Miten saada 3v tottelemaan puhetta paremmin?

  • Viestiketjun aloittaja harmistunut
  • Ensimmäinen viesti
harmistunut
Viime syksynä reilu 2v ikäisenä koin, että hän uskoi ja totteli paremmin puhetta, kuin nyt. Oli myös jotain "minä itte" - kausia, mutta todella todella lievempänä mitä nyt eletään.

Reilu kuukausi sitten alkoi kunnon uhma-/ tahtoikä ja koen muutenkin nyt tässä kevään varrella, että lapsi tottelee entistä huonommin. Koen, että lapsi haluaa tehdä aivan mitä lystää ja viis' veisaa kielloista & käskyistä. Lapsen perussanontoja; ei mene, ei halua, en jassa (jaksa), ei tahdo......

Suurena harmina on sekin tässä sopassa, että lapsi haluaa matkia kaikkia isomman lapsen (erityislapsi) ikäviä temppuja ja metkuja. Sitten saa pitkin päivää olla komentamassa lasta, että " älä tee noin tai noin et saa tehdä tai pois sieltä tai älä koske siihen!!" jne jne,....

Ja jos alvariinsa (jatkuvasti) olisi lapselle jotain tekemistä keksimässä, niin sitten nuo metkut jäävät pois. Mutta ei tuotakaan voi koko päivää tehdä, kun on tässä pienempikin muksu omine tarpeineen + kotiaskareet.

Ihmettelen myös sitä, kun tässä ollaan perhekerhossa käyty, että miten toisilla on niin suht' rauhalliset lapset ja omalla muksulla on edelleen housut täynnä muurahaisia & tuntuu, että hänellä vilkkaus vain lisääntyy lisääntymistään. Vaikka jo kovasti toivoisin, että olisitpa hetken aloillasi ja olisitpa jo vähän rauhallisempi menijä.
 
vierailija
Etkö kurita sitä mitenkään? Jos tuon ikäinen ei tottele puhetta, niin pitää olla jotain tehokasta millä uhata ("joko olet nätisti ja tottelet tai sitten...").
 
vierailija
  • Miten saada 3v tottelemaan puhetta paremmin?
Olemalla sinnikäs, kärsivällinen, johdonmukainen sekä lasta kunnioittavasti joustava, ja odottamalla erinäisiä vuosia. Ei ne muutokset tapahdu hetkessä, 3-vuotiaat osaa olla aika pirulaisia sen tahtonsa kanssa. Ja yks juttu on, että ei sen 3-vuotiaan TARVITSEKAAN haluta, jaksaa, viitsiä, jotkut asiat tehdään siitä huolimatta sen kummemmin kilaroimatta (aikuisen taholta). Meillä esikoiselle oli hirveän vapauttavaa kun sille sanoi että ei sun tarttekaan haluta kauppaan, mutta me tarvitaan ruokaa ja mennään silti. Saat ihan vapaasti olla haluamatta ja ikävää että tämä on sinusta kurjaa, mutta nyt mennään (ja tarvittaessa kainaloon). Ja mulle saa olla vaikka vihainen siitä että pitää mennä kauppaan, mutta silti mennään. Pieni lapsi ei vielä osaa ajatella niin pitkälle miksi siellä kaupassa pitää käydä tai päiväkotiin mennä tai ruoka syödä just nyt niin on suhteetonta odottaa että hän toimisi vapaaehtoisesti pelkästä käskystä. Toki joo, aikuista pitää totella, mutta vain nujerrettu robotti ei vikise vastaan jos ei näe hommassa järkeä vaan vain vaivaa :)

Ihan normaalia että 3-vuotias tarvitsee vielä tosi paljon fyysistä ohjaamista eikä toimi vain sanallisella.
 
Tuntuu ihan normaalilta lapselta varsinkin kun jäljittelee idoliansa isompaa sisarusta (ei 3-v tajua, että se ei ole erityislapsi, ja sen konhotuksia ei pitäisi seurata). Lapset on erilaisia, ne muiden vilkkaiden lasten äidit ovat ehkä päättäneet, että lapsen vilkkauden takia ei lähdetä lainkaan perhekerhoon. Isompana sitten.
 
vierailija
Jossei yhdellä sanomisekla usko niin sitten otat lasta kädestä kiinni ja talutat tekemään sen mitä piti tehdä.
Lapsihan on nyt oppinut että asioita ri tarvitse tehdä kun mitään ei seuraa siitä että jättää tekemättä. Korkeintaan äiti huutaa ja siitä tulee paha mieli jolloin ei ainakaan tee.

Sä oletat aika paljon jod luulet että 3v aina tekisi niinkuin käsketään. Yleensä tekee kaikkea muuta.
 

Yhteistyössä