Pottaharjoitukset

Masunen
Moi! Potta hankittiin, kun poika täytti vuoden, ihan vaan tutustumista varten. Nyt on 1v 3 kk ja haluaa melkein joka vaipanvaihdon yhteydessä istumaan potalle ja istuu hetken ja sanoo sitten eituu ja nousee tyytyväisenä pois :D
Kertaakaan ei olla vielä saalista saatu, mutta ei tässä vielä ole kiirettäkään. Useimmat kai alkavat noin parin vuoden tienoilla hallitsemaan hätäänsä.
 
Vuoden kieppeillä suurinpiirtein hieman alle.Eka ja toka alle 2v oppi kuivaks.Kolmonen on nyt päiväkuiva ikää 1,7v ja hänellä aloitettiin pottailu 9kk iässä.
Ensin ruokailujen jälkeen ja sitten pikku hiljaa lisäiltiin määrää.Osasi aika nopeasti ilmoittaa jo hätäänsä milloin viedä.Nyt menee omatoimisesti ja risuu housunsa alas ite.
 
Tuimis
Meillä alettiin käydä potalla heti kun tyttö alkoi istumaan kunnolla eli oliskohan ollut joskus 6 kk paikkeilla. 9 kk ikäisestä on tehnyt kakat potalle ja nykyään (1 v 5 kk) osaa ilmoittaa kun kakka tulee (sanoo kakka ja menee potan viereen). Pissatkin tulee usein, välillä saattoi mennä päiväkin, ettei tehnyt vaippaan, mutta uhmaikä on hidastanut. Joskus tekee ihan vaan uhmaamisen vuoksi pissat mieluummin vaippaan tai joskus lattialle potan viereen :eek:

Itse kannatan pottailun ottamista rutiinitoimenpiteeksi. Eli päivittäin vaikka aina herättyä ja ruuan jälkeen potalle, vaikkei mitään tuliskaan, niin lapsi oppii että tää kuuluu tehdä, eikä sitten vastustelekaan niin paljoa koko toimitusta.
 
Meillä aloitettiin tutustuminen pottaan nyt kun pojalla ikää vähän alle vuoden. Varmin tapa saada "saalis" on laittaa aamupalan ja maidon jälkeen potalle. Useimmiten tulee pissat ja kakat. Muuten ei olla vielä onnistuttu mutta tuleepaha pikku hiljaa tottumaan pottailuun.
 
Mya
Meidän poikaa alettiin opettaa potalle 7 kk.n iässä ja heti ensimmäisellä istunnolla oli tuloksena kakat! Pottajutut meni pojalla tosi hienosti n. 11. kk.n ikään asti, jopa niin hyvin, että kaikki kakat alkoivat osua pottaan ja pissatkin melkein aina. Poika oppi myös sanomaan kakka, silloin kun halusi potalle. Yleisesti ottaen pottailu on koko ajan ollu tosi rutinijuttu, eli aina heräämisen, syömisen ja ulkoilun jälkeen istumaan. Joskus myös muuten jos ei ole kakkaa tullut pitkään aikaan...

Nyt poika on 13 kk ja pottailu on pari kuukautta mennyt vähän takapakkia. Poika kyllä istuskelee mielellään potalla ja tekee sinne pissat, mutta kakat ovat jostain syystä alkaneet tulla vaippaan melkein heti potalta nousun jälkeen... Mikähän lienee syynä.... Mutta luotan siihen, että vanha taito palautuu taas pikkuhiljaa, sitkeästi on vain jaksettava jatkaa pottarutiinia.
 
\
Alkuperäinen kirjoittaja 04.04.2007 klo 11:32 Mya kirjoitti:
Nyt poika on 13 kk ja pottailu on pari kuukautta mennyt vähän takapakkia. Poika kyllä istuskelee mielellään potalla ja tekee sinne pissat, mutta kakat ovat jostain syystä alkaneet tulla vaippaan melkein heti potalta nousun jälkeen... Mikähän lienee syynä.... Mutta luotan siihen, että vanha taito palautuu taas pikkuhiljaa, sitkeästi on vain jaksettava jatkaa pottarutiinia.
Moikka,

Meillä aloitettiin myös pottailu testimielessä kun poika oli 6-7 kk vanha. Meni yllättävän hyvin ja monta saalista tuli. Sitten muutettiin ulkomaille ja poika opetteli kävelemään siinä 11 kk vanhana. Tällöin arkirutiinit ja uudet opit (kävely ja puhe) sekoittivat pottailun ja jätettiin se pienemmälle käytölle. Eli tämä lienee myös teillä syynä tai osasyynä? :wave:

Nyt poikamme täyttää juuri 2-vuotta ja on opettelemassa kuivaksi. Onneksi oli monta hyvää pottakokemusta koska se ja wc-istuimen pienentäjä ovat hyvin tuttuja juttuja ja hyvin pyykii! :) Luonnollisesti päivät vaihtelevat ja joskus pisut ehtivät tulla, mutta pääosin kuivana pysyy.

