Pottailusta kysymys!

Minkä ikäisenä teidän taaperot on oppinu potalle kakkaamaan ja pissaamaan? Meillä on poika 1v10kk olen laittanut potalle usein ruuan jälkeen ja yrittäny selittää, että sinne se kakka pitää tulla. Poika istuu potalla vaikka kuinka kauan ja ei tuu mitään. Sitten kun poika menee pois potalta niin noin 10min päästä on kakat vaipassa! :( Ilmeisesti poika aina jännittää potalla vaikka samaan aikaan lukee kirjaa tms. Miten saisin opetettua pojan potalle?
 
Mä en ehkä ole oikea ihminen neuvomaan, kun omanikaan (1v 1kk) ei tee mitään potalle, mut hoitopaikoissa ne istuttaa aina vaipanvaihdon yhteydessä potalla. Kai se siitä tulis kun aina säännönmukaisesti istuttaisi.
 
tavis äiti
meillä toimii hyvin se kun aamulla heti kun tyttö herää, sen laittaa potalle. yleensä pissa tulee parissa minuutissa. ja aina ruuan jälkeen heti kun nostetaan pois syöttötuolista. näin on menty vuoden verran. pottaa alettiin käyttää heti kun oppi istumaan, älytön tuuri kun heti eka kerralla sattui juuri tulemaan pissa sinne. tyttökin hämmästyi tunnetta ja aikuisten iloisia reaktioita. aika pian myös kakka-asiat hoituivat pottaan. 11kk iässä oppi yökuivaksi (jaksoi pidättää aamuun asti kun tiesi että pääsee potalle heti kun herää). sitten tuli kesä ja älyttömät helteet. joi joka yö nokkamukillisen vettä ja vähän väliä oli sänky märkä. silloin alettiin käyttää taas öisin vaippaa (aika vähän asennetta vaihdella lakanoita keskellä yötä) ja se vaipan käyttö on jäänyt päälle, kun tyttö haluaa nukkua se muki vieressään edelleen. päivät menneet pari kuukautta ilman vaippaa. saattaa mennä parikin vuorokautta ilman vahinkoja. käy pytyllä ja potalla.

nyt kun jo pikkuisen puhuu, väittää vastaan kun kysyy että pitääkö mennä potalle. jos sen istuttaa vaan silti potalle niin pissa tulee heti, ja monesti kakkakin. paljon on itsestä kiinni että ehtiikö/viitsiikö suunnilleen kiinnittää huomiota että milloin kävi viimeksi potalla. hyvin pidättelee pari kolmekin tuntia. monesti menee itse potalle jos vaan potta on näkösillä ja vaatteet helppo riisua. sitten kun homma on hoidettu niin nousee ja pyllistää että voi pyyhkiä...
kiukkupäivinä saa kulkea vaipoissa, pissailee muuten pitkin mattoja ja lattioita ihan kiusallaan.

minulle on moni nauranut kun kehun joka ainoan pissan ja kakan joka on pytyssä tai potassa "hieno kakka! äiti on tosi ylpeä kun osaat noin hienosti käydä potalla." ja lapsi on ihan mielissään.
yhtään ei moitita jos tulee vahingossa vaippaan tai housuun.
ennemminkin pitäny vähän rauhotella, jokin aika sitten oli maha löysällä ja vahinkoja sattui. naamasta näki että "voi ei kun en kerenny potalle". piti monesti sanoa että ei se haittaa, ei sille voi mitään kun on kipeänä. kyllä pyykkikone pesee ja vaippoja riittää.

nyt kun toinen lapsi on 2kk niin vaipparallia riittää. samoilla ohjeilla meinaan mennä tämän pikkukakkosenkin kanssa.

tsemppiä pottaharjotuksiin, kyllä se siitä.

=)
 
Anu23 harmaana
meillä tyttö nyt vajaa 10kk ja käynyt potalla reilun kuukauden..heti eka kerralla istui innoissaan vaikkei mitään tullutkaan..aina unilta herätessä heti potalle niin pisut tulee..ennen nukkumaanmenoa käytän myös..kakkakin tehdään potalle,ellei ole kerennyt vaippaan tehdä..
 
