oletteko miettinyt miten paljon vaipat kuormittavat luontoamme?

  • Viestiketjun aloittaja maailma pelastettava
  • Ensimmäinen viesti
"vieras"
[QUOTE="eko";25188823]Kai tiesit, ettei vaippoja saa polttaa?Niistä tulee liian alhaisessa lämpötilassa erittäin myrkyllisiä kaasuja uunissa![/QUOTE]

Jospa valistaisit tuota jätteenpolttolaitosta, ihan kunnallinen päätös on tehty, että siellä polttavat ja muuttavat kaukolämmöksi.

Kuinkahan moni kotoaan tuottaa kaukolämpöä :O
 
"vieras"
Siinäpähän kuormittavat, kestovaipat kuormittais mun hermoja enemmän niin ei kiitos.
Mua kans huvittaa kun moni paljon matkusteleva, autoileva, isossa sähkölämmitteisessä talossa asuva jaksaakin paasata kuinka pirun ekologista se kestovaippailu onkaan ;)
Onhan se näinkin. Mielestäni kyse on kuitenkin valinnoista: käytätkö kestovaippoja vai kertakäyttövaippoja, teetkö lomareissun Aasiaan, Pariisiin vai Tampereelle, onko perheessä 0, 1 vai 2 autoa jne. Kestovaipat (tai edes se 1 kestovaippa päivässä) kuuluu niihin vähemmän kuormittaviin vaihtoehtoihin.

Ja tässäkin keskustelussa pitää mainita, että se kestovaippailu on yllättävän helppoa, reissussa voi käyttää kertavaippoja vaikka kotona kestoiltaisiin ja niiden kestovaippojen peseminen ja hoito ei vie tolkuttomasti aikaa. Joka kestovaippaketjuun (kuten tähänkin ketjuun tuossa ylempänä) tulee joku, joka ei ole a) käyttänyt ikinä kestovaippoja b) perehtynyt nykyaikaisiin kestovaippoihin lainkaan, pätemään kestovaippojen käytön hankaluudesta ja epäekologisuudesta. Jokainen tyylillään, mutta ei niitä kestovaaippoja kannata haukkua, jos ei ole itse ikinä asiaan perehtynyt (tämä ei siis ollut tarkoitettu as if:ll, vaan tuonne ylemmäksi ketjuun :) ).
 
oulu
Tuskin kukaan niitä kotiuunissa polttaa...mutta esim. täällä vaipat kuuluu laittaa polttokelpoisen jätteen sekaan.
Meillä täällä Oulussa EI SAA laittaa vaippoja polttokelpoisen jätteen (tai energiajätteen) sekaan. Vaan ne pitää laittaa sekajätteeseen.
Polttokelpoiseen jätteen sekaan ei saa laittaa mitään märkää tai ylilikaista, näin meillä ohjeissa.
 
"jep"
Meillä käytetään kertakäyttövaippoja. Esikoisella koitin hetken niitä äitiyspakkauksen kestoja sekä kaverilta saamiani kestoja ja ei ollut yhtään kiva, kun vauvan iho tuntui koko ajan niin märältä. Ja paskaa kun en mielellään pyöritä samassa koneellisessa muiden vaatteiden kanssa, niin tuli paljon vajaita koneellisia.

Meillä ollaan ekologisia ihan muulla tavalla: esim emme käytä laisinkaan sähköä lämmitykseen, vaan poltamme kerran päivässä takkaa, jossa on lämmönvaihdin , joka siirtää vesikiertoisen lattialämmityksen avulla lämmön joka huoneeseen.
 
Meillä täällä Oulussa EI SAA laittaa vaippoja polttokelpoisen jätteen (tai energiajätteen) sekaan. Vaan ne pitää laittaa sekajätteeseen.
Polttokelpoiseen jätteen sekaan ei saa laittaa mitään märkää tai ylilikaista, näin meillä ohjeissa.
Meillä Turussa taas on suorastaan käsky laittaa vaipat polttokelpoiseen jätteeseen. Johtunee siitä, että meillä on oma jätteenpolttolaitos?
 
