Kuivaksi opettelu...vaipat vaan kokonaan veks...kokemuksia?

elikkäs meillä, kun ei poika suostu yhtään istumaan potalle tai pienentäjään...niin mietin tässä, jos ottaisin vaan ronskisti vaipan kokonaan poies kesällä...olisko kellään vinkkejä tälläisestä?

Sitten oppisi kuinka kurjaa on, kun housut kastuu ja EHKÄPÄ haluaisi potalle...? Ikää meillä siis tosiaan jo 2,5-vuotta
 
Meitin esikko ei suostunut istumaan pottaan saati pyttyyn. Alkoi pissaan seisten pottaan ja pian korokkeen kanssa pyttyyn. Ikää tais olla sen 2vkesäaikaan. Oli potta aina liki ja äkkiä hokas. Vahinkojakin sattui, mutta kellepä ei =)
 
Kun lapsi on valmis, niin tuo tuottaa ihan hyviä tuloksia. Mä yritin meillä kokeilla 2v2kk ja silloin asialla ei ollut merkitystä, koska pidätyskyky oli ihan nolla. Kuukauden kuluttua tuosta alettiin rytmillä pysyä kuivana. Päiväkodissa ja kotona käytettiin motivaattorina tarroja, kirjoja, ihan mitä vaan.

2v8kk alkoi olla merkkejä, että poika jopa huomaisi itse vessahädän... Meillä siis hidas oppija. Nyt ei saa olla vaippoja tai poika käyttää tilannetta hyväkseen ja lintsaa pottailusta.

Muoks pottailtu on ekan kerran alle 1v ja säännöllisesti 1v3kk alkaen
 
Meillä puolitoistavuotias oppi helposti kuivaksi. Ensin sai palkkioksi vesaan menemisestä kuivatun ompun, seuraavaksi palkka tuli kun istui potalle. Pian siirryttiin palkaamaan pelkästään pottaan tulleista asioista. Parissa kuukaudessa homma oli niin selvä, ettei palkkoja enää tarvittu. Kohta on ollut puol vuotta täysin kuiva. Ja vaipat jätettiin kotona tosi nopeasti pois.

Tuon ikäinen ymmärtää jo puhetta. Sano, että saa jotain palkaksi aina kun onnistuu tekemäään asiansa pottaan/pyttyyn niin eiköhän ala tapahtumaan. Ja jätä samalla vaipat pois tai vaihda ainakin kestoihin ja kuivaksiopetteluhousuihin. Ei ole kauhena kiva juoksenella märissä pöksyissä.
 
Meillä kans poika 2,5v eikä mitään merkkejä kuivaksi oppimisesta. Potalla käydään säännöllisesti. Välillä siellä istutaan ihan tyytyväisenä, välillä halutaan heti pois. Pissoja tulee sinne miten sattuu.
Välillä ollaan kokeiltu pikkuhousupäiviä ja poika on ihan innoissaan asiasta, mutta... Potalla käydään tiheään eikä sinne mitään tule, 5min. kuluttua housut märkänä. Ei selvästikään osaa vielä yhtään hallita asiaa. Aamupvn aikana ollaankin sitten käytetty kaikki puhtaat housut läpi..
Myönnän, että alan itse olla aika turhautunut tilanteeseen. Tuntuu, että kaikilla tämän ikäiset on jo päiväkuivia... Ja tiedän kyllä, että kaikki ajallaan ja sitten kun on kypsä. En myöskään mielestäni näytä omaa turhautumistani pojalle.
Meillä tarravihko käytössä ja kuivaksi opetteluhousujakin kokeiltu muutama kerta. Ei poikaa haitannut yhtään märissä olla...
Toivoisin lisää vinkkejä kokeneemmilta. Pitäisikö vaan jättää ne vaipat pois vai odotella aikoja kypsempiä?
 
