Hyvää patonki ohjetta kaipaillaan..

halikam harmaana
Tässä muutamia toimivia ohjeita. Patonki taikina saa olla sitkoisempaa kuin sämpylätaikina. Ite oon tehnyt Patongit kylmäleivontana (kylmä neste ja vaivataan mahollisimman vähän aikaa, leivotaan ja patongit yöksi jääkaappiin tai päiväksi, sit noin puoleksi tunniksi huoneenlämpöön, valelu vedellä ja paisto), jolloin pinnasta tulee vieläkin rapeampi, kuin pelkästään sivelemällä sitä paiston aikana vedellä.


PATONKI 2 kpl

3 dl vettä tai maitoa
25 g hiivaa
1 tl suolaa
1/2 dl juoksevaa margariinia
6 dl vehnäjauhoja

Liota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää suola, juokseva margariini ja jauhot Vaivaa taikina tasaiseksi ja anna kohota puolitunti. Jaa taikina kahteen osaan ja leivo palat patongeiksi. Leikkaa terävällä veitsellä vinot viillot patongin pintaan. Nosta ne pellille ja anna kohota lämpimässä paikassa. Paista 200 asteessa noin 15-20 min. Jos haluat rapean kuoren, pidä uuninpohjalla. vesiastiaa ( esim uunivuoka) jossa on kylmää vettä 5-10 minuuttia paistamisen alkupuolella. Älä peitä patonkeja paistamisen jälkeen.


Patonki

Ainekset (5 patonkia)
25 g Hiivaa (½ palaa)
2 tl Suolaa (tai 2,5 tl, jos pidät suolaisesta leivästä)
6 dl Haaleaa vettä
1,7 l Vehnäjauhoa
Täyte:
5 kpl Valkosipulinkynttä
5 kpl Hienonnettua basilikanlehteä
100 g Aitoa suomalaista voita


Sekoita hiiva ja suola veteen. Lisää jauhot. Peitä kulho ja anna taikinan nousta noin tunnin verran. Lämmitä uuni 250-260-asteiseksi. Levitä noussut taikina jauhotetulle leivinalustalle. Leikkaa taikina osiin ja muotoile uunipellin pituisiksi levyiksi. Levitä täyte hyvin tasaisesti keskelle levyä ja rullaa patongin omaiseksi. Viiltele ja anna nousta tovi. Paista uunissa noin 15 minuuttia. Laske lämpö 150 asteeseen ja paista vielä 15-20 min.


Patonki

4 kpl

4
dl
vettä

1/3
pkt
hiivaa (15 g)

10
dl
Myllyn Paras Patonkijauhoja (=650 g)


Liuota hiiva kylmään veteen. Lisää jauhot vähitellen ja alusta hyvin vaivaten taikinaksi. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa (esim. laita kulho lämpimään vesialtaaseen).

Jaa kohonnut taikina kolmeen osaan ja kaaviloi jokainen 40 x 20 cm:n levyksi. Rullaa levyt (kääretortun tapaan) pidemmästä reunasta. Laita patongit saumapuoli alaspäin uunipellille kohoamaan. Tee patonkeihin viillot terävällä veitsellä vinottain 2-3 cm:n välein.

Anna kohota kaksinkertaisiksi lämpimässä ja liinalla peitettyinä. Voitele patongit vedellä. Paista 250 asteessa n. 15 min. Laita uuniin paiston ajaksi vettä 1-2 dl laakeaan astiaan, jotta uuniin syntyy vesihöyryä ja patonki saa rapean kuoren ja sumuta patonkeja sumutuspullolla useamman kerran. Älä peitä kypsiä patonkeja.

VALKOSIPULIPATONKI

Täyte (1 patonki)

1
rkl
öljyä

½-1

valkosipulia puristettuna


Valmista patongit yllä olevan ohjeen mukaisesti, mutta lisää täyte kaulitulle levylle ennen rullaamista.

YRTTIPATONKI

Täyte (1 patonki)

1
rkl
sulatettua voita

1
tl
oreganoa

1
tl
kynteliä

1
tl
persiljaa



valkosipulia puristettuna)


Valmista patongit yllä olevan ohjeen mukaisesti, mutta lisää täyte kaulitulle levylle ennen rullaamista.


Patonki

2,5 dl vehnäjauhoja
2 tl suolaa
4 dl haaleaa vettä
5 rkl ruokaöljyä
50 g hiivaa

Lietä hiiva veteen. Lisää kuivat aineet ja lopuksi öljy. Anna nousta
kannen kanssa 15 minuuttia ja lisäksi 5 minuuttia ilman kantta. Kauli 1/3
taikinasta kerrallaan ja rullaa taikinalevy rullalle. Anna kohota 10
minuuttia, sivele kylmällä vedell ja paista 15 minuuttia 250 asteessa.





 
\
Alkuperäinen kirjoittaja 27.06.2005 klo 14:53 halikam harmaana kirjoitti:
Tässä muutamia toimivia ohjeita. Patonki taikina saa olla sitkoisempaa kuin sämpylätaikina. Ite oon tehnyt Patongit kylmäleivontana (kylmä neste ja vaivataan mahollisimman vähän aikaa, leivotaan ja patongit yöksi jääkaappiin tai päiväksi, sit noin puoleksi tunniksi huoneenlämpöön, valelu vedellä ja paisto), jolloin pinnasta tulee vieläkin rapeampi, kuin pelkästään sivelemällä sitä paiston aikana vedellä.


Mikä noista ohjeista on sun mielestä "paras"
 
tuota viimistä käytän eniten ja sit käärinnässä sinne väliin milloin mitäkin, tänään tein juuri äsken jääkaappiin ja sinne väliin freesattuja sipulirenkaita, kinkkusuikaleita ja aurajuustoa, namia
 

Yhteistyössä