Tuleehan tuota miettineeksi. Suurin syy meidän kestovaippojone käyttämiseen on kuitenkin taloudellinen ja käytännöllinen. Lisäksi se on ihan kiva pikku harrastus äidille =) Tykkään ommella vaippoja itse, ostaa silmää miellyttäviä vaippoja ja kierrättää vaippoja sisaruksilta toiselle.

Mitä ekologisuuteen tulee, niin emme omista autoa, emme matkusta lentokoneella jne. Tulee varmaan niistä kaikista muista paljon enempi ekologisuutta kuin pelkästä kestovaipoista.
 
"vieras"
[QUOTE="jep";25189180]Meillä käytetään kertakäyttövaippoja. Esikoisella koitin hetken niitä äitiyspakkauksen kestoja sekä kaverilta saamiani kestoja ja ei ollut yhtään kiva, kun vauvan iho tuntui koko ajan niin märältä. Ja paskaa kun en mielellään pyöritä samassa koneellisessa muiden vaatteiden kanssa, niin tuli paljon vajaita koneellisia.
[/QUOTE]

Valitettavasti nuo vanhempien äitiyspakkausten kestot antaa aika huonon kuvan kestovaipailun todellisuudesta. Niissä ei ole tarpeeksi imua kun ihan pienelle vauvalle. Vaippoja saa myös kuivapintaisilla materiaaleilla ja kun kuivapintaisessa vaipassa on tarpeeksi imua, niin lapsen peppu pysyy kyllä kuivana.

Tuon pyykin pesemisen kanssa jokainen tekee toki niin kuin tahtoo, mutta puhdasta ja raikasta pyykkiä meillä on tullut, vaikka kakkavaippoja on pesty samassa koneellisessa 60 asteessa (kakat vaipasta vessanpönttöön käsisuihkulla, paperilla tai ravistamalla ennen koneeseen laittoa).
 
"vieras"
Eiköhän Suomessa ole moni luontoon liittyvä asia ihan hyvällä mallilla. Täytyyhän ihmisten voida elää normaalia elämää. Meillä on kaksi autoa, asutaan sähkölämmitteisessä talossa, matkustellaan, käytetään kertakäyttövaippoja ja minusta olemme ihan normaali perhe. Ruokaa en heitä juuri koskaan pois ja kaikkea pieniä tekoja yritetään tehdä "luonnon hyväksi".

En vaan jaksa tuntea huonoa omaatuntoa elämästäni, koska Suomessa on pakko lämmittää asuntoja, on pakko käyttää valoja ja liikkumiseenkin tarvitsee autoa. Siinä vaiheessa kun viher piiperöt keksivät ihan OIKEASTI esim. jonkun lämmitys muodon, millä pystytään hoitamaan järkevän ekologisesti ja kattavasti kotitalouksien ja teollisuuden lämmitykset, niin kyllä minäkin sen lämmitys muodon sitten mielelläni valitsen. Tämä meni nyt vähän kestovaippa asian sivuun, mutta ei jaksa tuollaisia muka parempia ja mielestään niiin ekologisesti ajattelevia ihmisiä.
 
Khimaira
teollisuuus, rakentaminen ja kaivostoiminta ovat pahimmat jätteen aiheuttajat ja saastuttajat. Kotitalouksien jätemäärä oli jotain 10% luokkaa kaikesta jätteestä. Siitä kymmenestä prossasta vaipat ovat aika marginaalista..
 
