kun lapsi herää joka aamu klo viisi...

Niin olisiko kenelläkâân joitakin vinkkejä-kokemuksia?

Tyttö nukkuu kahdeksan tuntia yössä ja pari tuntia päivällä ja on tosiaan hereillä klo 05 alkaen...helposti sinne klo 15 asti !!!

Nyt nukahti vasta klo 15 vaikka yritin nukuttaa jo klo 14 lähtien...

Tyttö käy perhepäivähoitajalla klo 08-12, muuten on kotona äitin ja pikkusiskon kaa. Voinko toivoa että kun leikkikoulu alkaa syyskuussa 2009 niin tâmâkin neiti alkaa silloin nukkumaan "normaalisti?"

Niin, olemmeko todella ainoita aamukukkujoita????

 
tytto on 2v ja nukkumaan mennaan klo 21.30, emme itse paljo jaksa valvoa vaan nukkumaan menee koko perhe samaan aikaan!

jos heratan unilta niin tietty raivoo aikansa, kai se sit tehtava on, antasinko nukkua vain esim tunnin? hurjalta kuulostaa...
 
Meillä ei nyt herätä viideltä, mutta kuudelta, viim. seiskalta. Siis taaperomme ja 3- vuotias tyttelimme heräävät. Kumpikin jo vauvna heräs aikaisin. 3- vuotias ei nuku millään päikkäreitä ja vaikka menis myöhään illalla nukkumaan, herää aina samaan aikaan. Olen parhaaksi sitten todennut laittaa vaan illal aikaisin nukkumaan, herää sitten tyytyväisempänä. Musta tuntuu, että lapsen omaa rytmiä on todella vaikeaa muokata. Jaksuja sulle, en osaa neuvoja kummemmin antaa. En suosittele päikkäreiden poisjättöä, sillä meillä se ei ainakaan tilannetta korjannut, päinvastoin, lapsi sitä kiukkuisempi, kun herää kumminkin aikaisin.
 
Ootko kokeillu laittaa päiväunille heti klo 12 pintaan kun haet hoidosta? Luulisin että voi olla jo yliväsynyt ja nukahtaisi päiväunille aikasemminkin. En usko, että jos saat nukkumaan aikaisemmin päivällä ja vastaavasti illalla, että herää sitten klo 2, vaan voi käydä päin vastoin.

Meillä herätään myös aikasin n. klo 6 pintaan, mutta tänäkin aamuna pojat 4v. ja 1,5v. leikkivät kahdestaan nätisti ja itse nousin vähän vaille 7. Yleensä teen niin, että jos koittaa herätä liian aikasin, niin pokkana sanon, että äiti ei nouse ennen klo 6.30 ja koitan pötköttää jossain patjalla tai sohvalla tai sängyllä ja oon mahdollisimman passiivinen. Aika nopeasti tuo nuorempikin on oppinu touhuilemaan itsekseen aamuisin, kun aloin laittaa poikien ovet eteen illalla valmiiksi leluja ja joskus on käyny niinkin, että kuopus on nukahtanu vielä meidän sängyn viereen matolle tai kerran kun olin poissa ja mies yksin kotona, niin oli kömpiny meidän sänkyyn ja mies löysi sieltä nukkumasta.
 
Meilläkin aikanen herääjä, aina klo 5 kukkumassa. Yössä nukkuu 9-10h ja päikkäreitä max 2h. Ollaan yritetty kaikki keinot, mutta taaperon rytmiä ei muuteta. Huomaa että nukkuu liian vähän vuorokaudessa, mutta kun ei nuku niin ei.
 
Meillä normaalisti näin..Kuulostaa varmasti monen mielestä kamalalle :ashamed: Poika on nyt 1v ja vajaa 2kk.. Herää aamulla klo.4..kesäaikana viideltä. Nukkuu päiväunet +/- klo.10-12 ja menee iltaunille viimeistään klo.17 herätäkseen jälleen ennen kukonlaulua.

Paljon olen saanut hyviä neuvoja laittaa nukkumaan myöhemmin jne.. Kiitos vaan vinkeistä..ei toimi.. Viimeksi eilen yritin..

Laitoin illalla nukkumaan vasta 18.15..Nukutin tuota yleensä niin rauhallista poikaa yli tunnin. Kiemurti vaan sängyssä kuin onkimato kun oli yliväsynyt.. Nukkui kamalan levottomasti alkuillan ja heräsi puoliltaöin huutamaan, valvoi kahteen ja nukahti meidän sänkyyn..Herätäkseen 45 minuuttia myöhemmin kuin normaalisti!! Kaiken sen vaivan jälkeen.. venytetty ilta- yöllä 2 tuntia hereillä.. sain nukkua jopa ruhtinaalliset 45 minuuttia pidempään.. Juu ei kiitos.. Meillä mennään jatkossa nukkumaan viideltä ja herätään kiltisti neljältä hyvin nukutun yön jälkeen. Ei auta illan venytys vaikka pitäisi tilanteet kuinka rauhallisina.

