Kaalista ruokaa

kaalisalaatti:

raasta
kaalia
paprikaa
porkkanaa
punasipulia

ja lisää kastikkeeksi

majoneesia ja/tai kermaviiliä


olen myös juustohöylällä leikannut ohuita siivuja ja lisännyt esim. jauhelihakeittoon makua antamaan
 
äitti
Paistan aina silloin tällöin hapankaalia ja jauhelihaa eli paistan 300 grammaa jauhelihaa ja lisään joukkoon 400 grammaa valkosipulihapankaalia lämpeämään. Seuraksi sopii vaikka makaroni.

Hyvää on myös paistettu kaali eli paketti kastikelihaan ruskistetetaan ja joukkoon lisätään pilkottu kaali paistumaan ja hautumaan (saa hautua reilu puoli tuntia). lopuksi lisätään ripaus suolaa.
 
Possu-kaalipata

600 g possun etuselkää tai lapaa
öljyä
2 - 3 sipulia
n. 600 g valkokaalia
2 - 3 porkkanaa
1 purjo
¾ dl rikottuja ohrasuurimoita
5 - 6 dl lihalientä
kokonaisia maustepippureita
1 iso tai 2 pientä laakerinlehteä
1 iso paprika
kirveliä
paprikajauhetta

1. Suikaloi liha ja hienonna kuoritut sipulit.
2. Kuori porkkanat ja suikaloi ne sekä kaali.
3. Leikkaa purjo renkaiksi.
4. Ruskista liha ja sipulit padassa.
5. Lisää muut aineet paitsi paprika.
6. Kypsennä miedolla lämmöllä n. 40 min.
7. Lisää paprika kypsentämisen loppuvaiheessa ja tarkista maku.

Kirjava suikalepata

noin 400 g broileri/ kanasuikaleita esim. hunajamarinointi
2 sipulia tai 1 purjo
2-3 naurista
2 porkkanaa
1 palsternakkaa
pala selleriä
pala kaalia tai kiinankaalia
2-3 valkosipulinkynttä
1-2 rkl hunajaa
2-3 rkl soijakastiketta
½-1 tl mustapippuria
suolaa
3-4 dl vettä
2 rkl ohra- tai maissitärkkelysjauhoja

1. Leikkaa sipulit ensin kahteen osaan ja siitä edelleen ohuiksi viipaleiksi.
2. Leikkaa juurekset ja kaali mahdollisimman ohuiksi suikaleiksi.
3. Ruskista ensin broilerisuikaleet pienissä erissä nopeasti padassa tai pannulla.
4. Pehmennä kasvissuikaleet kahdessa tai kolmessa erässä.
5. Yhdistä liha- ja kasvissuikaleet pataan ja purista joukkoon valkosipulinkynnet.
6. Mausta seos.
7. Sekoita kylmän veden joukkoon tärkkelysjauhot ja kaada seos ruoan joukkoon koko ajan sekoittaen.
8. Anna kiehua miedolla lämmöllä 5-10 minuuttia.
9. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita ja vettä.
10. Tarjoa ruoan kanssa halutessasi keitettyä perunaa/ riisiä

Hirvipata
(4 annosta)

500 g luutonta hirvenlihaa
50 g savustettua siankylkeä
2 kpl sipulia
1 kpl porkkanaa
2 rkl Flora Culinessea
0,5 tl suolaa
1 tl mustapippuria
1,5 rkl vehnäjauhoja
2 dl olutta
0,5 dl vettä
1,5 rkl Knorr vasikkaliemitiivistettä
200 g ruusukaalia
2 rkl persiljasilppua

1. Paloittele liha kuutioiksi, noin 2-3 cm.
2. Leikkaa siankylki paloiksi.
3. Kuori ja paloittele sipulit ja porkkana.
4. Ruskista siankylkipalat kevyesti rasvassa paistinpannulla ja siirrä pataan.
5. Ruskista myös sipulilohkot ja porkkanasiivut ja siirrä pataan.
6. Ruskista lihanpalat kahdessa erässä ja siirrä pataan.
7. Mausta suolalla ja pippurilla.
8. Lisää vehnäjauhot tasaisesti joukkoon.
9. Lisää olut, vesi ja liemitiiviste.
10. Anna padan kiehua miedolla lämmöllä noin tunnin ajan.
11. Lisää ruusukaalit ja keitä vielä noin 5 minuuttia.
12. Ripottele pinnalle hienonnettua persiljaa.
13. Tarjoa pata keitettyjen perunoiden ja raikkaan salaatin kanssa.

Muuta!
Hirvenlihan sijasta voit käyttää karjalanpaistilihaa. Pataan sopivia karjalanpaistilihoja ovat porsaan
kassler ja naudan rinta (varaa molempia 250 g).

Kukkakaalia ja pastaa

1 pieni kukkakaali
1 parsakaali
2-3 rkl oliiviöljyä
2 rkl voita
1 sipuli
4 valkosipulin kynttä
1 prk tomaattimurskaa
1/ tl chilijauhetta
mustapippuria
loraus valkoviiniä
simpukkapastaa

1. Kiehauta kaalit vedessä puolikypsiksi, noin 6-7 minuuttia.
2. Valuta.
3. Kuullota pilkottu sipuli voi/öljysekoituksessa .
4. Lisää murskattu valkosipuli ja chilijauhe.
5. Lisää myös tomaattimurska ja kaalit.
6. Hauduta kymmenisen minuuttia.
7. Lisää mustapippuria ja tarvittaessa suolaa.
8. Keitä pasta suolalla maustetussa vedessä.
9. Sekoita kastikkeen kanssa.
10. Tarjoa heti.