Eli en näe mitään syytä miksi ei tutustuttaisi pottaan jo aikaisessa vaiheessa, kunhan ei ole liian suuret odotukset. Kyllä lapsi sitten alkaa näyttämään merkkejä kun alkaa ymmärtämään pidättämisessä etc.

Ai niin, kun otettiin potta taas aktiviiseen käyttöön askartelin pojalle oman taulukon johon liimailtiin tarroja aina kun siinä istui kiltisti ja 2 tarrraa kun tuli tulosta! Ylpeänä näytti aina tarrojaan isälle illalla kun tuli töistä kotiin. Tätä tehtiin jotain viikkoja ja nyt siis menee ihan itsestään - ilman mitään kannustimia. Alku vaatii myös ison läjän kalsareita ja vaihtohousuja koska alku on aika märkää... ja moppi kannattaa olla lähellä myös! :whistle:
 
tipu
Meillä aloitettiin potalla käynti heti, kun lapsi oppi itse istumaan, eli 5kk.n iässä. Nyt lapsi on vuoden ja 2 kk päälle ja usein pärjäämme koko päivän samalla vaipalla. Pissat tulee noin 3 tunnin välein ja kakka istunnolla käymme jokaisen syönnin päätteeksi ja kerran päivässä se pötkähtää pottaan. Joskus jopa yön jäljiltä on vaippa kuiva. Päiväunilta herätessä vaippa on aina kuiva. Minun mielestäni potta harjoitukset kannattaa aloittaa varhain, jotta lapsi voisi olla kuiva jo puolentoista vuoden iässä. Ja rahaakin säästyy!!
 
Meidän neiti aloitti pottailut alle yhden vuoden ja jossakin vaiheessa sai siitä hermarit eli ei edes suostunut istumaan ja vaan huusi...pidimme taukoa ja n.1,8v aloitimme uudestaan. Jätimme vaipan pois ja parin pissavahingon jälkeen hoksasi että miellyttävämpää pissata pottaan kuin housuun. Yöllä pidettiin vaippaa,mutta kun neidin vaippa oli viikon ajan kuiva aamulla,jätettiin sekin pois. Meillä meni yllättävän hyvin,kun ottaa huomioon meidän pottailun alkuajat :) nyt jälkeenpäin kun on aina hyvä miettiä,niin meidän neiti ei vaan silloin ollut valmis vaipan pois jättöön...
 
pottalla
1 v 1kk iässä pistin ensimmäisen kerran potalle ja sinnehän sitten tulikin mahtava saalis. Sen jälkeen ollaan käyty aina aamuisin, vaipanvaihdon yhteydessä sekä iltaisin potalla. Muutama kakkakin ollaan onnistuttu pottaan saamaan, kun on huomattu punakkuutta naamassa on äkkiä kiikutettu potalle. Olisi kyllä hienoa päästä tämän vuoden aikana vaipoista eroon. Tuntuu, että poika kyllä ymmärtää minkä takia potalla käydään vielä ei vaan itse osaa pyytää.
 
Meillä aloitettiin käymään silloin tällöin potalla kun poju 10kk. Nyt poika 13kk ja noin kerran viikossa tulee kakka vaippaan, muutoin pottaan tai pönttöön. Kaikki pissit eivät kerkeä pottaan asti, mutta poika ilmoittaa aina kun pissi on tullut tai juuri tulossa vaippaan sanomalla "kakka". Heh, tällä vintiöllä kaikki(pissit, kakat ja pierut :)) ilmoitetaan samalla sanalla :).
Toisinaan tulee vikahälytyksiä, ja tällöinkin kehutaan hienosta työstä: Hyvä kun ilmoitut asiasta ja hyvin istuttu/yritetty.
Jokainen lapsi on yksilö. Toiset kypsyvät asialle nopeammin kuin toiset. Ja sekin varmasti vaikuttaa, että miten "hienohelma" lapsi on. Toinen lapsi istuisi tortut housussa vaikka kuinka kauan, kun taas toista lasta inhottaa pienikin hetki(meillä varmaan jälkimmäinen).


 
Meidän poika on nyt 1v2kk ja ollaan potalla kovasti harjoiteltu olemaan, mutta vielä ei ole sinne saalista saatu. Mutta käydään muutamat kerrat päivässä silti kokeilemassa jospa vaikka joskus sinne jotain tulisikin. Poika on päivisin perhepäivä-hoitajalla ja siellä isommilta lapsilta on nähnyt miten potalla kuuluu istua ja onkin nyt itse aktiivisemmin siinä suostunut istumaan. Mitään kiirettä meillä ei ole asian kanssa, mutta pääpointtina meillä on siinä, että potta tulisi tutuksi paikaksi :)
 

Yhteistyössä