Lisäaineet herättää turhaa pelkoa*HS*linkki

Minua otttaa päähän näissä keskusteluissa se, että kaikki lisäaineet niputetaan samaan läjään. On totta että vaikka puolukassa on bentsoehappoa, joka lasketaan lisäaineeksi. Mutta ajatteleeko joku oikeasti että se ja vaikka atsovärit tai natriumglutamaatti tai nitriitit on IHAN samanarvoisia asioita. Että ihan sama syökö puolukan tai atsovärillä värjätyn herkun. tai että syökö lihaa sellaisenaan, vai jotain lihajalostetta.
 
Mutta miksi ihmiset hyväksyvät että noita lisätään? Oikeita raaka-aineita riittävästi käytettäessä ei juuri aromiaineita ja -vahventeita tarvita.
Vastaus on hinta. Lisäaineita käyttämällä on mahdollista alentaa ruoan hintaa merkittävästi. Ja ihmiset ostaa sitä halvinta mahdollista, niin se vaan on. Puheissaan kuluttajat arvostavat luomua, aitoutta, puhtautta ja muita yleviä asioita, mutta ostoskärryyn poimitaan silti ne halvimmat moskat. Ja koska niitä eniten ostetaan, niitä myös eniten tehdään. Näin se vaan menee.

Toki on tästä poikkeavia kuluttajia, mutta vähemmistö.
 
"vieras"
Tätä minä olen yrittänyt jo vuosia selittää vouhkaajille, joista kaikki E-koodit ovat pahasta. Kannattaa ottaa selvää, mikä siellä koodin takana on. Joku C-vitamiinikin voi olla koodin takana, kun sitä on käytetty säilöntäaineena, puhumattakaan marjoistakin luontaisesti löytyvästä pektiinistä. Ne ovat vähän toista kuin jotkin atsoväriaineet.

Mutta miksi ihmiset hyväksyvät että noita lisätään?
No vaikkapa välttääkseen ruokamyrkytyksen, ilman nitriittejä niitäkin olisi ollut vuosien mittaan monen monta.
 
Keittiönoita
Mä pyrin välttämään lisäaineita ja nimenomaan siis sellaisia aineita, jotka eivät kyseiseen elintarvikkeeseen kuulu. Syön sitruunoita, puolukoita ja omenoita, mutta en pidä tarpeellisena, että niiden sisältämiä aineita lisättäisiin johonkin muuhun elintarvikkeeseen, jos se hedelmä/marja ei siihen ruokaan muuten kuulu. Majoneesissa ei kuulu olla maitoproteiinia, koska majoneesi ei ole maitotaloustuote. En siis osta sellaista majoneesia, johon on lisätty maitoproteiinia, vaikka muutoin maitotaloustuotteita käytänkin.

En silti ole fundamentalisti vaan käyn ihan mielelläni ravintolassakin syömässä.
 
  • Tykkää
Reactions: Aamuäree
Minua otttaa päähän näissä keskusteluissa se, että kaikki lisäaineet niputetaan samaan läjään. On totta että vaikka puolukassa on bentsoehappoa, joka lasketaan lisäaineeksi. Mutta ajatteleeko joku oikeasti että se ja vaikka atsovärit tai natriumglutamaatti tai nitriitit on IHAN samanarvoisia asioita. Että ihan sama syökö puolukan tai atsovärillä värjätyn herkun. tai että syökö lihaa sellaisenaan, vai jotain lihajalostetta.
Lisäisin vielä, että puolukassa se on luontaisesti ja luontaisessa muodossa- mutta sitä ei toden totta niistä puolukoista 'uuteta' vaan bentsoehappo valmistetaan kemiallisesti. Mä en pidä sitä silloin samanveroisena asiana.

Mutta syön toki lisäaineellisiakin toisinaan miettimättä, luotan tässäkin siihen paljon puhuttuun kokonaisuuteen, välttelen siloin kun voin ja helposti pystyn, sitten voin toisinaan periaatteissani luistaakin.
 