Nakkiborssikeitto

3 raakaa punajuurta
2 sipulia
½ purjo
1 porkkana
1 sellerinvarsi
valkokaalia
0,5 kg nakkeja
3 rkl tomaattipuretta
maustepippuria
laakerinlehti
kasvisfondia tai kasvislientä
voita / öljyä
n. 1 l vettä
smetanaa

1. Raasta tai suikaloi juurekset.
2. Feesaa ne padassa voi-öljysekoituksessa.
3. Lisää vesi ja mausteet.
4. Anna hautua vähintään 20 minuuttia.
5. Lisää paloitellut nakit.
6. Tarjoa smetanan kera.

Omenakaalipaistos

kaalia
omenaraastetta
siirappia
suolaa
voita

1. Paista suikaloitu kaali voissa.
2. Lisää muut aineet.
3. Hauduta viitisen minuuttia.

Vappupiiras

Pohja:
150 g voita
4,5 dl vehnäjauhoja
0,5 tl suolaa
1 dl vettä

1. Paista jauheliha.
2. Mausta tulisesti.
3. Sekoita muihin täyteaineksiin.
4. Nypi jauhot, rasva ja suola tasaiseksi seokseksi.
5. Lisää vesi ja sekoita.
6. Levitä taikina voideltuun vuokaan.

Täyte:
250 g jauhelihaa
parsakaalin nuppuja
paprikasuikaleita
sipulia
valkosipulia
chilimaustetta
2,5 dl ranskankermaa
100 g tuorejuustoa
1 kananmuna
anjovissuikaleita

6. Kaada täyte päälle.
7. Koristele anjoviksilla.
8. Paista uunissa 175 asteessa noin 50 minuuttia.

Kukkakaali-savuporokeitto

kukkakaalia
sipulia
voita
vettä mustapippuria
kylmäsavuporoa
ruokakermaa
persiljaa
suolaa

1. Freesaa kattilassa voissa sipuli ja pilkottu kukkakaali.
2. Lisää vettä sen verran että ainekset peittyvät.
3. Kiehuttele kypsäksi.
4. Soseuta sauvasekoittimella.
5. Lisää ruokakermaa ja pieneksi pilkottu savuporo.
6. Pilko sekaan persiljaa ja lisää tarvittaessa suolaa.

Kalkkuna-nuudeliwokki

Kalkkunaa suikaleina
sipulia
valkosipulia
lanttua
paprikaa
parsakaalia
öljyä
soijakastiketta
chilijauhetta
makeaa chilikastiketta
korianteri
nuudeleita

1. Suikaloi kasvikset.
2. Paista wok-pannulla ensin kalkkuna.
3. Ota se pois pannulla.
4. Lämmitä öljy ja paista kasvikset puolikypsiksi.
5. Lisää lihat ja mausta.
6. Kiehauta nuudelit,
7. Sekoita kaikki ainekset pannulle.
8. Tarjoa heti.

Peruna-tomaatti-parsakaalipaistos

1 kg keitettyjä perunoita
5 tomaattia
2 sipulia
1 parsakaali
n. 7 dl maitoa
2 munaa
mustapippuria
valkopippuria
salviaa
basilikaa
emmental-raastetta
suolaa

1. Viipaloi tomaatti, sipuli ja perunat.
2. Leikkaa parsakaali tertuiksi.
3. Lado ainekset voideltuun vuokaan ja mausta.
4. Sekoita munamaito ja kaada päälle.
5. Ripottele juustoraaste pinnalle.
6. Paista 200-225 asteisessa uunissa kunnes kasvikset ovat pehmenneet.

Porokiusaus

Perunaa
sipulia
valkosipulia
kylmäsavuporoa
kuohukermaa
mustapippuria
suolaa
öljyä
parsakaalinuppuja

1. Suikaloi perunat ja sipuli.
2. Freesaa hieman paistinpannulla ja kaada voideltuun vuokaan.
3. Lisää hieman suolaa ja pieneksi pilkottu poronliha.
4. Kaada päälle kermaa sen verran että ainekset lähes peittyvät ja lisää parsakaali.
5. Paista uunissa 200 asteessa noin 45 minuuttia.

Chop Suey

250 g naudanfileetä
pavunituja
purjoa
½ tl inkivääriä
paprikaa
parsakaalia
tomaattia
porkkanaa

Maustekastike:
½ dl soijaa
bambupurkin lientä / sherryä
4 rkl maissijauhoja

1. Leikkaa liha postimerkin kokoisiksi viipaleiksi.
2. Pyörittele maustekastikkeessa.
3. Paista liha wok- pannulla öljyssä.
4. Nosta lihat pois.
5. Kypsennä pieniksi pilkotut vihannekset öljyssä pari minuuttia.
6. Lisää paistetut lihat.
7. Kaada myös loppu maustekastikkeesta pannulle.
8. Anna ruoan seistä vain hetki ja tarjoa riisin kera.

Itämainen grillikeittiö

broilerisuikaleita
naudanpaistisuikaleita
kukkakaalia
sipulia
paprikaa
kesäkurpitsaa
kirsikkatomaatteja
tuorekurkkua
ym. vihanneksia
keitettyä riisiä
paistamiseen öljyä

Chilikastike:
öljyä
voimakasta chilijauhetta
valkosipulia
soijaa

Currykastike:
öljyä
voimakasta curryjauhetta
sokeria

Kermaviilikastike:
kermaviiliä
hakattua persiljaa
itämaista tulista mausteseosta,
esim. garam masalaa
sipulia

1. Sekoita kastikeainekset.
2. Leikkaa lihat ja vihannekset suikaleiksi.
3. Aseta ainekset tarjolle kauniisti.
4. Anna jokaisen kerätä oma annoksensa.
5. Paista nopeasti öljyssä ja mausta kastikkeella.

