Parhaat vauvanhoitovinkkisi *avuksi aloittelijoille*

Hei,
uutena äitinä kaikki vauvanhoitoon liittyvä vaatii opettelua...kerätään kaikenlaisia niksejä ja vinkkejä tänne avuksi. Kertokaa myös mistä olet vinkin oppinut, sukulaisilta, sairaalasta, neuvolasta...

R
 
Sairaalassa opetettiin vauvan pukeminen kätevästi "keikuttamalla". Eli älä nostele vauvaa vaan ota vastakkaisesta reidestä tai olkavarresta kiinni ja käännä vauva kyljelleen. Vauva kääntyy helpommin siihen suuntaan minne pää on kääntynyt. Ja paita kannattaa pukea ensin niin että toinen käsi hihaan, sitten rullata paita selän alle pötköksi, keikautus jalasta toiselle puolelle ja toinenkin hiha paikalleen.
 
Sairaalassa neuvottiin kätevä pesuasento, nosta vauva kyljen kautta ja kiepauta siitä toisen ranteen päälle. Näin toinen käsi vapautuu pesemiseen. Aloita pesu "puhtaimmasta" eli kasvot ja pää ensin, sitten selkä ja pylly. Neuvolassa vinkattiin että jos kakka ei pelkällä vedellä lähde niin perusvoiteen avulla voi puhdistaa takapuolesta ne kohdat jotka ei hanan alla puhdistu. Käytännössä Bepanthen-voide on toiminut myös hyvin rasvapesussa apuna.
 
Sairaalassa neuvottiin puhdistamaan napa parilla veteen kostutetulla vanupuikolla ja kuivaamaan myös vanupuikolla. Sairaalassa neuvottiin rohkeasti vaan pyöräyttämään pohjaa myöden. Jos napaan tulee napasientä niin kannattaa neuvolan mukaan ostaa apteekista metyleenisineä (hinta alle 4e pullo) ja sitä laittaa varovasti punoittavaan napaan.
 
Luota itseesi. Neuvoja tai jopa käskyjä tulee sukulaisilta jne. mutta tehkää niin kuin teidän perheessä ja teidän vauvan kanssa tuntuu parhaimmalta. Jos alkaa kuuntelemaan mitä muut sanoo, ei koskaan voi tehdä oikein, koska erilaisia tapoja on niiiiin paljon. Vinkkejä kyllä kannattaa pistää korvan taakse. Tiukassa paikassa muistaa, että Cuplaton voi auttaa masuvaivoihin ja kaikille ei kaikki korvikkeet sovi, ja vaippamerkeissäkin on eroja. Joskus halpa saattaa olla parempi ja kallis pistää pyllyn punoittamaan.

Rutiinit auttaa, mutta liikaa ei kannata kelloon tuijottaa. Jos tuntuu ettei aika ja jaksaminen riitä, kannattaa karsia hommia ja ehdottomasti paras on, jos mies osallistuu kotitöihin. Joinakin päivinä on helpompi tilata ruokaa jostain, unohtaa tiskaaminen ja siirtää imurointi seuraavaksi päiväksi :D
 
Vauvan sängynpäädyn nostamiseen on laittaa tyyny patjan alle päätyyn. Siis silloin kun sille on tarvetta, eli kun vauvan nenä on tukossa!
Nostaa vauvaa riittävästi koholle, eikä tarvitse taiteilla minkään kirjojen tms kanssa pinniksen jalkojen alle.. Eikä tarvitse myöskään ostaa kalliita pinniksen "kohottajia".
Käytännössä hyväksi havaittu! ;)
 
Vinkki kaverilta: Akuankan taskukirjoilla sängynpäätyä on kohotettu reilusti ja annan niiden olla paikoillaan ainakin 1 ikävuoteen asti ettei maito valu korviin. Yhtään isompaa flunssaa ei ole ollut. Yksi nuha vain!

Kullanarvoinen vinkki äidiltä 2 kuukauden uneen hyssyttelyn jälkeen: Älä hyssyttele vauvaa sylissä uneen, vaan laita sänkyyn kyljelleen ja tue harsolla tuttia, jotta pysyy suussa. Näin vauva oppii pian nukahtamaan itsekseen harsoa nypläämällä.

Ja päivärytmin löytymiseen vinkki: selvitä kuinka kauan sen ikäinen vauva jaksaa olla hereillä. Esim. meillä 5kk iässä vauva valvoi 1,5h ja nyt 6kk iässä valvoo 2-2,5h ja sitten päiväunille!!
Mulla kun meni aika kauan aikaa ennen kuin löysin jonkinlaisen rytmin vauvan arkeen.

