Hallituksen suunnitelmat, pyhiä pois ym

  • Viestiketjun aloittaja vieraileva duunari
  • Ensimmäinen viesti
vierailijaaaa
Sairauslomajuttu on kaikista huonoin, ainakin näin päiväkodissa työskentelevälle. Hyvästä hygieniasta huolimatta kun kaikki flunssat ja mahataudit tarttuvat, niin niitä pieniä 1-2 päivän poissaoloja on usein. Luultavasti tästä lähin moni onkin poissa enemmän kuin vaatisi, koska palkasta kuitenkin vähennetään ja saa sitten jotain "hyötyäkin" kun saa terveenä melkein palkallisia ylimääräisiä lomapäiviä. Eikös näin Ruotsissakin paljon tehdä? Tai sitten toinen vaihtoehto, että (etenkin loppuviikosta to-pe, kun ei voi niitä "ylimääräisiä" vapaita sairausloman muodossa enää viikonlopun jälkeen pitää kovinkaan uskottavasti) meneekin sairaana töihin ja tartuttaa sitten lopunkin porukan.

Lomien lyhennykset huono juttu myös, vaikkeivat minua koske.

Sunnuntailisien ym. vähentämiset ei haittaa, vaikka satunnaisesti teen yötyötä, iltatyötä ja viikonlopputyötä.
 
endis
Nyt olisi hyvä veikata miten päätöksen ohjaavat ihmisten käyttäymistä. Omat kokemukset strategisen tason mittareista ovat sellaisia, että oli mittari mikä tahansa, ihmiset kyllä löytävät keinot maksimoida hyödyt.

Reflektoiden hallituksen päätöksiin:
1. Loppiainen ja helatorstai muutetaan palkattomiksi vapaapäiviksi
->
palataan entiseen ja tyydyttää ulkomaiset reittaajat (jotka pitävät meidät AAA luokassa)
2. Ensimmäinen sairauspäivä on palkaton
->
johtaa todennäköisesti sairauslomien pidentymiseen, mutta toisaalta "aikaisen puuttumisen malli" johtaa taas siihen, että ihmisten sairauksia pyritään estämään (toivottavasti) tehokkaammin, tai sitten sairaita irtisanotaan entistä helpommin.
3. Sunnuntaikorvaukset pienenevät
->
Tällä haetaan mm. kauppojen kannattavuuden parantamista. Hyvä asia mm. yksityisyrittäjille, jotka eivät voi koskaan pitää viikonloppuja vapaana siksi, kun työvoimakustannukset ovat niin kalliita.
4. Ylityökorvaukset puolitetaan
->
Tämä voi olla hyväkin päätös, sillä pienemmällä korvauksella "affinitetti" tehdä ylitöitä vähenee ja ihmisten terveys (kuormittuneisuus) pienenee. Tämä luo paineen myös palkata tarvittavan määrän resursseja kun ihmiset eivät ole valmiita tekemään ylitöitä.
5. Lomia lyhennetään erityisesti julkisella sektorilla
->
Tämä olisi pitänyt tehdä jo ajat sitten. Ennen julkiselle sektorille menivät kaikki ne "luuserit", jotka eivät julkisella pärjäisi. Ehkä suunta muuttuu takaisin siten, että privaattipuolelle menevät ihmiset, jotka ovat tehokkaita, eivätkä ne, jotka haluaa pitkiä lomia.
6. Yksityisen työnantajan sosiaaliturvamaksuja alennetaan
-> Tärkeä muutos. Mikäli olet esimerkiksi konsultti, joka laskuttaa 10 000 eur per kk, saa hän siitä nettona 3 000 eur/kk palkaksi. Eli 70% häviää maksuihin. Tämän lisäksi tuolla 3 000 eur/kk ostetaan tuotteita, joista iso osa on veroja ja veronkaltaisia maksuja. Netto ostovoima on siis olematon.