Kasvissosekeitto

perunaa
parsakaalia
kukkakaalia
purjoa
porkkanaa
sipulia
maitoa/ kermaa
yrttimaustetta
suolaa

1. Keitä vihannekset kypsiksi.
2. Siivilöi keitos ja ota liemi talteen.
3. Soseuta kasvikset.
4. Kaada takaisin kattilaan.
5. Ohenna keitinliemellä ja maidolla.
6. Mausta yrttimausteella.
7. Tarkista suola.

Kalkkunapyttipannu

marinoitua kalkkunafilettä
perunoita (raakaa)
porkkanaa
sipulia
kukkakaalia
kesäkurpitsaa
paprikaa
pippuriseosta
suolaa
kananmunaa

1. Pilko kaikki ainekset noin sentin kokoisiksi kuutioiksi.
2. Paista pannulla ensin kalkkuna, sen jälkeen porkkanat ja perunat.
3. Lisää pehmeät vihannekset viimeiseksi ja aivan lopuksi kananmunat.
4. Mausta pippurilla ja suolalla.

Täytetyt Kesäkurpitsat

kesäkurpitsoja

1. Halkaise kesäkurpitsat pitkittäin.
2. Koverra ne teelusikalla.

Täyte:
sipulia
purjoa,
tomaattia
valkosipulia
kukkakaalia
selleriä
mausteita
valkoviiniä
juustoraastetta

Valmista täyte kasarissa:
3. Kaada kasariin öljyä ja pehmitä aineksia varovasti.
4. Lisää pippuria, suolaa ja yrttimaustetta sekä viimeiseksi viiniä.
5. Täytä kurpitsat ja ripottele päälle juustoraastetta.
6. Kypsennä uunissa 200 asetta n. ½ tuntia tai folionyytissä grillissä.

Rössy-kesäkeitto

perunaa
lanttua
porkkanaa
sipulia
kukkakaalia
rössyä eli veripalttua
savukylkeä
maitoa
voita
suolaa
mustapippuria
persiljaa

1. Freesaa padassa voissa lohkotut vihannekset ja hieman veripalttua.
2. Lisää maito ja kiehuttele hiljaisella tulella.
3. Kun vihannekset ovat lähes kypsiä, lisää veripalttua ja pilkottua savukylkeä.
4. Keitä kypsäksi.
5. Lisää lopuksi hakattua persiljaa.
6. Anna seistä hetki ennen tarjoilua.

Kaalilaatikko

1 l riisipuuroa
3 sipulia
1½-2 kg kaalia
n.2 rkl suolaa
valkopippuria
paprikajauhetta
meiramia
1 kg jauhelihaa
2-3 rkl omenahilloa

pinnalle:
korppujauhoja
voinokareita

1. Keitä kaali ja sipulit suurina lohkoina suolalla maustetussa vedessä.
2. Valuta ne ja hakkaa silpuksi.
3. Ota liemi talteen.
4. Ruskista jauheliha.
5. Sekoita kaali-sipulisilppu, riisipuuro, jauheliha, mausteet ja omenahillo.
6. Lisää seokseen tarvittaessa keitinlientä, seoksen tulee olla vetelähköä puuroa.
7. Lisää mausteet, laita seos vuokaan.
8. Ripottele pinnalle korppujauhoja ja voinokareita.
9. Paista uunissa 200 asteessa noin tunti.

Jauhelihaperunasoselaatikko

perunamuusia (n.1 kg perunoita)
400 g jauhelihaa
2 dl vettä
suurustetta
viherpippuria
jalapenoa
sipulirouhetta
soijaa
aromisuolaa
kukkakaalia
parsakaalia

1. Valmista muusi noin kilosta perunoita (ohjejakso 7 / poronkäristys).
2. Kiehauta kukka- ja parsakaali perunoiden keitinvedessä.
3. Paista jauheliha ja lisää mausteet.
4. Kaada päälle vettä ja suurustetta ja anna kiehua muutaman minuutin...
5. Sekoita muusi, kaalit ja kastike.
6. Ripottele pinnalle korppujauhoja.
7. Kypsennä uunissa 200 asteessa n. 50 minuuttia

Täytetyt kesäkurpitsat

kesäkurpitsaa
kukkakaalia ja kiinankaalia
sipulia
varsiselleriä
ranskankermaa
yrttejä
suolaa
pippuria
juustoraastetta

1. Halkaise kesäkurpitsat pituussuuntaisesti.
2. Koverra lusikalla keskusta pois.
3. Pilko täyteainekset pieneksi, sekoita ranskankermaan ja mausta, voit käyttää myös kesäkurpitsan ydintä täytteessä.
4. Täytä kesäkurpitsat täytteellä.
5. Ripottele juustoraaste päälle.
6. Paista uunissa 200 asteessa kunnes juusto on ruskistunut kauniisti/ grillissä

Kaalipata

½ kg jauhelihaa
n. 1 kg kaali
1 purjo
1 sipuli
2 porkkanaa
1 rkl siirappia
soijaa
lihalientä
pippuria/maustepippuria

1. Ruskista jauheliha.
2. Lisää kaali ja muut vihannekset, anna myös niiden ruskistua hieman.
3. Lisää vettä niin etteivät ainekset aivan peity, lisää myös siirappi.
4. Anna hautua uunissa 150 asteessa 1-2 tuntia.

