Lantion mitat

Hei!

Miten synnyttäjillä arvioidaan lantion sisämitat?
Tiedän että on olemassa 4 eri lantiotyyppiä, joista yksi ei sovellu synnytykseen ja kaksi hunosti. Mutta arvioidaanko nämä luuasiat kaikilta synnyttäjiltä ja jos kyllä, niin miten?

Kiitos vastauksista!

Ensisynnyttäjä-Kellukka tyhmänä
 
Synnytystapa-arvio tehdään joo kaikille ymmärtääkseni, paikkakunnasta riippumatta. Käsipelillä lääkäri teki mulle ainakin tarkastuksen, jonka jälkeen passitti lantioröntgeniin, kun epäili että ahdasta on. No ei ollut, mutta tulipahan säteilytettyä vauvaa...
 
Ei tehdä kaikille todellakaan sitä synnytystapa-arviota, useinmiten neuvolan lääkäri vähän 'katselee' vikalla käynnillä josta sitten lähete tohon arvioon tai ei. Sitä voi myös itse pyytää, mutta meillä ainakin (uudellamaalla) sairaala päättää onko aihetta tulla sinne tarkasteltavaksi eli varsinaiseen synnytystapa-arvioon...
 
Käsikopelolla lääkäri arvioi että lapsi ei mahdu, ja passitti magneettikuvauksiin. Oikeassa oli, vauvan pää tuolloin 9,3 ja lantio 8,6 - tämä siis 2 ja puoli viikkoa ennen laskettua aikaa. Vauva syntyi sektiolla ja oli juuri sen painoinen mitä lääkäri arvioi jo rv 20 - 3 kiloa.
 
Meilläpäin lääkäri arvioi käsikopelolla. Arveli lantion olevan hiukan ahdas, mutta pieni vauva mahtuisi tulemaan. Näin juuri kävikin - vauvan painoarvio koko ajan alhainen ja pieni vauva syntyi. Jos olisi epäilty isompaa vauvaa, olisi varmaankin passitettu röntgeniin.
 

Yhteistyössä