Kannattaa jättää ne vaipat pois, se helpottaa huomattavasti kuivaksi opettelua. Varsinkin jos käyttää kertavaippoja se on lapselle ja itselle niin "helppo" vaan turvautua niihin, kun ei se pisu kertavaipoissa tunnu miltään. Vahikoja sattuu ja varsinkin ekan parin viikon aikana tosi paljon, mutta se täytyy vaan hyväksyä. Pikkuhiljaa sitten helpottaa ja sillähän niistä vaipoista sitten päästään. Mun mielestä tuo vaipattomuus ja kestovaipat on paras tapa opettaa muksu kuivaksi tai oikeestaan siinä ei tartte varsinaisesti opettaa lapsi hoksaa kyllä itse nopeasti jutun juonen. Tsemppiä vaan kyllä se siitä lähtee d :) b
 
Meillä 2,5 vuotias poika.On ollut ilman vaippaa hereillä ollessa sisällä jo puolisen vuotta.Viikko sitten otin kokonaan vaipan pois unilta.Ihmeellistä mutta yöt nukkuu ilman vahinkoja (klo 21-06.30) päikkäreillä taas sänky on ollut joka kerta märkä.Kaupaan ja pitemmille lenkeille vaipan laitan mutta jos ulkona ollaan omalla pihalla niin ilman vaippaa ollaan.Helpompaa meillä peittojen ja pöksyjen pesu vähän väliä kun vaipoista tuleva jatkuva paha vaippa ihottuma
 
Meillä aika vähän pottaillaan, kausia jolloin enemmän. Oon kuitenkin huomannu, että vaikka tyttö menee nukkumaan juomapullon kanssa, on monesti aamulla vaippa lähes kuiva. Olisko tää merkki siitä, että kuivaks opetlu olis ajankohtainen, ja mahdollisesti jopa suht helppoa??

Tyttö on siis 2v2kk

Potalla meillä kyllä viihdytään ja on sinne kakkakin tullu, mutta meillä kun ei vielä puhuta, niin oon ite sitä pottailua siirtäny, että osais sitten sanoa "pissa" kun on hätä.
 
Herkkyyskausi saattaa mennä ohi, jos odottaa lapsen oppivan sanomaan millon on hätä. Mulle on neuvottu ja itekin ajattelen niin, että vanhemmat totuttaa pottarutiiniin ja sitä kautta lapsi oppii ennakoimaan.

Meillä on pottailtu 7kk iästä alkaen, leikin ja lukemisen kera. (alkuun muutaman kerran päivässä, myöhemmin tiheemmin) Potta on kuiten ollu aina vessassa eikä sitä o pidetty leikkikaluna. Potalle ei mennä leikkimäään, mut siinä samalla voi katella kirjaa tai jotain lelua. Nyt poika on oppinu sanomaan kakka ja tuleekin sanomaan, kun tarvii mennä potalle. Pissasta ilmotti vähän aikaa tuossa jonkin aika sitten, mut sit rupes pottalakkoon ja se tyssäs siihen. (olosuhteiden takia olin lipsunu vaipattomuudesta eli en pysyny johdonmukaisena ja siitä seurauksena tuo lakkoilu) Ite siis pyydetään potalle säännöllisesti ja siten pysyy aika kuivana... Vahinkoja tulee vähän, jos potalla on muistettu käyttää. Vaippaa käytetään nukkuessa ja ulkoillessa, mut monesti se säilyy kuivana. Kesällä meinaan viimestään napata päikkärivaipan pois.

Tapoja on toki monia ja ykslapsisessa perheessä aikanen kuivaks opettelu on helpompaa ku useemman lapsen kanssa. Ite ajattelen niin, että ajoissa alotettu pottaan totuttelu helpottaa kuivaks oppimista, koska pottailusta on muodostunu jo tuttu rutiini. Yhden lapsen kokemuksella en kuitenkaan väitä sen toimivan kaikkien kohdalla... Kaikki ei välttämättä suostu pikkusena potalle.

Ap:n ajatus vaippojen pois jättäminen kesällä kuulostaa ihan hyvälle idealle. Varmaan se kannustaa potalle, kun pikkarit jatkuvasti kastuu. Tuon ikäsen kanssa voi varmaan asiasta jutellakin ja sopia vaikka jonkun palkinnon pienistä edistysaskeleista... Ehkä se lisäsi motivaatiota ja tekis asian kivaks. Meillä poika on nyt 1v9kk ja on ylpee saadessaan pitää pikkareista. Pottalakosta päästiin, kun annettiin laittaa tarra vihkoon jokaisella pottakäynnillä tuli tulosta tai ei. (Myöhemmin oli tarkotus palkita tuotoksista, mut siihen ei tarvinnu siirtyä ja tarrat unohtu. Nyt niitä laitetaan satunnaisesti, esim. jos poika tulee ite pyytämään potalle ja tekee siihen jotain)

Vahinkopissojen siivoomisesta vielä... Joskus se käy hermoille, kun jatkuvasti pitää ollaa putsaamassa ja pyykkikone laulaa vähän väliä. Silti kantsii koittaa pysyä rauhallisena ja sanoo, että jaksaa kyllä siivoilla. Että vahingot ei haittaa, kun nyt opetellaan. Tms. Tässä niin ku muissakin asioissa uutta opetellessa edistyminen kannattaa huomioida kehuilla ja ehkä palkinollakin. Vahingoista / epäonnistumisista ei kantsi tehä numeroa.
 