Kasvispaella

varsiselleriä
purjoa
sipulia
porkkanaa
kesäkurpitsaa
paprikaa
kaalia
retiisiä
papuja tomaattikastikkeessa
herkkusieniä
valkosipulia
öljyä
riisiä
kurkumaa
soijaa
yrttimaustetta
valkopippuria
mustapippuria
valkoviiniä

1. Kypsennä vihanneksia öljyssä esim. wok-pannulla.
2. Lisää pavut ja mausteet.
3. Kaada päälle riisiä ja lisää vettä.
4. Tarkkaile nesteen määrää, ettei paella pääse kuivumaan eikä se ole liian vetistä.
5. Kun riisit ovat kypsiä, on ruoka valmis.

Pekonibroileririsotto 1

Broilerisuikaleita
pekonia
voita/öljyä
sipulia
aromisuolaa
paprikaa
pippuria
riisiä
parsakaalia
kukkakaalia

1. Paista broilerisuikaleet ja pekonit.
2. Lisää sipulit ja mausteet.
3. Kaada päälle riisiä, vettä ja kaalit.
4. Anna hautua n. 20 minuuttia, tarkkaile veden määrää, niin etteivät riisit kuivu vaan imevät kypsyessään kaiken veden.

Broileria ja kukkakaalia siiderissä

broilerin rintafileitä
kukkakaalia
siideriä tai valkoviiniä
grillausmaustetta
voita/rypsiöljyä

Marinadi:
chiliketsuppia
soijaa
sipulia
purjoa
musta- ja rosépippurina

1. Sekoita marinadi ja anna broilerin maustua mielellään muutama tunti.
2. Paista muurinpohjapannulla.
3. Lisää muuta pilkotut ainekset.
4. Lorauta lopuksi siideriä ja tarkista maku.
5. Lisää grillausmaustetta tarvittaessa.

 
Nokkoskaali

1 pieni valkokaali
3 sipulia
50 g voita tai 0,5 dl öljyä
3-4 omenaa
4-5 dl silputtuja nokkosenlehtiä
2-3 rkl siirappia
1 tl meiramia
ripaus valkopippuria, suolaa

1. Suikaloi kaali ja viipaloi sipulit.
2. Kuullota sipuliviipaleita hetki öljyssä.
3. Lisää kaalisuikaleet ja hauduta jonkin aikaa.
4. Kuutioi omenat ja lisää nokkossilpun kanssa pataan.
5. Hauduta kypsäksi ja mausta.

Kahden kaalinkeitto
(4 annosta)

1 sipuli
0,5 rkl öljyä
5 dl vettä
1 tlk (330/205g) valkoista parsaa
1 dl parsalientä tölkistä
0,5 l parsakaalin ja kukkakaalin nuppuja
0,5 tl suolaa
ripaus raastettua muskottipähkinää
ripaus valkopippuria
1,5 rkl maissitärkkelysjauhoa
1 dl ruokakermaa

1. Hienonna sipuli ja kuullota se kattilassa öljyssä.
2. Lisää vesi, parsa ja parsaliemi.
3. Keitä hiljalleen, kunnes sipulit ovat pehmeitä.
4. Pese ja paloittele kaalit.
5. Kypsennä kaalin kukinnot mikroaaltouunissa ( 700 W 4 min) tai kattilassa höyryttäen.
6. Jos käytät kovan kantaosan, kypsennä se erikseen.
7. Jätä kaalit kulhoon ja lisää ne myöhemmin soseutettuun keittoon.
8. Soseuta ja siivilöi keitto.
9. Lisää joukkoon mausteet ja vesitilkkaan sekoitettu maissitärkkelysjauho.
10. Keitä vielä hiljalleen muutama minuutti koko ajan sekoittaen.
11. Lisää lopuksi ruokakerma ja kypsät kaalit.
12. Tarjoa keitto alkupalaksi paahdetun grahamleivän ja margariinin kanssa.

Vesirinkelit sieni- ja hapankaalitäytteillä
(25-30 rinkilää)

0,5 l vettä
25 g hiivaa
1,5 tl suolaa
1 kg jauhoja

Keittämiseen:
2 l vettä
2 rkl suolaa

1. Murenna hiiva kädenlämpöiseen veteen.
2. Lisää suola.
3. Sekoita jauhot nesteeseen aluksi puuhaarukalla sekoittaen ja lopuksi kädellä vaivaten.
4. Anna taikinan levätä 15 minuuttia leivinliinan alla.
5. Vaivaa taikinaa jauhotetulla pöydällä.
6. Jaa taikina 25-30 osaan ja leivo jokaisesta pieniä pyöreitä pullia.
7. Työnnä pullan keskelle sormella reikä ja muovaa pullasta rinkeli toisen käden sormella auttaen.
8. Ennen kohottamista rinkeleiden tulee olla pikkusormen paksuisia ja läpimitaltaan noin 8 cm.
9. Anna rinkeleiden kohota leivinpaperin päällä noin 30 minuuttia.
10. Kiehauta noin 2 l vettä ja mausta se suolalla.
11. Upota rinkeli kerrallaan kuumaan veteen.
12. Vesi ei saa kiehua liian kovaa.
13. Rinkelin kohotessa pintaan nosta se pois leivinpaperin päälle ja anna kuivua.
14. Paista rinkelit 275 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.
15. Täytä rinkelit bageleiden tapaan sieni- tai hapankaalitäytteellä.

Sienisalaatti rinkeleiden täytteeksi:
200 g suolasieniä
1 sipuli
ripaus pippuria
1 - 2 dl kermaviiliä tai vaahdotettua kermaa
(ruohosipulia)

1. Liota sieniä kylmässä vedessä, kunnes ne ovat sopivan suolaisia.
2. Vaihda vesi tarvittaessa muutaman kerran liotuksen aikana.
3. Hienonna sipuli ja liotetut sienet.
4. Sekoita sienet, sipuli, pippuri ja kermaviili keskenään.
5. Hienonna joukkoon halutessasi ruohosipulia.

