Mitä ihmettä tämä voisi olla?

Nyt saattaa tulla pitkä tarina mutta toivottavasti joku jaksaa lukea.

Tyttö on nyt vuoden ikäinen ja aloitti päiväkodissa kuukausi sitten.
Taustaan kuuluu seuraavanlaisia asioita:
Täysimetys 4 kk ikään asti jonka jälkeen aloitettiin vähitellen kiinteitä rintamaidon lisäksi. Vajaan 2 viikon iästä alkaen alkoi mahavaivat jotka alkuun oman käsitykseni mukaan olivat ihan asiaan kuuluvia.. ilmavaivaa, ähkimistä. Ei juurikaan huutamista vaan enemmän ähellystä ja röhkimistä.
Kakka normaalia vauvan kakkaa, 5 viikon iästä alkaen noin kerran viikossa...
Pulauttelua oli PALJON, jatkuvasti ja vauva söi tiheästi, pulautti sitten aina useita kertoja aterioiden välissä. Välillä epäilin jotain vikaa, välillä uskottelin itselleni sen olevan normaalia. En osaa sanoa vieläkään miten mahtoi olla..?

Kuvittelin että ilmavaivat pahenivat syömistäni maitotuotteista joten välttelin maitoa, jugurttia, suklaata... Sitten välttelin kahvia.. sitten teetä, vaihdoin tilalle valkoisen teen.. olin ilman teetä... Vaivoja oli vaan yhä, lähinnä nukkumaan mennessä vauva ähki ja ähelsi ja kitisi eikä saanut unta.
Kun ilmat tuli lopulta pihalle niin nukahti. Nukkui 3-4 tunnin pätkiä ihan ok, söi ja nukahti nätisti uudelleen. 2-4kk iässä tosin alkoi ähellys ja ähkiminen taas aamuyöstä.
Tilanne parani vähän kun 4 kuukauden iässä aloitettiin varovasti vähän kiinteitä - maha alkoi toimia paremmin ja ähellys vähentyi. Kävimme silloin myös vyöhyketerapiassa.
Ilmavaivat jäivät silti, mutta ilma tuli sentään helpommin nyt ulos.
Pulauttelu väheni asteittain jääden oikeastaan kokonaan pois 7-8kk iässä.
Nyt ei enää pulauttele.

Rintamaitoa saa yhä. Korviketta ei ole koskaan oikein suostunut juomaan, ei mukista eikä pullosta. Maitopohjaisia puuroja en ole juurikaan antanut, vähän on ollut sellainen "olo" vaan että tytölle ei maito sovi.
Vauvajugurtteja saanut joskus silloin tällöin, en osaa sanoa onko siitä ollut mitään selkeää vaivaa vai ei - joskus olen kuvitellut että jotain ehkä tullut, mutta en ole niin säännöllisesti sitä antanut että olisin saanut testattua varmuudella...
Kaurapuuroa syöttelin vielä reilu kuukausi sitten iltaisin, mutta usein tyttö heräsi ilmavaivoihin joten jätin kaurapuuron illasta pois ja tämä ongelma hävisi sitten, siinä oli ainakin ihan selkeä vaivan aiheuttaja!
Pierut olivat muuten sellaisia oudon "imelän" hajuisia... :ashamed:
Nyt menee hyvin riisipuuro tai joku muu mahalle kevyt ja mieto iltapala.