Mä tilasin nyt meille sen pottatarran ja sit sellasen pikkuhousu mallisen vaipan, joka tuntuu märältä, eikä käsittääkseni vedäkään kovin paljoa, ei siis monia pissoja. Se käy hyvin kauppareissuille ja kyläilyyn.
 
Meillä tyttöä yritettiin kuivaksi siinä 2-vuotiaana ensimmäisen kerran. Ei pakotettu, ja ihan mielellään kävi aluksi. Iltapissa oli tullut jo vähän aikaa pottaan. Sitten koko homma lakkasi, tyttö ei potalle mennyt. Ja asian annettiin olla, ja siinä 2,5-vuotiaana aloitettiin (kesäaika) uudestaan. Ja 3v synttäreihin mennessä oli tyttö kuiva. Poika on ollut päivät ilman vaippaa (ulkona on vaippa) 2v asti. Ja vieläkään ei ole lähes 2,5v päiväkuiva, nyt viimeaikoina on ollut päiviä jolloin ei tule kuin muutama vahinko. Toisilla se ottaa aikansa, mutta itselle ainakin on ollut se nyrkkisääntönä että vapaaehoisesti pitää potalle mennä. Ja pieni tauko voi jo tuottaa huimasti edistystä pottailussa.
 
Lapset on tietty erilaisia ja joillakin pieni tauko voikin tuottaa tulosta, mut ite suosittelen johdonmukasuutta... Jos vaipat jätetään pois, niin ne sit jätetään pois. Muutenhan se lapsi saattaa hoksata, että saa vaipat takasin halutessaan ja alkaa pelaamaan sillä. Kyllä ne osaa vanhempiaan pyörittää. ;) Jos pottailu alkaa tökkiä jossain vaiheessa, niin palkitaan vaikka tarralla tai muulla kivalla jutulla...Sillai mekin päästiin vaikeen vaiheen yli ja nyt sujuu taas ongelmitta. Vahinkoja tulee joskus, mut eipä tässä kiirettä... Rauhassa saa poika opetella, mut vaippoja ei jatkossakaan pidetä muuten ku nukkuessa ja tälleen kylmään aikaan ulkoillessa.

En nyt tosiaan tarkota, että meidän tapa ois ainoo oikee, mut kannattaa miettiä tuota johdonmukasuutta. :)
 
Meillä pojan kanssa potta otettiin mukaan kuvioihin kun hän oli n. 1v. Ei kuitenkaan tuntenut mitään mielenkiintoa kokopottaa kohtaan eikä sinne suostunut tekemään pissoja tai kakkoja. Potta kuitenkin pysyi vessassa näkösällä, mutta mitään mielenkiintoa pottaa kohtaan poika ei osottanut.
Välillä koitettiin että ollaan ilman vaippoja, mutta pissat tuli aina housuun tai lattialle. Joten suosiolla sitten otettiin vaipat uudelleen käyttöön.
Kun poika tuli 2v, alkoi äitiä hieman ressaamaan kun toinen yhä vaan oli vaipoissa. Koitettiin aina välillä josko hän haluaisi potalla käydä, pissasta sai palkinnoksi tikkarin, mutta edes herkku ei kamalasti jaksanut kannustaa pottailuun (eikä kehut tai muukaan hehkutua). Välillä oli päivä tai pari, että poika kävi nätisti potalla pissalla, mutta kakkaa ei sinne tehnyt ja sitten taas tuli vahinkoja lattialle ja housuihin.
N. 2v 4kk iässä koitettiin taas josko hän ilman vaippaa olisi ja yllätykseksi poika osasikin mennä itse potalle kun pissatti ja kakkojakin alkoi sinne tekemään =) Nyt ollaan oltu kotona sitten ilman vaippaa ja pissa vahinkoja on sattunut ihan vaan muutoma (yleensä jos joku tosi mielenkiintonen leikki on kesken) ja muuten pottailu sujuu hienosti. Poika haluaisi mennä uloskin ilman vaippaa, mutta sinne vielä ollaan vaippa laitettu kun on vielä kylmät ilmat pissailla puskiin (ja hankalaa kaikkien ulko vaatteiden kanssa). Myös unilla on edelleen vaippa, mutta heräämisen jälkeen se otetaan pois ja pottailut jatkuu.

