Kaksista päikkäreistä yksiin (just 1v)?!

Laitetaas ensimmäinen avaus tänne taapero-puolelle, kun poitsu täyttää viikon päästä 1-v. :flower:

Nukkumisesta...poitsu menee nukkumaan joka ilta aikas lailla tasan klo 21 ja nyt jonkin aikaa on herännyt 7-7.30. Heräämisestä noin tunnin-puolentoista päästä poitsu on jo valmis ekoille päikkäreille, jotka kestävät yleensä tunnin. Sen jälkeen ollaan hereillä klo 13 asti, jolloin poitsu ottaa toiset unet, jotka kestävät yleensä reilun tunnin, joskus tuurilla jopa kaksi.

Kysymys: miten sais nuo ekat ap-unet pois päiväjärjestyksestä? Poitsu on tosi poikki niille menneessään, mutta musta on älytöntä että tunti heräämisen jälkeen menee päikkäreille. Ja olis parempi et nukkuis yhdet kunnot pidemmät unet kuin kahdet lyhkäset. Yöunille menoa ei viitsi viivästyttää enää tosta ysistä.

Pitäiskö vaan pikku hiljaa viivästyttää ekoille päikkäreille menoa ja sitä kautta yrittää päästä yksiin uniin, vai voisko tää muutos tapahtua poitsun toimesta itsestään?

Vink-vinkkejä otetaan vastaan! :)
 
Meillä kävi niin, että poika alkoi ihan omasta toimestaan nukkua joinakin päivinä vain yhdet unet siihen astisen normaalin kaksien unien sijaan. Sitten aloin tehdä niin, että myöhästytin ensimmäisille unille vientiä ja alkoi nukkua pidempään. Nukkuu siis päikkärit yhä edelleen ulkona rattaissa, ikää nyt 1v4kk. Unille menee 11.30-12.00 aikoihin ja unet kestää useimmiten 3-3,5h välillä jopa 4h tai 4,5h!
Yöunet nukkuu n. 21.00-7.30-8.30.
 
Wau, tuollaisista päikkäreistä mä vain haaveilen... :/

Tuntuu tosi vaikeelta uskoa et meidän poitsu jättäis ekat unet väliin, kun se oikeesti on ihan poikki kun niille painuu. En ymmärrä miksei voi nukkua aamulla tunnin pidempään! |O
 
Meillä neiti alkoi heräämään viideltä niin jätettiin toiset päikkärit pois ja nyt sentään nukkuu puoli seiskaan kasiin. Pari ekaa päivää neiti oli kärttyisä kun ei päässytkään aamupäikkäreille, mutta nopsaan oppi että onkin yhdet päikkärit missä voipi vedelle vähän pitempään unia. Eli neiti herää puoli seiska-kahdeksan ja sitten menee seuraaville päiväunille 12-13 ja nukkuu 1,5-3h. Yöunille neiti menee sitten puoli kahdeksan kahdeksan.
 
meillä kävi niin että neiti nukkui ennen kahdet päikyt. noin klo 11-13 ja toiset sit vajaan tunnin mittaset joille kävi klo15-16 välillä. Jossain vaiheessa vaan kävi niin että parina kolmena päivänä yritin toisille päikyille laittaa yli tunnin ajan kunnes luovutin...Eli ihan itse jätti toiset päikyt pois,viikon verran meni ilta tosi känkkäränkkää kun ei päivällä malttanu nukkua ku max 1,5tuntii. Tällöin teki myös sitä että herättyään torkkui vielä sylissä joskus melkein puolikin tuntia(sitä ennen oli tainnu viimeksi nukkua sylissä olessaan vajaa3kk) Yhdet päikyt tuli kuvioon 11-12kk välillä... nyt on tyttö1v2kk ja herää aamulla 8-9 välillä ja päikyille käy 11-12 välillä jolloin nukkuu 1,5tuntia(joskus kaksikin) ja illalla nukahtaa yleensä salkkareiden aikaan :)
 
Alkuperäinen kirjoittaja viivin:
Meillä neiti alkoi heräämään viideltä niin jätettiin toiset päikkärit pois ja nyt sentään nukkuu puoli seiskaan kasiin. Pari ekaa päivää neiti oli kärttyisä kun ei päässytkään aamupäikkäreille, mutta nopsaan oppi että onkin yhdet päikkärit missä voipi vedelle vähän pitempään unia. Eli neiti herää puoli seiska-kahdeksan ja sitten menee seuraaville päiväunille 12-13 ja nukkuu 1,5-3h. Yöunille neiti menee sitten puoli kahdeksan kahdeksan.
Jos meno jatkuu samanlaisena niin otan kyllä nuo ekat päikyt pois "ohjelmasta" ja katson miten käy...