Päiväkodissa aloitettiin nan-korvike, tarkoitus oli siellä antaa sitä kunnes tyttö täyttää vuoden ja voi aloittaa tavalliset maitotuotteet.
Ensimmäisillä viikoilla tyttö ei suostunut maitoa juomaan mutta hiljalleen alkoi juoda nan-maitoa mukista päiväkodissa. Suunnilleen samaan aikaan maha muuttui löysäksi, ennen kiinteä ja vaipasta vessanpönttöön pudotettavissa oleva kakka muuttui vaippaan liiskautuvaksi löllöksi..
Kakan seassa sulamatonta ruokaa, paloja josta näki selvästi mitä oli syönyt...
Yksi viikonloppu alkoi mahatauti - erittäin pahanhajuista ripulia, tätä kesi vuorokauden. Tyttö oli pirteä ja iloinen eikä kuumetta ollut mutta maha oli ihan sekaisin. Pari päivää oli poissa päiväkodista ja kun tilanne rauhoittui, meni takaisin. Vatsa pysyi kuitenkin löysänä, vaikkei ihan ripulia ollutkaan.
Viikko sitten ehdotettiin päiväkodissa tavallisen maidon varovaista aloitusta.
Annoin iltapäivällä tytölle pari-kolme huikkaa hylamaitoa mukista (sitä sattui olemaan kotona ruoanlaittoa varten). Seuraavana aamuna annoin vajaa puoli desiä a-jogurttia. Tytöllä oli ollut päiväkodissa koko aamupäivän vaikeita ilmavaivoja. Siellä oli sitten vielä annettu juotavaksi vähän tavallista maitoa, sillä seurauksella että iltapäivällä tuli hirveän isot kakat ja illalla ennen nukkumaanmenoa tuli pieni tosi löysä kakka joka kärvensi tytön takapuolen pikkuhetkessä ihan tulipunaiseksi, kuin olisi palanut!
Bepanthenilla rauhoittui vähän, oli aamulla vielä laikukas. Posket oli tytöllä myös punaiset.
Tämän jälkeen ei ole saanut maitotuotteita, ruokajuomana vesi. Rintamaidolla mennään kotona ollessa.
Nyt viikonloppuna olen antanut mietoa ruokaa ja puurona riisipuuro, tänään aamulla oli ensimmäistä kertaa moneen viikkoon kiinteä kakka jonka pystyi taas pudottamaan vaipasta vessanpönttöön. :)
Sitten tänään päiväkodissa sai aamulla 4-viljan puuroa, eikä koko päivänä maitotuotteita. Päivällä oli sitten herännyt päikkäreiltä löysä ja voimakkaan pahanhajuinen kakka vaipassa...!
Lääkäriaika yksityislääkärille on varattu loppuviikolle.. Mutta mitä te allergiaosaajat epäilisitte tässä tapauksessa?

Iho on aina ollut hyväkuntoinen, ei näpyn näppyä.. Tuo pyllyn palaminen oli ensimmäinen (ja toivottavasti viimeinen) kerta.
 
Mullakin tuli vilja-allergia mieleen ensimmäisenä..
Meillä tyttö 1 v. oireilee mm. vehnälle vatsallaan ja viiveellä. Altistuksessa maha meni löysälle kolmantena päivänä ja vajaan viikon kuluttua oli kunnon ripuli. Iho-oireita tuli pikkuisen vasta 3-4 päivän syönnin jälkeen. paraneminen kestikin sitten tuplasti kauemmin.
Selvittely voipi viedä aikaa ja voi olla vaikeaa niin pitkään kun imetät. Itse en saanut mitään selvyyttä allergioihin imetysaikana. Imetyksen loputtua 7 kk ikäisenä pahiksiksi ovat selvinneet ainakin vehnä, ohra, ruis, riisi, hirssi, tattari, porkkana, peruna, vadelma, banaani. Maitotuotteet käy meille täysin, aloitin totuttelun jugurtilla ja viilillä 10 kk ikäisenä ja vajaan vuoden ikäisenä tyttö joi tavallista maitoa jo täysin.
 
Yksityislääkärikäynti tänään ja lääkäri epäily kovasti maitoallergiaa, mahdollisesti myös viljat. Maanantaina pricktestit, kolme eri ruokasarjaa (saa nähdä onnistuuko kaikki kerralla).
Sen jälkeen ehkä vähän viisaampia, tai sitten ei :)
Lääkäriaika kuitenkin sitten kunhan testit saadaan tehtyä.
Kirjoitti jo todistuksen päiväkotiin maidottomasta ruokavaliosta ja kehoitti antamaan kalkkia lisänä. Imetys jatkuu toistaiseksi ja jään itse maidottomalle dietille.
 