Hapankaalitäyte rinkeleille:

200 g hapankaalia
100 g lanttua
0,5 rkl ruokaöljyä
2 tl raastettua tuoretta inkivääriä
2 rkl hunajaa
ripaus mustapippuria
(suolaa)

1. Raasta lanttu karkeaksi raasteeksi.
2. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota lantturaastetta inkiväärin kanssa noin minuutin ajan.
3. Lisää hapankaali, hunaja, pippuri ja tarvittaessa suola.
4. Kuumenna ja tarjoa rinkeleiden täytteenä.

Kasvistäytteiset letut

Lettutaikina:
4 kananmunaa tai 2 dl kananmunavalmistetta
1 l maitoa
1 tl suolaa
2 dl ohrajauhoja
3 dl vehnäjauhoja
50 g sulatettua voita tai margariinia

Paistamiseen:
öljyä, margariinia tai voita

1. Vatkaa munien rakenne rikki.
2. Lisää joukkoon maito, suola ja lopuksi jauhot voimakkaasti vatkaten.
3. Anna taikinan seistä jääkaapissa noin tunnin ajan.
4. Lisää sulatettu rasva taikinaan ennen paistamista.
5. Kuumenna pannu ja rasva mahdollisimman kuumiksi.
6. Levitä taikinaa ohuelti pannulle.
7. Paista letut molemmilta puolilta kullan ruskeiksi.

Täyte:
1-2 punasipulia
½ punaista paprikaa
½ keltaista paprikaa
1 kiinankaali
1 pss suolapähkinöitä
(ripaus suolaa)
paistamiseen öljyä

1. Viipaloi punasipuli ja suikaloi paprika.
2. Kuullota sipulit ja paprikat öljyssä pannulla pehmeiksi.
3. Lisää suikaloitu kiinankaali ja pehmennä kaalia hetki pannulla.
4. Lisää suolapähkinät.
5. Annostele täytettä letuille ja taita ne taskuiksi.

Aurinkoinen kasvissosekeitto

1 l vettä
4 paloiteltua porkkanaa
2 paloiteltua perunaa
150 g paloiteltua kukkakaalia
5 cm pala paloiteltua purjosipulia
1 paloiteltu sipuli
½ pkt sulatejuustoa
1 kasvisliemikuutio
1 tl yrttimaustetta
suolaa
basilikaa, rakuunaa, chilijauhetta, mustapippuria
4 keitettyä kananmunaa

1. Lisää paloitellut kasvikset ja kasvisliemikuutio kiehuvaan veteen.
2. Keitä kasviksia noin 25 minuuttia kunnes ne ovat pehmenneet.
3. Soseuta kypsät kasvikset liemessään.
4. Mausta seos maun mukaan.
5. Lisää sulatejuusto.
6. Keitä keittoa välillä hämmentäen kunnes juusto on sulanut seokseen tasaisesti.
7. Tarjoile keiton kanssa keitettyjä kananmunia.

Kaalipiirakka

Täyte:
1 1/2 kg kaalia, josta osa voi olla kukkakaalia tai muutakin kaalia
50 g voita tai margariinia
2 isoa sipulia
1 dl siirappia
2 tl hienoa suolaa
1 tl mustapippuria
1 rkl mäkimeiramia luonnosta
1 dl suolaheinän lehtiä silputtuna
1/2 dl ruohosipulisilppua
1/2 tl hienonnettua villikuminan siemeniä
2 dl hienonnettua kanttarelleja tuoreena tai vastaavasti kuivattua

1. Sulata rasva teflonkattilan pohjalla tai padassa.
2. Lisää siihen suikaloitu kaali ja hienonnettu sipuli.
3. Hauduta hiljalleen noin tunti.
4. Lisää suola, kuivatut sienet hienonnettuina tai tuoreet sienet hiukan rasvassa kiehautettuina sekä mausteyrtit ja halutessasi pari ruokalusikallista etikkaa.
5. Kaalin kovuudesta riippuen täytteestä voi tulla liian kovaa, jolloin lisää tilkka vettä tai lihalientä.
6. Lisää lopuksi siirappi ja jäähdytä täyte.

Kuori:
5 dl laimennettua omenamehua tai maitoa
1 tl suolaa
1 pussi kuivahiivaa tai 50 g tuoretta hiivaa
1 dl kaurahiutaleita
11 - 12 dl hiivaleipäjauhoja
2 dl öljyä tai 200 g margariinia

1. Sekoita lämpimään liemeen hiiva, suola ja hiutaleet.
2. Lisää jauhoja, alusta ja sekoita pehmeä margariini tai öljy taikinaan.
3. Lisää loput jauhot niin, että saat pehmeän kaaviloitavan taikinan.
4. Anna taikinan kohota noin kaksinkertaiseksi.
5. Kaaviloi kahdeksi noin uunipannun kokoiseksi levyksi.
6. Nosta toinen uunipannulle leivinpaperin päälle-
7. Levitä jäähtynyt täyte päälle niin että hieman reunoista jää vapaaksi.
8. Levitä toinen levy päälle, ummista reunat ja koristele mahdollisilla taikinan jätteillä.
9. Voitele munalla ja pistä haarukalla muutamia reikiä pintaan.
10. Paista uunissa alatasolla 225 asteisessa lämmössä noin 25 - 30 minuuttia.
11. Annoksesta saa salaatin ja lisäkkeiden kanssa isompikin porukka iltateen kera syötävää.

