian konservatiivipuolueen puoluekokoukseen lokakuussa. Soinin mukaan hän ei mene kokoukseen antamaan neuvoja vaan esittämään pyydettynä ulkopuolisen näkemyksen. Hän kertoi menevänsä kokoukseen nimenomaan perussuomalaisten puheenjohtajana.

– Olen käynyt niissä nyt kolme vuotta peräkkäin ja pyyntö oli nimenomaan se, että kun heillä on tämä renegotitations-prosessi (uudelleenneuvottelut EU:n kanssa), niin antaisin siihen kommentit, miltä se näyttää.
Toimittaja: Mika Koskinen


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Odotan innolla, että päästään EU:sta eroon. Se on ollut Suomelle erittäin huono kauppa ja meitä on uhkailtu milloin venäjäkortilla - milloin jollain muulla kun olisimme edes jossain asiassa toivoneet toisenlaista käytäntöä, vaikka kiltisti olemme nettomaksajia ja maksamme muiden maiden jäsenmaksuja. Sekä häviämme miljardin joka vuosi.
Kohta tuo määräily loppuu ja päästään normaaliin tilaan Suomessa. Meillä on jälleen valta omiin päätöksiin.
Kyllä me Suomalaiset pärjätään aina.
Eikä me ainoita eroajia olla. Monet seuraavat perässä ja voi tehdä uusia kannattavampia liittoja.
EU:ssa on liian sekalainen seurakunta maita!
 
vierailija
Jos Britannia eroaa EU:sta, Suomen kannattaa seurata perässä
28.10.2014 20:36 Roger Kulmala
11 kommenttia


Britannia on EU:n jäsenmaista eniten EU-vastainen. Eurovaalien suurin puolue oli Nigel Faragen johtama Yhdistyneen kuningaskunnan itsenäisyys puolue Ukip ja pääministeripuolueena on David Cameronin johtama konservatiivipuolue, joka on ollut päävastuussa anti-federalistisen Europpan Konservatiivien ja Reformistit eli EKR-ryhmän muodostamisesta. Tässä ryhmässä myös persumepit istuvat. Joissakin kyselytutkimuksissa enemmistö Britannian kansasta on kannattanut eroa EU:sta. Jos pitäisi veikata, mikä maa eroaa EU:sta ensimmäisenä, Britannia saisi pienimmät kertoimet.

Tämän takia Britannian politiikka on mielenkiintoista seurattavaa, oli sitten EU:n kriitikko tai puolestapuhuja. Jos Britannia eroaisi unionista, se olisi ensimmäinen jäsenmaa, joka niin tekisi. Grölanti erosi unionista josku kauan sitten, mutta kyseessä ei ollut itsenäinen valtio. 63-miljoonan asukkaan Britannian lähtö ei välttämättä kaataisi unionia, mutta vähentäisi varmasti EU:n uskottavuutta huomattavasti. Myös muissa isoissa EU:n jäsenmaissa on omat eurokriittiset puolueet. Saksassa Alternative für Deutschland, Italiassa Beppe Grillon luotsaama Viiden Tähden Liike ja Ranskassa Marine Le Pen. Mikään näistä puolueista ei kuitenkaan ole pääsemässä valtaan seuraavan parin vuoden aikana, joten Britannia, jossa politiikan valtavirtaa on nykyään EU-kriittiset konservatiivit ja EU-vastainen Ukip, on EU-vastaisuudessa omaa luokkaa.