Olen itse aamuvirkku ja niin taitaa olla poikakin... Ihmiset vaan on erilaisia ja voin vannoa että tuolle maistuu viimeistään teininä aamuisin uni kun yritän herätellä kouluun :LOL: Ikävää jos teillä vanhemmilla on erilaiset toiveet unirytmistä, toivottavasti saatte rukattua sitä hieman kaikille sopivammaksi :hug:
 
Joo, meillä tuo mies on herännyt taaperon kanssa sillon aamulla viiden aikoihin, hän vie tytön hoitoon 7.30 arkisin jos ei ole työmatkoilla. Herättyäân tyttö siis huutaa omassa huoneessa niin kauan että tullaan hakemaan ja mennään olkkariin, siellâ sit juodaan maitoa ja leikitâân...Mulla vaan käy säâliksi miestä joka siina sivussa käy töissâ....

Minä saan nukkua hiukan pidempään vauvan kanssa, ei ole valittamista... :ashamed:

Tyttö on ollut aina huono nukkuja ja kaipa se nyt on sitten taas kerran hyvâksyttävâ ominaisuutena eika ongelmana :|

Kiva tietää että emme ole ainoita jotka heräävät ennen kukonlaulua! Niinä hiljaisina aamutunteina kun tuntee usein olevansa niin yksin...
 
meillä neiti 1v3kk herää lähes tulkoon aina 5.20 ihan sama mitä tekee päivällä menee nukkumaan noin 12 ja nukkuu pari tuntia,illalla klo 20 nukkumaan ja sammuu heti.en osaa neuvoja antaa kaikkea on yritetty mut kun herää ei sille mitään mahda,mut kohtalo toverina täällä ollaan
 
Poika 1v8kk. Meillä käydään yöunille 19.30 ja herätään n. klo 7,( joskus herää jo 06, mutta silloin unikouluohjeilla kippaillaan tonne 07 asti ja seuraava aamu voi olla taas parempi). Päikkärit nukkuu vaunuissa 12.30-13.30. Jos ei herää itse, niin herätetään, koska on huomattu, että meillä pidemmät unet lyhentävt yöunia.
Unikoulua meillä on pidetty 6kk:sta eteenpäin silloin tällöin. Pahimmillaan herättiin aamuisin n.. 10kk iässä 04, mutta unikouluohjeilla aikaistettiin iltanukkumaanmenoja 2h, jolloin unet venyivät aamusta 06 asti- se oli univelkaiselle äidille juhlaa (tosin jouduttiin aamuisin kippaamaan huutavaa lasta aikamme, ennenkuin tokeni)! siitä pikkuhiljaa kellonkääntöjen ja iän myötä on muotoutunut nykyinen rytmi. Meillä on muutoinkin tosi tarkka päivärytmi eli syödään ja ulkoillaan aina samoihin aikoihin ja muutoinkin päivät puuhaillaan ja ollaan sylikkäin, niin yöt ovat sitten rauhallisempia.
Tsemppiä vaan, kyllä se rytmi sieltä löytyy!
 
Ihanaa lukea että meille ei oo ainoita kukkujia vaan niitä on muualtakin, välillä on niin epäreilun tuntuista kun aamulla hakee lehteä postlaatikosta ja kaikilla muilla naapureilla on vielä ihan pimeetä ja meillä on jo täys vauhti päällä.
Siis mäkin oon yrittänyt vaikka mitä, mut kun ei nuku niin ei nuku... :/ :kieh:
Eli meillä herätää 5-6 aamulla, n.7 puuro, sisäleikkejä, ulos kesällä jo kahdeksan aikaan ja talvella tuossa yhdeksän korvilla riippuen vähän ilmasta, 11 ruoka,n.11.30-12 nuorempi herra (1v4kk) päiväunille, isomman (2v5kk) leikkiä, kirjojen lukua, pelailua yms. 13 nuorempi herää, 13.30 välipala, ulos tai sisäleikkejä yleensä mennään ulos mikäli vaan ruoka on valmiina, 16 syömään, leikkiä, 19.30 iltapuuro 20-20.30 sänkyyn ja samaa rataa uudestaan.
että sellasta.
 
Lapsen unirytmiin ja nukahtamiseen voi vaikuttaa.

Meillä oli vasta samaa ongelmaa elikkä lapsi nukkui vuorokaudessa liian vähän (10h yöunia ja noin 1-2-h päiväunia) ja herää aina klo 6.00. Yöunille mentiin aikaisemmin aina klo 20 ja päiväunet nukuttiin 12-14 välillä.