Kasvissose
(2 annosta)

3 porkkanaa
1-2 perunaa
parsa- tai kukkakaalia
1 sipuli
1 rkl kasvimargariinia
1 dl kuumaa keitinlientä

1. Kuori ja pilko kasvikset ja lisää keitinveteen kypsymisjärjestyksessä, keitä pehmeiksi.
2. Ota keitinvesi talteen.
3. Hienonna kasvikset soseeksi joko perunasurvimella tai sähkövatkaimella.
4. Lisää nokare margariinia ja keitinlientä.
5. Sekoita tasaiseksi soseeksi.

Kaali-juureskeitto

1 keskikokoinen luomukaali
6-8 luomuporkkanaa
1 iso luomulanttu
3-4 luomusipulia
5 keskikokoista luomuperunaa
n. 1 litra vettä
n. 1/2 dl kylmäpuristettua luomuruokaöljyä
10 maustepippuria
suolaa
(mausteyrttejä)

1. Hienonna kaali.
2. Laita öljy kasariin ja ruskista kaali kevyesti siinä.
3. Kuori ja paloittele muut kasvikset.
4. Sekoita kaalin joukkoon.
5. Lisää vettä niin, että kasvikset peittyvät.
6. Laita pippurit sekaan hautumaan.
7. Halutessasi voit lisätä myös mausteyrttejä (esim. kuminaa, timjamia, rosmariinia tai basilikaa).
8. Anna keiton hautua hiljalleen noin 40 minuuttia.
9. Lisää lopuksi suola ja tarkista maku.

Parsakaalivuoka

500-600 g parsakaalia
1 sipuli
noin 1 tl suolaa
muutama kierros mustapippuria myllystä
1-2 rkl tuoretta hienonnettua meiramia tai 1 rkl pizzamaustetta
3 munaa
6 dl maitoa
noin 2 dl juustoraastetta
(100 g keittokinkkua)

1. Leikkaa parsakaalin kukinnot pienemmiksi osiksi ja varret viipaleiksi.
2. Keitä parsakaalia noin 10 minuuttia vedessä.
3. Valuta lävikössä.
4. Hienonna sipuli.
5. Levitä voideltuun vuokaan puolet parsakaalista ja sipulisilppu.
6. Ripottele päälle suolaa, mustapippuria ja meiramisilppua tai pizzamaustetta.
7. Jos käytät kinkkua, leikkaa se kuutioiksi.
8. Ripottele sipulien päälle.
9. Levitä pinnalle loput parsakaalit.
10. Vatkaa munat ja maito kevyesti keskenään.
11. Kaada vuokaan.
12. Ripottele päälle juustoraaste.
13. Kypsennä ruokaa 200 asteessa uunin alimmalla ritilätasolla 35-40 minuuttia.

Broileriwokki

n. 400 g marinoituja broilerisuikaleita
1 rkl rypsiöljyä kuullottamiseen
2 valkosipulinkynttä
1 pss kotimaisia suikalejuureksia tai n. 200 g tuoreita,
ohuita porkkana-, lanttu-, kaali- ja punasipulisuikaleita
1 dl kana-, kasvis- tai yrttilientä
1 rs kotimaisia herkku- tai siitakesieniä viipaleina
½ tl inkivääriä
½ tl currya

Koristeluun:
kotimaisia yrttejä

1. Kuullota valkosipuli wokissa tai teflonpannulla.
2. Lisää broilerisuikaleet ja anna niiden kypsyä.
3. Kuullota vihannekset ja sienet.
4. Lisää kanaliemi ja mausteet.
5. Anna wokin kypsyä.
6. Tarkista maku.
7. Tarjoa esim. keitettyjen tattari- tai ohrasuurimoiden ja salaatin kera.

 
Kaalipiirakka valmiista taikinasta
32 palaa

2 annosta rahka-, kermaviili - tai perunavoitaikinaa

Täyte
1 1/2 kg kaalia esim. kukkakaalia
2 isoa sipulia
3 porkkanaa
2 rkl Valio Meijerivoita
1 prk (120 g) Valio Smetanaa
1 lihaliemikuutio
2 valkosipulin kynttä
1/2 dl siirappia
1 rkl meiramia
1 1/2 tl suolaa

Voiteluun
munaa

1. Hienonna kaali ja sipulit.
2. Raasta porkkanat.
3. Ruskista kasvikset kevyesti voissa.
4. Lisää loput aineet.
5. Hauduta, kunnes kaali on pehmeää (talvikaali vaatii pidemmän ajan).
6. Tarkista täytteen maku hauduttamisen jälkeen.
7. Kauli kovettunut taikina kahdeksi uunipannun kokoiseksi levyksi.
8. Nosta pohjalevy uunipannulle leivinpaperille.
9. Levitä täyte.
10. Peitä piirakka kansilevyllä.
11. Voitele munalla ja pistele haarukalla.
12. Paista 200 asteessa 30 min.

Punakaali

½ punakaalinpäätä
3 dl vettä
2 dl punaviiniä
1,5 dl hunajaa
4 kokonaista neilikkaa
2 kanelitankoa
suolaa ja pippuria
hanhenrasvaa tai oliiviöljyä

1. Halkaise kaali ja poista kanta sekä uloimmat lehdet.
2. Jaa palat vielä kerran, jotta suikalointi olisi helpompaa.
3. Kuullota kaalia öljyssä tai hanhenrasvassa isossa padassa.
4. Lisää hunaja, viini, vesi ja mausteet.
5. Keitä hiljalleen tunnin verran tai kunnes kaali tuntuu pehmenneeltä.
6. Kaalin kypsyyttä pitää maistaa.
7. Mausta suolalla, pippurilla ja mahdollisesti lisähunajalla.

