Mitä tekisit pidemmässä sähkökatkossa?

  • Viestiketjun aloittaja "Vieras"
  • Ensimmäinen viesti
Mites ajattelisitte soittaa kun se kännykkä ei toimi? Isoäitini on ollut yksin korvessa ilman vettä ja sähköä sekä puhelinta. Pakko sinne oli jonkun tuossa säässä lähteä katsomaan että kaikki on ok
Jos känny ei toimis nii sitte ei. Hätäsimmät asiat saa hoijettua ko hyppää auton rattiin ja ajelee tunnin kaupunkiin, esim sairaalaan pääsy. Mennee ylikki reipas tunti oottaa ambulanssi meille mettään ja se että se vie sairaalaan, nopeampaa kuskaa ite. Toki joskus voi olla niin että se hoito on hetkistä kiinni, sillon ei auta ko oottaa sitä lanssia, mut jos ei semmosta saa nii sitte mennään ite. Meiltä jo löytyy kaks autoa, veljeltä naapurista neljä, kyllä niistä joku toimii. :D
 
"Sirkkeli"
Kävisin kaupassa siellä, missä se ei olisi katkoksen takia suljettu.
Ostaisin paljon syötävää ja juotavaa, jotka säilyy huoneenlämmössä. Ostaisin myös paljon kynttilöitä. Kämppä toki kylmenis, jos tämmöinen sää. Mutta lisää vaatetta niskaan.
Vedenjakelu olisi tässä jossain lähellä, jos ei vettäkään tulisi. Pesisin itseni kylmällä vedellä, lapsen puhdistaisin puhdistuspyyhkeillä ja vedellä kastetulla pyyhkeellä.

Tai sitten vaan menisin mutsille kylään katkoksen ajaksi :)
 
Helposti menisi
Meillä on itseasiassa tällä hetkellä 3kk vanha vauva. Täysimetyksellä on, ja varmastii olisi nelikuisenakin. Meillä sähkökatko ei olisi niin paha juttu - asutaan maalla, meillä on joukko eläimiä tuolla pihan tallissa ja talon/tallin saa pyörimään generaattoreilla. Juomavettä saisi kaivosta. Rantasaunassa sais peseydyttyä ja ruokaa sais valmistettua takassa ja puuhellalla jotka on meidän talon "vanhalla" puolella, asutaan vanhassa talossa jossa on ns. uusi ja vanha puoli. :)
 
"vieras"
Jos paska oikeasti osuu tuulettimeen niin siltä varalta autotallista löytyy valmiiksi pakatut laukut joissa on vaatteet ja muut perustarvikkeet. Sen lisäksi on laatikoissa leiriytymisvarusteet, säilykkeitä ja muuta pitkään säilyvää ruokaa, 80 litraa juomavettä ja useampi kanisteri polttoainetta. On haulikko, metsästyskivääri ja kaksi käsiasetta siltä varalta että ruoat pitää hankkia metsästä tai ampua mellakoitsijoita tai ryöstelijöitä jos kriisi käy niin pahaksi. On myös käteistä rahaa riittävästi jos pitää paeta ulkomaille eikä pankkiautomaatit toimi.

Perus kerrostalotavikset ovat oikeasti hätää kärsimässä jos yhteiskunta ja sen palvelut lamaantuvat edes muutamaksi päiviksi, viikoista tai kuukausista puhumattakaan.
 
"Sirkkeli"
[QUOTE="vieras";25312358]Perus kerrostalotavikset ovat oikeasti hätää kärsimässä jos yhteiskunta ja sen palvelut lamaantuvat edes muutamaksi päiviksi, viikoista tai kuukausista puhumattakaan.[/QUOTE]

Kyllä, meillä kerrostalolaisilla on yleensä huonommat mahdollisuudet selvitä ihan oikeasti. Vesi kun on tässä muutaman kerran ollut poikki, niin kyllä siinä on hätä iskenyt monelle. Varsinkin kun on ollut kamala hellepäivä. Sähkön kanssa ei ole ollut yhtä ahdistavaa, mutta tietty jos pidemmän aikaa olis kun sen tunnin, niin...

Toisaalta, hätä keinot keksii... ainakin mulla on niin :)
 
"Pomm"
Kaasugrilli on oiva peli ruuan laitossa. Muuten samoilla linjoilla muiden kanssa.

Kerrostalossa asutaan ja suunta olisi mökille puuhellan ja kaivon ääreen. Pakastimesta lihaköntti ja kellarista perunaa. Jostain maatalosta voisi käydä kyselemässä maitoa.
 
Toissa päivänä sattui sähkökatko juuri kun oltiin kaupassa.. eikä sieltä silloin saanut kyllä mitään ostettua :) Eli siinä mielessä pitäisi varautua sähkökatkoihin oikeasti etukäteen.. että olisi niitä kynttilöitä, pattereita, säilykkeitä ym. tarvittavaa jos tulee pidempi katkos.

