Osaatko kymmensormijärjestelmän?

Tosta nopeuskirjoitusketjusta tuli mieleeni. Että moniko täällä hallitsee kymmensormijärjestelmän? Kuinka hyvin? Niin hyvin, että onnistuu kirjoittaminen katsomatta näppäimistöön? Mulla sujuu muuten katsomatta (kirjaimet aasta ööhön), mutta muut merkit paitsi huuto- ja kysymysmerkit joudun tsekkaa. =)
 
Kohta ainut minkä todella hallitsen. Katsomatta näppikseen ja melko nopeaakin pystyn kirjoittamaan, mikä aiheuttaa muussa perheessä pientä irvailua.
Kuuluu melkoinen rätinä aina kun jotain pitempää tekstiä suollan. :ashamed:
 
a
Meillä oli ala-asteella sellanen 10-sormijärjestelmän harjoituspeli tietokoneella (joku Tenho Typisti tai jotain.. :D) ja sitä pelailtiin ahkerasti välituntisinkin jne. Yläasteella otin vielä valinnaiseksi tekstinkäsittelyn ja siinä kyllä tuli opittua "lopullisesti" kunnolla. Toki jos jotain harvinaisempia merkkejä tarvii, niin täytyy katsoa näppikseen, mutta yleensä ei.
 
"Anne"
En usko että osaan. Olen käyttänyt tietokonetta alle 5-vuotiaasta ja ensimmäiset mahdollisuudet kymmensormijärjestelmän oppimiseksi oli vasta 9-luokalla.
Kirjoitan kai nopeasti, eikä tarvitse katsoa näppäimistöön edes merkkejä kirjoittaessa.
Ammiksessa oli joskus joku konekirjoitus kurssi tms johon osallistuin ja hyvin pärjäsin ja hyvän numeronkin sain. Sen kurssin opettaja sanoi joskus, että ei ole oikea kymmensormijärjestelmä, mutta mun tuskin on hyödyllistä sitä alkaa uudestaan opettelemaan.
 
sekasormijärjestelmä
Meillä oli ala-asteella sellanen 10-sormijärjestelmän harjoituspeli tietokoneella (joku Tenho Typisti tai jotain.. :D) ja sitä pelailtiin ahkerasti välituntisinkin jne.
Meillä oli tuo kanssa yläasteella. Voi vitsit, että oli kiva. :D

Mä en osaa kymmensormijärjestelmää, kun se ei oo koskaan tuntunut itselle sopivalta, mutta kirjoittelen silti älytöntä vauhtia ja sekä kirjaimet että yleisimmät merkit ja shift, ctrl ym. menee kohdilleen ihan katsomatta. Välillä tulee huvikseen testailtua niin, että kirjoittaa silmät kiinni - yllättävän hyvin sitä huomaa kirjoitusvirheet, vaikkei näe tekstiä. Tuntee, että ups, nyt meni pieleen. Ja pystyy vielä silmät kiinni usein korjaamaankin.

Tämä vika lause on kirjoitettu silmät kiinni. <- Noni, oikein sekin meni! :D
 
Yläasteellä tuli konekirjoitusta opeteltua, mutta koska en tähtää toimistohommiin en ole pitänyt taidon ylläpitämistä mitenkään erityisen tärkeänä. Tietokoneiden käsittely kun on aavistuksen erilaista kuin se kirjoituskoneiden runnominen. Käytän aktiivisesti noin kahdeksaa sormea, muunlainen käsien asettelu läppärille aiheuttaa jännityksiä ja huonoja asentoja.

Huomaan kiinnittäväni huomiota tiedostamattani näppäimistölle siitä, että epähuomiossa tulen kirjoittaneeksi tosi usein ään aaksi tai aan ääksi. Kuitenkin katson kirjoittaessani mielestäni koko ajan näytölle.
 
"vieras"
Sujuuhan tuo. En katso koskaan näppäimistöön, vaan ruutuun aina. Jotain erikoismerkkejä joudun toki tarkastamaan, esimerkiksi sulut, kauttaviivat, kenot jne. Yläasteella minäkin otin sen valinnaiseksi kurssiksi, onneksi otin, toimittajan työssä on aika oleellista osata kirjoittaa nopeasti.
 
p
Jep. Yläasteellahan tuo tuli valittua valinnaiseksi. Ja ainoa kymppi oli tokarissa juurikin konekirjoitus. Numeroita ja erikoismerkkejä en osaa näppikseen katsomatta näpytellä. Ja siis, jos yläasteella on taito opittu, niin se on ollut hyppysissä nyt 20 vuotta...
 

Yhteistyössä