Porsaanseläkettä savoijinkaalin, kukkakaalin ja suolaperunoiden kera
4 hengelle

1 - 1,5 kg luutonta porsaanseläkettä
suolaa, pippuria

Marinadi:
½ dl tuoretta rosmariinisilppua
½ dl tuoretta timjamisilppua
1 dl tuoretta persiljasilppua
5 anjovisfileetä
½ sitruunan raastettu kuori
2 valkosipulinkynttä
3 rkl oliiviöljyä

Liemi:
3 dl vettä
1 paloiteltu sipuli
6 anjovisfileetä sekä niiden lientä

Kasvikset:
½ kg kuoriperunaa
1 dl karkeaa suolaa
½ savoijinkaali
1 kukkakaali
3 salottisipulia
2 dl persiljaa

1. Murskaa marinadiainekset morttelissa karkeatekoiseksi tahnaksi.
2. Suolaa ja pippuroi liha kunnolla ja ruskista sen jälkeen.
3. Hiero yrttitahna lihaan.
4. Kaada vesi syvälle uunipellille, lisää sipulilohkot, anjovis ja tilkka anjovislientä.
5. Nosta pellin päälle uuniritilä ja ritilälle liha.
6. Paista 175-asteisessa uunissa, kunnes lihan sisälämpö on 65 - 68 astetta.
7. Siilaa paistiliemi ja tarjoile se lihan kanssa.

Kasvikset:
1. Keitä perunat suolavedessä.
2. Suikaloi savoijinkaali, pieni kukkakaali ja leikkaa salottisipulista ohuita renkaita.
3. Kaada perunoista vesi ja halkaise ne.
4. Ruskista kaaleja voi-öljytilkassa, kunnes ne ovat pehmenneet.
5. Noin kymmenen minuuttia.
6. Lisää joukkoon perunat, salottisipuli ja persilja.
7. Tarjoile paistin kanssa.

Nuudelikeittoa salvian ja limetin kera
4 hengelle

2 porkkanaa
1 palsternakka
5 sellerinvartta
2 salottisipulia
3/4 savoijinkaalinpäätä
1 rkl tuoretta salviasilppua
1 parsakaali
1 - 2 rkl kanafondia
2 limetin mehu
½ grillattu broileri silputtuna
1 l vettä
muna-nuudeleita

Mausteöljy:
1,5 dl rapsiöljyä
3 valkosipulinkynttä ohuina siivuina
puolikkaan appelsiinin raastettu kuori
1 chili pieneksi pilkottuna

1. Murenna muutama palkki munanuudelia (neljälle) ja liota 10 - 15 minuuttia suolalla maustettussa vedessä.
2. Kuori ja paloittele juurekset ja selleri.
3. Silppua salottisipuli ja suikaloi savoijinkaali.
4. Murra parsakaali nupuiksi ja viipaloi kanta.
5. Kuullota porkkanaa, palsternakkaa, selleriä, salottisipulia ja parsakaalinvartta muutama minuutti.
6. Lisää vesi ja liemifondi.
7. Keitä noin 25 minuuttia.
8. Lisää parsakaalinuput, salvia, kana ja nuudelit viisi minuuttia nnen tarjoilua.
9. Mausta suolalla ja pippurilla.
10. Tarjoile soppa limettimehun ja mausteöljyn kera.

Mausteöljy:
1. Lämmitä aineksia varovasti öljyssä.
2. Öljy ei saa kiehua.
3. Riittää, kun se on haaleaa.
4. Kaada seos pulloon ja jäähdytä.
5. Maku paranee mitä pitempään öljyä säilyttää.

Kampasimpukka-nuudeliwokki
4 hengelle

12 kampasimpukkaa + 4 puutikkua
½ valkokaalinpää
1 purjo
sitruunan mehu ja raastettu kuori
3 valkosipulinkynttä
½ kukkakaali
1 punainen paprika
1 dl silopersiljasilppua
munanuudeleita tms.
2 rkl vihreää currytahnaa
1 rkl pilkottua tuoretta tai säilöttyä inkivääriä
1 dl hapanimeläkastiketta
1 rkl tummaa häränlientä
2 dl vettä
suolaa ja mustapippuria

1. Murra munanuudelia neljälle hengelle ja liota 10 - 15 minuuttia suolavedessä.
2. Murra kukkakaalinuput ja suikaloi valkokaali.
3. Leikkaa purjo sentin paksuisiksi vinoiksi suikaleiksi ja suikaloi paprika.
4. Leikkaa valkosipulista ohuita siivuja ja raasta sitruuna raastimen hienolla osalla.
5. Poista simpukasta pieni lihas ja mätipussi.
6. Pujota simpukat vartaisiin.
7. Paista pikaisesti korkeintaan minuutti molemmin puolin.
8. Suolaa ja pippuroi.
9. Kaada kuumaan wok-pannuun pari ruokalusikallista öljyä.
10. Kuullota currytahnaa ja inkivääriä.
11. Sekoita koko ajan.
12. Curry ei saa palaa.
13. Lisää purjo, kaali, kukkakaali ja sitruunankuori ja paista niitä, kunnes ne saavat väriä.
14. Lisää vesi, hapanimeläkastike ja häränliemi.
15. Kiehauta ja lisää mausteita, jos on tarvis.
16. Lämmitä lopuksi paprika, liiasta vedestä puristetut nuudelit ja persilja.
17. Tarjoile heti simpukoiden kera.

 
Kukkakaalisalaatti

1 kg kukkakaalia
1 prk ananasmurskaa ( 425 g purkki)
1 prk kermaviiliä
50 g aurajuustoa
meiramia, kirveliä

1. Kukkakaalit huuhdotaan.
2. Pilkotaan pieniksi paloiksi salaattiin.
3. Ananasmurska valutetaan.
4. Kermaviilin joukkoon raastetaan aurajuusto.
5. Maustetaan kirvelillä ja meiramilla.
6. Kaikki ainekset yhdistetään ja sekoitetaan.
7. Annetaan vetäytyä kylmässä hetken ennen tarjoilua.