Nyt siirryimme laittamaan lapsen nukkumaan jo klo 19 ja jo siihen aikaan nukahtaa heti. Uni rytmi lokashti heti siihen, että nyt nukutaan 19-6.30.
Myös iltarutiinit ovat tärkeitä ja auttavat lasta rauhoittumaan. Meillä niihin kuuluu iltapuuro, yöpuvun vaihto, hampaiden pesu ja pieni sylihetki kirjaa lukien vanhemman sylissä juuri ennen sänkyyn laittamista. Näistä ei tingitä edes yökylässä.

Nyt pitäisi vielä vaihtelevia päiväunia tunnista-kahteen tuntiin saada venymään sinne kahteen tuntiin joka kerta. Riittävä uni on kasvavalle lapselle yhtä tärkeää kuin ravinto. Päiväuni koulua pidämme siten, että vaadimme lasta pysymään sängyssä makuulla nukkuma-ajan kokonaan eli noin 2h. Eli vaikka hän heräisi puolta tuntia aikaisemmin, niin joka kerta hänen pyrkiessä ylös laitamme päättäväisesti takaisin makuulle. Tämän pitäisi tepsiä pikkuhiljaa siten että lapsi oppii sen kuinka pitkään on "nukuttava". Meillähän tämävaihe on vielä kesken parasta aikaa.

 
Meillä se herää ihan aina korkeintaan tunnin kuluttua päikkäreillä. Saattaa olla tyytyväisenä nukkumapaikassa hereillä muttei kuukausien mittaan ole ottanut pidempiä unia. Yöunet ovat klo 19-5, sitäkään ei muuteta millään.
 
poika on 2 v nukkumaan mennään viim 21.00 ja aamulla herätään viim. 6.20. Nukkuu hoidossa parin tunnin päikkärit.
Jos lomalla saa nukkua niin nukkuu yleensä klo 8.00 ja menee yleensä silloin nukkumaan klo 21,30.
Miten kukaan laittaa lastaa yöunille klo 17.00 haloo............. me vasta tullaan silloin hoidosta kotiin. Lapsen unirytmin voi muuttaa, jos on uskoa ,tahtoa ja kaksi vanhempaa, jotka jaksaa pitää unikoulua.
Näin meillä
 
Alkuperäinen kirjoittaja kolli:
poika on 2 v nukkumaan mennään viim 21.00 ja aamulla herätään viim. 6.20. Nukkuu hoidossa parin tunnin päikkärit.
Jos lomalla saa nukkua niin nukkuu yleensä klo 8.00 ja menee yleensä silloin nukkumaan klo 21,30.
Miten kukaan laittaa lastaa yöunille klo 17.00 haloo............. me vasta tullaan silloin hoidosta kotiin. Lapsen unirytmin voi muuttaa, jos on uskoa ,tahtoa ja kaksi vanhempaa, jotka jaksaa pitää unikoulua.
Näin meillä
Haloo itelles, ei riitä aina se vanhempien tahto näissä asioissa.
 
Kokeilepa laittaa tyttösi aikaisemmin nukkumaan... eli 20.00. Mielestäni 2 vuotiaalle kuullostaa aivan liian vähäisiltä nuo unien määrät. Tutut unirutiinit kunniaan. EI televisiota ennen nukkumaan menoa. Riittävä ulkoilu ja liikkuminen lisäävät unen määrää ja helpottavat unen saamista. Mitkä ovat ne rutiinit joiden puitteissa menette unten maille. Silitätkö lasta? Onko lauluja tai esim tuttu iltasatu? Päiväunia ei kannata rajoittaa tuon ikäisellä mikäli ei nuku 3-4 tuntia...
 
Yhdyn leijona76 lauseisiin,eivät kaikki nuku niinkuin me vanhemmat toivotaan vaikka mitä tekis,edelleen meidän 6v herää klo 6-6.30 joka aamu vaik koko elämän ollut rutiinit ja unikoulut yms, ja nyt kuopus jatkaa samoja jalanjälkiä,jotkut eivät vaan tarvitse unta kuin esim.10 tuntia yössä tekis sitä mitä vain,ehkä koulu iässä sitten oppivat niin et saa repiä sängystä ylös
 
Alkuperäinen kirjoittaja kultakala:
Tutut unirutiinit kunniaan. EI televisiota ennen nukkumaan menoa. Riittävä ulkoilu ja liikkuminen lisäävät unen määrää ja helpottavat unen saamista. Mitkä ovat ne rutiinit joiden puitteissa menette unten maille. Silitätkö lasta? Onko lauluja tai esim tuttu iltasatu?
Tarkennan etta meilla ei ole ongelmia nukahtamisessa iltaisin. Kaytossa ovat paivisin tutut rutiinit, televisiota ei katsella juuri koskaan, ulkoilemme koiran kanssa pakosta joka paiva, iltaisin sama rutiini toistuu, eli syonti, kylpy, iltamaito, hampaiden pesu, omaan huoneeseen ja iltasatu jos suostuu kuuntelemaan...usein nukahtaa helposti ilman sitakin! Lasta kannetaan ja halitaan paivisin paljon senkin vuoksi etta pikkusisko syntyi kesalla ja mustasukkaisuutta ilmassa...