Tänään poika heräsi jo 6.45 ja 8.15-9.15 päikkärit! :eek: Raukka on ihan väsynyt jo herätessään enkä käsitä miten se jaksaa olla hereillä edes tuon tunnin?! Tajuispa nukkua putkeen...

 
Meillä meni aika pitkään päikkärit niin, että n. 2 tunnin päästä heräämisestä (heräs klo6-7 välillä) otti sisällä sitterissä tai sohvalla n. 20min. tirsat ja sitten n.10.30 meni jo ekoille unille ulos. Noi pikkutirsat oli ihan välttämättömät, koska muuten ei jaksanut syödä ennen aamupäiväunia ja sitten heräsi nälkäänsä. Aamupäivä unet kesti n.2 tuntia. Iltapäivällä nukkui sitten vielä n. 40min. klo16-17 välillä. Pikkuhiljaa aloin sitten jättämään noita pikkutirsoja pois ja aika pian tottui siihen. Yksiin uniin siirryttiin n.11kk iässä kun aamupäivän unet lyheni alle tuntiin. Suht nopeasti poika tottui yksiin uniin, alussa tarvi kyllä keksiä jos jonkinmoista viihdykettä että jaksoi. Pikkuhiljaa unille meno on itsestään siirtynyt myöhempään. Nyt ikää on 1v2kk ja unet menee niin että yöllä nukkuu n.20-07 ja päivällä menee nukkumaan klo 12-12.30 ja nukkuu 2-3tuntia. Ja yleensä silmät painuu kiinni samantien kun pääsee makuuasentoon.. Nukuttamista meillä ei oo oikeestaan koskaan tarvinnu. Enpä tiedä olisiko rytmi itsestään siirtynyt yksiin päikkäreihin, tuskinpa kovin äkkiä. Hienovaraista säätelyä on siis tarvittu äidin puolelta.. :) Edelleenkin poika on kyllä sellainen että jos aamupäivällä lähdetään autolla tai rattailla liikkeelle, niin yleensä nukahtaa vaikka istuvilteen.. Sitten taas on se päivä sekaisin.. :/
 
Minä järjestin aina paljon "ohjelmaa" ja tekemistä, kun aloin tyttöa siirtämään yksistä unista kaksiin, ikää oli jo vähän reilun 1v..
Käytiin aamupäivällä kerhossa tms, niin jaksoi valvoa sit sinne 11-12 ja sit nukkui 2h..alussa tosin kyllä lyhyemmän aikaa, kun oli tottunut aina sen 2 x päivässä 1,5 h nukkumaan, sit kun tottui, niin nukkui aina 12-14/15.

 
Meilläkin on ohjelmaa ja tulee olemaan erityisesti tammikuussa, kun ajattelin aloittaa "uniremontin". Taaperojumppa, kerhoilua ja muskari - kaikki sopivasti aamupäivällä. Ne on kyllä hyviä "nukuttajia", kun nytkin kerhoilun jälkeen äkkiä ruoka nassuun ja nukahtaa melkein pystyyn! :) Pitäisi vaan saada poika pysymään hereillä harrastuksiin asti.
 
Meillä ainakin poika jätti ihan ite ekat unet pois, ei vaan ollu niin väsyny aamup. että olis nukkuun tarvinu laittaa. Viikon verran oli semmosta hakemista mut aika pian vakiintu ja kiukku laantu. Eipä noita lapsia kai voi pakottaa oleen hereillä eikä pakottaa nukkuunkaan, täytyy vaan odotta että itse lapsi on muutokseen valmis.
Meillä nukutaan nyt yöllä klo 21-10 heräämättä ja päivällä klo 14-16
 
Saisitko lasta aamulla nukahtamaan vielä uudestaan, kun herää? Esim. maitopullolla tai jollain muulla nukutusrituaalilla? Meillä poika siirtyi itse yksiin päiväuniin aika tarkasti 1-v:na. Silti aamupäivällä ja iltapäivällä on lähes pakko ulkoilla (tai kerhoilla, käydä kaupassa..) jos meinaa ettei mene väsykiukutteluksi. Lyhytkin ulkoilu riittää, kun touhut vaihtuu ja saa raikasta ilmaa.