Miksi Britannia on niin EU-vastainen maa? Merkittävä syy on se, että Britannia ollut aikanaan maailman johtava imperiumi. Vaikka imperiumi on käytännössä historiaa, niin britit ovat säilyttäneet suurvalta-asenteen, eivätkä he katso tarvitsevansa EU:ta ja Brysselin sääntelyä menestyksensä luomiseen. Englannin kanaali ei ole pelkkää vettä, vaan Britannian ja manner-Euroopan välillä on henkistä välimatkaa. EU-vastaisuus on myös lisääntynyt merkittävästi viime vuosina. Kun katsoo eurokriisiä ja sen täysin epäonnistunutta hoitamista, ei tarvitse olla Sherlock Holmes tajutakseen, miksi EU:n uskottavuus rapistuu. Ei kannata unohtaa Brysselin federalistien ylimielistä intoa säännellä kaikkea ja puuttua jäsenmaiden omiin asioihin. Ukipin johtaja Nigel Farage on myös erittäin taitava populisti, joka on ahkerasti kampanjoinut maan EU-eron puolesta. Brittejä on myös ärsyttänyt valtaisa maahanmuutto EU:n itäisistä jäsenmaista.

Britannian pääministeri David Cameron on luvannut järjestää kansanäänestyksen maan EU-jäsenyydestä vuonna 2017, jos hän voittaa ensi vuoden parlamenttivaalit. Hänen tavoitteena oli neuvotella valtaa takaisin Brysselistä Britanniaan, jotta hän voisi uskottavasti kannattaa Britannian jäsenyyttä unionissa. Mitään neuvotteluita vallan siirtämisestä Brysselistä takaisin jäsenmaihin ei ole käyty eikä tulla käymään. Lupaus EU-kansanäänestyksestä oli Cameronin epäonnistunut yritys pitää konservatiivien EU-vastainen sisäinen oppositio tyytyväisenä ja padota Ukipin rynnistystä Britannian politiikassa.

Cameronin konservatiivit tuskin saavat yksin riittävää enemmistöä brittiparlamenttiin vaaleissa, mutta EU-kansanäänestys voidaan silti järjestää, jos konservatiitivit saavat muodotettua riittävän enemmistön Ukipin kanssa. Puolueiden paikkamäärä tulevissa parlamenttivaaleissa on vaikea arvioida, koska Ukipin kannatus vaihtelee suuresti ja enemmistövaalitapa tekee ennustamisesta vaikeaa. Jos konservatiivien ja Ukipin koalitio muododtetaan, voi Farage vaatia kansanäänestyksen aikaistamista. Ainakin se pidetään viimeistään 2017. Voi käydä hyvin niin, että EU-myönteinen työväenpuolue saa parlamentin haltuunsa ja sen johtajasta Ed Milibandista tulee pääministeri. Tällöin kansanäänestystä ei tule ja Britannia jää unioniin ainakin toistaiseksi.

Jos kansanäänestys pidetään, on mahdollista, ellei jopa todennäköistä, että Britannia eroaa unionista. Jos työväenpuolue voittaa vaalit, niin todennäköisesti Boris Johnson tai joku muu konservatiivien EU-vastainen jäsen syrjäyttää Cameronin konservatiivien johdosta. Voidaan siis todeta, että Britannian EU-ero on hyvin mahdollinen tapahtuma ja sen seurauksia kannattaa miettiä.

Minun mielestäni Britannian ero avaisi Suomelle hyvän mahdollisuuden jättää EU:n paisuvat jäsenmaksut, turhan ja haitallisen sääntelyn sekä Brysselin elitistiset eurokraatit ja palauttaa isänmaamme täysi itsenäisyys. EU:ssa on tällä hetkellä n. 500 miljoona asukasta ja28 jäsenmaata. Norja ja Sveitsi pärjäävät unionin ulkopuolella, mutta heidän on pakko ottaa huomioon sääntely, jonka EU sanelee kauppakumppaneilleen. Jos Suomi eroaisi unionista, myös meidän pitäisi noudattaa merkittävää osaa EU-sääntelyä, vaikka emme siitä saisi päättää EU:ssa. Voidaan tietysti kysyä, kuinka paljon Suomi vaikuttaa EU-päätöksiin jäsenenä vai vaikuttaako ollenkaan. Kuitenkin 63-miljoonan asukkaan ja taloudellisesti vauraan Britannian ero muuttaisi tilanteen. Britannialle EU ei voisi vain sanella päätöksiä. Jos Suomi eroaisi samaan aikaan, voisimme liittoutua Britannian ja ehkä myös Norjan ja Sveitsin kanssa ja muodostaa vastavoiman EU:lle. Tämä vastavoimana toimiva liittouma edistäisi vapaakauppaa jäsentensä ja EU:n välillä ilman poliittista sekoilua, josta olemme saaneet kärsiä EU:ssa. Britannia ja Suomen ero EU:sta voisi myös innostaa muita jäsenmaita eroamaan. Eroon halukkaita maita olisivat ehkä Unkari, Bulgaria sekä Italian ja Espanjan separatistiset alueet. nNmä ovat mielestäni todennäköisempiä, muitakin halukkaita voisi olla.