Nyt olisin monessa asiassa paljon viisaampi!!
 
Mene illalla nukkumaan samaan aikaan vauvan kanssa. Vauvoilla (ainakin meidän lapsilla) ensimmäinen yöunipätkä on ollut aina pidempi ennen ekaa yösyöttöä, sen jälkeen aamuyötä/aamua kohti unipätkät lyhenee. Itse ainakin oli päivällä virkeämpi, kun maltoin vaan mennä nukkumaan vauvan kanssa samaan aikaan.

Yöt meni meillä jouhevammin vaipanvaihtoineen, kun laitoin illalla kaiken käden ulottuville mahd. valmiiksi. Kannattaa ostaa sellainen pistorasiaan laitettava himmeä yövalo (ainakin Osramilla on sellainen, jossa valoa voi kohdistaa), niin näetkin jotain, kun alat vaippaa vaihtaa. Meillä yövalo on jatkoroikan päässä meidän sängyn vieressä, niin sitä voi vielä liikutellakin tarpeen mukaan ja valo on niin himmeä ettei se ole aiheuttanut yöheräämisiä. Mä en ole parhaimmillani pimeässä, joten yövalon ansiosta kakkapyllyn pesukin (ihan vastasyntyneenä, kun kakka oli joka vaipassa) onnistuu pimeässä vauvaa herättämättä. Tuossa yöllisessä pyllynpesussa ihan korvaamattomia on kaupan kosteuspyyhkeet, jos vaan vauvan iho kestää niitä. Niitä pystyin käyttämään jonkin aikaa, mutta vauvan iho alkoi punottaa niistä, joten siirryin käyttämään perusrasvalappuja: eli pumpulivanulappuja, joihin laitoin perusrasvaa/kosteusvoidetta. Parilla-kolmella lapulla saa jo aika sotkun siivottua. Laitat vaan rasvan jokaiseen lappuun valmiiksi ennen vaipanvaihtoa, niin ei tarvi irrottaa otetta vauvan jaloista (vähemmän kakkasotkua, kun vauva kuitenkin viuhtoo jaloillaan minkä kerkiää ;)). Yöpukuna kätevin juuri vaipanvaihtoa ajatellen on sellainen puku, jossa vetskarin saa avattua sekä ylhäältä että alhaalta tai sitten että haaroissa on nepparit. Näin vauva ei (välttämättä ) havahdu kylmyyteen yöllä vaippaa vaihdettaessa. Jalat vaan pois lahkeista ja ujutat pyyhkeen pepun alle suojaamaan lakanaa (meillä vaipanvaihto tapahtui meidän sängyssä ). Vielä yks vinkki jos imetät öisin: syötä ensin toinen rinta, sitten vaipanvaihto ja sitten toinen rinta. Jos vauva havahtuu vaipanvaihdossa, niin luultavasti imettäminen sen jälkeen saa tuhisijan nukahtamaan nopeasti.

Nämä jutut on ihan itse järkeilemällä mutu-tuntumalla opittuja.
 
Alkuperäinen kirjoittaja Riinu:
Puhdista napa parilla veteen kostutetulla vanupuikolla ja kuivaa myös vanupuikolla. Sairaalassa neuvottiin rohkeasti vaan pyöräyttämään pohjaa myöden. Jos napaan tulee napasientä niin kannattaa neuvolan mukaan ostaa apteekista metyleenisineä (hinta alle 4e pullo) ja sitä laittaa varovasti punoittavaan napaan.
Kätilöopistolla neuvottiin putsaamaan napa kuivalla vanupuikolla ja käyttämään kirvelemätöntä puhdistusainetta ainoastaan, jos napa tulehtuu.
 