Ai niin, alkuun ne yhdet päikkärit oli vähän lyhyemmät, ehkä noin tunnin-puolitoista, mutta nyt poika nukkuu 2-3 tuntia. Öisin unta tulee n. 11 tuntia.
 
Alkuperäinen kirjoittaja Joe80:
Saisitko lasta aamulla nukahtamaan vielä uudestaan, kun herää? Esim. maitopullolla tai jollain muulla nukutusrituaalilla? Meillä poika siirtyi itse yksiin päiväuniin aika tarkasti 1-v:na. Silti aamupäivällä ja iltapäivällä on lähes pakko ulkoilla (tai kerhoilla, käydä kaupassa..) jos meinaa ettei mene väsykiukutteluksi. Lyhytkin ulkoilu riittää, kun touhut vaihtuu ja saa raikasta ilmaa.

Ai niin, alkuun ne yhdet päikkärit oli vähän lyhyemmät, ehkä noin tunnin-puolitoista, mutta nyt poika nukkuu 2-3 tuntia. Öisin unta tulee n. 11 tuntia.
Itse asiassa tänään yritin just uudelleen nukuttamista...tai oikeestaan joka aamu, mut tänään se melkein onnistui kun poika oli niin väsy. Käyn aamuisin nappamaassa poitsun meiän väliin ja maitoa menee 200ml. Mutta poika saa vaan virtaa maidosta. :| Tänään tosiaan oli niin poikki, että köllötteli aina muutaman minuutin kerrallaan, silitin ja yritin saada uudelleen nukahtamaan, mutta hetken päästä nous pystyyn sen näköisenä et "joko leikitään". :kieh: Kunnes sit päätti lähteä tetsaamaan sängyltä alas. Ei auttanut kuin aloittaa päivän leikit...ja virtaa riitti taas vain tunniksi.

 
Tänään poika heräsi vasta puol yhdeksän ja mentiin yksillä päikkäreillä!!! Kahdentoista aikaa poika hyytyi ja nukkui reilu 2 tuntia. En vaan osannut varautua noin pitkiin uniin ja lounas jäi syömättä ennen unia, mutta josko huomenna onnistuisi?! Mut tosiaan kun nukkuin noin pitkät yöunet, niin oli mahdollisuuksia pärjätä yksillä unilla!
 
Poitsu "melkein" jatkoi tänään eilistä menoa. Heräsi kahdeksan jälkeen ja jaksoi olla hereillä yhteen saakka! :eek: Ennen näkemätöntä!! Ehdittiin lounaskin syömään. No mä elättelin sitten toiveita, että vetäisee 2-3 tuntia unta pollaan, mutta tyytyi tunnin uniin! :kieh: Tieshän sen heti, ettei sillä iltaan asti jaksa ja nukkuin sitten toisen tunnin muutaman tunnin päästä. Ei tahdo millään luopua toisista unista näköjään...
 
:D meillä neiti veteli viikonloppuna mummolassa kanssa parit päikkärit. Sammui kirjailemellisesti syliin kympin jälkeen (heräsi viideltä!!!). Nyt ollaan kotona ja palauduttu takas yhteen päikkyyn. Me aamupäivisin kerhoillaan noin 2-3 kertaa viikossa ja muuten touhutaan jotain. TOivotaan että unet jatkuu silti aamulla pitempään ja olisi ollut vaan joku vaihe teilläkin kun heräsi kauheen aikasin.
 
Aika hauska juttu. Nyt näyttäisi siltä että poitsu on siirtynyt yksiin uniin, siis ihan issekseen, 5 päivää siitä kun tämän ketjun aloitin. On tainnut käydä täällä kurkkimassa. :LOL: Käsittämätöntä miten yhtä-äkkiä muutos voi tapahtua, yhdessä yössä.

