Mä kysyisin siltä vieraalta, että mitkä ruoka-ainekset hänelle ei sovi.
Niin kannattaakin, varsinkin jos on allerginen jollekin, ei saa ottaa yhtään sitä. Moni on allerginen mereneläville mutta onko se aina allergiaa? Kerro hänelle tämä poistettu uutinen, kun en koskaan ole ymmärtänyt, että on olemassa joku tyyppi, joka voi puhua koko kansan äänellä. Siis kuka Hän tässä tapauksessa on? Mistä se
dioksiini kaloihin oikeastaan tulee ja on tullut?
"Suomi käy parhaillaan neuvotteluja EU:n kanssa siitä, että Itämerestä pyydettyä
silakkaa, luonnonlohta ja taimentasaisi jatkossakin myydä kalatiskeillä. Suomi sai Ruotsin tavoin vuonna 2002
poikkeusluvan kalojen myymiseen, vaikka ne ylittävät EU:n asettamat raja-arvot ympäristömyrkyn dioksiinin pitoisuudessa.
Nyt EU aikoo laskea raja-arvoja, mutta Itämeren yli 17 senttimetriä pitkissä silakoissa, lohissa ja taimenissa on yhä roimasti enemmän dioksiinia kuin uudet raja-arvot sallivat. Poikkeusluvan jatko ratkeaa kevään aikana.
- Suomessa on arvioitu, että esimerkiski silakan syöminen on terveellisempää kuin syömättä jättäminen silakan terveellisten ominaisuuksien vuoksi, sanoo ylitarkastaja Riitta Rajakangas maa- ja metsätalousministeriöstä.
Rajakankaan mukaan
luvalla pyritään turvaamaan myös kalastajien elinkeinoa.
Ehtona myrkkypitoisuuksista tiedottaminen
EU vaatii poikkeusluvan ehdoksi sen, että viranomaiset tiedottavat myrkkypitoisuuksista ja niistä koituvista terveysriskeistä. Elintarviketurvallisuusviraston suositusten mukaan
dioksiinipitoisia kaloja voi syödä
pari kertaa kuussa sata grammaa.
- Kalastajien perheissä ja niissä perheissä, joissa pidetään kovasti silakasta, saatetaan syödä enemmän. Mutta
keskivertokuluttaja syö silakkaa 400 grammaa vuodessa, mikä ei ole kovin suuri määrä. Kaikkiaan kalaa syödään 15 kiloa per henkilö vuodessa, sanoo ylitarkastaja Riitta Rajakangas."
Ei ole mennyt tieto perille, kun siihen yhteen uunipaistokseen tarvii sen vuoden annoksen silakkaa, esimerkiksi
tässä. Ihan sanattomaksi menee, kun taas kerran huomasin, kuinka pimennossa tieto on - ja on ollut niin kauan! Onhan
guaria ja
guarkumia lääkkeissäkin, mutta ei se tarkoita, että se olisi turvallista - mutta millä voi varmistua, ettei se olisi samaa, mitä Valio oli käyttänyt - ja käyttää yhä?