Mekin päästäis varmaan mummoloihin jos tulis pidempi katkos, niissä on mahdollista lämmittää puilla sekä tehdä ruokaa puuhellassa. Mutta entäs sitten kun jonain päivänä niitä mummoloita ei ole? Pitäisi varmaan hankkia kesämökki tulevaisuudessa :D
 
No meillä juuri oli pidempi sähkökatko tai no onko n. 35 tuntia pitkä? Kyllä se tuntui pitkältä ajalta olla ilman sähköä ja vettä.
Meillä on sähkötön mökki joten en meitä uusvuttomiksi sen suhteen kutsuisi eli osataan kyllä toimia ilman sähköäkin, mutta se on aivan eri juttu, kun taloamme ei ole suunniteltu sähköttömäksi kuten sitten taas mökki on. Talossamme ei ole kaivoa josta hakea vettä niin paljon kuin jaksaa kantaa.

Mutta vaikka me olimme hyvin varautuneet eli agregaatin kanssa saimme vähän valoa ja jääkaapin pidettyä kylmänä sekä kaasuliedellä laitettua ruokaa ja takka lämmitti niin kyllä se silti kurjaa oli. Varsinkin ilman vettä nelihenkisen perheen asioida vessassa... toki vettä jonkun verran oli muitta alkoi kyllä viimeisimpinä tunteina loppumaan. Lattiat alkoi olla jäätävän kylmät ja makuuhuoneet myös, takka kun ei loppupeleissä paljon lämmitä vaikka onkin varaava mutta kun poistoilmalämpöpumppukin toimii sähköllä jne.

Ei ollut kiva tilanne ollenkaan, kun totisesti huomasi mihin kaikkeen sähköä tarvii ja aamulla töihin lähtö jne. oli kyllä asteen hankalampaa.

Mutta edelleen mökillä emme sähköä kaipaa, emmekä sinne sitä meinaa hankkiakaan, mutta sitä vaan ei voi verrata siihen kun omassa kodissa sähköt menee ja pitää lasten kanssa toista vuorokautta pärjätä ilman.

Olisimme kyllä varmasti suunnanneet myös evakkoon tilanteen jatkuessa pidempään. Tosin meillä oli kyllä appivanhemmat samassa tilanteessa muutaman kilometrin päässä, joten eipä niitä sähköisiä evakkopaikkoja juuri ollut saatavilla eli hotelliin kai olisin lasten kanssa mennyt ja mies saanut sitten valvoa kotona agregaatin kanssa ettei pakastin sula ;)

Muoks, niin vielä sen verran ettei meilläkään toiminut ekan päivän aikana puhelinkaan.
 
Viimeksi muokattu:
Alkuperäinen kirjoittaja Pikkuinen Jättiläinen;25312688:
Toissa päivänä sattui sähkökatko juuri kun oltiin kaupassa.. eikä sieltä silloin saanut kyllä mitään ostettua :) Eli siinä mielessä pitäisi varautua sähkökatkoihin oikeasti etukäteen.. että olisi niitä kynttilöitä, pattereita, säilykkeitä ym. tarvittavaa jos tulee pidempi katkos.

Mekin päästäis varmaan mummoloihin jos tulis pidempi katkos, niissä on mahdollista lämmittää puilla sekä tehdä ruokaa puuhellassa. Mutta entäs sitten kun jonain päivänä niitä mummoloita ei ole? Pitäisi varmaan hankkia kesämökki tulevaisuudessa :D
Meillä se mökki on muttei siitä apua kyllä sähkökatkoksen aikaan ollut, kun työt yms. piti kuitenkin hoitaa, joten eipä ollut mahdollisuutta lähteä mökkeilemään. Ja myrskyn aikaan venematka saareen ei kauhean turvallistakaan välttämättä olisi ollut ;).
 
"Vieras"
Mites yksinasujat, autottomat siinä Helsigin keskustassa, mitä teette jos 2-3 pv on ollut vedet ja sähköt poikki, julkista liikennettä ei ole enää näkynyt jne. Ulkona vain tiedotetaan, että sähköt poikki, vikoja yritetään korjata. Sataa ja tuulee niin vitusti ja patterit alkaa kylmenemään. Mitäs meinaatte tehdä?
 
kerrostalojuntti
Onneksi taloyhtiömme pihalla on grillikota joten nou hätä, kuivia puitakin on roiiittämin eli kota lämpenee todella nopeasti ja siinä saa ruuankin tehtyä.
Eli meidän kerrostaloasukeilla kun ei ole mitään hätää ja,
jos joku tulisi tuossa vaiheessa valittamaan hätää kuinka ei saa ruokaa tehtyä kun ei ole sähköä on se jo uusavuttomuuden huipennus :D
 
ne meillä meni eilen sähköt kello puoli kaksitoista. kummivauva tuli äitinsä kanssa kylään, laitoin puuhellaan tulen, että saatiin vauvan maito lämpimäksi, samalla siinä oli hyvä laittaa ruokaa. puu-uuniin viritin kanssa tulen, niin taloon saatiin lämmintä, kun keskuspatterit ei toiminut. puhelimet ei toiminut, mutta se nyt ei maata kaatanut. ja sitten vaan tapetttiin aikaa lukemassa kynttilöiden ja otsalampu avulla. sähköt tuli illalla kello kahdeksan ja sitten päästiin lehmät lypsämään
 

Yhteistyössä