Meillä ainakin tuntuu että pojan piti vaan saada itse hoksata se kuinka mukavaa pottailu on. Asiaa auttoi myös se että tajusi, että kun tekee kakan pottaan niin välttyy inhottavalta pyllyn pesulta ja pylly pyyhitään ihan niin kun isikin tekee :D
 
Meilläkin tapahtui vihdoin hiukan edistystä! Poikahan ei suostu edelleenkään potalle, mutta viikko sitten tokaisi, että ei halua vaippaa :D Oltiin sitten pari tuntia ilman vaippaa ja kaksi pissaa kerkesi tulemaan...lattialle, sitten poika jo halusikin vaipan takaisin, vaikka en tehnyt numeroa lattialle pissimisestä. Höpöttelin vain, että ei haittaa, äitipä siivoo pissan pois ;) Eikä siis suostunut potalle/supistajalle vaikka kuinka tarjosin.

Yhtenä päivänä totesin poitsulle, että tuleppa katsomaan nyt isi pissii (seisten). Mies oli vähän, että no just joo. Mutta sitten seuraavana päivänä koitin houkutella pöntölle, että voit kokeilla pissiä niinkuin isikin...ei kelvannut. Sitten sanoin,, että no mennäänkö kokeilee pissaa pöntölle, niinkuin äitikin pissaa pönttöön...
Ja saatiin muutamat pissat pönttöönkin :wave: kolmisen tuntia oltiin ilman vaippaa ja toki lattiallekkin tuli, mutta poika osasi sanoakkin, että nyt minulla pissahätä ja taas juostiin supistajalle...jee vähän edistystä.
Eilen olisi halunnut uloskin lähteä ilman vaippaa, mutta sovittiin, että kun kesä tulee, niin vaippaa ei tarvitse enää laittaa uloskaan.

ehkä se tästä nyt lähtee...
 
Alkuperäinen kirjoittaja miuku83:
Meilläkin tapahtui vihdoin hiukan edistystä! Poikahan ei suostu edelleenkään potalle, mutta viikko sitten tokaisi, että ei halua vaippaa :D Oltiin sitten pari tuntia ilman vaippaa ja kaksi pissaa kerkesi tulemaan...lattialle, sitten poika jo halusikin vaipan takaisin, vaikka en tehnyt numeroa lattialle pissimisestä.
Jotenkin vaan minusta tuntuu, että kaksi pissaa parissa tunnissa tarkoittaa, että lapsi ei vaan ole valmis. Pidätyskyky on nolla, ei siinä edes tartte vielä osata tunnistaakaan vessahätää.

Meillä meni tosiaan puoli vuotta siihen, että poika alkoi oikeasti itse painua sinne vessaan. Siis vaipatta oli muuten, mutta aina vessaan vietiin tai kyseltiin ahkerasti pissahädästä. Mutta silloin kun pisu tuli tuota vauhtia, ei ollut mitään järkeä yrittää kuivattomuutta. Mutta kun olisi edes 2 tuntia pissatta ja sitten vietäisiin potalla, niin hyvä juttu.
 
Kannattaa tuota ainakin kokeilla kesällä, onhan se kiva saada olla ilman vaippaa. Jos vain jaksaa siivota mahdollisia lammikoita sitten. Meillä oli pottakammoinen pikkumies ja aloin pitää ilman vaippaa koska iho oli huonona. Siis kotona vain. Pikkuhiljaa sitten alkoi poika hokata että pissa tulee/on tulossa ja suostui vahingossa potallekin. Ja se kakkaaminen vasta hupaisaaoli, poika pelkäsi ensin pottaan ilmestynyttä pökälettä :D Niin ja ulkona oli kesällä crocsit jalassa niin pissan tultua vain käytiin huuhtelemassa kengät ja vaihtamassa housut ja taas menoks. Kuinka ollakaan, 2v iässä poika oli päiväkuiva. Jonkin ajan kuluttua myös yövaipat alkoivat olla kuivia. Mutta tosiaan tämä vaatii lapsella hormoonin kypsymistä joten huomaatte kyllä jos ei mitään meininkiä ole hoksaamaan pissiä. Niin ja kestoharkkahousut olivat meillä käytössä, kestot oli vaipoissakin.
 

Yhteistyössä