Soseutettu kukkakaalikeitto
noin 8 annosta

500 g tuoretta kukkakaalia
4 porkkanaa
3 sipulia
1,5 l vettä
1 tl kirveliä
2 rkl kasvislientä
1 rkl kasvisöljyä

1. Sipulit suikaloidaan.
2. Haudutetaan kasvisöljyssä.
3. Lisätään lohkotut porkkanat sekä vesi ja kasvisliemi.
4. Annetaan kiehua 15 min.
5. Lisätään kukkakaalin lohkot.
6. Keitetään vielä hetken aikaa ja soseutetaan.
7. Maustetaan kirvelillä ja tarkistetaan maku.

Kaalisalaatti
8 annosta

600 g valkokaalia
2 kpl porkkanaa
1 kpl omenaa
1 prk ananasmurskaa

Kastike:
2,5 dl Flora Fraichea
1 dl Becel majoneesia
1 rkl valkoviini etikkaa
0,5 tl suolaa
0,5 tl mustapippuria

1. Raasta kaali, porkkanat ja omena karkeaksi raasteeksi.
2. Lisää purkillinen ananasmurskaa liemineen.
3. Sekoita tasaiseksi.
4. Sekoita Flora Fraichen joukkoon majoneesi, viinietikka, suola ja pippuri.
5. Kaada kastike salaatin joukkoon.
6. Anna vetäytyä hetki jääkaapissa ennen tarjoilua.

Kaalisalaatti 2

1 pieni varhaiskaalin kerä
1-2 happoista omenaa
1 punainen paprika
1 varhaissipuli varsineen

Kastike:
1 dl majoneesia
1 dl ranskankermaa
½ rkl sinappia
½ rkl sitruunamehua
1 tl hunajaa
½ tl yrttisuolaa
¼ tl mustapippuria

1. Suikaloi kaali, omenat ja paprika.
2. Silppua sipuli.
3. Sekoita keskenään kastikkeen aineet.
4. Sekoita salaattiainekset ja kastike kulhossa.
5. Anna maustua viileässä jonkin aikaa.

Kaalisalaatti 3

1 pienehkö keräkaali
1 paprika
1 pienehkö sipuli

liemi:
1 3/4 dl sokeria
1 3/4 dl valkoviinietikkaa
runsas 1 dl rypsiöljyä
1 tl suolaa
1 tl sellerisuolaa
1 tl vaaleaa siirappia
ripaus mustapippuria

1. Raasta keräkaali.
2. Kuutioi paprika pieniksi kuutioiksi ja silppua sipuli hienoksi.
3. Pane kasvikset kulhoon, sekoita ja ripottele sokeri päälle.
4. Pane kaikki liemen ainekset kattilaan, sekoita, kuumenna ja keitä noin 3 minuuttia.
5. Kaada kiehuva liemi kaaliraasteen päälle.
6. Peitä ja anna maustua kylmässä ainakin vuorokausi ennen tölkitystä.
7. Salaatti säilyy hyvin jääkaapissa muutaman viikonkin.

Kaalikääryleet

n. 2 kg:n keräkaali

Täyte:
1,5 dl ohrasuurimoita
2 - 3 sipulia
1 - 5 valkosipulinkynttä (maun mukaan)
3 dl soijarouhetta
70 g tomaattipuretta
meiramia
soijakastiketta
(oreganoa), timjamia
valkopippuria
1 - 2 rkl siirappia
2 onnellisen kanan munaa
öljyä

Valmistus:
1. Liota ohrasuurimoita pari tuntia vedessä.
2. Keitä tai höyrytä kaalia, että lehdet pehmenevät ja saat ne irrotettua.
3. Leikkaa paksut ruotiosat pois ja silppua ne täytettä varten.

Tayte:
1. Kuullota silputut sipulit ja valkosipulinkynnet öljyssä pannulla, lisää 2 - 3 tl paprikajauhetta.
2. Lisää soijarouhe ja vettä sen verran kuin rouhe imee.
3. Sekoita tomaattipyre ja silputut kaalin kantaosat joukkoon.
4. Yhdistä valutettuihin ohrasuurimoihin.
5. Mausta meiramilla, soijakastikkeella, oreganolla, timjamilla ja pippurilla.
6. Lisää vielä seokseen kaksi raakaa kananmunaa ja sekoita hyvin.
7. Täytä kaalinlehdet täytteellä normaalien kaalikääryleiden tapaan.
8. Kääryleet ladotaan öljyttyyn uunipannuun, vedellä laimennettua siirappia valellaan pinnalle ja annetaan hiljalleen paistua uunissa (175 C).
9. Kääryleitä käännellään silloin tällöin ja valellaan vedellä, jota silloin tällöin lisätään pannuun.
10. Kääryleet voi myös ruskistaa paistinpannussa ja panna sitten pataan liedelle kannen alle kypsymään.

Kasvis-sienisalaatti

3 dl valkokaalia suikaleina
2 varsisellerin vartta ryöpättyinä suikaleina
2 porkkanaa karkeana raasteena
1 rasia tuoreita herkkusieniä lohkoina
1 ruukku rucola-salaattia
1 ruukku jääsalaattia
3-4 tomaattia viipaleina

yrttiöljy:
2 ruukkua basilikaa
suolaa
kylmäpuristettua rypsiöljyä tai oliiviöljyä

1. Hienonna yrttiöljyn ainekset tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella tasaiseksi kastikkeeksi.
2. Sekoita salaatin aineet keskenään ja mausta kastikkeella.
3. Tarjoa salaattilautasilta tai vadilta.

 

Yhteistyössä