GALLUP raskaaksi haluaville!

Hei!

Tein pienen kyselyn kaikille teille, jotka toivotte raskautta. (Kuulun itse myös ko. porukkaan). Gallup on pieni, ja jos saan tuosta jotain mielenkiintoisia tuloksia, voin tulla raportoimaan :)

Toivottavasti mahdollisimman moni vastaa tähän! <3

MUOKS. kysely on päättynyt, ja alta voit lukea johtopäätöksiä! Kiitos kaikille vastanneille!
 
Viimeksi muokattu:
Tuloksista ei selvinnyt mitään erityisen mullistavaa, mutta kerron kuitenkin muutamia mielenkiintoisia yksityiskohtia ja kokonaisuuksia! Yritän olla laittamatta liikaa tilastoja tänne, jotta edes joku jaksaisi lukea loppuun asti :p

Suurin osa kyselyyn osallistuneista 67 vastaajasta oli 26-35-vuotiaita, vaikka muunkin ikäisiä mahtui porukkaan.

PARISUHDE:
Suurin osa piti puolisoaan vastustamattomana (36% ). Vetovoimainen puoliso oli sen sijaan 31%:lla ja määritelmä ”Ok” 9%:lla vastaajista. Aika monella oli myös tilanne, jonka mukaan puoliso oli muuten kaikin puolin hyvä, mutta seksuaalinen lataus puuttui (16% vastaajista). 7%:lla hormonaalinen kierto vaikutti dramaattisesti siihen, miten puoliso eri aikoina koettiin.

Tutkin myös näiden perusteella sitä, onko kokemuksella puolison viehättävyydestä mitään yhteyttä esim. siihen, kuinka helposti/vaikeasti on tultu raskaaksi, onko keskenmenoja jne. Yllättävää kyllä, tällä ”kemiallisella” yhteensopivuudella ei tuntunut olevaan havaittavaa vaikutusta edellä mainittuihin asioihin (paitsi korkeintaan toisinpäin kuin olisin olettanut). Sen kyllä panin merkille, että viehättävämpien puolisoiden kanssa seksiä harrastettiin raskautumismielessä huomattavasti useammin, epäviehättävämpien kanssa harvemmin tai vain ovulaation aikoihin.

PÄÄTTYNYT RASKAUS:
Toivottavasti tämän kohdan vastaukset eivät kovin järkytä niitä, jotka kovasti haluaisivat tulla raskaaksi. Se jännitys ei nimittäin näemmä lopu siihen, kun tikkuun tulee kaksi viivaa…

37% vastaajista ei ollut vielä koskaan tullut raskaaksi, mutta keskenmenon oli kokenut peräti 55% raskaana olleista vastaajista – osalla keskenmenoja oli ollut useampia. Tuulimuna- ja kohdun ulkopuoliset raskaudet olivat yhteensä n. 14%. Kaikki raskaudet olivat sen sijaan päättyneet hyvin 31%:lla niistä, jotka ovat olleet raskaana, joten toivoa on… (Tässä toki täytyy huomioida se, että keskimäärin tällaisilla palstoilla pyörivät eniten sellaiset, joilla on erinäisiä raskauteen liittyviä ongelmia.)

MITEN TULLA RASKAAKSI?
Seuraavat tulokset voivat kiinnostaa niitä, jotka toivovat erinäisiä vippaskonsteja käyttäen tulevansa raskaaksi:
Raskaaksi tulleista vastaajista peräti 40% oli tiennyt ovulaationsa tarkan ajankohdan (tikkuja ostamaan!). Muita suosittuja keinoja olivat paremmuusjärjestyksessä mm. seuraavat: Seksin harrastaminen joka toinen päivä (niillä, jotka harrastivat joka päivä tai vain ovulaation aikoihin, tulos oli samanlainen – joka toinen päivä näyttää siis toimivan paljon paremmin); Lisäravinteiden syöminen; Yöunille jääminen heti seksin jälkeen; Eläminen ilman raskauden tai päivämäärien miettimistä.
Joillain oli tärpännyt myös greippimehua juomalla, laihduttamalla, kuntoilemalla, alkoholinkäyttöä vähentämällä jne., mutta edellisessä kappaleessa on lueteltu ne keinot, joilla vähintään 20%:lla vastaajista oli tärpännyt.

KUINKA NOPEASTI RASKAAKSI?
Jos sinusta tuntuu, että kaikki muut tulevat raskaaksi paitsi sinä, seuraava tilasto voi lohduttaa.

Niillä, jotka ovat joskus olleet raskaana, ensimmäisten parin kuukauden aikana tärppäsi vain 26%:lla. 3-6 kuukautta yritti jo 33% ja 7-12 kuukautta 13% vastaajista. Yli vuoden tai yli kaksi vuotta oli lähes kolmannes vastaajista saanut odotella positiivista tulosta.

