koirarodun valintaa, ehdotuksia?

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
vierailija
Heippa! Olemme puolisoni kanssa päättäneet hankkia kaksi koiraa (sitten joskus tulevaisuudessa). Harkitsemme koirarotuja siis vasta. Puolisoni on aloittanut metsästysharrastuksen, joten toinen koira tulee olemaan lintumetsästyksessä mukana. Se saa siis olla aika iso.

Toinen koira olisi lähinnä kaveriksi ja sen kanssa ei metsästettäisi. Olen suunnitellut, että se voisi olla jonkinlainen kaverikoira esim. vanhainkotiin tai erityisluokalle, jos sen luonne sattuisi siihen sopimaan, luonnettahan on vaikea etukäteen nähdä. Tällaisen kaveritoiminnan vuoksi tämä koira saisi olla aika pieni, jotta sitä olisi helppo pitää sylissä eikä vanhukset ja lapset pelkäisi sitä.

Emme erityisesti pidä koiran turkinhoidosta emmekä myöskään joka paikassa olevista koirankarvoista. Tiedostamme kuitenkin, että koska emme halua trimmattavaa rotua, karvaa tulee olemaan ja vaikka sitä voi harjaamalla vähentää, siihen tulee vain sopeutua. Uskomme, että imurointia ja pölyjen pyyhkimistä lisäämällä voimme pitää kodin siinä kunnossa, että karvat eivät käy häiritsemään liikaa. Uskon myös, että varsinkin syksyllä ja keväällä hiekka on isompi ongelma kuin karvat. Olen lukenut, että karkeakarvaisista koirista lähtee vähemmän karvaa ja ne myös kestävät kylmää paremmin kuin lyhytkarvaiset koirat, joten varsinkin metsästyksessä uskon sen olevan hyvä juttu! Tässä siis vielä toiveet koirien suhteen:

Metsästyskoira:
- karkeakarvainen
- noutamaan sopiva
- tarpeeksi iso, että jaksaa kantaa esim. hanhen
- ystävällinen, mutta kuitenkin osaa puolustaa, jos joku känniläinen tulee iltalenkillä räyhäämään

Kaverikoira:
- mielellään myös karkeakarvainen
- pieni, jotta ei pelota mummoja
- erittäin, erittäin, erittäin kiltti
- kestävä, koska tulisi olemaan samoilla pitkillä lenkeillä isomman koiran kanssa ja mm. parin päivän vaelluksilla
- ei kovin suurta metsästys- tai paimennushalua, koska ei pääsisi niitä mihinkään toteuttamaan

Ja tässä vielä rotuja, joita olemme miettineet:

Metsästyskoira:
- karkeakarvainen saksanseisoja, vaikkei se noutaja olekaan, niin lukemani mukaan soveltuu myös siihen
- puudelipointteri, joka ei myöskään ole noutaja, mutta sopisi kai myös?
- kiharakarvainen noutaja, joka ei ole karkeakarvainen mutta muuten vaikuttaa aivan täydelliseltä!

Pieni koira:
- villakoira, jonka trimmaaminen tosin tympisi ja myös säänkestävyys arveluttaa
- joku terrieri, joka tulisi ns. seurakoiralinjasta ja metsästysvietti olisi sitä kautta vähentynyt

Kaikki ehdotukset auttavat! Jos teillä on mielessä jotain ominaisuuksia, joita minun kannattaa vielä huomioida, kertokaa ihmeessä.

Ja vielä lisäyksenä kahdesta koirasta, että emme aio hankkia niitä samaan aikaan, vaan toinen tietysti tulee kouluttaa kunnolla ensin. Meitä ei myöskään haittaa, jos rotu on harvinainen ja sitä joutuu odottamaan useamman vuoden, koska tällä ei ole kiire. Tarkoitus on löytää koirat, joilla on seuraa toisistaan ja joita voimme käyttää työssä ja harrastuksissa apuna ja ystävänä. Olemme urheilullisia ja viihdymme luonnossa, joten koira kuin koira tulisi saamaan ainakin tarpeeksi liikuntaa. Vaellusten uskon olevan erityisen hauskaa koirille. Laitoimme muutama viikko sitten nykyisen kerrostaloasuntomme myyntiin ja etsimme nyt omakotitaloa, jossa on suuri piha, jonka voisimme aidata koirille.
 
vierailija
Aloittaja lisää vielä, että on myös tärkeää, että rodun puolesta koirat tulevat keskenään ja muiden koirien kanssa toimeen! Siis ei mitään koiratappelutaustaa tms :)
 
vierailija
Tuo karkeakarvainen saksanseisoja on varmaan ihan jees noutopuolelle.En ole hirveesti perehtynyt noutaviin...Labradoreistakin löytyy hyvin noutavia sekä kultaista.

Terrierit on aika haastavia...yleensä niillä on turkinhoitoa,lähinnä trimmausta.Sekä temperamenttinen luonne ja jonkin asteinen metsästysvietti. Kotitrimmauksen pystyy itse tekemään,kun joku neuvoo ensin.Itellä kaks kettaria ja tykkään ku karvat jää pöydälle eikä löydy joka paikasta.
Miten olisi mitteli?
 
Mikään karkeakarvainen ei kauhean hyvin sovi kaverikoiraksi. Kun mieluusti olisi sellainen koira, millä on pehmeä turkki ja jota oikein mielellään silittelee.

