Nokkoskaali
1 pieni valkokaali
3 sipulia
50 g voita tai 0,5 dl öljyä
3-4 omenaa
4-5 dl silputtuja nokkosenlehtiä
2-3 rkl siirappia
1 tl meiramia
ripaus valkopippuria, suolaa
1. Suikaloi kaali ja viipaloi sipulit.
2. Kuullota sipuliviipaleita hetki öljyssä.
3. Lisää kaalisuikaleet ja hauduta jonkin aikaa.
4. Kuutioi omenat ja lisää nokkossilpun kanssa pataan.
5. Hauduta kypsäksi ja mausta.
Kahden kaalinkeitto
(4 annosta)
1 sipuli
0,5 rkl öljyä
5 dl vettä
1 tlk (330/205g) valkoista parsaa
1 dl parsalientä tölkistä
0,5 l parsakaalin ja kukkakaalin nuppuja
0,5 tl suolaa
ripaus raastettua muskottipähkinää
ripaus valkopippuria
1,5 rkl maissitärkkelysjauhoa
1 dl ruokakermaa
1. Hienonna sipuli ja kuullota se kattilassa öljyssä.
2. Lisää vesi, parsa ja parsaliemi.
3. Keitä hiljalleen, kunnes sipulit ovat pehmeitä.
4. Pese ja paloittele kaalit.
5. Kypsennä kaalin kukinnot mikroaaltouunissa ( 700 W 4 min) tai kattilassa höyryttäen.
6. Jos käytät kovan kantaosan, kypsennä se erikseen.
7. Jätä kaalit kulhoon ja lisää ne myöhemmin soseutettuun keittoon.
8. Soseuta ja siivilöi keitto.
9. Lisää joukkoon mausteet ja vesitilkkaan sekoitettu maissitärkkelysjauho.
10. Keitä vielä hiljalleen muutama minuutti koko ajan sekoittaen.
11. Lisää lopuksi ruokakerma ja kypsät kaalit.
12. Tarjoa keitto alkupalaksi paahdetun grahamleivän ja margariinin kanssa.
Vesirinkelit sieni- ja hapankaalitäytteillä
(25-30 rinkilää)
0,5 l vettä
25 g hiivaa
1,5 tl suolaa
1 kg jauhoja
Keittämiseen:
2 l vettä
2 rkl suolaa
1. Murenna hiiva kädenlämpöiseen veteen.
2. Lisää suola.
3. Sekoita jauhot nesteeseen aluksi puuhaarukalla sekoittaen ja lopuksi kädellä vaivaten.
4. Anna taikinan levätä 15 minuuttia leivinliinan alla.
5. Vaivaa taikinaa jauhotetulla pöydällä.
6. Jaa taikina 25-30 osaan ja leivo jokaisesta pieniä pyöreitä pullia.
7. Työnnä pullan keskelle sormella reikä ja muovaa pullasta rinkeli toisen käden sormella auttaen.
8. Ennen kohottamista rinkeleiden tulee olla pikkusormen paksuisia ja läpimitaltaan noin 8 cm.
9. Anna rinkeleiden kohota leivinpaperin päällä noin 30 minuuttia.
10. Kiehauta noin 2 l vettä ja mausta se suolalla.
11. Upota rinkeli kerrallaan kuumaan veteen.
12. Vesi ei saa kiehua liian kovaa.
13. Rinkelin kohotessa pintaan nosta se pois leivinpaperin päälle ja anna kuivua.
14. Paista rinkelit 275 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.
15. Täytä rinkelit bageleiden tapaan sieni- tai hapankaalitäytteellä.
Sienisalaatti rinkeleiden täytteeksi:
200 g suolasieniä
1 sipuli
ripaus pippuria
1 - 2 dl kermaviiliä tai vaahdotettua kermaa
(ruohosipulia)
1. Liota sieniä kylmässä vedessä, kunnes ne ovat sopivan suolaisia.
2. Vaihda vesi tarvittaessa muutaman kerran liotuksen aikana.
3. Hienonna sipuli ja liotetut sienet.
4. Sekoita sienet, sipuli, pippuri ja kermaviili keskenään.
5. Hienonna joukkoon halutessasi ruohosipulia.
Hapankaalitäyte rinkeleille:
200 g hapankaalia
100 g lanttua
0,5 rkl ruokaöljyä
2 tl raastettua tuoretta inkivääriä
2 rkl hunajaa
ripaus mustapippuria
(suolaa)
1. Raasta lanttu karkeaksi raasteeksi.
2. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota lantturaastetta inkiväärin kanssa noin minuutin ajan.