Niillä, jotka eivät vielä(kään) ole tulleet raskaaksi, yli vuoden on yrittänyt n. kolmannes vastaajista, ja yli kaksi vuotta n. viidennes vastaajista. Tämä tarkoittaa sitä, että peräti 50%:lla vastaajista yritys on kestänyt piiiitkään :/. Tästä päästäänkin seuraavaan osioon.

LÄÄKETIETEELLISET ONGELMAT:
Edellisiä tuloksia korreloi aika säännönmukaisesti se, onko havaittu lasten saantia vaikeuttavia tekijöitä. Kaikista vastaajista 63%:lla ei oltu testattu tai havaittu mitään fysiologisia ongelmia, kun taas peräti 38%:lla ongelmia oli. Yleisin ongelma oli PCO, mutta jonkin verran esiintyi myös endometrioosia sekä ovulaatio-ongelmia. Neljä vastaajaa osasi nimetä ongelmaksi miehen huonolaatuisen sperman.

VERIRYHMÄT:
Oli hieman yllättävää, että liki kolmannes vastaajista ei tiennyt omaa veriryhmäänsä, ja peräti 64% ei tiennyt puolisonsa veriryhmää. Tämä ei sinänsä ole kovin haitallista, paitsi jos itse on rh-negatiivinen (kuten minä) ja puoliso on rh-positiivinen. Toki nämä asiat otetaan huomioon mahdollisen raskauden aikana, mutta esimerkiksi keskenmenossa edellytetään tiettyjä toimia, jos on pienikin mahdollisuus, että äidin (rh-neg.) ja lapsen (potentiaalisesti rh-pos.) veret ovat sekoittuneet.

Olen tutkinut veriryhmiä muutenkin melko paljon, joten oli mielenkiintoista havaita tiettyjä asioita: tämä voi olla huuhaa-tiedettä, mutta tietyt lainalaisuudet pätivät ainakin tässä ”tutkimuksessa”. Olen lukenut, että O-veriryhmän naiset saavat enemmän keskenmenoja, ja tämä tosiaan näyttäisi pitävän paikkansa. Peräti 47%:lla O-ryhmäläisistä oli ollut keskenmeno, kun taas A-veriryhmäläisistä ”vain” 33%:lla. O-ryhmäläisillä oli myös muita ongelmia: vain 6% raskauksista oli päättynyt hyvin, kun taas A-ryhmästä 42%:lla raskaus oli edennyt loppuun saakka. (B- ja AB- veriryhmät ovat hieman harvinaisempia, enkä liian vähäisten vastaajien vuoksi erittele niitä tässä.)
Oli hauska (tai hauska ja hauska) huomata myös se, että kun A-veriryhmäläisiä usein kuvataan rauhallisiksi/herkiksi/perfektionisteiksi, oli aika suuri ero siinä, miten A- ja O-ryhmäläiset (jotka taasen ovat päämäärätietoisempia/sosiaalisempia/itsevarmempia) kokivat parisuhteensa: A-ryhmäläisistä hyvän arvion puolisostaan antoi 42% eli reilusti alle puolet, kun O-ryhmän puolisot saivat 88%:n kannatuksen. Vaihtelevaa tai seksuaalisen vetovoiman puutetta koki A-ryhmästä peräti 41%, kun O-ryhmän vastaava lukema oli vain 12%. (Ymmärrän, kuulun A-ryhmään… ei oo helppoa.)

RUOKAVALIO:
Jos olet kuten minä ja luet netistä läjäpäin artikkeleita, mitä kannattaa syödä tai ei kannata syödä tullakseen raskaaksi, niin älä hätäile – sillä ei näytä olevan juuri mitään merkitystä. Vaikka reilusti suurin osa (n. 80%) söi pääsääntöisesti melko terveellisesti, välillä herkutellen, en löytänyt mitään ihmeellisiä säännönmukaisuuksia ruokavalion suhteesta raskauksiin, keskenmenoihin tms. Toki perusterveelliset elämäntavat kannattaa silti säilyttää, kunhan turha hysteria jää vähemmälle.

Loppuun haluaisinkin todeta, että parasta on olla miettimättä liikoja. Raskautumisvinkeistä kannattaa ottaa parhaat käyttöön ja jättää loput Herran (ja geenien) haltuun. Tuntuu, että monella on tai on ollut paljon vastoinkäymisiä ja hankaluuksia raskauksissa. Tsempataan siis toisiamme, koska vaikka siltä joskus tuntuisi, emme todistetusti ole yksin! :hug:
 

Yhteistyössä