Eikö tässä maassa enää tiedetä mitä talvi tarkottaa

Uutistenlukija tivasi sääennustajalta, että joko tulisi keväisempi ja lämpimämpi keli.
Häh!!! On helmikuu, ei huhtikuu.
Oikeaa talvea on odoteltu pari kuukautta, nyt kun se vihdoin tuli
Ei-Lappiinkin, edes mietona versiona, ihmetellään miksi ei ole kesä ulkona.
Sama juttu jos kesällä sataa vettä, tv-toimittajat tekevät harakiriä suorassa lähetyksessä. Ihan hirveää kun luonto tekee mitä kuuluu.

Eli aamun säätiedot teillekin: Vetäkää ranteet auki, 9.2.2017 on "luminen" (=vähän lunta maassa) pakkaspäivä.
 
Viimeksi muokattu:
  • Tykkää
Reactions: Echo
Sitä tässä olen myös ihmetellyt telkkarin tivaajia. Aina pitäisi jotain olla toisin. " Koska saadaan sitä lunta, - koska tämä helle helpottaa, - koska pakkanen hellittää, - koska saadan sadetta kelpottamaan tätä kuivuutta."
Pahinta on kyllä tämä pakkaskammo. Mitä tämä nyt on on. Kaipaan aikoja jolloin oli yli kolmenkympinkin piikkejä ja oli talvi koska vuodenaika oli se. Kun on pakkanen niin ei tuule ja on aivan mahtavaa. Ei ole pilviä ja aurinko paistaa.
 
  • Tykkää
Reactions: pakana
Sitä tässä olen myös ihmetellyt telkkarin tivaajia. Aina pitäisi jotain olla toisin. " Koska saadaan sitä lunta, - koska tämä helle helpottaa, - koska pakkanen hellittää, - koska saadan sadetta kelpottamaan tätä kuivuutta."
Pahinta on kyllä tämä pakkaskammo. Mitä tämä nyt on on. Kaipaan aikoja jolloin oli yli kolmenkympinkin piikkejä ja oli talvi koska vuodenaika oli se. Kun on pakkanen niin ei tuule ja on aivan mahtavaa. Ei ole pilviä ja aurinko paistaa.
Niinpä, aina on väärinpäin, muka.

Samoin. Kaipaan oikeita kunnon talvia, niitä ei ole enää nähty.
Taas ensi viikolla lämpöasteita. :(
 
vierailija
Mitä hulluja te ootte??? Mä en mene ulos jos on kylmä. Mä tiedän et vaikka kuinka monet ei mee tai ne menee sen pakollisen ja välttää miten pystyy ulkona menemisen.
 
vierailija
Ensi viikolla jopa +8 astetta - Föhn-tuuli lauhduttaa pakkaset
Torstai 9.2.2017 klo 09.02

Talvi ei kuitenkaan lopu vielä, sillä ensi viikon loppupuolella saadaan taas kunnon pakkasia.

  • Pakkaset lauhtuvat viikonloppua kohti ja sunnuntaina sataa lunta.
  • Maanantaina Föhn-tuuli saapuu Suomeen ja lauhduttaa ilman.
  • Lämpötilat kipuavat reippaasti plussalle ensi viikon alussa.


Kovat pakkaset jatkuvat vielä viikonloppuun saakka koko maassa, mutta sen jälkeen sää kipuaa reippaasti plussan puolelle.

Tänään torstaina ei ole enää yhtä aurinkoista kuin viime päivinä, mutta pakkasta on vielä noin -10 astetta koko maassa. Maan lounaisosassa on -5-10 astetta. Pohjois-Lapissa puolestaan kireät pakkaset jatkuvat, torstaiaamuna selkeillä alueilla on -25 ja päivällä enimmäkseen -15 astetta pakkasta.

Perjantaiksi pakkaset heikkenevät jo jonkin verran. Maan länsiosaan on tiedossa noin -4 astetta pakkasta, maan itäosassa, Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla on noin -7 astetta. Lapissa puolestaan perjantaina asteet vaihtelevat pilvisyyden mukaan -10:stä -15:een asteeseen.