3. Lisää hapankaali, hunaja, pippuri ja tarvittaessa suola.
4. Kuumenna ja tarjoa rinkeleiden täytteenä.
Kasvistäytteiset letut
Lettutaikina:
4 kananmunaa tai 2 dl kananmunavalmistetta
1 l maitoa
1 tl suolaa
2 dl ohrajauhoja
3 dl vehnäjauhoja
50 g sulatettua voita tai margariinia
Paistamiseen:
öljyä, margariinia tai voita
1. Vatkaa munien rakenne rikki.
2. Lisää joukkoon maito, suola ja lopuksi jauhot voimakkaasti vatkaten.
3. Anna taikinan seistä jääkaapissa noin tunnin ajan.
4. Lisää sulatettu rasva taikinaan ennen paistamista.
5. Kuumenna pannu ja rasva mahdollisimman kuumiksi.
6. Levitä taikinaa ohuelti pannulle.
7. Paista letut molemmilta puolilta kullan ruskeiksi.
Täyte:
1-2 punasipulia
½ punaista paprikaa
½ keltaista paprikaa
1 kiinankaali
1 pss suolapähkinöitä
(ripaus suolaa)
paistamiseen öljyä
1. Viipaloi punasipuli ja suikaloi paprika.
2. Kuullota sipulit ja paprikat öljyssä pannulla pehmeiksi.
3. Lisää suikaloitu kiinankaali ja pehmennä kaalia hetki pannulla.
4. Lisää suolapähkinät.
5. Annostele täytettä letuille ja taita ne taskuiksi.
Aurinkoinen kasvissosekeitto
1 l vettä
4 paloiteltua porkkanaa
2 paloiteltua perunaa
150 g paloiteltua kukkakaalia
5 cm pala paloiteltua purjosipulia
1 paloiteltu sipuli
½ pkt sulatejuustoa
1 kasvisliemikuutio
1 tl yrttimaustetta
suolaa
basilikaa, rakuunaa, chilijauhetta, mustapippuria
4 keitettyä kananmunaa
1. Lisää paloitellut kasvikset ja kasvisliemikuutio kiehuvaan veteen.
2. Keitä kasviksia noin 25 minuuttia kunnes ne ovat pehmenneet.
3. Soseuta kypsät kasvikset liemessään.
4. Mausta seos maun mukaan.
5. Lisää sulatejuusto.
6. Keitä keittoa välillä hämmentäen kunnes juusto on sulanut seokseen tasaisesti.
7. Tarjoile keiton kanssa keitettyjä kananmunia.
Kaalipiirakka
Täyte:
1 1/2 kg kaalia, josta osa voi olla kukkakaalia tai muutakin kaalia
50 g voita tai margariinia
2 isoa sipulia
1 dl siirappia
2 tl hienoa suolaa
1 tl mustapippuria
1 rkl mäkimeiramia luonnosta
1 dl suolaheinän lehtiä silputtuna
1/2 dl ruohosipulisilppua
1/2 tl hienonnettua villikuminan siemeniä
2 dl hienonnettua kanttarelleja tuoreena tai vastaavasti kuivattua
1. Sulata rasva teflonkattilan pohjalla tai padassa.
2. Lisää siihen suikaloitu kaali ja hienonnettu sipuli.
3. Hauduta hiljalleen noin tunti.
4. Lisää suola, kuivatut sienet hienonnettuina tai tuoreet sienet hiukan rasvassa kiehautettuina sekä mausteyrtit ja halutessasi pari ruokalusikallista etikkaa.
5. Kaalin kovuudesta riippuen täytteestä voi tulla liian kovaa, jolloin lisää tilkka vettä tai lihalientä.
6. Lisää lopuksi siirappi ja jäähdytä täyte.
Kuori:
5 dl laimennettua omenamehua tai maitoa
1 tl suolaa
1 pussi kuivahiivaa tai 50 g tuoretta hiivaa
1 dl kaurahiutaleita
11 - 12 dl hiivaleipäjauhoja
2 dl öljyä tai 200 g margariinia
1. Sekoita lämpimään liemeen hiiva, suola ja hiutaleet.
2. Lisää jauhoja, alusta ja sekoita pehmeä margariini tai öljy taikinaan.
3. Lisää loput jauhot niin, että saat pehmeän kaaviloitavan taikinan.
4. Anna taikinan kohota noin kaksinkertaiseksi.
5. Kaaviloi kahdeksi noin uunipannun kokoiseksi levyksi.
6. Nosta toinen uunipannulle leivinpaperin päälle-
7. Levitä jäähtynyt täyte päälle niin että hieman reunoista jää vapaaksi.
8. Levitä toinen levy päälle, ummista reunat ja koristele mahdollisilla taikinan jätteillä.
9. Voitele munalla ja pistä haarukalla muutamia reikiä pintaan.
10. Paista uunissa alatasolla 225 asteisessa lämmössä noin 25 - 30 minuuttia.
11. Annoksesta saa salaatin ja lisäkkeiden kanssa isompikin porukka iltateen kera syötävää.
Kasvissose
(2 annosta)
3 porkkanaa
1-2 perunaa
parsa- tai kukkakaalia
1 sipuli
1 rkl kasvimargariinia
1 dl kuumaa keitinlientä
1. Kuori ja pilko kasvikset ja lisää keitinveteen kypsymisjärjestyksessä, keitä pehmeiksi.
2. Ota keitinvesi talteen.
3. Hienonna kasvikset soseeksi joko perunasurvimella tai sähkövatkaimella.
4. Lisää nokare margariinia ja keitinlientä.
5. Sekoita tasaiseksi soseeksi.
Kaali-juureskeitto
1 keskikokoinen luomukaali
6-8 luomuporkkanaa
1 iso luomulanttu
3-4 luomusipulia
5 keskikokoista luomuperunaa
n. 1 litra vettä
n. 1/2 dl kylmäpuristettua luomuruokaöljyä
10 maustepippuria
suolaa
(mausteyrttejä)
1. Hienonna kaali.
2. Laita öljy kasariin ja ruskista kaali kevyesti siinä.
3. Kuori ja paloittele muut kasvikset.
4. Sekoita kaalin joukkoon.
5. Lisää vettä niin, että kasvikset peittyvät.
6. Laita pippurit sekaan hautumaan.
7. Halutessasi voit lisätä myös mausteyrttejä (esim. kuminaa, timjamia, rosmariinia tai basilikaa).
8. Anna keiton hautua hiljalleen noin 40 minuuttia.
9. Lisää lopuksi suola ja tarkista maku.
Parsakaalivuoka
500-600 g parsakaalia
1 sipuli
noin 1 tl suolaa
muutama kierros mustapippuria myllystä
1-2 rkl tuoretta hienonnettua meiramia tai 1 rkl pizzamaustetta
3 munaa
6 dl maitoa
noin 2 dl juustoraastetta
(100 g keittokinkkua)
1. Leikkaa parsakaalin kukinnot pienemmiksi osiksi ja varret viipaleiksi.
2. Keitä parsakaalia noin 10 minuuttia vedessä.
3. Valuta lävikössä.
4. Hienonna sipuli.
5. Levitä voideltuun vuokaan puolet parsakaalista ja sipulisilppu.
6. Ripottele päälle suolaa, mustapippuria ja meiramisilppua tai pizzamaustetta.
7. Jos käytät kinkkua, leikkaa se kuutioiksi.
8. Ripottele sipulien päälle.
9. Levitä pinnalle loput parsakaalit.
10. Vatkaa munat ja maito kevyesti keskenään.
11. Kaada vuokaan.
12. Ripottele päälle juustoraaste.
13. Kypsennä ruokaa 200 asteessa uunin alimmalla ritilätasolla 35-40 minuuttia.
Broileriwokki
n. 400 g marinoituja broilerisuikaleita
1 rkl rypsiöljyä kuullottamiseen
2 valkosipulinkynttä
1 pss kotimaisia suikalejuureksia tai n. 200 g tuoreita,
ohuita porkkana-, lanttu-, kaali- ja punasipulisuikaleita
1 dl kana-, kasvis- tai yrttilientä
1 rs kotimaisia herkku- tai siitakesieniä viipaleina
½ tl inkivääriä
½ tl currya
Koristeluun:
kotimaisia yrttejä
1. Kuullota valkosipuli wokissa tai teflonpannulla.
2. Lisää broilerisuikaleet ja anna niiden kypsyä.
3. Kuullota vihannekset ja sienet.
4. Lisää kanaliemi ja mausteet.
5. Anna wokin kypsyä.
6. Tarkista maku.
7. Tarjoa esim. keitettyjen tattari- tai ohrasuurimoiden ja salaatin kera.