Ei nyt ehkä ihan vastasyntyneelle, mutta hieman myöhempien aikojen varalle: opeta vauva syömään MYÖS tuttipullosta! Olettaen siis että imetät muuten. Meillä vauva sai pari kolme kertaa viikossa lisämaitoa yöllä tuttipullosta kun tuntui että oma maito ei riitä. Kahden kuukauden ikäisenä suurin piirtein lopetettin tämä. Sitten kun vauva oli 4 kk, äiti läksi iltarientoon, ja kahden tunnin päästä isä sitten soittaa että tuttipullosta syöminen ei onnistu. Ei mitenkään päin. Eipä auttanut muu kuin lähteä kotiin vauvaa imettämään... :headwall:

Sen jälkeen en ole uskaltanut vauvaa jättää tuttipullon varaan (eikä ole edes koitettu suostuuko siitä syömään. Ei syö myöskään tuttia.), niin voin olla pois vauvan luota maks kaksi tuntia. Ehtiihän siinäkin tärkeimmät asiansa hoidella, mutta olisi isällekin mukava jäädä vauvan kanssa kaksin kun tietäisi että hätätilassa voi antaa tuttipullon. Ja joskus voisi olla pois kotoa myös hieman kauemmin...
Ollaan siis menty imetyksellä 6 kk, nyt varmaan alkaa tilanne helpottaa kun alkaa syödä kiinteitä. Toivon. B)
 
Apua tukkoisee nenuun... Me ei miehen kanssa saatu pikkuniistäjällä oikein mitään aikaseks. Ei vaan ilmeisesti osattu käyttää... Kun kävin apteekista hakemassa suolatippoja niin täti siellä sanoi että pikkuniistäjää (limakalvoille) hellempi vaihtoehto on nenäfriida. Ensin se oli aika hurjanoloinen vehje kun piti omalla suullaan imeä vauvan räkää =)
Mutta edelleen meillä imastaan sillä nenut puhtaiks ja nykyään vauveli jopa hymyilee toimituksen aikana:D

TAYSissa muuten myös neuvottiin putsaamaan napa kostutetulla puikolla ensin ja sitten kuivalla. Ja siisti napa on pojalla, eli tähänkään ei varmaan mitään ehdotonta ainoaa oikeaa sääntöä ole =)
 
Ota rennosti. Kyllä äiti osaa lastaan hoitaa ja omiin vaistoihin kannattaa luottaa!

Mutta jos esim lapsi ei ota nukkuakseen, kapaloinnista saattaa olla apua.
Kantoliina auttaa myös vauvaa rauhoittumaan jos on esim koliikkia tmv, tämän olen mammapiiristä kuullut, itse en ole koskaan käyttänyt kantoliinaa....
Koliikki-vaivoihin kuulemma auttaa myös se, että laittaa vauvan pelkkä vaippa päällä lampaantaljan päälle vatsalleen..tämänkin olen kuullut, en tiedä onko oikeaa apua mutta ystäväni sanoi heillä auttaneen kun kuuli vanhemmalta naiselta tämän vinkin.

Ota päikkärit jos siltä tuntuu ja lähde kävelylle jso siltä tuntuu..ihan alkuaikana mene vauvan ehdoilla...omiin menoihin sitten ehtii kyllä
=)

Nauti vauva-ajasta, se on niin lyhyt :heart:
 
Tee niinkuin itsestä tuntuu hyvälle, elä ota kaikkia neuvoja kirjaimellisesti.

Syö.JUO!.Nuku ja etsi vertaistukea!

kuten yllä kerrottiin, tarjoa vauvalle säännöllisesti vaikka omaa maitoa pullosta. Itsellä nelikuinen ei enään kelpuuttanutkaan pulloa, vastasyntynyt imee ihan mitä vaan. :D

Kirjaa vaikka paperille parin viikon ajan milloin vauva nukkuu ja syö.opit lapsen rytmin, kuinka paljon vavoo ja milloin on nälkä.

Pyydä apua. jo muutama tunti "omassa rauhassa" auttaa jaksamaan huonotkin hetket.

Laita vastasyntynyt omaan sänkyyn nukahtamaan kun on väsynyt, elä totuta sylissä nukkumiseen, vaikka ihanaa se onkin.Älä turhaan kiikuttele rauhallista lasta ja vatkaa vaunuja, saat muuten olla vatkaamassa jatkuvasti. 2kk:n ränkässä nukahtaminen on vaikeaa.

Vaikka alku on kaaosta, lohduttaudu että muutaman kuukauden kuluttua kaikki on helpompaa.

Osta kietaisubodeja ja vaatteita jotka on helppo pukea ja pitää. lappuhaalarit on söpöjä mutta ah, niin epäkäytännöllisiä.

Nauti vauva-ajasta!
 
Meillä vauvan kakka aina putsataan ensin kosteus pyyhkeillä ja sitten heti pesulle. Ei ole ollut yhtään punotuksia vauvan pepussa. Ja yöllä tosiaan kun vaihtaa vaippaa ja syöttää niin äänettömästi kun tekee sen, vauva nukahtaa sitten taas nopsasti uudelleen. Cupleton auttaa ilmavaivoihin.
Paljon Onnea tuoreelle äidille!
 