- Viikonloppuna suurimmassa osassa maata on heikkoa pakkasta, Lapissa kireämmät pakkaset vielä jatkuvat. Pakkanen on kuitenkin heikkenemässä. Maan lounaisosassa on lauantaina -1-5 pakkasastetta ja muualla maassa on enimmäkseen -5-8 astetta, Lapissa edelleen -10-15 astetta, Forecan päivystävä meteorologi Riikka Lahtinen kertoo.

Lunta luvassa

Sunnuntaina sateita on tiedossa lähes koko Suomeen. Lumisadealue leviää ensin Lappiin päivän kuluessa, ja sieltä sateet liikkuvat maanantaiyönä ja -aamuna etelämmäksi painottuen maan itäosaan. Sateita tulee maan länsiosaankin, mutta ne ovat enemmän paikallisia.

- Pääosin sateet tulevat lumena sunnuntaina, mutta lännessä vähäiset sateet voivat tulla muussakin olomuodossa, kuten märkänä lumena, Lahtinen sanoo.

Sateiden jälkipuolella sää selkenee ja lauhtuu nopeasti.

Jo maanantain vastaisena yönä sää alkaa lauhtua reippaasti.

- Föhn-tuuli tulee Norjan ja Ruotsin vuoriston yli luoteeseen ja pyyhkii pilvet pois. Läntinen tuuli voimistuu ja kääntyy sitten luoteeseen, ja luoteistuulen myötä sää lauhtuu maanantaiyön ja -päivän kuluessa. Suurin osa maata menee plussan puolelle jo maanantaina. Ainoastaan Koillismaalla ja Lapissa voi olla vielä pakkasta lähellä nollaa, mutta tiistain vastaisena yönä lauhtuu sielläkin, Lahtinen kertoo.

Hyvin lauhaa

Lämpötilat menevät selkeästi plussalle alkuviikosta. Varsinkin maan etelä- ja lounaisosassa ja sisämaassa lämpötilat ovat maanantaina jopa +5-8 astetta plussalla.

- Ilma on hyvin lauhaa koko maassa alkuviikosta. Maanantai voi olla myös ihan aurinkoinen päivä.

Meteorologin mukaan näin lämmin sää tähän aikaan vuodesta ei ole kuitenkaan poikkeuksellista.

- Ei se ihan epätavallista ole. Helmikuun puolivälin aikoihin ylimmät lämpötilat ovat keskimäärin +5-7 plusastetta.

Lahtinen muistuttaa, että kyse on kuitenkin vain väliaikaisesta lauhtumisesta. Jo keskiviikkoyönä koko maassa ollaan taas pakkasen puolella, jopa -10 asteen verran.

- Ei talvi tähän lopu. Ensi viikon lopulla, kun hiihtolomat alkavat, sää pakastuu uudelleen. 15 vuorokauden ennusteessa ei näy yhtä kovia pakkasia kuin nämä tämän hetkiset, mutta ihan kunnon pakkasia näyttäisi tulevan viikon loppupuolella, Lahtinen kertoo.

- Ensi perjantaina maan länsiosiinkin virtaa kylmempää ilmaa ja näyttäisi siltä, että sää viilenee entisestään ensi viikon viikonloppuna.

Ensi viikon torstaina ja perjantaina Suomeen on myös luvassa taas lumisateita.

- Useita lumisadealueita liikkuu Suomen yli luoteesta kaakkoon, mutta vielä ei tiedetä mihin ne tarkemmin osuu.

(MOSTPHOTOS)">
Sää lauhtuu ensi viikolla hetkeksi, mutta talvi ei suinkaan ole vielä ohi. (MOSTPHOTOS)
TIIA PALMÉN
tiia.palmen@iltalehti.fi
 
Lto
Myöskään pienten lasten nuoret isät ja äidit eivät osaa suhtautua normaaleihin talvikeleihin. Päiväkodissa kysellään hoitajilta mikä on pakkasraja, ettehän ulos ole menossa? Kun ulkona pakkasta -9, ei tuule ja aurinko paistaa!
Omien 4-ja 6v kanssa kotona ulkoillaan vielä -25 asteessa.
 

Yhteistyössä