G: Käytätkö(/käyttäisitkö jos olisi vaippaikäinen) nature babycare-vaippoja?

  • Viestiketjun aloittaja vieras
  • Ensimmäinen viesti
vieras
Alkuperäinen kirjoittaja Piipa:
siis mite ekologisuuteen ei oo uskominen?
Kukaanhan meistä ei tiedä miten paljon niihin käytettävien maissien viljelyyn on raivattu metsää. Maissin ja riisin viljely muuksi kuin ruuaksi (mm. biopolttoaineeksi) kuormittaa hurjasti ympäristöä ja edistää ruokakriisiä, joka tuntuu pahiten köyhissä maissa. Jenkeissähän Bush aivopesee niitä jenkkejä, että "käyttäkää biobensaa, se ympäristöystävällistä" vaikka sen maissin viljelyyn tuhotaan metsiä ja kun siitä tislataan alkoholia (bensaa), niin siitä syntyy paljon päästöjä, mutta toki Bush haluaa että kansa käyttää tätä bensaa, koska raha on heille kotiin päin.

Nuo vaipat eivät ole kotimaisia, vaikka onkin Ruotsista, niin onko niiden valmistukseen käytettävä maissi Ruotsissa viljeltyä, vai onko se tuotu kaukaa lentokoneilla tai rahtilaivoilla pohjolaan? Sen sijaan muumivaipat ovat kotimaisia ja niihin on käytetty kotimaista selluloosaa. http://www.luxusmoomin.com/ymparisto.asp

Lisäksi niitä ei saa hävittää kuin omassa kotikompostissa, koska talonyhtiöiden kompostiin ei saa viedä ulostetta. Ja sekajätteen seassa ne synnyttää enemmän kasvihuonekaasuja kuin normivaipat.
 
iituliina
Minä menin täysin halpaan, mutta en ehtinyt vielä ko. nature babycare tuotteita ostamaan. Itse asiassa kyseisin firman tuotteista vain vaippapussien sanotaan olevan 100 prosenttisesti maatuvia. Missään pakkauksissa ei ole ohjeita siitä, miten ne tulisi hävittää ja vaipassa vain 60 prosenttia sisällöstä on biologisesti hajoavaa ja biologista alkuperää, (sanotaan firman omilla nettisivuilla faq-osuudessa), vaikkakaan tätä seikkaa ei näköjään kauheasti mainosteta... Tunsin tulleeni huijatuksi, vaikka en vaippoja ollut ostanutkaan. www.naty.com
 
vieras
Kannattaa kuitenkin miettiä kokonaisuutta, eikä vaan loppusijoittelua. Jos ei muuta niin öljyä luulisi säästyvän ja hengittävyyden pitäisi olla parempi!
Ja kyllä pakkausmateriaalinkin maatuminen on iso juttu. Kyllä niistä muumeista ym. tulee niitä muovipusseja aika läjä. Ja pakkauspussissa ei luulisi kakkaa olevan, että se kyllä menee ihan biopussina.
Me kestoillaan, mutta otin näitä vaippoja testiin ja uskon niiden olevan vauvaystävällisempiä ja koko vaipan elinkaarta miettien parempi vaihtoehto kuin muovivaipat. Siis kun otetaan lukuun myös raaka-aineet, tuotanto ym.
Joku muuten ihmetteli sitä maissin alkuperää. Naty.comin mukaan maissi tulee Italiasta.
 
Ket
Alkuperäinen kirjoittaja vieras:
Miksi kissanpissat saa heittää biojätteisiin (siis kissanhiekan, jossa voi varmaan olla myös hitunen kakkaakin...), muttei muka pissavaippaa?
Minäkään en ymmärrä tätä. Ei kai terveen vauvan pissassa/kakassa mitään vaarallisia pöpöjä ole. Toisaalta jossain ketjussa täällä sanottiin, että jollain paikkakunnalla myös vaipat saisi laittaa biojätteeseen...?
 
Greippi
Alkuperäinen kirjoittaja Ket:
Alkuperäinen kirjoittaja vieras:
Miksi kissanpissat saa heittää biojätteisiin (siis kissanhiekan, jossa voi varmaan olla myös hitunen kakkaakin...), muttei muka pissavaippaa?
Minäkään en ymmärrä tätä. Ei kai terveen vauvan pissassa/kakassa mitään vaarallisia pöpöjä ole. Toisaalta jossain ketjussa täällä sanottiin, että jollain paikkakunnalla myös vaipat saisi laittaa biojätteeseen...?
Villi veikkaus, että Jyväskylässä (jossa siis huhujen mukaan saa laittaa nämä vaipat biojätteisiin, en ole ehtinyt tarkistaa) annetaan pikaisesti kielto, kunhan saadaan ekat kompostierät läpi. Tosin näiden vaippojen käyttö on varmaan vielä niin vähäistä, että sillä ei ole merkitystä.
 
miksu
Kestoillaan ja yövaippana on tuttu Lidl, en viitsi alkaa säätämään jotain uutta merkkiä kun ei tiedä että passaako.
Kun meillä menee se yks kertavaippa päivässä niin mulle on aikasta sama maatuuks se vai ei. Ja missä maatuu.
 
