Mitä 5v ja 6v lapsenne leikkivät?

Hei! Meillä 5 ja 6 vuotiaat pojat. Mitä sen ikäiset yleensä leikkivät, kokemusta??? Meillä 5 v leikkii välillä pikkuautoilla ja joillain leikki ukoilla. Mutta tämä 6 vuotias ei leiki mitään ikinä. On kyllä ollut aina huono leikkijä...ennemmin tekee jotain askarteluja tai "kotitöitä" äidin/ isän kanssa. Mutta mulla menee järki kun on taas pitkät vapaat ja saa olla kokoajan keksimässä tekemistä niille. Olen ollut aloittamassa leikkejä niille ja kun minä häviän siitä niin leikki menee riehumiseks!! Pleikkaria kyllä pelaisivat aamusta iltaa ja katsoisivat lasten ohjelmia, mutta pakko laittaa siihen välillä stoppi ja on yritetty aika rajaa siihen. Mutta sitten ne vaan riehuu ja juoksee ympäri taloa. Käyvät toki ulkosalla...mutta sielläkin ajelee pyörällä jne. EIKÖ TUON IKÄISTEN PITÄISI VIELÄ LEIKKIÄ?? Antakaa jotain vinkkejä jos kokemusta.
 
Tuo on niin surullista nykyään, kun lapset eivät enää osaa leikkiä. Jos lapsella on AIKAA leikkiä eli arkea ei ole rytmitetty mm. lukuisten harrastusten mukaan tai koko ajan ohjelmaa. Lapsen täytyy pienenstä putäen oppia olemaan ja tässä on opin paikka ihan jokaiselle aikuiselle. koko ajan ei tarvitse olla suorittamassa, menossa tai tulossa. Lapsella on myös luonnostaan mieletön mieleikuvitus, jos sen annetaan kasvaa ja olla..
Omalta kohdaltani voin sanoa, että 6v leikkii paljon roolileikkejä, piirtää, "taistelee" sisällä. Ulkona sitten on puuhaa vaikka kuinka.
Meillä tietokonetta saa käyttää korkeintaan 1-1,5 tuntia, tv:tä katselevat vaihtelevasti.

Paljonko ap:n lapsella pienestä asti ollut mahdollisuus "vaan" olla ja leikkiä vapaasti? Paljonko aikuiset olette mukana leikeissä?
 
Mites olisi lautapelit? 5v ja 6v voivat jo pelata keskenään. Meillä lapset pelaisivat aamusta iltaan lautapelejä. Pleikkaria ei edes tunneta. Piirtelyt, muovailut yms on myös pop-juttuja meillä. Laita pojat rakentamaan majaa okkariin tyynyistä, peitoista, sohvista...Siinä tarvitaan mielikuvitusta. Laita pojat kylpyhuoneeseen vesileikkeihin. Siinäkin luovuus ja vapaus kukoistavat. Meillä 5v poika enää harvoin varsinaisesti "leikkii" autoilla yms vaan tekee kaikenlaista tuollaista. Se on yhtä luovaa ja vapaata ja melkein luovempaakin, kun ei tarvi niitä muovileluja vaan leikki tulee eri materiaaleista ja mielikuvituksesta. Siivous ei muuten ole sekään yhtään huonoa ajanvietettä. Meillä ainakin pojat luutuaa mielellään lattioita ja pesee ikkunoita. Ei se "työtä" ole vaan sekin on sitä "vedellä läträämistä" yms yhdessä oloa. Lapset kaipaavat sitä yhdessäoloa vanhempiensa kanssa.
 
Kiitos kommenteista! Lapsilla toki on aikaa leikkiä ja pelata...kotiäitinä kiire ei paina usein päälle. Mutta vähän olemme mukana lasten leikeissä kun on pieni vauva niin aika menee sen kans touhuten. Majoja rakennetaan yhdessä mutta kun vanhempi lähtee leikistä niin se rikotaan ja menee riehumiseks.
Eilinen meni loistavasti ku mummo ja pappa tulivat ja leikkivät, pelasivat lauta pelejä ja touhusivat poikien kanssa koko päivän ja nyt aamulla on sama jatkunut. Mutta saa nähä taas ku arki alkaa ja huomataan että äidin aika ei riitä joka paikkaan, ja mielestäni ei minun tarvitsekkaan jatkuvasti leikkiä lasteni kanssa. Tuon ikäisten pitäisi osata itsekkin leikkiä. Kiitokset vinkeistä, täytyy koittaa saada leikit sujumaan.
 