"turkulainen"
Meillä Turussa taas on suorastaan käsky laittaa vaipat polttokelpoiseen jätteeseen. Johtunee siitä, että meillä on oma jätteenpolttolaitos?[/QUOTE

Jep, johtuu ihan jätteen vastaanottopaikasta. Oulussa kerätään sekajäte suoraan kaatopaikalle, missä ne vaipat siis ovat seuraavia vuosikymmeniä. Turussa ne menevät polttolaitokseen viikon-parin sisään tuottohetkestään ja muuttuvat energiaksi. Oulussa käytettävä energiajae on jätejaakena eri kuin Turun polttokelpoinen jäte; Turun polttokelpoinen jäte on täkäläinen "sekajäte", jonne menee biojäte mukaanlukien kaikki kotitalousjäte.

Mutta joo, meidänkin turkulaisessa taloudessamme kestoillaan. Asia on jokaisen oma päätös sekä henkilökohtainen asia, inhoan paasaamista asiassa kuin asiassa. Ja nyt kun muksu on hoidossa, on hänellä siellä kertikset, jotta pyykkiä tulisi vähemmän - eli nykyään kestoillaankin vain osan aikaa ja vain kotona.

Ja on meilläkin yksi auto, hui kauhea! Muuten tosin ajatellaan noita ekologisia valintoja paljonkin esim. Kookostakin esittämällä tavalla. Mutta hei, kunpa jokainen kantaisi vastuuta edes vähän ja edes jollain tavalla! :)
 
"turkulainen"
Lisään tähän vielä: itselläni olisi sata kertaa pahempi mieli tästä osittaisesta kertisten käytöstä, mikäli ne vaipat menisivät kaatopaikalle. Vaikken hirveästi kannata sitä, että Orikedon laitoksessa poltetaan myös kaikki biojäte (järkevämpäähän se olisi kerätä erikseen), niin periaatteessa se on kuitenkin parempi mielestäni kuin kaatopaikkajätteen osuuden kasvattaminen. Kaatopaikkajätettä kun Turussa syntyy melko vähän, kun ei tuota sekajäte-nimikettä ole käytössä.

Semmoisia ajatuksia minulla jätteistä, I rest my case. ;)
 
[QUOTE="turkulainen";25189650]Lisään tähän vielä: itselläni olisi sata kertaa pahempi mieli tästä osittaisesta kertisten käytöstä, mikäli ne vaipat menisivät kaatopaikalle. Vaikken hirveästi kannata sitä, että Orikedon laitoksessa poltetaan myös kaikki biojäte (järkevämpäähän se olisi kerätä erikseen), niin periaatteessa se on kuitenkin parempi mielestäni kuin kaatopaikkajätteen osuuden kasvattaminen. Kaatopaikkajätettä kun Turussa syntyy melko vähän, kun ei tuota sekajäte-nimikettä ole käytössä.

Semmoisia ajatuksia minulla jätteistä, I rest my case. ;)[/QUOTE]
Biojätekeräystä kaipaisin minäkin kovasti. On ikävää viskata se polttokelpoisen sekaan.

Mutta joo, se hyvä puoli tässä on, että vaippakasat ei keräänny kaatopaikalle vuoreksi :)
 
[QUOTE="vieras";25188665]Ei niin hirveän paljon enempää kuin kestovaipatkaan. Täällä ne poltetaan ja muutetaan kaukolämmöksi. Valmistus tietysti rasittaa omalta osaltaan, mutta kestovaipoissa sitten se pesupuoli rasittaa paljon enemmän kuin moni tulee ajatelleeksikaan.[/QUOTE]
Miten ne käytännössä lajitellaan poltettaviin jätteisiin?Pitääkö poltettavat laittaa eri astiaan vai viedä johonkin keräyspaikkaan?
 
Eli päivän vaipat laitetaan kasaan pesuhuoneen lattialle ja sitten pestään vajaa koneellinen? Jos lapsella on ripuli niin ne ripulit työnnetään kanssa sinne pesukoneeseen. Ooooh! No sitten! :whistle:
Ei,vaan ne vaiapt voi kerätä ihan vaikka ämpäriin/koriin ja laitta pyörii koneeseen kun sopiva määrä on likaisina. Jos on ripuli niin toki huuhtelen vaipat,mutta aika harvoin sellaista on. Muuten kippaan kakat pönttöön ja pissaiset vaipat laitan sellaisenaan odottamaan pesua....
 
