Kenen vastuu puuttua? (Anorektinen tyttö salilla)

[QUOTE="birgitta";29908552]"Sinänsä hauskaa, että ainoa tulkinta mitä voi saada siitä kun joku sanoo "älä mene selittämään tuommoisia ihmiselle jota et tunne" on tämä, että "halutaan väistellä ja olla puuttumatta mihinkään"."
Tuota, kun ap ei ollut menossa selittämään tolle ihmiselle mitään. Ja äläpä ota viestiäni asiayhteydestä, AivanSama kirjoitti mikä hänestä on maailmassa rasittavinta (liiallinen puuttuminen), niin vastasin mikä minusta. Välinpitämättömyys ja "antaa muiden hoitaa"-asenne joka paikassa. Väitätkö tosissasi että henkilökunnalle sanominen saa nyt kamalia aikaan?

Kyllähän täällä kaikki haukutaan, mutta jotkut erityisesti. Pitää olla puusilmäinen jos ei sitä näe.[/QUOTE]

Niin, johtuisikohan siitä että monasti juurikin ne ihmiset on ärsyttävimpiä ja/tai typerimpiä mielipiteineen?
 
  • Tykkää
Reactions: AivanSama
Olen samaa mieltä. Ihminen on empaattinen, jos se huomaa toisen olevan heikoilla ja haluaa auttaa. Siinä ei ole mitään pahaa.

Sensijaan jos haluaa mennä kommentoimaan tuikituntemattomille niiden painosta ja urheilutottumuksista ei ole empatiaa...

Empatiaan liittyy myös kyky tunnistaa ihmiset, jotka haluavat apua. On täysin eriasia tyrkyttää apuaan sellaisille, jotka eivät sitä halua. Silloin, kun kyseessä on täysin vieras ihminen on todellakin omattava kyky erotella se, kuka apua haluaa ja kuka ei.

On selvää, että 2- vuotias, joka itkee yksin kaupassa, haluaa ja tarvitsee apua.
Se, haluaako täysi- ikäinen ihminen neuvoja täysin tuntemattomalta onkin ihan eriasia.
Ehkäpä HooGee tuli just hakemaan vinkkejä että mitä tässä kannattais tehdä?
En ole koko ketjua lukenut.:ashamed:

Ehkäpä pitäis lukea.:D
 
Anorektisen ihmisen treenaamiseen puuttuminen onkin varmaan maailman vaikeimpia asioita kyllä.

Anoreksiaan liittyy ruumiinkuvan vakava häiriintyminen. Ihminen kuvittelee oikeasti olevansa lihava, on hän muiden silmissä kuinka laiha hyvänsä. Sinänsä näen vain psykoottisen maailmakuvan tukemiseksi sen kaltaisen toiminnan, että eipä huomata, ei olla näkevinään tuota että yksi on huolestuttavan laiha.

Helppoja ratkaisuja ei ole. Mutta kyllä minunkin mielestäni jonkun pitäisi nähdä ja välittää, eikä vain olla "hienotunteisesti" vaiti. Lähestymisen tapoja voi tietysti olla monenlaisia, ja toki se lähestyminen ja huolestuminen voi aiheuttaa loukkaantumistakin. Kokemukseni anorektikkojen hoidosta on, että yksikään ainoa ei ole riemumielin hoitoon hakeutunut, vaan yleensä hoitoon hakeutumista on edeltänyt jonkun sortin kriisi. Ei tässä maailmassa kaikki asiat vaan hoidu kivasti ja kivutta...
 
Kai sä ymmärrät, ettet sä voi yhtäkkiä ventovieraana lähteä kertomaan muille "omia elämän totuuksiasi".
Jos joku mulle täysin ventovieras ihminen tulis kertomaan mulle, että mä painan liikaa tai liian vähän tai reenaan liikaa tai liian vähän, niin mä vääntäisin sen solmuun ja tunkisin lähimpään nurkkaan syömään tomua.