Tää viikko ollaan nyt sit menty sellaisella rytmillä, että poitsu heräilee lähempänä yhdeksää. Jaksaa olla hereillä noin yhteen asti, lounaan jälkeen mennään unille. Nukkuu vaihtelevasti 1-2,5 tuntia ja jaksaa niillä unilla iltaan asti. Ja illalla uni tulee klo 21, niin kuin on tähän saakkakin tullut.

Hyvin siis menee...nyt vaan toivotaan että tää on pysyvä muutos! :whistle:
 
Jep, meilläkin yksiin uniin siirryttiin itsestään. Oli ihan sama juttu, että meni melkein heti aamupalan jälkeen uudestaan nukkumaan, mutta sitten se vaan rupes venyttää sitä nukkumaanmenoa ja yhtäkkiä se venyikin niin paljon, ettei tarvinnut enää toisia päikkäreitä.
 
Heh, vähän liian aikaisin riemuitsin. :/

Nyt poitsu on tehnyt enemmän sitä, että jaksaa valvoa lounaaseen asti jonka jälkeen nukkuu tunnin. :kieh: Sitten vetää yleensä toiset tunnin unoset noin viiden aikoihin. Eli pitää vielä kaksista unista kiinni, mutta ekat unet eivät ole enää heti yöunien jälkeen...

Aion nyt kokeilla niin, että yritän venyttää ekoilla unille menoa myöhemmäksi ja yritän kuroa umpeen tuon kaksien unien välisen eron ja poitsu nukkuisi yhdet pitkät. Eiköhän se siitä sitten suttaannu, uskoisin.
 
Heips!

Pakko nyt kommentoida, sillä meilläkin on yritettyä siirtyä yksiin uniin, siis äidin ja isän toimesta, mutta ei onnaa. Tunnetustihan tuo meidän jatkä on aika kova poika nukkumaan ja ens viikolla aloittaa päivähoidossa, joten sen vuoksi on yritetty siirtyä yksiin uniin. Mutta tulipa todettua, että ei sitä väkisin voi muuttaa, meillä ei jätkä kertakaikkaan jaksa yksillä unilla koko päivää ja sen seurauksena kävisi yöunille jo ennen klo 17. Sekin on jo ihan tarpeeksi aikaisin, kun nykyisin käy klo 17.30-18.

Mutta tältä erää meidän yritykset siirtyä yksiin uniin on ohi. Jospa se rytmi sitten muuttuu siellä hoitopaikassa, toivon ainakin.

Nyt herätään aamulla klo 7, ekat unet jo n. klo 9-9.30, nukkuu pari tuntia. Tokat unet yllensä klo 14-15. Ja sitten yöunille taas klo 18. Mutta katsotaan, miten toi hoitoon meno ensi viikolla muuttaa rytmiä.. vai muuttaako mitenkään. :D
 
Raisu, tuo teidän poitsun iltaunille menoaika on aika mainio! Siinä jää äipälle ja isällekin sitä kuuluisaa kahdenkeskistä laatuaikaa... :D

Tänään venytin poitsun unille menoa reilusti, puoli kolmeen (puoli vahingossa tosin noin myöhään mutta ihan tyytyväisenä oli). Nukahti heti mutta heräsi puolen tunnin päästä ja huusi. Niinpä, kolmelta meillä syödään yleensä välipala. Juotin pullollisen maitoa ja poitsu nukahti uudestaan ja veti unta pollaansa 2,5tuntia! Heräsi tosiaan vähän vaille kuusi. Nukahti ihan normaalisti yöunille.

Täytyy huomenna yrittää uudestaan, tosin unille voisi mennä vähän aikaisemmin ja syödä vaikka vähän välkkäriä just ennen unia, ettei heti nälkäänsä herää!
 
Meillä poika ihan näinä päivinä 1v. Ollaan oltu yksillä päikkäreillä noin kuukausi. Meillä sinänsä eri tilanne, että poika on jo pitkään ollut rytmillä herätys 8-9, lounas 11, päikkärit 12-14, välipala 14.30, illallinen 16.30 ja toiset päikyt 17-18. Jätettiin nuo jälkimmäiset sitten kylmästi pois, ja yritetään aamusta venyttää valvomista pidempään. Jaksaa valvoa nyt noin 4-5 tuntia ennen unia, joten klo 12.30 on aika yleinen nukkumaanmenoaika. Sitten nukkuu 2-3 tuntia, ja yöunille simahtaa 21 aikoihin. Noin 10,5-11,5 tuntia nukkuu yöunia.

