miten tapahtuu imetyksen lopettaminen?

Eli vauvani vielä mahassa, mutta eilisen dokumentinkin jäljiltä ja muutenkin olen ajatellut, että toki imetän jos se vaan onnistuu, mutta sitten kun on sen aika että lopettelen esim. 6 kk jälkeen, niin mitenkä imetyksen lopettaminen tapahtuu?

Yhtäkkiäkö vaan lopetan imettämisen vai miten? Eikö rintoihin tule tulehdusta kun maito pakkaantuu niihin kun ei enää imetetä? Kaikkea sitä tyhmä miettiii.. asiallisia vastauksia kiitos kaipailisin! :)
 
\
Alkuperäinen kirjoittaja 30.05.2007 klo 15:48 vieras kirjoitti:
Eli vauvani vielä mahassa, mutta eilisen dokumentinkin jäljiltä ja muutenkin olen ajatellut, että toki imetän jos se vaan onnistuu, mutta sitten kun on sen aika että lopettelen esim. 6 kk jälkeen, niin mitenkä imetyksen lopettaminen tapahtuu?

Yhtäkkiäkö vaan lopetan imettämisen vai miten?
Kerrasta poikki -vieroitus on rankka sekä äidille että lapselle, ja siinä todellakin rintatulehdusriski nousee. Rintoja pitää usein kuitenkin tyhjentää, vaikka vauvaa ei imettäisikään - etenkin jos vauva on saanut suurimman osan tai kaiken maitonsa rinnoista. Maidon loppuminen on prosessi, joten yhdessä yössä maito ei lakkaa muodostumasta, vaikka imetys loppuisikin. Pikku hiljaa vieroittaminen on monesti parempi vaihtoehto, sillä silloin sekä vauva että äiti tottuvat imetyksen vähentymiseen.

Käytännössä vieroittaminen ja imetyksen lopettaminen käy niin, että systemaattisesti vähennetään imettämistä. Monesti imetystä pyritään korvaamaan joko korvikkeella tai kiinteillä ruuilla. Kun maitoa poistuu rinnoista vähemmän, sitä myös muodostuu vähemmän. Yleensä äiti päättää vain jättää yhden imetyskerran pois, ja esim. viikon kuluttua taas yhden. Näin imetyksen loppuminen ei tule vauvallekaan yllätyksenä.

Vieroittaminenhan kaikilla alkaa siinä vaiheessa, kun kiinteät tulevat kuvioihin mukaan :) Toisilla itse prosessi vain kestää kauan, useasta kuukaudesta pariin vuoteen, toiset haluavat (tietoisesti tai tiedostamattaan) edetä nopeammin, jolloin vauva saattaa jättää rinnanimemisen esim. 8kk iässä. Se onkin Suomessa melko tavallinen imetyksenlopettamisikä.

Lisää infoa vieroittamisesta (myös ihan pienen vauvan) on Imetystukilistan sivuilla:
http://www.imetystukilista.net/faq/viero.php
http://www.imetystukilista.net/faq/lopetus.php
 
jos maitoa tulee vielä runsaasti silloin ku aiot lopetta imetyksen ni lopeta pikku hiljaa,kerralla jos lopetat nii rinnat täyttyy ja saat olla tyhjentelemäsä niitä..sitte ku maitoa tulee enää himpun verran eli ei juurimitää ni rinnoille ei tarvi tehä mitään..se loppu maito "jää rintoihin".
 

Yhteistyössä