Juup..

No mitä itse olen kokenut ihan pelittäviksi jutuiksi.
Vauva kannattaa opettaa syömään myös tuttipulloa. Poika söi vasta syntyneenä ja kuukauden iässä aina silloin tällöin ja sitten oli pitkä paussi. Kunnes 4kk iässä homma täytyi opetella uudestaan.
Kaupan puhdistuspyyheet korvasin perusvoiteella jota laitoin isohkoihin vanulappuihin (kestää kauan myös)
Kannattaa luoda tiettyjä iltarutiineja niin helpottaa illalla nukkumaan menoa.
Pidä itsestäsi huolta, lapsi tarvitsee levänneen äidin.
Ota rennosti, tulee päiviä kun ei lapsella nukuta ja mikään ei kelpaa (näitä kausia tulee ja menee).
Itse tiedät oman lapsesi tarpeet parhaiten ja olen paras hoitaja sille..
Onnea pienokaisesta :D
 
Jokainen äiti hoitaa oman lapsensa omalla tavallaan joten ei kannata kuunnella neuvoja ja tehdä niin kuin muut tekee.
Kaikki vauvat on erilaisia ja jollekin vauvalle sopii toinen juttu ja toiselle ei.
Kokeilemalla löydät sen oman juttusi toimia vauvan kanssa.
 
Juuripa noin, kuuntele omaa järkeäsi. Kaikki vauvat eivät toimi samoin, mitä tulee nukahtamiseen jne. Minun 6kk vasta nyt alkaa oppia,eikä ole pilalla vaikken heti kotona vaatinutkaan nukahtamaan itse vaan ajattelin että kunhan nukkuu edes jotenkin. Sen jälkeen kun kaikki koitettu ja toinen vaan hysteerisenä huutaa.
Riinu, sä olet se paras äiti lapsellesi ja tiedät mitä hän tarvitsee, neuvoja piisaa taatusti joka asiaan ja niitäkin syyllistäjiä.
 
ja jos tulee ongelmia niin hae niihin apua. Ota kaikki apu vastaan mitä tarjotaan, varsinkin siivoaminen, ruuanlaitto, kaupassa käynti.

Luota siihen että muutkin läheisesi (mies, vanhemmat) osaavat hoitaa vauvaasi. Jos vauva on esim koliikkinen, anna vauva muutamaksi tunniksi jonkun muun vastuulle, lyö korvatulpat korviin ja nuku! Koita pitää muutenkin huoli itsestäsi: käy suihkussa, harjaa hiukset, vaihda yövaatteet pois ja jos olet ennenkin käyttänyt meikkiä, meikkaa. Piristää uskomattomasti mieltä, ja pitää varsinkin alkuvaiheen sekasorrossa päätä hivenen selvempänä.

Neuvoista vielä. Ei kannata heti hylätä kaikkia ja tehdä jääräpäisesti toisella tavalla. Uskomatonta kyllä, joskus neuvot voivat olla hyviäkin. Kokeilemalla sen huomaa.
 
Alkuperäinen kirjoittaja MargeSimpson:
Luota itseesi. Neuvoja tai jopa käskyjä tulee sukulaisilta jne. mutta tehkää niin kuin teidän perheessä ja teidän vauvan kanssa tuntuu parhaimmalta. Jos alkaa kuuntelemaan mitä muut sanoo, ei koskaan voi tehdä oikein, koska erilaisia tapoja on niiiiin paljon. Vinkkejä kyllä kannattaa pistää korvan taakse. Tiukassa paikassa muistaa, että Cuplaton voi auttaa masuvaivoihin ja kaikille ei kaikki korvikkeet sovi, ja vaippamerkeissäkin on eroja. Joskus halpa saattaa olla parempi ja kallis pistää pyllyn punoittamaan.