Meidän kuulumisia:
Prick-testit eivät (yllätys yllätys) näyttäneet mitään erikoista. Lievät reaktiot muutamalle ruoka-aineelle kuten herne, paprika, tomaatti ja sinappi.
Tänään oli uusi lääkäriaika ja ihan menneen viikon oireiden mukaan lääkäri määräsi maidottomuuden jatkumaan ja kielsi myös kaikki viljat sekä nuo ym ruoka-aineet.
Maidottomalla ollaan nimittäin oltu molemmat ja sen lisäksi jätin itse tytöltä pois kaikki viljat. Viikonlopun söi riisipuuroa ja muuten tavallista maidotonta ja viljatonta ruokaa. Vatsa parani niin että sunnuntaina ja maanantaina tuli ihan normaalit kakat ja ruokahalu oli myös parempi kuin pitkään aikaan - kaikilla aterioilla maistui ruoka hyvin. Unet myös parani selvästi (sekä päikkärit että yöunet). Poskien punoitus hävisi kokonaan.
Eilen tyttö sitten sai päiväkodissa (jossa on vain maidottomalla dietillä) puuroa ja päivällä jotain pastaruokaa - tuloksena heti iltapäivällä musta löysä karmeanhajuinen kakka ja samanlainen lasti tuli tänään aamulla... tummanvihreää/mustaa löllöä.
Tämän perusteella siis nyt maidot ja viljat pois ja reilun viikon päästä, mikäli maha on silloin kunnossa, aloitetaan maitoaltistus lääkärin valvonnassa.
Aivan ihana yksityislääkäri meillä, selvittely etenee vauhdilla niin kuin pitääkin! :)
 
ja pastahan sisältää venhäjauhoa.. eikö?? makaroni ainakin on tehty vehnäjauhosta.. et jos jotain pastaruokaa sai ja heti reakoi on viljat aika selvä.. ja niinkun tuossa aikasemminkin jo mainittiin kun lapsi siirtyy lehmän maitoon niin maha ja peppu reakoi.. kun saatte mahan kuntoon voisit maito tuotetta testata piimällä ja viilillä.. happamia maitotuotteita maha kestää vähä paremmin.. ja niillä vois alotella.. voimia teille tuossa ruoka-aineiden sekametelisopassa..
 
Hienoa, että olette löytäneet hyvän lääkärin ja asia etenee. Onhan se ikävää, että ruokavaliota täytyy karsia, mutta pääasia, että lapsi voi hyvin. Kannattaa tosiaan olla tarkkana tuon päiväkodin kanssa, että ymmärtävät varmasti mitä voi antaa ja mitä ei. Maidolle ja kotimaisille viljoille on tarjolla paljon korvaavia tuotteita, joita voi käyttää. Meillä syödään riisi/tattari/maissi pastaa. En tiedä missä päin asutte, mutta Tampereella on tosi hyvä kauppa (Allermiina) allergisille. Me ei asuta Tampereella päin, joten käytän nettikauppaa www.allermiina.fi. Tosi nopea toimitus eli tulee yleensä paketti parissa päivässä postiin. Monissa isommissa marketeissa on nykyään myös koko ajan paranevat valikoimat.

Sitten tuli mieleen sellainen juttu, että jos oireita alkaa olla uudelleen tai kaikki oireet ei poistu, kannattaa tarkistaa vielä tuota sinun ruokalistaa. Jos itse syöt viljoja ja noita, mitä prickeissä näkyi ja lapsi on niille allerginen, saattaa hän reagoida niihin myös sinun maitosi kautta.

Toivottavasti selviätte lyhyellä altistuksella eli oireet tulee nopeasti jos on tullakseen. Lasten allergiat on onneksi lähes aina ohimeneviä, joten kunhan suolisto saa kunnolla rauhoittua ja aikaa hieman kuluu, voi maito ja muut alkaa myöhemmin sopimaan. Enkä ei heti ensi kuussa, mutta tilanne voi vuoden tai puolen vuoden päästä olla aivan toinen.

 
Kiitos vastauksista!
Viikonloppu meni hyvin. Tyttö söi hyvällä ruokahalulla ja vatsa ok. Nukkui paremmin päikkärit myös.
Tänään oli päiväkodissa, jonne toimitettu lista kielletyistä ruoka-aineista.
Kun hain tytön iltapäivällä hoidosta niin kerrottiin että oli syönyt hyvin ja kaikki ok.
Oli kuulemma aamulla saanut jotain leipää? Mitähän leipää voivat syöttää, siis mistä mahtavat sen tehdä kun kaikki kotimaiset viljat tauolla? Ruoka oli maistunut hyvin mutta riisikakut ei :)
Tytöllä kuitenkin punoitti oikea poski taas (kuten tehnyt aikaisemminkin, punoitus alkaa aina toisesta poskesta) ja illalla oli pientä masukipua ja vatsa pinkeän oloinen + ilmaa...
Jotain sopimatonta ehkä sittenkin hoidossa saanut? Vai olisikohan vaan sattumaa...
Täytyy seurailla tilannetta ja kysäistä huomenna tarkasti mitä oli tänään syönyt, vaikka varmaan pitävät minua siellä päiväkodissa jo ihan pöpinä...
 