[QUOTE="vieras";25188945]Ei pesuhuoneen lattialle, vaan ilmavasti omaan erilliseen koriinsa odottamaan pesua. Pesen kestovaippojen kanssa samassa koneessa (60 astetta) lasten muut vaatteet ja esim. pyyhkeet eli ei ne koneet yleensä hirveän vajaita ole. Meillä ei ole kertaakaan ollut ripulia lapsilla, mutta "irtonainen kakka" ravistellaan/pyyhitään vessapaperilla vaipasta pönttöön. Ripulin aikaanhan voi vaikka käyttää niitä kertavaippoja, ei tämä kestovaippailu ainakaan minulle mikään uskonto ole. Ja jos sitä ripulia on lapsella niin usein, että se alkaa merkittävästi vaikuttamaan tämän kaltaisiin asioihin, niin suosittelen lääkärikäyntiä ;)[/QUOTE]

En oo tullut ripulinkaan aikaan käyttäneeksi pienimmillä kertiksiä. Ihan siitä syystä,että ennemmin huhhtelen sen vaipan kuin kaavin sitä ripaskaa lapsesta niskaa myöten. Isompien lasten aikaan kestoiltiin osittain,ja jos oli ripulia niin sitä kakkaa tursusi aina niskaa myöten kertiksistä..
 
En käytä enkä tule käyttämään, olen asiaa ajatellut ja tullut tulokseen, että kertakäyttövaippa on itselle se paras. Kuulemma nekin bioystävällisemmäksi menossa, joten hyvä homma. Mitä enemmän lapsia aion saada, sen helpommalla aion tuollaisissa asioissa päästä, pyykkiä kun kertyy muutenkin enkä vaippoja pesisi vaatteiden kanssa samassa, niin saisi olla muutama kone, että pyykit ja vaipat hoituisi tulevaisuudessa.. Sen lisäksi toki, että aikaakin kuluisi. Mieluummin maksan enemmän ja näen vähemmän vaivaa, mitä vaippoihin tulee. Muuten meillä on ihan normikierrätys menossa perheessä.
 
toki
Olen miettinyt. Jos ne kuormittavat paljon, niin silloin ei yhden perheen vaipat juurikaan lisää jätekasoja. Jos ne kuormittavat vähän, niin sitten ei ole mitään väliä, vaikka niitä käyttäisinkin.
 
En käytä enkä tule käyttämään, olen asiaa ajatellut ja tullut tulokseen, että kertakäyttövaippa on itselle se paras. Kuulemma nekin bioystävällisemmäksi menossa, joten hyvä homma. Mitä enemmän lapsia aion saada, sen helpommalla aion tuollaisissa asioissa päästä, pyykkiä kun kertyy muutenkin enkä vaippoja pesisi vaatteiden kanssa samassa, niin saisi olla muutama kone, että pyykit ja vaipat hoituisi tulevaisuudessa.. Sen lisäksi toki, että aikaakin kuluisi. Mieluummin maksan enemmän ja näen vähemmän vaivaa, mitä vaippoihin tulee. Muuten meillä on ihan normikierrätys menossa perheessä.
Ja miulla on tänään ongelma,kun kahdeksan hengen perheessä on liian vähän pyykkiä että saisi mitään täyden koneellisen:D ees niitä vaippoja.

Tää koskee vain mein perheen käytäntöjä,mutta meillä ne kestot on se helpompi tapa.Ei tarvii miettiä onko vaippoja,tarviiko ostaa ja milloin,riittää kun painaa sitä koneen nappia ja laittaa kuivamaan. Meillä ei siis ole kuivausrumpua,kuivauskaappi on mutta siellä on viimeisen kahden viikon aikana kuivatetu vain märät ulkoiluvaatteet ja kahdet kengät.
 

Yhteistyössä