Alkuperäinen kirjoittaja Aamuäree;25649221:
Lisäisin vielä, että puolukassa se on luontaisesti ja luontaisessa muodossa- mutta sitä ei toden totta niistä puolukoista 'uuteta' vaan bentsoehappo valmistetaan kemiallisesti. Mä en pidä sitä silloin samanveroisena asiana.

Mutta syön toki lisäaineellisiakin toisinaan miettimättä, luotan tässäkin siihen paljon puhuttuun kokonaisuuteen, välttelen siloin kun voin ja helposti pystyn, sitten voin toisinaan periaatteissani luistaakin.
Nimenomaan, minusta on iso ero, että onko joku "lisäaine" siinä luontaisesti, vai onko se keinotekoisesti lisätty. Minäkään en ole ehdoton, mutta kotiruuassa meiltä ei löydy lisättyjä lisäaineita kuin ihan tosi harvoin, jokunen kerta vuodessa.
 
lääkkeetön terve
Kyllä moni sairastuu niistä, mutta eihän kukaan voi valittaa ruoasta minnekään! Tehdäänkö tutkimukset suolettomilla? Evira on totaalisen jäljessä kaikesta, mitä markkinoilla myydään. Katsos:

Tässä on lista niistä GMO-tuotteista, mitä Evira on selvittänyt. Täytyy muistaa, että sieltä puuttuu aina jotakin, kun keskitytään vain tiettyyn. Mitä ne muut ovat, ei kerro kukaan, vaikka tulis kipeeksi! Esimerkiksi vuonna 2006 on tutkittu vain amerikkalaisia pitkäjyväisiä riisejä ja kiinalaisia riisivalmisteita... Siis mitä VALVONTAA tuollainen on? Tiedot on Kaari-lehdestä. Olen säästänyt ne vanhat eikä lehti enää ilmesty ollenkaan :?

1999 gmo-pitoisuuksia ei määritetty
* 2 tuotteessa kymmenestä todettiin. Soija ja maissi.

2000
* 16 tuotteessa todettiin, näytteitä 46

2001 tutkittiin
* soijapohjaisia eineksiä
* soijamaito- ja tofutuotteet
* soijaa ja maissia sisältävät luomuelintarvikkeet
* 12 tuotteessa todettiin (61 näytettä)

2002
* EU:n koordinoima (?) valvontaohjelma
* soijaa sisältävät luomuelintarvikkeet
* 54 tuotteessa todettiin (193 näytettä)

2003
* Maissia ja soijaa sisältävät elintarvikkeet, niiden raaka-aineet, luomusoijaraaka-aineet
* 15 tuotteessa todettiin (35 näytettä)


2004 tutkittiin aamiaisvalmisteita, luomuelintarvikkeita ja kuntosaleilta ostetuista 11 proteiinivalmisteesta (20% näytteistä) gmo-soijaa yli merkintärajan".
* Maissia ja soijaa sisältävät elintarvikkeet (erityisruokavaliovalmisteet, aamiaisvalmisteet), luomuelintarvikkeet
* 25 tuotteessa todettiin (55 näytettä)

2005 edellisen vuoden kohteet ja lisäksi seuraavat:
* soija- ja maissipohjaiset raaka-aineet, urheiluvalmisteet, luomuraaka-aineet
* 25 tuotteessa todettiin (37 näytettä)

2006 tutkittiin vain ( ? ! ) amerikkalaista pitkäjyväistä riisiä ja kiinalaisia riisivalmisteita, 7 tuotteessa todettiin (20 näytettä), löydettiin:
* hyväksymättömiä gm-riisejä Yhdysvalloista peräisin olevista pitkäjyväisistä riiseistä ja kiinalaisista riisivalmisteista
* myös urheiluvalmisteista on löydetty jäämiä muuntogeenisistä aineksista
* Muuntogeenistä soijaa oli 11 näytteessä! (ei tarvinnut merkitä...)
* 1 urheiluvalmiste, koska tuotteesta löytyi 0,15% ,muuntogeenistä ainesta, vaikka pakkauksessa markkinoitiin gmo-vapaana! (Asia katsotiin harhaanjohtavaksi markkinoinniksi, vaikka kyseessähän on petos!)