Kannattaa tosiaan tarkistaa sieltä päiväkodista ne päivän syömiset. Olisiko mahdollsita, että olisivat antaneet jotain gluteenitonta keliaakikoille sopivaa leipää, joka ei kuitenkaan olisi luontaisesti gluteiiniton vilja-allergiselle sopiva? Mä en ole noihin leipiin niin perehtynyt, kun meillä on vielä aika yksitotista näiden sopivien kanssa. Toisin sanoen pois on niin paljon öljyjä ja muita, ettei noista valmiista oikein vielä löydy ja itse pitää vääntää. Sen olen ollut ymmärtävinäni, että tuolla gluteiinittomalla ja luontaisesti gluteiinittomalla on eroa. Luontaisesti gluteiiniton on esim. joku tattarileipä tai riisi/maissi/hirssijauhoista tehty leipä ja noista muista olisi kai jotenkin sitten keinotekoisesti poistettu se gluteiini tai jotain...Joku viisaampi ja asiaan perehtynyt ehkä osaisi selittää paremmin, mutta toivottavasti tajusit mitä yritin selittää!
 
Maitoaltistus takana.
1 ja 5 millilitraa ehdittiin antaa tytön vastusteluista huolimatta.
5 millilitran jälkeen posket menivät punaisiksi ja "rosoisiksi", lääkärille tämä riitti eikä tarvinnut kiusata enempää! :) Onneksi määrät jäivät näin pieniksi niin toivon mukaan vatsa ei mene sekaisin, kun tyttö on nyt viime viikon ajan voinut todella hyvin, paremmin kuin koskaan aikaisemmin.
Ensi viikolla olisi edessä soija-altistus :|
 
Mä lisäisin vielä, että nimenomaan kehoittaisit siellä päiväkodissakin olemaan erityisen tarkkoja ja noudattamaan tuota kiellettyjen listaa, ja jolleivät täysin siellä ymmärrä näitä allergioita, niin selvennä heille hieman tai pyydä ottamaan jostain selvää. Et ole ollenkaan pöpi kun haet oman lapsesi etua!

Pisti vain niin silmään, että ovat vain "puolihuolimattomasti" jotain antaneet......

Jaksamista teille!

Nimim. soijapojan äiti
 
Meilläkin todettiin tytöllä reilu vuoden ikäisenä maitoallergia ja kyllä pitää olla aika tarkka että mitä voi antaa kun kaikki mausteetkaan ei ole maidottomia. Meillä ei myöskään mitä luultavammin käy naudanliha. Nyt selvittelyssä kalkkitabletit koska niitten aloittamisen jälkeen poskissa taas ihottumat ja maha löysällä. Tytöllä on ainoastaan tuo maitoallergia joten noista vilja-jutuista en osaa sanoa mitään. Mut kaikki ei oikeesti tajua joilla ei ole kokemusta allergioista että mitä voi antaa. Monet tutut on ollu vähän ihmeissään kun suunnilleen luulee että maitoallergia on sama kun joku laktoositon ruokavalio. Tsemppiä selvittelyihin.
 
Vinkkinä:
imetystukilistan nettisivuilla on imetysdieettiohjeissa hyvä listaus siitä missä kaikessa voi olla maitoproteiinia piilotettuna ja millä muilla nimillä maitoa saattaa tuotteissa esiintyä. Sen kohdan kun kopioi päiväkotiin annettaviin ohjeisiin, niin se auttaa henkilökuntaa tunnistamaan maidon sen monissa muodoissaan.

Yleensäkin kaikki lapsen erityisruokavalioon ja allergioihin (esim. mahdollisten allergiaoireiden kuvailut) liittyvät ohjeet kannattaa aina antaa päiväkotiin/päivähoitoon myös kirjallisena (suullisesti käytyjen keskusteluiden lisäksi). Mä annoin lapsen päiväkotiin kirjallisena ohjeen myös siitä miten toimia mahdollisissa vahinkoaltistustilanteissa. Kirjalliset ohjeet helpottavat henkilökunnan työtä. Henkilökunta ei hyvistä ohjeistuksista ollenkaan pahastu vaan kokevat tilaneen päinvastoin itselleen selkeämpänä. Mä sain kiitosta päiväkodin johtajalta laatimistani "selkeistä ja hyvistä" ohjeista.