Meilla on siis nyt ongelmana aikainen heraaminen, ei muuta...Tama on ollut voimassa jo ennen pikkusiskon syntymaa.

Olen laittanut nyt paikkareille viikon verran aikaisemmin, nyt nukahti klo 13.15 ja nukkuu ehka tuonne kolmen kieppeille. Tana aamuna herasi vasta 6.30! Muina aamuina klo 5.20, 5.40...saas nahda onko tuolla paikkarin aikaistamisella vaikutusta asiaan pidemman paalle.

Minusta kuitenkin tuntuu etta lapsen unirytmin muuttaminen vakisin on erittain hankalaa varsinkin jos kyseessa on aina vahan nukkunut lapsi...en usko etta hanesta saisi "tekemalla " ja opettamalla suurta unikekoa :/

Kiitan kuitenkin vastauksistanne ja mielipiteistanne :)

 
Tiedän,että lapsilla yksilölliset unitarpeet jne jne,mutta oletko miettinyt,että pärjäisikö lapsesi ilman päiväunia? Tai sitten niinkuin joku jo ehdotti,että et antaisi nukkua sitä paria tuntia. Pisti vain silmään tuosta ekasta viestistäsi,että olit nukuttanut lastasi tunnin päikkäreille. Jos koittaisit,että et laittaisi päikkäreille ollenkaan (tai sitten annant nukkua lyhyemmän aikaa ) ja vastaavasti illalla aikaisemmin nukkumaan...että riittäisikö sitä unta sitten aamusta pidemmälle kun kaikki nukkumiset keskittyisivät yöhön.

Tämä vain tuli mieleen kun mun vanhemmat pojat molemmat lopettivat päikkärit juuri tuossa parin vuoden iässä ja vastaavasti menivät yöunille sitten viimeistään klo20. Mutta kuten sanoin,yksilöllistä kaikki... =)
 
Alkuperäinen kirjoittaja maminetti:
Alkuperäinen kirjoittaja kultakala:
Tutut unirutiinit kunniaan. EI televisiota ennen nukkumaan menoa. Riittävä ulkoilu ja liikkuminen lisäävät unen määrää ja helpottavat unen saamista. Mitkä ovat ne rutiinit joiden puitteissa menette unten maille. Silitätkö lasta? Onko lauluja tai esim tuttu iltasatu?
Tarkennan etta meilla ei ole ongelmia nukahtamisessa iltaisin. Kaytossa ovat paivisin tutut rutiinit, televisiota ei katsella juuri koskaan, ulkoilemme koiran kanssa pakosta joka paiva, iltaisin sama rutiini toistuu, eli syonti, kylpy, iltamaito, hampaiden pesu, omaan huoneeseen ja iltasatu jos suostuu kuuntelemaan...usein nukahtaa helposti ilman sitakin! Lasta kannetaan ja halitaan paivisin paljon senkin vuoksi etta pikkusisko syntyi kesalla ja mustasukkaisuutta ilmassa...

Meilla on siis nyt ongelmana aikainen heraaminen, ei muuta...Tama on ollut voimassa jo ennen pikkusiskon syntymaa.

Olen laittanut nyt paikkareille viikon verran aikaisemmin, nyt nukahti klo 13.15 ja nukkuu ehka tuonne kolmen kieppeille. Tana aamuna herasi vasta 6.30! Muina aamuina klo 5.20, 5.40...saas nahda onko tuolla paikkarin aikaistamisella vaikutusta asiaan pidemman paalle.

Minusta kuitenkin tuntuu etta lapsen unirytmin muuttaminen vakisin on erittain hankalaa varsinkin jos kyseessa on aina vahan nukkunut lapsi...en usko etta hanesta saisi "tekemalla " ja opettamalla suurta unikekoa :/

Kiitan kuitenkin vastauksistanne ja mielipiteistanne :)
Juuri näin, olen samaa mieltä. Mun esikoinen on aina nukkunut vähän, eikä siihen auta mikään. Välillä on ollut viikon verran, että nukkunut pidempään aamuisin, sitten taas sama homma toistuu. Jo vauvana hräsi aikaisin. Päikkäreiden poisjäämisten jälkeen heräsi edelleen samaan aikaan, se erona vaan, että entistä kiukkuisempana. Ei kannata päikkäreitä noin pieneltä jättää pois, jos suostuu nukkumaan. Joskus tuntuu, että jos lapsi nukkuu päivällä hyvin, nukkuu myös yönsäkin ja taas päinvastoin.
 

Yhteistyössä