Ostin kokeeksi, mutta kaipaisin lisää tietoa asiantuntijoilta siitä onko se kuitenkaan kovin ekologinen vaihtoehto. Ihan hyviä vaippoja ovat kyllä käytössä. Meillä on tähän asti käytetty kestoilun ohella Muumeja, joihin olen myös tyytyväinen.
 
Ja tyytyväisiä ollaan
Itse löysin sattumalta kaupasta näitä NB:n vaippoja ja heti piti ostaa paketti. Itse olen liian laiska ja mukavuudenhaluinen kestovaippailijaksi, mutta sielua on kirponut normivaippoja käyttäissä. Meillä on nyt käytetty paketillinen näitä "kompostoituvia" ja hyvin ne ovat toimineet. Meillä on vieläpä vauva sellainen kermapeppu, ettei muumit hänelle sovi, koska niissä on kauheati muovia. Liberolla on menty (hengittävät paremmin). Nämä uudet maissivaipat ovat sopineet vauvalle tosi hyvin.
Asumme ok-talossa ja kompostiin vaipat menevät. Ensi keväänä katsotaan sitten, mikä on hajoamisprosentti vaipoilla.

En tajua oikein tuota asennetta, että "niiden hajoamisprosentti on niin huono, käytän muumia" tai "ei niitä voi kuitenkaan kompostoida". Vaikka ne laittaisikin normaaliin sekajätteeseen, niin kyllähän tuollaisen maissivaipan, joka kuitenkin maatuu varmasti viimeistään 5 vuoden sisällä, jäänteet ovat pikkasen eri asia kaatopaikallakin, kuin 60 vuotta maatuvan normivaipan.
Ja lisäksi kun ottaa vielä huomioon vaipan valmistukseen kuluvan energiantarpeen ja sen, että nämäkin vaipat voidaan valmistaa kustannuksilla, jotka eivät nosta niiden myyntihintaa yli normivaippojen myyntihinnan, niin mielestäni tavalliset vaipat pitäisi kieltää täysin.
Maissin sijaan vaippojen raaka-aineena voitaisiin varmasti käyttää myöskin viljakuituja, joita voitaisiin kasvattaa Suomessa, eli näin saataisiin myöskin kotimaiselle maaseudulle työpaikkoja.
Vaikka en itsekään usko, että Nature Babycaren vaipat olisivat vielä aukottoman superekologisia, niin uskon, että jos tuosta lähdetään nyt kehittelemään, niin parissa vuodessa me voimme ostaa lapsillemme vaippoja, jotka ovat 100% maatuvia ja joiden tuottamiseen ei tarvita kauheita öljymääriä.

Itse ihastuin myöskin tuon yrityksen vanupuikkoihin, joissa ei ole sitä muovitikkua. En käsitä muutenkaan, miksi vanupuikot valmistetaan muovitikkuihin.
 
No
Minusta noiden ostaminen on järkevää jo pelkästään sen vuoksi, että jos ekologisille vaipoille on osoitettavissa selkä kysyntä, alkavat muutkin valmistajat kehittää ekologisia vaippoja, jolloin ehkä saadaan jopa paremmin maatuvia ja kotimaisista raaka-aineista valmistettuja vaippoja.

Ei minusta ole järkevää ajatella että "no noi ei ole 100% ekologisia, joten en edes yrtiä", koska silloin viesti on se, että tämän markkinoiden ensimmäinen ekologisempi valmisvaippa ei herätä kiinnostusta, joten kokeilun voi unohtaa ja jatkaa muovilätkien tekemistä.
 
Ostin paketin kokeeksi, mutta haluaisin kyllä lisätietoja (puolueettomasta lähteestä ) niiden ekologisuudesta. Esimerkiksi että joudutaanko näiden vaippojen vuoksi lisäämään maissin viljelyä, vai voidaanko niiden ansiosta käyttää maissin varsiosat, joille ei muuten ole käyttöä (vai onko?). Ja kuinka paljon kasvihuonepäästöjä vaipoista tulee kun ne maatuvat kaatopaikalla tavallisen jätteen seassa.

Tuo on hyvä pointti, että näitä ostamalla osoitetaan, että biohajoaville vaipoille on kysyntää. Ehkä saisimme kotimaisenkin version, kotimaisista raaka-aineista.
 
s
Oulussa nuo vaipat saa viedä kierrätyspisteiden biolootiin, mutta ei taloyhtiöiden biojätteisiin. Voisin kokeilla jos meillä ei käytettäisi kestovaippoja. Sekajätteeseen noita ei missään tapauksessa kannata laittaa, koska aiheuttavat metaanikaasuja kaatopaikoilla, samoin kuin biojäte mädäntyessään väärässä paikassa. Olen kyllä samaa mieltä edellisen kirjoittajan kanssa että ostaisin jo ihan siitä syystä etrtä tuotekehittely jatkuisi.
 

Yhteistyössä