Rutiinit auttaa, mutta liikaa ei kannata kelloon tuijottaa. Jos tuntuu ettei aika ja jaksaminen riitä, kannattaa karsia hommia ja ehdottomasti paras on, jos mies osallistuu kotitöihin. Joinakin päivinä on helpompi tilata ruokaa jostain, unohtaa tiskaaminen ja siirtää imurointi seuraavaksi päiväksi :D
tätä peesaillen täysin.

lisään vielä että meillä tämä kolmannen kanssa annettu relatippoja heti kotiin päästyä ja on kaikista hiljaisin vauva. ei siis kauheasti mahan väänteitä ole. suosittelen kokeilemaan cuplattoman/disflatylin lisäksi jos mahaa vääntää..
itse muistan esikon aikana 2 "pahinta virhettäni" ja ne oli: kun nukutin vauvan ulos niin heilutin vaunuja tuhottoman kauan ja oppi siihen. halusi vielä melkein 2 vuotiaana että teen niin.. :whistle: satoi tai paistoi..
toinen virheeni oli ottaa vauva/lapsi viereen nukkumaan.
meille oli vaikea saada poika takaisin omaan sänkyyn nukkumaan.
toisen kanssa en tehnyt kumpaakaan ja niin oli parempi kaikille B)

musta melkein tärkein asia on: muista SYÖDÄ, JUODA JA LEVÄTÄ. kotityöt ja muut voi odottaa. ihan imetyksenkin kannalta nuo ovat elinehtoja (toisen kanssa en kunnolla syönyt enkä juonut ja imetys loppui seinään!!!) älä tee samaa virhettä. vaikka useasti välipaloja jos ei ruoka muuten maistu kunnolla.
EI STRESSIÄ! ole kiireetön. vauvat yleensä tykkäävät rauhallisesta paikasta vauvana eli kotona olla.

suolatippoja minäkin tarjoan jos nenä tukossa.
mulle opettivat tämän kolmannen kanssa sairaalassa että laittaa vauvan itseään vastapäätä jalkojen päälle (jalat siis omaa napaa kohti) ja pikkuisen päätä hieman taaksepäin kallelleen. tipat nenään ja vauva pystyyn.
itse pehmeällä nenäliinalle noukin rään pois sieraimista.
- myös lämmin kylpy hyvä juttu.

nyt kolmas vauva menossa ja uskon että olin vieläkin "viisaampi" joissain asioissa. tai ainakaan en tressaa niin paljon kaikesta. ;)

siinä muutama.
ja tsemppiä kovasti- luota itseesi :D :wave:

 
*Laita vauva väsyneenä aina omaan sänkyyn. Näin hän oppii että se on ihana oma pesä johon voi rauhoittua. ole kuitenkin läsnä äläkä jätä yksin.
*Hanki kotiin toinen vuode jos mahdollista, jossa sinä tai puolisosi saa rauhassa nukkua kun toinen valvoo vauvan kanssa! Turhaa valvoa molempien, väsynyt äiti ei jaksa pitää vauvaa kauaa tyytyväisenä, sama koskee isää. Toinen tukee toista kun nuppi alkaa räjähtää väsymyksestä!

*Tutustu vauvaasi omassa kodissa kaikessa rauhassa ainakin kaksi ensimmäistä kuukautta.
Sitä kerkee myöhemminkin kauppakeskuksiin ja kahviloihin.

* Ota vanhemmat sisaret mukaan vauvan hoitoon alusta saakka.
Heistä tulee korvaamattomia sinulle että vauvallesi!

* Sinusta on tullut äiti mutta muista pysyä myös naisena ja ennenkaikkea vaimona! ;)
 
Anna miehesi hoitaa vauvaa heti alusta alkaen. Vaikka miehet eivät voi imettää niin
he voivat tehdä kaikkea muuta. Näin ollen vauvan ja isän välille muodostuu hyvä suhde alusta alkaen. Ennen kaikkea älä arvostele, kuinka miehesi hoitaa vauvaa. Kyllä se sujuu
mieheltä yhtä hyvin kuin äidiltä.
Mieheni joutui ottamaan vastuun poikamme hoidosta heti, koska en itse pystynyt. Makasin silloin muutaman päivän teholla.
Hyvin kaikki on sujunut ja heillä on todella hieno suhde. Poika on nyt 1,7 kk.

Muista myös levätä ja syödä tarpeeksi. Anna miehesi hoitaa vaikka tunnin vauvaa ja lähde
itse vaikka kävelemään ulos, kun kevätkin on tulossa.
Kun itse olet virkeä ja kunnossa niin vauvakin on tyytyväinen.

=) Tsemppiä...............
 
Se, mikä ei ole rikki, ei vaadi korjaamista :) Toisin sanoen jos jokin tapa sopii teidän perheelle, sitä ei tarvitse lähteä muuttamaan vain siksi, että joku toinen sanoo, että niin pitää tehdä.