Minua tympii kohta kaikki koirarodut, kun kaikissa on jotakin vikaa.
 
vierailija
Kiitos ehdotuksista. Ymmärrän, että kaverikoiran ei tarvitse olla pieni, mutta minä juuri sellaisen mummojen sylikoiran tahtoisin. Tuo on hyvä pointti, että karkeaa karvaa ei ole mukava silittää. Kuinkahan sellainen villakoira pärjää metsässä ja vaikka syksyllä yön teltassa, jossa voi olla aika kylmä. Pitää varmaan harkita niin pientä, että mahtuu makuupussiin :D

Aloittaja
 
vierailija
Pikku koiraksi teille voisi sopia jackrusselin terrieri (karkeakarva, "kestävä") tai oikein pehmeä turkkinen ihana bichon frise! Se on oikein reipas ja ystävällinen koira, ei lähde karvaa! Mielestäni villakoiraa kivempi rotu..
Metsästyskoirista en niin tiedä. Itsellä australianpaimenkoira joka oikein hyvin sopii pelkästään perhekoiraksikin! :)
 
vierailija
Kaverikoiraksi voisi harkita samojedia, vaikkei se noita kaikkia vaatimuksiasi täytäkään. Karvanlähtöaikaan siitä lähtee karvaa ja todella paljon kerralla. Toiset kerää ne karvat talteen ja neuloo rukkasia :) Mutta noihin ulkoiluharrastuksiin se sopisi erinomaisesti.
 
vierailija
Pikku koiraksi teille voisi sopia jackrusselin terrieri (karkeakarva, "kestävä") tai oikein pehmeä turkkinen ihana bichon frise! Se on oikein reipas ja ystävällinen koira, ei lähde karvaa! Mielestäni villakoiraa kivempi rotu..
Metsästyskoirista en niin tiedä. Itsellä australianpaimenkoira joka oikein hyvin sopii pelkästään perhekoiraksikin! :)
Itselläni taas bichoneista huonoja kokemuksia, tunne useamman yksilön, joka räksyttää ja tosi helposti näykkii (=pelkää?) ja jopa puree lapsia. En missään tapauksessa kaverikoirana nää tuota rotua! Mutta yksilöstöhän se toki kiinni on.
Villakoirista taas kohdalle sattunut kivoja yksilöitä, hiljaisia, rauhallisia, sylissä viihtyviä. Turkin kun pitää lyhyenä, niin trimmaus ja harjaushommat jää pois, toki pitää 1-2kk välein turkki siistiä, kuono ja tassukarvat useamminkin:)
Ja jaksaa lenkkeillä :)
Kannataa tutustua rotuun
 
Villakoirat (ehkä lukuun ottamatta toykoiria, joiden joskus tiedän joskus olevan aggressiivisia ja sairaalloisia, esim. kaverini toy on tosi vihainen ja puree) ovat keskimäärin ihan järkyttävän suloisia ja kilttejä ja erittäin oppivaisia.

Niistä ei lähde karvaa, ne syövät vähän, eivät kuolaa, eivät helposti allergisoi, mutta sen sijaan ovat siis tosi hyväluonteisia. Trimmaaminen ei ole suuri ongelma, olemme joskus käyttäneet trimmaajalla ja joskus trimmanneet itse. Kyse ei ole näyttelykoirasta, joten on aika samantekevää minkä mittainen karva on.

Joten villakoira on minusta number one. :)
 
https://fi.wikipedia.org/wiki/Dandiedinmontinterrieri
Miten olis tämmönen? Se on kohtuu pienikokoinen, kuin mäyräkoira, mutta sillä on aika makea turkki. Hoidosta tosin en tiedä, että kuinka paljon se vaatii... Mut itse ainakin ihastuin tuohon rotuun.

Ihan saakelin sisäsiittoinen. Mäyräkoirahalvaus ja allergiat yleisiä, yli 40 % pennuista syntyy keisarinleikkauksella.

http://terriermandotcom.blogspot.fi/2011/05/dandie-dinmont.html
http://terriermandotcom.blogspot.fi/2006/11/more-on-dandie-dinmonts-and-small.html
 
vierailija
Jos miehesi liikkuu metsästysporukoissa, niin kuulee varmaan rotusuosituksia siellä. Yksi valintaan vaikuttava seikka on teidän koti, eli minkälaisessa ympäristössä koira joutuu ylimääräisen ajan viettämään. Olisiko tarkoitus pitää ulkohäkissä kun kaveria jo harkitsette? Sehän rajaisi rotuja tosi paljon pois (jollei kokonaan). Ja joku karkeakarvainen iso metsästyskoira voi olla kanssa aika aktiivinen kaveri vapaa-ajalla, varsinkin urokset (en kyllä ole rotuasiantuntija). Monet kehuvat noutajia ja nehän yleensä sopivat myös perhekoiriksi.

Muuten seurakoiran ja metsästyskoiran virkaa voisi hoitaa karkeakarvainen mäyräkoira, mutta juuri nyt en muista mitä kaikkea sillä metsästetään (vaikkakin olen kasvattajan luona kaverini kanssa vieraillut ja oppinut ettei niiden kanssa metsästetä mäyriä..)

Joulukuussa on iso koiranäyttely Helsingissä, menkää ihmeessä sinne jos pääkaupunkiseudulla liikutte. Joissain roduissa voi olla vähän eri linjoja työ ja näyttelykoirissa (eli osa kasvattaa näyttelyihin ja osa työkoiriksi, karkeasti sanottuna) mutta ainakin voi vähän nähdä rotutyyppejä.
 

Yhteistyössä