2007 näytteitä otettiin 29 elintarvikkeesta (ei apteekkivalmisteista kuitenkaan yhtään, koska niiden valvonta ei kuulu eviralle - ei ole kuulunkutkaan!)
* soijavalmisteista: juomia, vanukkaita
* luomusoija- ja maissijauhoja
* urheilijoille suunnattuja proteiinipatukoita ja -jauheita
* riisiä ja riisivalmisteita

2008 selvitys löytyy Eviran sivuilta. Katso sieltä myös taulukko. Ainoa konsti välttyä muuntogeeniseltä ainekselta sapuskassa, on luomu:
"Tullin valvonnassa on mm. muutamista tofuvalmisteista todettu gm-ainesosaa. Luomuelintarvikkeiden gm-valvonta kuuluu vuosittaiseen muuntogeenisten elintarvikkeiden valvontasuunnitelmaan. Muuntogeenisten ainesten käyttäminen luomuelintarvikkeiden valmistuksessa on kiellettyä."


2009 selvityksen tulokset kerrotaan myös Eviran sivuilla. Huomaa, että:
"Analysoitavia näytteitä oli yhteensä 41 kpl. Näistä kolmesta näytteestä ei voitu analysoida lainkaan DNA:ta tuotteen korkean jalostusasteen vuoksi eli analyysitulos saatiin 38 näytteestä."

Siis kaikki dekstraatit ja muut pitkälle jalostetut tuotteet menee läpi sellaisenaan, kun niitä ei enää voi selvittää???? Siis myrkynmentävä kolo löytyi taas sieltä, teollisuudesta!

Takaisinvedot ovat vielä erikseen muistettava tarkistaa
 
"vieras"
Niin, ei lisäaineita minusta tarvitse pelätä tai välttää. Kun niitä esiintyy luonnossa ja ihmisen elimistössäkin. E-koodin perusteella ostaja osaa välttää itselleen yliherkkyysoireita aiheuttavia aineita ja voi luottavaisin mielin valita myös tuotteita, joita ei tunne entuudestaan.

http://ec.europa.eu/finland/news/press/101/10839_fi.htm
 
fkg
Ei lisäaineita tarvitse pelätä, vaan niitä tuotteita, joissa niitä on. Esim. pussikeitot eivät ole terveellisiä, kun taas omatekoinen keitto on. Eli kannattaa vältellä lisäaineita sisältäviä tuotteita, koska silloin tulet automaattisesti valineeksi terveellisemmän vaihtoehdon.
 
voi voi
Kyllä luomu on aina ollut uhka lääketeollisuudelle. Siksi kai yrittävät pilata sitä, esim luomujäätelön (ilamn karrageenia) valmistus kotona nykyään on mahdotonta, jos ei ole omaa luomulehmää tai hae luomukermaa tilalta. Moni tosin hakeekin;-)

http://kaksplus.fi/keskustelu/plussalaiset/mitas-nyt/1609093-laakarit-rahastavat-ihmisten-terveyden-kustannuksella/sivu2.html#post18672939
 
babelin huipulla
Kyllä luomu on aina ollut uhka lääketeollisuudelle. Siksi kai yrittävät pilata sitä, esim luomujäätelön (ilamn karrageenia) valmistus kotona nykyään on mahdotonta, jos ei ole omaa luomulehmää tai hae luomukermaa tilalta. Moni tosin hakeekin;-)

http://kaksplus.fi/keskustelu/plussalaiset/mitas-nyt/1609093-laakarit-rahastavat-ihmisten-terveyden-kustannuksella/sivu2.html#post18672939
Mahtaa professori syödä vähän eri sapuskaa, kuin tavallinen tallaaja?

Jos jotakin TODELLA kiinnostaa noi asiat, tässä luettavaa:
http://mmm.multiedition.fi/laatuketju/www/fi/liitetiedostot/elati/hankkeet2005elati.doc
 

Yhteistyössä