Onko lähikaupan kassalla oikeus/velvollisuus lastensuojeluilmoituksen tekoon?

  • Viestiketjun aloittaja kassa-akka
  • Ensimmäinen viesti
kassa-akka
Olen pienen lähikaupan kassalla töissä, ja iso osa asiakkaista on käynyt tutuiksi. Kaupassa käy lähes päivittäin nuori nainen n. 3v lapsensa kanssa. Kun nainen asioi lapsensa kanssa kaupassa hän on ihan ok, mutta käydessään yksin kaupassa, etenkin iltaisin hänen olemus on ihan eri, silmät ovat joko punaiset tai pupillit ovat laajat, eli selvästi on päihtynyt jostain.
 
"vieras"
No ootko edes varma onko lapsi hänen vai vaan hoitaa sitä?
Ei tuossa nyt ole mitään ilmoittettavaa. Jos ei kuitenkaan ole päihtyneen oloinen lapsen kanssa kaupassa käydessään.
 
aapp
Ja tekisit lastensuojeluilmoituksen mistä? Siitä, että äiti-ihminen käyttää päihteitä? Luulenpa, ettei ole ainut äiti, joka joskus päihteitä käyttää. Käytätkö sinä?
En enää käytä, olen joskus käyttänyt joten tiedän näistä asioista paljon. Tosin en ole äiti.
Toivon vaan että tämä äiti tajuaa pitää lapsensa jossain muualla kuin kotona kun tekee mieli kuosailla.
 
aapp
[QUOTE="vieras";28456029]No ootko edes varma onko lapsi hänen vai vaan hoitaa sitä?
Ei tuossa nyt ole mitään ilmoittettavaa. Jos ei kuitenkaan ole päihtyneen oloinen lapsen kanssa kaupassa käydessään.[/QUOTE]

Olen varma, koska lapsi kutsuu tätä naista äitinä, ja nainen puhuttelee itseään äitinä. "Äiti ei nyt osta sulle suklaata, sulla on namipäivä vasta lauantaina"
 
sossu
oikeus ilmoituksen tekemiseen on, jos on huoli lapsesta. Laki ei velvoita kaupan kassaa ilmoituksen tekemiseen samoin kuin esimerkiksi terveydenhuollon/päivähoidon henkilökuntaa. Jos äiti vaikuttaa päihtyneeltä lapsen kanssa asioidessa, voi olla aihetta tehdä ilmoitus. Ilmoituksen voi tehdä nimettömänä. Äiti saa käyttää alkoholia ja olla päihtyneenä, jos hänellä on järjestettynä lapsen hoito tuolloin. Kaupan kassalta voi olla vaikea arvioida, missä lapsi silloin on, kun äiti asioi kaupassa. Se, että äiti on päihtynyt, ei sinänsä ole syy lastensuojeluilmoitukselle, koska hän tosiasiassa on voinut järjestää lapsensa hoidon hyvin.
 
fvvet
Lastensuojelu ilmoituksen teko oikeus/velvollisuus on kaupankassalla yhtä hyvin kuin kellä tahansa. Tuossa tilanteessa en näe ilmoituksen teosta mitään hyötyä. Paheksuakin kaupan kassa kai asiakkaitaan voi, mutta en näe siitäkään mitään hyötyä.
 
[QUOTE="vieras";28456086]Oikein fiksulta äiti kuulostaa lapselleen olevan. Lapsi on varmaan hoidossa äidin iltamenojen aikaan.
En siis näkisi mitään syytä ilmoitukseen, vai mikä ap:n mielestä tässä siis on?[/QUOTE]

Toki voi miettiä kuinka äidin päihteiden käyttö vaikuttaa lapseen. Varsinkin jos kyse on huumeista tai huumaavista lääkkeistä, niitä kun harvoin käytetään satunnaisesti, vaan taustalla on ongelmakäyttöä.
 
halipupu harmaana
Ei kuulu kaupan kassan velvollisuuksiin tehdä ls-ilmoa, mutta jos olisit päiväkodissa töissä ja äiti tulisi hakemaan lastaan hoidosta sekavassa mielentilassa, niin sitten olisi. Toivottavasti joku muu voisi puuttua perheen tilanteeseen tai on jo puuttunutkin ja he saavat apua. Tuossa tilanteessahan et voi tietää missä lapset ovat kun äiti vaikuttaa päihtyneeltä ja voi olla että lapset ovat isällään ja äiti vetää aineita.
 
soosu 2
Oikeus on ilmoituksen tekemiseen kenellä tahansa, joka kokee sen aiheelliseksi. Ilmoitusta seuraa lastensuojelutarpeen selvitys, eli sosiaalityöntekijä/perhetyöntekijä arvioivat perheen tilanteen ja sen onko lastensuojelun asiakkuuteen ja tukitoimiin tarvetta.
Jos sinä olet huolissasi lapsesta, voit tehdä ilmoituksen ja tosiaan myös nimettömänä.
 
"vieras"
Tietenkin on kaupan kassallakin velvollisuus tehdä ilmoitus, jos näkee lapsen terveyden vaarantuvan.

Mutta itse en ehkä tuossa näkisi vielä aihetta, varmaan tarkkailisin vielä hetken äitiä lapsen kanssa ja ilmoittaisin jos näkisin jotain hälyttävää.
 
"heh"
No millä tavoin tämä äiti sinun mielestäsi laiminlyö lastaan?

Tekisitkö ilmoituksen miehestä, joka lapsen kanssa käydessään on ok mutta muulloin näyttää päihtyneeltä?

Mietipä sitä.
 

Yhteistyössä