Marinaadi

Tulisen makea marinadi lihalle

1 kg esim. porsaan kassleria
Marinadi:
2 rkl öljyä
0,5 dl chilikastiketta
2 rkl tomaattipyreetä
1 rkl sinappia
1 rkl fariinisokeria
2 tl valkosipulisuolaa
0,5 tl mustapippuria
Sekoita kulhossa kaikki aineet keskenään. Nosta lihapalat marinadiin ja anna maustua viileässä yön yli. Voit sivellä marinadia lihalle vielä paistamisen aikana.


Marinadi lihalle tai kalalle
2 sitruunan mehu
1 valkosipuli
suolaa
piri-piriä tai chiliä

Hakkaa valkosipuli hienoksi huhmareessa karkean suolan kera. Jos mosambikilainen kokki ei näe, voit vastoin kaikkia taiteen sääntöjä puristaa valkosipulin valkosipulinpuristimella ja lisätä suolan erikseen. Sekoita sitruunamehuun ja lisää maun mukaan piri-piriä tai jauhettua chiliä.

Hiero marinadia paistettavan lihan tai kalan pintaan huolellisesti. Kaada jäljelle jäävä liemi marinoitavan lihan tai kalan päälle. Anna maustua vähintään puoli tuntia.

Kärsivällinen herkuttelija odottaa kesää ja grillauskelejä. Grillatessa lihaa tai kalaa voi välillä valella jäljelle jääneellä marinadilla. Vähän äkkipikaisempi voi ottaa aseeksi paistinpannun ja paistaa marinoidun lihan tai kalan pannulla öljyssä.


Yleismarinadi

3 rkl soijakastiketta
3 rkl tomaattiketsuppia
3 rkl valkoviinietikkaa
3 rkl appelsiinimehua
1 rkl oliiviöljyä
1 rkl sinappia
6 tippaa tabascoa

Sekoita kaikki ainekset keskenään. Marinadi sopii kaikille lihoille, broilerille, makkaroille yms. (Ohje: Atria)


Marinadi sianlihalle
(Annosmäärä 4 henkilöä)

2 dl öljyä
0,5 dl punaviinietikkaa
2 rkl viinietikkaa
1 rkl hunajaa
0,5 dl soijakastiketta
1 tl pippurisekoitusta
1 tl rouhittua mustapippuria
2 valkosipulinkynttä

Sekoita marinadin ainekset keskenään. Laita grillattava liha muovipussiin ja kaada marinadi päälle. Anna lihojen maustua viileässä mielellään yön yli. (Ohje: HK-ruokatalo)


Jogurttimarinadi broilerille ja kalkkunalle
(Annosmäärä 4 henkilöä)

2 dl maustamatonta jogurttia
4 valkosipulinkynttä
1 dl hienonnettua persiljaa
2 tl timjamia
1 tlsuolaa
1 tl rouhittua mustapippuria

Sekoita marinadin aineet keskenään. Laita broileripalat marinadiin ja anna maustua mielellään yön yli. (Ohje: HK-Ruokatalo)


Lihan marinadi

n. 2 kilolle lihaa

1 porkkana viipaleina
1 sellerinvarsi viipaleina
2 dl oliiviöljyä
2 dl punaviinietikkaa
6 dl vettä
kokonaisia mustapippureita
(4 valkosipulinkynttä)

Laita kasariin puolet öljystä ja kuullota siinä kasvikset kevyesti.
Lisää vesi, viinietikka ja mausteet. Kiehauta hiljalleen, n. 15 min. Lisää loput öljystä ja jäähdytä.
Laita liha muovipussiin ja pussi syvään kulhoon. Kaada jäähtynyt marinadi lihan päälle, niin että liha peittyy kokonaan. Pane marinoitumaan jääkaappiin noin vuorokaudeksi, kääntele välillä.
Vinkki: Lisäämällä marinointiliemeen yrttejä ja pippureita saat lisäryyditystä, käytä esim. tuoretta rosmariinia lampaanlihan marinointiin.


Perusmarinadi
1/2 dl viinietikkaa, viiniä, siideriä tai jogurttia

1/2 dl öljyä

1/2 dl soijakastiketta


Mausteita maun mukaan (esimerkiksi 2 tl mustapippuria tai paprikajauhetta tai currya tai 1 murskattu valkosipulinkynsi). Sekoita ainekset muovipussissa. Pane myös liha muovipussiin, sulje tiiviisti ja kääntele niin, että se maustuu tasaisesti. Marinoi kylmässä vähintään 2 tuntia. Marinadi riittää puolelle kilolle lihaa.

Broilerivartaat
ja guacamolesalsa
Marinadi:

3 rkl oliiviöljyä

1 murskattu valkosipulin kynsi

1 tl juustokuminaa

1 tl chilijauhetta

suolaa, mustapippuria

4 maustamatonta broilerin rintafileetä

1 punainen paprika

1 vihreä paprika

1 sipuli

Guacamolesalsa:

2 kypsää avokadoa

1 limetin mehu tai 1/2 sitruunan mehu

1 punainen chili

6 kevätsipulia tai nuoren sipulin varsia

3 tomaattia

3 rkl tuoreita korianterin lehtiä


Pane oliiviöljy ja mausteet kulhoon ja sekoita hyvin. Leikkaa broilerin rintafileet kuutioiksi ja lisää ne marinadiin. Sekoita hyvin ja anna maustua ainakin 30 minuuttia. Halkaise paprikat ja poista siemenet. Leikkaa tasakokoisiksi palasiksi. Kuori sipuli ja leikkaa lohkoiksi.

Pujottele vartaisiin vuorotellen broileripaloja, punaista ja vihreää paprikaa ja sipulilohkoja. Voitele paprikat ja sipulit lopulla marinadilla. Grillaa 10-12 minuuttia.

Valmista salsa. Halkaise avokadot ja poista kivet. Leikkaa pieniksi kuutioiksi ja sekoita joukkoon muut ainekset hienonnettuina.

Marinadi lihalle àla Immi
1 dl Immi - Kylmäpuristettua rypsiöljyä tai Tulista -Immiä
2 dl Punaviiniä tai ½ dl punaviinietikkaa
4 rkl Soijakastiketta
1 rkl Hunajaa
(2 kpl Puristettua valkosipulinkynttä)
Mausteita maun mukaan esim.

Mustapippuria, rakuunaa, valkopippuria, paprikaa tai timjamia.

Sekoita marinadi aineet keskenään ja kaada seos muovipussiin. Laita lihat maustumaan kahdesta tunnista vuorokauteen, ei mielellään kuitenkaan vuorokautta pidempään. Kääntele pussia muutaman kerran että liha maustuu tasaisesti. Säilytä jääkaapissa. Ota ennen paistamista tai grillaamista kuitenkin lihat huoneenlämpöön, näin saat parhaan lopputuloksen.


 

Yhteistyössä