Perussuomalaisten pitäisi ottaa EU-ero avoimesti mukaan poliittiseen keskusteluun ja puolueen tavoite-ohjelmiin. Britanniassa on halua rakentaa vahvaa itsenäisen kansojen Eurooppaa ilman EU:ta, joten eikö meidän Suomessakin kannattaisi ajaa Suomessa. EU:n korkeat jäsenmaksut eivät ole tarpeellisia, yliampuva sääntely ei ole tarpeellista, politiittisista syistä rakennettu täysin toimimaton euro ei ole tarpeellinen vaan haitallinen, kuten oikeastaan uutkin edelle luetellut asiat. EU:sta voidaan päästää eroon, mutta se vaatii sitä, että me ajamme sitä politiikassa.
 
vierailija
No mietippä vähän. Sipilä ei ikinä uskalla tehdä mitään noin radikaalia päätöstä. Eli me tulemme notkumaan eu:ssa viineiseen saakka, tai ainakin kunnes saamme uuden hallituksen ja edes vähän skarpimman pääministerin. Muut maat valmistelevat jo kovaa vauhtia eroa, koska ovat tajunneet joutuneensa vain maksumiehiksi etelän köyhemmille maille. Kun isommat maat alkavat erota eu:sta, lisääntyy Suomen maksutaakka entisestään. Eli jatkossa keskiluokan ja pienituloisten tuloista revitään yhä vain enemmän.
 
vierailija
Ei jestas tuo Soinikin on yksi vässykkä.
Oppositioaikoina polleana huuteli ja lupaili vaikkajamitä, mutta heti kun pääsi isojen poikien leikkiin mukaan, alkoi kääntyä näiden kannalle.
 
vierailija
No mietippä vähän. Sipilä ei ikinä uskalla tehdä mitään noin radikaalia päätöstä. Eli me tulemme notkumaan eu:ssa viineiseen saakka, tai ainakin kunnes saamme uuden hallituksen ja edes vähän skarpimman pääministerin. Muut maat valmistelevat jo kovaa vauhtia eroa, koska ovat tajunneet joutuneensa vain maksumiehiksi etelän köyhemmille maille. Kun isommat maat alkavat erota eu:sta, lisääntyy Suomen maksutaakka entisestään. Eli jatkossa keskiluokan ja pienituloisten tuloista revitään yhä vain enemmän.
Tuo Sipilä potkitaan pois pääministerinpallilta ennen ensi kesää.
 
vierailija
Minusta Suomella menee nykyään niin huonosti, ettei tässä vaiheessa EU:sta kannata erota. Meillä on talous siinä tilassa, että saatetaan olla seuraava EU:n hätärahoituksen hakija. Samoin jos Venäjä päättää "asioida maassamme", niin on ihan hyvä olla edes EU:n jäsen. Tämä toki vain mun mielipide.
 
Mä olen tullut niin kyyniseksi ja pessimistiseksi EU:n suhteen että en usko pätkääkään että Britannia eroaisi siitä.
Korkeintaan jotain Eu-kriittisyyttä on ennen vaaleja ilmassa mut kuitenkin ne äänestää loppuviimein 51 % jäsenyyden puolesta.

Mä luulen että tää suolistovaiva nimeltä EU saa jatkua hamaan tulevaisuuteen.
 
Viimeksi muokattu:

Yhteistyössä