Meillä tyttö leikkii välillä itsekseen leegoilla, piirtelee, lueskelee lastenkirjoja, joskus kuuntelee jopa lastenlaululevyjä ja miel katsoo lastenohjelmia telkasta tai dvd:ltä. Minun kanssani hän leikkii pienillä muovieläimillä eläintarhaa tai maatilaa. Nukkejen hoito ei nyt ole kiinnostanut. Palapelit, muovailuvahat, leikkikahvinkeitto tai ruuanlaitto kiinnostavat kyllä. Isin kanssa leikkii myös tietokonepelejä tai laulaa karaokea ! Ulkona hyppii lumessa tai rapakoissa, on pari kertaa kokeillut hiihtämistäkin isin avustuksella ja luistelua myös. Uimassa käyvät joskus ja kirjastossa. Tykkää myös tanssia välillä, etenkin jos kuulee jotain hyvää musaa vaikka telkasta ! Aina se jotain keksii itse puuhaa.. Pitää vaan tarjota erilaisia vaihtoehtoja, joista voi sitten itse valita mitä tekee. Päivät on pph:lla tai mummolassa hoidossa usein.
 
Poika täyttää joulukuussa 6 v, leikkii legoilla, isänsä kanssa usein rakentelevat robotteja yms. Leikkii myös paljon siskonsa 3 v kanssa: Piilosta, hippaa, keksivät vaikka minkälaisia majoja, hyppivät patjoilla. Tuon ikäiset pojat ovat täynnä energiaa, meluavat myös ja riehumisleikkejä tarvivat myös. Pitää saada purkaa energiaansa joskus kunnolla. Painivat ja taistelevat myös. Prätkähiiret ja Turtlesisit pojan lempihahmoja, leikkii vaikka mitä ja keksii hyvin leikkejä itsekseen ja siskonsa kanssa. Pelaa tietsikalla myös.
 
Itsellä kohta 5v poika. Tykkää ihan kauheasti puistoilusta, on 5krt/viikko aamut puistossa. Sen jälkeen leikkii loppu päivän aika lailla itsekseen legoilla ja rakentelee niistä vaikka mitä. Myös pikkuautot ja junarata(sellainen brion puinen) on toisinaan kova juttu. Hetkittäin intoutuu leikkimään myös pikkusiskonsa kanssa esim dubloilla tai jotain muuta painimista. Mutta lähinnä itsekseen omissa touhuissaan on.
Meillä ei telkkaria katsella kuin aamuisin ehkä hetki ennen puistoon menoa, sekä pikku kakkonen. Tietokoneella saa pelata joskus, mutta harvemmin sitä edes pyytää. Leikki on pääsääntöisesti omatoimista.
 
sau
Meillä on 6-vuotias poika, 3-vuotias tyttö ja reilun vuoden ikäinen poika ja melko pitkään (koko menneen talven ajan) ensisijaisena leikkinä ollut, että leikitään jotain eläintä tai sitten kotileikkiä ihmisten tavoin ja sitten ne tekee niitä juttuja, mitä asiaan kuuluu ts. ollaan äitejä ja lapsia, hankitaan ruokaa, tehdään kotipaikkaa (majaa), joudutaan erilaisiin tilanteisiin jotka sitten selvitetään jne.

Myös laivaleikki, jossa hiissataan itseä pahvilaatikoissa ympäri asuntoa ja käydään hakemassa tai purkamassa lastia jne., syntyy toisinaan. Ja pihalla ajellaan pyörillä ja ollaan ambulanssia ja kolariuhria nykyään.

Kahdella vanhimmalla nuo leikit kestävät pitkäänkin, tunnin-puolitoista, mutta kuopus käy vain vähänväliä vierailemassa leikissä.

Varsinaisilla leluilla ei pahemmin leikitä, paitsi nukkeja ja pehmoja otetaan leikkeihin mukaan ja ne toimivat sitten leikissä "oikeina" henkilöinä. Rakentelua (legot, junarata, geomag) kyllä harrastetaan koko perheen voimin, mutta siihen ei kumma kyllä (?) synny juuri koskaan mitään leikkiä.

Isoimmat askartelevat ja piirtävät myös mielellään yhdessä, mutta on myös juttuja, joita tehdään ehdottomasti yksin: kirjojen ja lehtien katselu, palapelien tekeminen, jonkin pikkutarkan jutun luominen.



 

Yhteistyössä