 
Kiitoksia vastauksista! Nyt on mennyt pidemmän aikaa hyvin (mitä nyt pienet sairastelut välillä ) mutta vatsan ja yleisvoinnin osalta tyttö on voinut paremmin kuin koskaan!
Tänään kävimme soija-altistuksessa. 1 millistä tuli jo vähän punoitusta poskiin ja 5 millin annoksesta nopeasti niin ärhäkkä punoitus että peli pistettiin poikki siihen ja tytölle annettiin antihistamiinia. Vajaa 4 tuntia tämän altistuksen jälkeen tuli kotona vaippaan kaameanhajuinen vihreä löysähkö kakka. Eli taisi tuo soija olla erityisen epäsopiva!
Nyt mennään riisimaidolla ja kalkkitableteilla, imetyksen pyrin vähentämään ja lopettamaan tässä pikkuhiljaa... Se tuleekin olemaan varmaan enemmän minun ongelma kuin tytön, vaikka melkoinen tissitakiainen onkin. Haikeaa se on mutta haluan itse nyt lopettaa. Yöt ovat jo rauhoittuneet kun tytön vointi on parempi masun osalta mutta kyllä hän vielä siinä aamuyöstä vaatii tissiä, se on nyt jäänyt tavaksi kaiken masuoireilun ja levottomuuden jälkeen... :ashamed:
Ärsyttävintä on kun saattaa herätä tunnin-pari nukahtamisen jälkeen, yleensä rauhoittuu tutilla mutta ei aina ja silloin vaatimalla vaatii tissiä niin ettei esim. isän kanssa kertakaikkiaan rauhoitu lainkaan. Tätä on tietenkin sattunut juuri silloin kun olen ollut käymässä jossain tytön yöunille nukahtamisen jälkeen. Koiin tullessani vastassa on ollut karjuva ja huutava uupunut lapsi ja isä hermot riekaleina...
 
Tänään oli vehnäaltistus. Vehnäpuuroa annettiin lääkärin valvonnassa neljä annosta, ensin ihan vähän ja neljännellä kerralla n. 30ml.
Lievää poskien punoitusta oli havaittavissa, ei muuta.
Nukkui päikkärit ok sen jälkeen. Illalla oli levoton, itkuinen ja kovin väsynyt. Ilmavaivoja oli jonkun verran.
Meni aikaisin nukkumaan, heräsi tunnin sisään viisi kertaa :eek:
Itki, valitti, yritti asettua uudelleen nukkumaan mutta oli selvästi epämukava olo.
Nukahti sylissä mutta valitti, ähki ja ynisi unissaan. Vatsassa poreili. Nyt nukkuu taas.
Altistuspäiväkirja on mukana kotona mutta en tiedä haluanko enää jatkaa vehnän antamista, riittävätkö nämä selkeät oireet? Samanlaista oli aikaisemmin ennen viljatonta diettiä.. Yksi muumikeksi aiheutti tytön syntymäpäivänä samanlaiset oireet illalla.

Mitä teen, jatkanko vielä altistusta? Ärsyttävää kun nyt tulee viikonloppu vastaan niin ei voi lääkärillekään soittaa kuin vasta maanantaina.
 
Juu, en sitten antanut enempää vehnää ja tänään soitin lääkärille.
Oireet riittivät ihan selkeästi ja tänään tuli vietyä lausunto kelaan.
Nyt pitäisi lääkärin mielestä täydentää ruokavaliota almironilla kun riisimaito on vähän turhan ravintoköyhää. Ihan ok, mutta minua mietityttää miten saan tytön juomaan almironia? Täytyy huomenna hakea apteekista ja kokeilla, kai se on vaan sekoitettava riisipuuroon ja muihin ruokiin ja ehkä sitä voi sekoittaa riisimaitoonkin pieniä määriä kunnes tottuu makuun.
Tyttö on ollut niin huono juomaan yleensäkään mitään (muuta kuin tissiä ), vasta nyt on alkanut mennä riisimaitoa vähän enemmän (n. puoli desiä - korkeintaan desi / ateria).
Almironia pitäisi saada menemään 6-10 desiä päivässä :eek:
En vaan ymmärrä miten...
Neuvolassa kävimme punnituksessa ja painoa oli kuudessa viikossa tullut nyt yli puoli kiloa karsitulla ruokavaliolla kun viimeksi samassa ajassa oli tullut alle 150 grammaa.
 

Yhteistyössä