Pitkään imetetyt lapset muita etevämpiä?

  • Viestiketjun aloittaja siripiri
  • Ensimmäinen viesti
siripiri
Keskiviikon iltalehdessä oli juttua, missä väitettiin, että pitkään imetetyt ovat jo alle 2 vuoden iässä etevämpiä kuin ikätoverinsa, joiden rintaruokinta jää lyhyemmäksi tai jopa olemattomaksi.

Tutkimuksen mukaan tällaiset lapset pärjäävät monissa motorisia ja kognitiivisia (tiedollinen, tajunnallinen) taitoja mittaavissa testeissä paremmin.

Erot näkyvät etenkin verrattaessa yli 6kk rintaruokinnalla olleita lapsia niihin, joita ei ole imetetty lainkaan.

Kuitenkin jokainen lisäkuukausi rintaruokinnalla liittyy parempaan kognitiiviseen, motoriseen ja kielelliseen testimenestykseen 18kk iässä. ( teksti lainattu iltalehdestä)

Ihan mielenkiinnosta nyt kysyisin, että onko näin vai onko taas ihan tuulesta temmattu tutkimus??

Onko omakohtaista kokemusta asiasta?
 
"Vierastaja"
Mikään muu asiahan ei vaikuta kehitykseen tietenkään kuin rintaruokinta. Onhan testissä kaikilla tismalleen samat olosuhteet ja lähtötilanne? Tottakai... *huoh*...
 
"hmm"
Ei yksilöistä tätä tulosta huomaa. Matti-petteristä ei siis huomaa onko saanut korviketta vai imetetty. Tilastollisesti taas esim. kuusi yksikköä paremman tuloksen huomaa, kun puhutaan keskimääräisestä paremmuudesta.

Ja se taas että että vaikuttaako se yksilön hyvinvointiin millään tavalla, no siitä voidaan keskustella.

On myös mietittävä toimintaa ylipäänsä. Koska imetyksessä voi kovin moni asia mennä vikaan, niin voihan se olla että pitkään imettäneet ovat joutuneet tekemään asian eteen töitä, he ovat selviytyneet tietyistä vaikeuksista sen suhteen. Miksi näin? Ehkä he ovat etsineet ja hakeneet tietoa hyvin, olleet ns. motivoituneita. Tämä taas saattaa kieliä että he ovat muutenkin perillä asioista, tukevat paremmin lapsen motorisia ja muita taitoja jne. Näin ollen kyse olisi suuremmasta asiasta kuin pelkkä imetys.
 
Meillä
esikoista sain imetettyä vain n.2kk ,oppinut kaiken keskimäärin "oikeassa" ajassa,oikein fiksu poika.
Kuopusta imetin onnistuneesti melkein vuoden ja oppinut lähes kaiken keskivertoa aikasemmin tai reilusti aikasemmin, mutta luulin että tämä johtui lähinnä siitä että hän on tyttö. ;)
 
true
Mä imetin kaikkia lapsia pitkään, esikoista 1 v 8 kk, kolmea keskimmäistä 1 v 4 kk ja kuopusta 2 v 8 kk. Kaikki lapset ovat pärjänneet loistavasti ihan pienestä pitäen, mm. oppivat lukemaan 3 - 4-vuotiaana, tunsivat kaikki värit 2-vuotiaana ym. Koulu on mennyt kaikilla hyvin, yo-kirjoituksetkin niillä, jotka ovat jo kirjoittaneet. Enpä tiedä, miten iso osuus on imetyksellä ja miten iso osuus perintötekijöillä ja ympäristöllä.
 
"Mä vain"
Ei nämä imetysfanaatikko -jutut voi olla oikeasti totta..) No meillä imetin 6 vkoa ensimmäistä ja tokaa 4 vkoa. Molemmat kehittyneet hyvin ja monessa asiassa jopa paremmin kuin ikätoverinsa. Ehkäpä jotkut asiat ovat kiinni myös kasvatuksesta ja siitä kuinka paljon vanhemmat antavat aikaa lapsilleen ja opettavat asioita. Tai osa saa sen opetuksen tietty päiväkodista...
 
kaf
Ihan mielenkiinnosta nyt kysyisin, että onko näin vai onko taas ihan tuulesta temmattu tutkimus??

Onko omakohtaista kokemusta asiasta?
ahhahhaa... ihana.
kyllä se ihan aivan varmasti on tuulesta temmattu, kun minunkin jessejannica osasi jo kaksivuotiaana laskea kymmeneen. vaikken imettänyt ollenkaan. naapurin imetetty kakara oppi vasta kolmeveenä. näin se tuli todistettua. olis kannattanut vaan iltalehdenkin kysyä meikältä, eikä joltain ihme tutkijoilta. mitä ne mistään tietää. liekö kellään lapsiakaan.

tai sitte toinen lähestymistapa olis katsoa/kysyä, että miten on tutkittu, onko tutkittu aiemminkin ja löydetty samoja tuloksia tma.
 
Minä..
Älykkyyshän on periytyvä ominaisuus. Älykkäät ja korkeasti koulutetut äidit imettävät pidempään.

Olen itse imettänyt 4vuotta. En tiedä onko kyse äidinmaidosta vai hyvästä perimästä, mutta uskallan väittää että tällä hetkellä 8v lapseni on aina ollut muita ikäisiään edellä. Älykkyyden lisäksi hän on rohkea, omaa loistavan ja eri tilanteisiin sopeutuvan huumorintajun sekä on suosittu sosiaalisten taitojensa ansiosta.
 
Alkuperäinen kirjoittaja tähän;29441426:
vastata sulla ei riittäny niin paljon aikaa noille muille kun sille sun ensimäiselle. fakta
Luitko kohdan, periaatteessa olosuhteet kaikille samat? :D Eli ymmärrän pointtisi, ja mietin sitä itsekkin tuota kirjoittaessani. Toisaalta kaikki ne on erilaisia muutenkin, toinen musikaalinen, toinen ei ja sitä rataa...
 
"viekku"
Maalaisjärjelläkin pähkäillen on ihan loogista että jotain yhteyttä voi olla mutta kokonaisuudessa isompi merkitys lienee kuitenkin perimällä, kasvatuksella ja yleisellä huolenpidolla. Joka tapauksessa itse uskon/tiedän imetyksellä olevan paljon hyviä vaikutuksia ja kaikenlisäksi se on helppo ja miellyttävä tapa ravita lapsi.
 
  • Tykkää
Reactions: Happygirl-91

Yhteistyössä