Rytmin siirto tapahtui siten, että lähdettiin aamulla heti ulos, kun poika näytti väsymisen merkkejä. Sitten vaunuilla puistoon, kauppaan tai kerhoon jne. Aluksi oli aivan sippi jo 10.30, eli n. 2 h heräämisen jälkeen. Vähitellen on alkanut jaksaa pidempään ja pidempään kun ikää tulee lisää.

Meillä ei tulisi siitä mitään, jos yöunille mentäisiin jo ennen klo 20. Nyt siis herätys 8-9, aamupala ja ulkoilua, 11.30 lounas, 12.30 unille, 15/15.30 välipala, 18 päivällinen, 20 puuro ja 21 nukkuu. TOimii erittäin hyvin meillä.

Joskus jos ollaan autolla liikkeellä tuossa 17-19 aikoihin, poika nukkuu toiset pikkupäikkärit, mutta sitten mennäänkin yöunille 22.30 :LOL:
 
Alkuperäinen kirjoittaja Sssalla:
Minkä takia 1v:n tarvitsee jättää ne toiset unet pois, jos selkeästi väsyttää?
Mulla on syynä se, että nukkuis yhdet pidemmät unet enempi tarkkaan aikaan kuin kahdet unet vähän miten sattuu. Saisi kunnon rytmin päivään. Meille on myös syntymässä toinen lapsi helmikuun lopussa ja haluan, että poitsulla on mahdollisimman selkeä rytmi ennen sitä - kaikkien elämän helpottamiseksi. :)

 
Voihan ne kahdetkin unet rymittää =) Meillä on lapset 1v3kk ikäerolla, esikoinen nukkui pari kk kuopuksen syntymän jälkeen vielä 2x päiväunet. En kokenut sitä kyllä hankalaksi, päinvastoin niinä hetkinä oli äidin ruoka ja imetysrauha, kun ei esikoisen perässä tarvinnut juosta
 
Meillä esikoinen on aina herännyt kuudelta! Yksiin päiväuniin siirtyminen oli siksikin vaikeaa, koska heräsi niin aikaisin aamulla. Mutta me tehtiin niin, että lähdettiin aamulla puistoon, jotta jaksoi ja sitten kotiin ja lounaalle ja sitten päikyille. Päikyt kyllä alkoivat joskus jopa 11 tai viimeistään 12. Yhteen asti ei minusta tarvitsekaan valvoa. Jos illan pituus on ongelma niin voiko lapsen laittaa aikaisemmin nukkumaan? Meillä lapset menee 20 nukkumaan ja se on oikein sopiva aika. Esikko nukkuu 20-6 ja kakkonen 20-8. Eli lapset oppivat nopeasti säätelemään sopivan unirytmin itselleen, kun on rutiinisti unet. Meillä siis päikyt 12 ja yöuni 20 alkaen. Joskus vuoden ikäisenä esikko saattoi mennä 19 nukkumaan. Ilta(yön) nukkuminen on hyväksi aivojen kehitykselle. Minusta ainakin yksiin päiväuniin siirtyminen oli kuitenkin parempi ratkaisu kuin pitää kahdet lyhykäiset. Päiväunet pitenivät huomattavasti eli olivat noin kahden tunnin luokkaa. Ja yksiin päiväuniin siirryttäessä kannattaa samalla opettaa lapsi nukahtamaan omaan sänkyyn niin ei tarvitse niitä vaunu-unia enää. Yksien päiväunien aikaan on aluksi sen verta väsynyt, että käy oppiminen helposti. Näin ainakin meillä molempien kohdalla. "Saa kaksi kärpästä samalla iskulla". Rytmien muutokset on aluksi kinkkisiä, mutta äkkiä lapset tottuvat ja alkavat säädellä itse unien pituutta. Kellonajat kannattaa pitää vain suhteellisen samoina.
 

Yhteistyössä