Mielenkiintoinen alku hallitukselta. Epäilen kyllä, että AY-liikkeet pilaavat tämänkin ja ensi syksynä satamat taas seisovat. Siinä voi sitten olla se lopullinen niitti loppujen tuottavien yritysten lähtemiselle tästä maasta. Jäljelle jäävät palvelevat sitten toisiaan järjettömillä kustannuksilla.
 
vierailija
Ilta-, yö ja pyhälisiin koskeminen on ehdottomasti väärin. Niitä töitä tekee yleensä kaikkein pienituloisimmat, joille ne lisät on iso osa pientä palkkaa. Taitaa ttt-jono vaan kasvaa...

Eka sairausloma päivä lienee sellainen että sillä mennään vain ojasta allikkoon. Itsekkin olen pk:saa töissä ja tiedän että moni työkaveri tulee tästä lähin sairaana töihin. Osa varmaan pidentää saikkea sitten toisesta päästä ja ottaa vähän palkallisia "lomapäiviä" korvaukseksi.

Arkipyhät palkattomia vapaita - ihan ok.

Tuo on hieno juttu että äitiyslomien kustannuksia jaetaan ja työnantaja saa 2500€ korvauksen.

Vuosilomien lyhennys on perseestä. No, eipä ole enää jäljellä ainuttakaan porkkanaa joka vetäisi kunnalle päin töihin.
 
vierailija
no edellinen yritysvero 24, 20 alas piti luoda työpaikkoja mutta näkyykö se työttömyydessä. vaikka löisi kaikki lomat pois niin ahneus astuu kuvaan ja mikään ei riitä. ylitöitä tekevät yleensä muutenkin ne jotka eivät uskalla sanoa ei. Sitten krooniset taas ei handlaa muuta elämää kuin työn.

Elina Berghällin erinomaiseen vastineeseen Suvannolle olisi mielenkiintoista kuulla kommentteja.

Mielenkiintoista oli myös huomata että Suvantokin pitää nyt mahdollisena skenaariona eurosaatavien ja vastuiden maksuyksikön vaihtamista euroista markoiksi, vaikka toki arvelee sen olevan kiistanalainen ja vaikea tie. Mielestäni tämä mielipide joka raottaa oven valuutan vaihdolle kesken lennon (kuten tietysti tehtiin toisinpäin kun markkasopimukset pakotettiin eurosopimuksiksi 1999) on merkittävä virstanpylväs, ei silmät kiinni väitetä että mikään ei voi ikinä muuttua.

Oikeusvaltiossa sopimuksia ei sattumanvaraisesti muutella siten että rinnakkaisvaluuttatilanteessa "pienen ihmisen vastuut on pakko saada huonommiksi, mutta suuren tahon kuten pankin, ulkomaalaisen velkojan tai sijoittajan vastuut on saatava paremmaksi".

Eihän se niin mene. Se menee niin että vaikkapa Lex Monetaen myötä otetaan tulkinta että vaikkapa *kaikki* Suomen lain ja Suomen tuomioistuimia riidanratkaisupaikkana käyttävien sopimusten maksuvaluutaksi tulee markka ja vaikkapa kaikkien ulkomaan lain alaisten sopimimusten maksuvaluuttana tulee olemaan vaikkapa käytetyn ulkomaan lain maan euro. Välitilanne eli vaikkapa Suomen lain ja Ruotsin riidanratkaisupaikan sopimuksen maksuvaluuttana tulisi sitten olemaan markka, koska Ruotsissa ei maksuyksikkönä ole euroa vaan kruunu, joten olisi hölmöä kruunumaksuja vaatia.

(On hyvä tässä siis huomata että vaikkapa Kreikan euro on velalliselle paljon kivempi vaihtoehto maksuyksiköksi kuin Saksan euro. Päin vastoin Suomen markka on sijoittajalle mukavampi saamisyksikkö kuin Kreikan euro, ainakin näin valuuttakontrollien aikana, koska kreikkalaisia euroja ei maasta saa pihalle joten ne ovat huonoja euroja.)