Vauvat kasvavat tosi nopeasti. Aika aikaansa kutakin. Ruoho ei kuitenkaan ole vihreämpää aidan toisella puolella, joten nykyisyydestä kannattaa nauttia sen mitä jaksaa.

Pyydä apua heti, kun sinusta tuntuu, että sille on tarvetta. Oli kyse sitten (äidin) unesta, imetyksestä, kodinhoidosta... Kärsimys ei kaunista eikä jalosta. Vaikka "ennen vanhaan" äidit hoitivat kymmenen lasta, lypsivät lehmät, tekivät peltohommat ja pesivät kaiken pyykin käsin, ei se tarkoita, että niin pitäisi nykyäänkin äitien tehdä. Kehitys kehittyy, ja harva meistä enää hevoskyydillä liikkuu paikasta toiseen ;)

Kaikkea voi kokeilla, mutta jos kokeilu ei toimi, on ihan sallittua palata siihen, mikä toimii. Se, mikä on nyt, ei tarkoita sitä, että niin mennään tästä hamaan ikuisuuteen. Kun vauva kasvaa, hän oppii uusia asioita.

Käytännön vinkeistä sen verran, että läheisyyttä ei voi koskaan tarjota vauvalle liikaa. Vauva ei mene pilalle sylittelystä eikä opi liian hyvälle (miten se edes olisi mahdollista...?). Itkettäminen ei vahvista vauvan keuhkoja. Kun vauvalla on hätä (tuntuu se vanhemmasta kuinka mitättömältä tahansa), hänellä ihan oikeasti on hätä, ja jotta tilanne rauhoittuisi, vauva tarvitsee siihen aikuisen apua. Mitä pienempi vauva, sitä välittömämmin vauvan hätään on hyvä reagoida. Vauvaa ei tarvitse opettaa itsenäiseksi. Ne oppivat sen ihan itse, kun aika on kypsä :)

Esikoinen on aina jonkinlainen harjoittelukappale, mutta kyllä se siitä :)
 
Meiltä sellainen niksi että jos lapsi juo lisämaitoa pullosta niin kannattaa opettaa alusta asti juomaan poissa sylistä. Alkuun itse opetimme juomaan sitterissä niin että tuin pullon sopivaan kohtaan esim pyyhkeellä ja sitten pikkuhiljaa enemmän ja enemmän makuuasennossa.

Tästä on se hyöty että nykyään kun poika pyytää yöllä ruokaa hän juo sen makuultaan(kyljellään) eikä näin ollen herää lainkaan syömiseen eli ei tarvitse nukuttaa enää uudelleen. Myös yösyömiset on itsekseen alkaneet vähentyä kun ei ole tottunut heräämään lainkaan keskellä yötä joten nukkuu yöt yhteen putkeen.

Helpottaa vaan omaa unirytmiä kun ei tarvitse valvoa tuntikausia keskellä yötä vauvan kanssa vaan sen hetken vahtii poikaa kun tämä juo pullon tyhjäksi ja sitten voi jo palata takaisin sänkyyn. B)

Mutta siis ehdottomasti ei saa jättää lasta yksin sen pullon kanssa vaan pitää vahtia vierestä ihan kaiken varalta.
 
Ihan pakko kommentoida tohon pullon tukemiseen että mun mielestä taas ehdottomasti pullomaito pitää antaa sylissä niin että vauva saa ravinnon lisäksi lämpöä ja läheisyyttä niinku olis tissillä.
 
Kiitos kovasti tähän astisista vinkeistä, näistä saa hyviä ideoita ja kullanarvoisia vinkkejä vauvanhoitoon!

Ja totta, itse kehitellyt kikat ja mutu-tuntuma ovat tärkeitä, eli niitä vaan lisää! Se on kuitenkin helpompaa kokeilla erilaisia asioita kun on edes yksi ässä hihassa, eikä ole silloin ihan neuvottomana. Ja parempihan on tietysti kun on monta niksiä tiedossa, joista voi valita!

Jatketaan... eli "niksipirkkamaisia vinkkejä" (mutta ei sääntöjä, eikä arvosteluja) lisää niin niistä voi kukin valita itselleen/perheelleen sopivan tavan.

Tässä vielä yksi vinkki, Anna Wahlgrenin Lapsikirjassa suositellaan vastasyntyneen itkuun avuksi aina ruuan tarjoamista (rinnasta/pullosta). Meillä tämä on auttanut, eli itku on lähes aina loppunut imetykseen.

R
 

Yhteistyössä