Mä en oikein tiedä miten vanha sä olet, mutta epäilen, että hyvin hyvin hyvin nuori. Tosta kun kasvat vielä sen 10- 15 vuotta ja yrität oikeasti oppia siitä mitä näet ja koet, niin ehkä sinäkin saat vähän järkeä päähän. Ei kannata yrittää olla niin kovasti oikeassa. Ja jätä sellaiset ihmiset rauhaan, joiden elämä ei kosketuksissa sinun elämääsi millään tavalla.
Ei kait sitä silleen tietenkään.:O
Vois kai silleen fiksusti jutella ihan niitä näitä ja sitten kauttarantain hienovaraisesti vähän urkkia?
 
  • Tykkää
Reactions: Kurvikissa
"birgitta"
Herää kysymys, että oletko sinä lukenut koko ketjun vai onko lukemisen ymmärtämisessä jonkinsortin vaikeuksia?
No kiitos vaan, kahlasinpa nyt sua varten uudestaan läpi, niin sun ei tarvi.
HG:
"eikä kuulutella sitä missään tai nolata ketään. Ohjaajille vain ilmaistaan huoli."
"En voi tehdä muuta kun ilmoittaa henkilökunnalle. "
"Juurikin siksi me ei olla sanomassa siitä tälle tytölle vaan henkilökunta."

Kirjoitti myös että ":'( jos hän edes kerran tulis saunaan niin ottaisin<3" (syliin) - no, uskoo ken tahtoo että suomalainen ottaa saunassa alastoman vieraan aikuisen syliin :D Tarkoittikohan, että haluaisi olla tytön ystävä/tukena tms. jos tulisi tilaisuus - mutta vedä toki omat johtopäätöksesi.

Noin, nyt sun ei tartte lukea! =)
 
  • Tykkää
Reactions: Lispetti
"piupiu"
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=637092296379018&set=a.442449232509993.1073741825.349962718425312&type=1

En ole lukenut läpi koko ketjua. Aloituksesta tuli kuitenkin mieleen tämä linkki, jonka eilen facebookissa näin. Pahoittelen, jos on ollut täällä jo. Ja jos ei, niin katsokaa ihmeessä muutkin!

Paljon on varmasti anorektikoita treenaamassa, joilla sairas tavoite laihtua lisää. Mutta tämä antoi uutta näkökulmaa. Entäpä jos joku näkemäsi "luuviulu" ei olekaan salilla laihtumassa lisää, vaan ottanut askeleita eteenpäin parantumisessa? Hankkimassa lihasta ja tervettä ulkonäköä. Hänellä ehkä on myös tiukka ruokavalio, mutta saavuttaakseen lihasmassaa ja tavoitteensa, hänen tulee syödä hevosen annoksia, terveellisesti ja monipuolisesti. Ja se ei ole väärin.
 
  • Tykkää
Reactions: Lispetti
Lyhyehkösti:

Anoreksiaa sairastavan treenaamiseen voi puuttua. Voi ottaa yhteyttä kuntosalin vastaavaan ja kertoa huolensa. Olen työssäni törmännyt potilaisiin, jotka ovat tulleet osastojaksolle juurikin kuntosalihenkilökunnan puuttumisen seurauksena. Nämä potilaat ovat itse myöhemmin kertoneet, että onneksi joku näki ja puuttui, koska itsellä ei siihen voimia olisi ollut. Kuntosalin henkilökunta voi antaa porttikiellon, ja oikeastaan kuuluisikin. Vastuutonta antaa sairaan treenata. Jos ko. henkilö valitsee uuden kuntosalin, on edes yritetty.

Välittämistä ja puuttumista kutsutaan yhteisöllisyydeksi ja lähimmäisenrakkaudeksi. Asioita, jotka ovat isosti hukassa tälläkin palstalla.
 
"birgitta"
Lyhyehkösti:

Anoreksiaa sairastavan treenaamiseen voi puuttua. Voi ottaa yhteyttä kuntosalin vastaavaan ja kertoa huolensa. Olen työssäni törmännyt potilaisiin, jotka ovat tulleet osastojaksolle juurikin kuntosalihenkilökunnan puuttumisen seurauksena. Nämä potilaat ovat itse myöhemmin kertoneet, että onneksi joku näki ja puuttui, koska itsellä ei siihen voimia olisi ollut. Kuntosalin henkilökunta voi antaa porttikiellon, ja oikeastaan kuuluisikin. Vastuutonta antaa sairaan treenata. Jos ko. henkilö valitsee uuden kuntosalin, on edes yritetty.