Tämä olisi looginen poliittinen ja juridinen päätös. Silloin esim. suomalaispankkien Suomen lain alaiset asuntolainat maksettaisiin takaisin markkoina ja Suomen lain alaiset tilitalletukset (eli pankin velat) maksettaisiin myös markkoina yrityksille ja yksityishenkilöille ja toisille pankeille. Suomalaisten kuntosalisopimukset, vuokrasopimukset ja palkkasopimukset maksettaisiin markkoina. Kulutusluotot maksettaisiin markkoina, verovelat, ALV:t, sosiaaliturvamaksut, eläkkeet jne maksettaisiin markkoina.

Vaikkapa Saksasta otetut lisäeläkkeet kyllä voitaisiin maksaa saksalaisina euroina jos sopimus olisi tehty Saksan lain alla. Samoin esim. Saksan lain alla otetut suomalaisyrityksen eurovelat maksettaisiin saksalaisina euroina. Suomen lain alaisen valtiovelan voisi myös maksaa markoissa, vaikka kuten Elina Berghäll kirjoittaa niin ei se nyt niin vakavaa ole jos sen maksaisi takaisin vaikkapa Luxemburgin euroissa koska kelluva markka korjaisi Suomen talouden ja sitten hyvinä aikoina olisi takaisinmaksuvaraa ihan missä valuutassa tahansa.

.Eikö ketään hirvitä se, että tuotantomme on vieläkin n. 6% vuoden 2008 tasoa alempana, kun taas Ruotsissa pinkaistiin sen kuopan yli jo v. 2010?

oisko syynä oma valuutta?
 
vierailija
Eikö ketään hirvitä se, että EU - "primääristi rauhanunioni" - on itse rikkomassa tätä rauhaa ja omia perusarvojaan ja sopimuksiaan päivästä toiseen?

Eikö ketään hirvitä se, että PM Sipilän mainitsema "5%:n tuottavuusloikka" ei riitä mihinkään, vaan sitä on pakko seurata ehkä +- 20%:n lisäloikka ja elintason lasku samalla, kun velkamme ja työttömyytemme kasvavat?
 
Koskeeko tuo "ensimmäinen sairaslomapäivä palkaton" myös tilannetta jossa lapsi on sairas? Mietin tässä vaan yh:n kauhuskenaariota, jossa ensin lapsi 1 sairastuu -> 1 palkaton päivä. Toinen ehtii parantua ja palata päiväkotiin. Tässä vaiheessa lapsi 2 sairastuu -> palkaton päivä. Itse sairastun vaikka 2 viikko myöhemmin ja taas palkaton vapaa. Tässä kohtaa on hulahatnut sellanen 200€ kankkulan kaivoon ja meillä ei sitten syödä viikkoon/ollaan leipäjonossa.

Eipä tämä tällainen ainkaan minun ostovoimaani lisää...
 
xcv
Muuten ihan jees, ei kivoja muutoksia tietenkään kenellekään, mutta tiukassa tilanteessa tarvitaan tiukkoja ratkaisuja... tuota sairaslomien palkattomuutta kyllä pelkään, että johtaa siihen että tullaan vaikka pää kainalossa töihin/hoitoon. Tartutetaan ensin muut ja pahennetaan oma tauti suunnilleen keuhkokuumeen tasolle, ennenkuin raaskitaan jäädä pakon edessä kotiin. Miksei ennemmin vaikka niin, että joka sairauslomapäivästä vaaditaan lääkärin lappu? Monissa paikoissa näin tietysti onkin, mutta esim. mun työpaikassa voi olla kolme päivää pois omalla ilmoituksella. Valitettavan monet hyödyntää tuota ylimääräisenä palkallisena lomana...

Lisäksi ihmettelen suuresti, ettei ansiosidonnaista päivärahakautta lyhennetty.
 
Minulla ei yksinkertaisesti ole varaa jäädä töistä pois. Muutenkin saa venyttää penniä. Eli todellakin menen töihin vaikka ilman päätä. Lapsia en halua kiduttaa viemällä hoitoon sairaana(eikä varmaan sinne otettaisikaan).

Loppiaiset sun muut työpäiviksi ei haittaa pätkääkään. Mieluusti olisin töissä vaikka kaikki pyhät, jos siitä taloudellisesti hyötyisin. Mutta se nyt on huomattu, että ei täällä työnteko kannata(miten niin katkera).
 
vierailija
Millos kansanedustajat lyhentävät lomiaan ja pienentävät palkkojaan. Niistä ei puhuta mitään ja jos muiden kukkarolle mennään, niin kyllä niidenkin kukkarolle pitää mennä ja kunnolla. Siitä tulisi aika suuret säästöt.
 
vierailija
Pakkohan se on jostain repiä rahaa tämän pakolaiskriisin rahoittamiseen...
Kiva että Sipilän hallitus ottaa rahat pienituloisilta vuorotyöläisiltä ja varmistaa samalla, että varakkaampien ei tarvitse osallistua näihin "talkoisiin".
 
vierailija
Millos kansanedustajat lyhentävät lomiaan ja pienentävät palkkojaan. Niistä ei puhuta mitään ja jos muiden kukkarolle mennään, niin kyllä niidenkin kukkarolle pitää mennä ja kunnolla. Siitä tulisi aika suuret säästöt.
Suuret säästöt?!? Tätä typeryyttä kuulee joka paikassa. Eivätkö ihmiset oikeasti ymmärrä miljoonan ja miljardin eroa? Sillä ei ole paskankaan väliä kuinka paljon 200 hlöä saa palkkaa. Muutoksia tulee kun leilataan sadoilta tuhansilta tai miljoonilta!
 
Älyn JÄTTILÄINEN
5. Lomia lyhennetään erityisesti julkisella sektorilla
->
Tämä olisi pitänyt tehdä jo ajat sitten. Ennen julkiselle sektorille menivät kaikki ne "luuserit", jotka eivät julkisella pärjäisi. Ehkä suunta muuttuu takaisin siten, että privaattipuolelle menevät ihmiset, jotka ovat tehokkaita, eivätkä ne, jotka haluaa pitkiä lomia.
 
5. Lomia lyhennetään erityisesti julkisella sektorilla
->
Tämä olisi pitänyt tehdä jo ajat sitten. Ennen julkiselle sektorille menivät kaikki ne "luuserit", jotka eivät julkisella pärjäisi. Ehkä suunta muuttuu takaisin siten, että privaattipuolelle menevät ihmiset, jotka ovat tehokkaita, eivätkä ne, jotka haluaa pitkiä lomia.
Eli jatkossa "luuserit" hoitavat lapset, sairaat ja vanhukset? Sehän on sangen valoisa tulevaisuudenkuva.
 
vierailija
On ihan totta kyllä, ettei korkeisiin lisiin ol enää nykymaailmassa rationaalisia perusteita. Eivät ihmiset enää niin mieti, mitä voi ylipäätään tehdä sen takia, että on joku tietty viikonpäivä. Ei sunnuntaita käytetä rauhoittumiseen ja lepäämiseen tai yritetä edes olla jouluna iloisia ja leppoisia, mutta silti pitäisi olla 100% tai 200% extraa pankkitilillä.

No, se onko sitten yleinen palkkataso vajuamassa liikaa tämän takia on varmaankin tapauskohtaista. Ihmisten on kuitenkin tajuttava, että systeemi ei nyt toimi. On tietenkin raukkamaista laskea vain yö- ja pyhätyöläisten palkkoja, mutta se on osa sitä asennetta minkä takia hommat ei toimi.
 
pipilä
Mielenkiintoista näissä hallituksen toimissa on se, että ne eivät luo lainkaan lisää tyopaikkoja. Jos yritysten kuluja alennetaan, ne eivät palkkaa lisää henkilökuntaa, vaan käärivät vain lisää voittoja.
 

Yhteistyössä