Välittämistä ja puuttumista kutsutaan yhteisöllisyydeksi ja lähimmäisenrakkaudeksi. Asioita, jotka ovat isosti hukassa tälläkin palstalla.
Aamen.
 
  • Tykkää
Reactions: Lispetti
"niinpä"
Eläpä muuta sano. No elä huoli - noi Puuhipat ja muut on aina negatiivisia ja tympeitä (monet ovat yv:llä sanoneet samaa) ne vittuilee oikeesti vaikka aiheena olisi mikä. :/He EI edusta onneksi suomalaisten enemmistöä tai sitten he on äärimmäisen epämiellyttäviä (syrjittyjä) tyyppejä reaalimaailmassa.
Reilua kertoa täällä mitä te juttelette yksityisviestein. Eli teillä on tapana haukkua palstalaisia, antaapa hyvän kuvan tästä niin sympaattisesta neitokaisesta tämä tieto.
 
  • Tykkää
Reactions: *hubba* ja Freiya
huhheijjaas
[QUOTE="niinpä";29908731]Reilua kertoa täällä mitä te juttelette yksityisviestein. Eli teillä on tapana haukkua palstalaisia, antaapa hyvän kuvan tästä niin sympaattisesta neitokaisesta tämä tieto.[/QUOTE]

Sanaa itsekin katselin. Antaa todella ihanan, herttaisen, välittävän ja lähimmäistään rakastavan ihmisen kuvan, että ihan meinaa oksennus lentää.
Kertoo kyllä HG:stä enemmänkin tuon asian paljastaminen. Ja hän muka tietää asioista kaiken? Jeah right!
 
Ap ei taida tuntea syömishäiriötä sairastavia? Meinaan usein esim anorektikot häpeävät syvästi itseään, toiset esimerkiksi siksi että näkevät itsensä niin lihavana ja toiset siksi että näkevät kyllä törröttävät luut ja tajuavat ostavansa vaatteet lasten osastolta kun ei edes xs pysy yllä. Oli se syy kumpi tahansa, ap:n pitäisi ymmärtää se että toipuminen syömishäiriöstä on erittäin herkkä prosessi ja ulkopuolisen sekaantuminen voi aiheuttaa hurjasti takapakkia ja se lisää vaan sitä ahdistusta ja häpeää. Takapakkeja tulee joo kyllä väistämättä, mutta haluatko sä olla se joka aiheuttaa sellaisen?
Jos tyttö on oikeasti on niin kurjassa kunnossa kuin sä väität, niin uskon että siihen on lähipiirissä jo puututtu.
Pitäis kans muistaa se, että halu parantua lähtee tuosta tytöstä itsestään eikä sellainen intervention-tyylinen asiaan sotkeutuminen auta asiaa.
Tyttö luultavasti vain haluaa olla hyväksytty ja hyväksyä itsensä.
 
  • Tykkää
Reactions: *hubba*
vieras*
mä paranin syömishäiriöstä treenaamalla. ilman liikuntaa ja pakkosyöttämisellä olisin sairas edelleen tai sitten kuollut :| sairastin yli 10 vuotta ennen paranemista ja kyllä ne porttikiellot, hyvää tarkoittavat lähimmäiset ja ventovieraat sek tuijottavat kyylät tuli kokeiltua
 
tätä mieltä
[QUOTE="birgitta";29908458]Mun mielestä raivostuttavimpia tässä maailmassa ovat ihmiset, jotka eivät tee millekään mitään, ja kun muut aikovat tehdä, marisevat "ei kannata, ei se mitään auta, hei luuleksä että jos toi kannattais niin joku ei olis jo sitä tehnyt? Kun sinäkin vähän aikuistut, tajuat ettei millekään kannata tehdä mitään" Ehkä jopa asioista, joista heillä ei ole kunnon käsitystä. Sinäkin kommentoit kovin kärkkäästi tähän, vaikket tajunnut edes mistä on kyse, eihän ap edes aikonut tolle tytölle puhua.

Tässä on nyt kuitenkin mammat sitä mieltä, että ap voi jopa tappaa ton tytön näin. Iiiiiiiihan vähän voi olla vaikutusta sillä, että kirjoittaja on juuri hg.[/QUOTE]

Se joka tässä voi tappaa on se jota ap luulee anorektikoksi. Kannattaa pikkaisen miettiä mitä menee laukomaan ja ainahan tollasilla on muka hyvä tarkoitus kaikessa. Sitten ne ihmettelee että mistä nää riidat ja vihanpidot alkoi. Oikeesti pidä huoli omista asioistas. Muutenkin tommonen näsäviisas pikkutyttö jakelemassa ohjeitaan kiristää pinnaa monilla syystäkin. Ei oo edes äiti ja silti huutelee aikuisten asioista ja on puuttumassa millon lapsenhoitoon ja milloin mihinkin. Barbeillas leikit anorektikkoleikit jatkossa...
 
Vastuuta kanssaihmisille myös
Siis tarkoittaako tämä sitä, että lihavuuteenkaan, alkoholismiin, tupakointiin, huumeiden käyttöön jne. ei voi puuttua..? Eikö tämä ole niihin rinnastettava asia?
 
"vvvv"
Alkuperäinen kirjoittaja Vastuuta kanssaihmisille myös;29922253:
Siis tarkoittaako tämä sitä, että lihavuuteenkaan, alkoholismiin, tupakointiin, huumeiden käyttöön jne. ei voi puuttua..? Eikö tämä ole niihin rinnastettava asia?
Onkos sinulla tapa huomautella tuntemattomille heidän oletetusta päihteidenkäytöstään ja psyykkisistä sairauksistaan tyyliin "olen tuijotellut sinua täällä salilla ja olen huolissani, koska pupillisi ovat tavallista pienemmät, käytätkö amfetamiinia?" tai "katsekontaktisi on outo, onko sinulla psykoosi alkamassa, se altistaa itsemurhalle, ilmoitan "terveydenhuollon ammattilaiselle" eli tuolle kirjekurssitetulle personal trainerille, että salikäynnit saattavat altistavaa sinua kuolemalle, tekee sitten minkä kokee oikeaksi, mutta ihan näin aluksi saisinko halata sinua parantavasti saunassa"?
 
kyllä
Alkuperäinen kirjoittaja Vastuuta kanssaihmisille myös;29922253:
Siis tarkoittaako tämä sitä, että lihavuuteenkaan, alkoholismiin, tupakointiin, huumeiden käyttöön jne. ei voi puuttua..? Eikö tämä ole niihin rinnastettava asia?
Ei palstamammojen kapasiteetti riitä kuin omien lasten vahtimiseen, ja miehensä kyttäämiseen. Ja naapurin Pirjon ja sen lasten. Jos heidän päivittäin näkemänsä anorektikko kuolee, ovat varmaan tyytyväisiä ettei tullut koskaan sanottua mitään. Parashan se niin on, sehän olis voinut kuolla jos joku sille puhuu.
 
Alkuperäinen kirjoittaja kyllä;29922621:
Ei palstamammojen kapasiteetti riitä kuin omien lasten vahtimiseen, ja miehensä kyttäämiseen. Ja naapurin Pirjon ja sen lasten. Jos heidän päivittäin näkemänsä anorektikko kuolee, ovat varmaan tyytyväisiä ettei tullut koskaan sanottua mitään. Parashan se niin on, sehän olis voinut kuolla jos joku sille puhuu.
:D No ei kai sentään..


Mun mielestä anorektikon tilanteeseen voi kuka hyvänsä puuttua. On aivan sama onko se naapurin pirjo vai kuka. Aina se satuttaa sitä sairasta henkilöä aluksi joka tapauksessa.
 
huhuuuh
Meidän jumpissa kävi yksi keski-ikäinen nainen, joka oli luiseva laiha. Ihan selvä anorektikko tikkukäsineen. Eipä käy enää =( Toivottavasti on vain lopettanut eikä ole mitään sen vakavampaa =(
 

Yhteistyössä