olen huomannut, että ne jotka aloittavat pottailun aikaisin (ei siis 100% kaikki) niin heidän lapsensa ottavat monesti takapakkia..eli ensin osaa olla pitkään kuiva ja sitten alkaa vaippailu ja taas kuiva ja taas vaippailu, mutta jos sen pottailun aloittaa oikeaan aikaan, eli lapsi jaksaa keskittyä hieman ja osaa jo pidätellä (tosin tässäkin eroja) niin se onnistuu yleensä kerralla... itsekkin huomasin kun esikoista aloitin potalla käyttämään hänen ollessa 1v8kk niin oltiin jo 2 vee päiväkuivia niin, että ei enää vahinkoja tullut ollenkaan ja 2v5kk kun jäi vaippa ihan kokonaan poissa, eikä ole sattunut yhtään vahinkoa..Ja ennen tätä 1v8kk ei siis ollut edes istunut potalla..mutta jokainen tyylillään :heart:
 
tavis taas
meidän tyttö siis pidättelee jo melko hyvin, eikä meillä revitä ressiä siitä vaippojen käytöstä välillä. täysin tilanteen mukaan. oon kuullu ja lukenu että sekin aiheuttaa takapakkia (jota meillä selvästi on tullut) (josta me ei ressata) että kun tämä kaks vee kattelee päivät meidän 2kk vauvaa joka kakkaa vaippaan n.5 kertaa päivässä, että sekin vaikuttaa takapakilla. toinenki kerran kakkaa vaippaan. pääasiassa kuitenkin inhoaa tunnetta kun ne kakat on housussa ja yrittää ehtiä potalle.

eiköhän se ennen rippikoulua ole jo oppinut kuivaksi....
 
No meillä pottailu on aloitettu pojalla 5,5 kk ikäisestä ja tytöllä 6,5 kk ikäisestä. Lähes joka kerta on saalista. Meillä poika lopetti vaippaan kakkaamisen 9kk ikäisenä ja neitikin lopetti 9,5 kk ikäisenä. no pieni Haju kikkaran neiti saattaa vaippaan vääntää, jos äiti ei muuten tajuu potalle viedä....

Meillä on pottailu aloitettun niin että aina vaipan vaihdon yhteydessä potalle. Samoin unien ja ruuan jälkeen, niin no silloinhan se vaippa vaihdetaan....
 
räiske
Meillä poika 1v11kk ja täysin päiväkuiva =) ollessaan 1v10kk pottailu rupesi todella kiinostamaan,mummulle erityis kiitos siitä.ja siitä se sitten lähti ja ollaan tosi tyytyväisiä ;) =)
 
Mulla sai kahden ensimmäisen kanssa tehdä töitä tuon asian kanssa. Kuitenkin aika helposti onnistui. Esikoinen oli 2.5 vuotias kun pääsi vaipasta, yövaipasta vähän ennen 3 v. päivää. Kakkaaminen pottaan kävi helposti pissaamisen kera.

Keskimmäisellä kanssa alkoi homma todella helposti 2. vuotiaana. Oppi kokonaan kuivaksi. Taantui siskotytön syntyessä kun keskimmäinen oli 2.5 v. ja jouduttiin käyttämään jonkun aikaa yövaippaa. 3 v. päivän jälkeen yövaippa otettiin pois ja poika oli täysin kuiva välittömästi. Eli äidin laiskuutta ja tottumusta oli vissiin. Kakkaaminen sujui normaalisti pissaamisen yhteydessä.

Kuopus, joka on nyt 2 v. oppi synttäreidensä seudulla joulukuussa kuivaksi. Sekä yöllä että päivällä. Kakkaaminenkin onnistuu tosin työlästä on kun on niin kovana maha. Potalle kuitenkin haluaa itse kaiken tehdä. Joskus laitan pidemmän ulkoilusession yhteydessä vaipan ja tänäänkn pissa tuli ulkona vaippaan alkoi kaamea huuto ja vaatimus sisälle vaihtamaan se pois... hyvin on neitokainen oppinut läksynsä.

Ihmettelen tätä miten meillä kävi niin helposti...
 
\
Alkuperäinen kirjoittaja 30.12.2005 klo 14:06 vieras kirjoitti:
olen huomannut, että ne jotka aloittavat pottailun aikaisin (ei siis 100% kaikki) niin heidän lapsensa ottavat monesti takapakkia..eli ensin osaa olla pitkään kuiva ja sitten alkaa vaippailu ja taas kuiva ja taas vaippailu, mutta jos sen pottailun aloittaa oikeaan aikaan, eli lapsi jaksaa keskittyä hieman ja osaa jo pidätellä (tosin tässäkin eroja) niin se onnistuu yleensä kerralla... itsekkin huomasin kun esikoista aloitin potalla käyttämään hänen ollessa 1v8kk niin oltiin jo 2 vee päiväkuivia niin, että ei enää vahinkoja tullut ollenkaan ja 2v5kk kun jäi vaippa ihan kokonaan poissa, eikä ole sattunut yhtään vahinkoa..Ja ennen tätä 1v8kk ei siis ollut edes istunut potalla..mutta jokainen tyylillään :heart:
Jaa... Eipä ole meillä mitään takapakkia havaittu koskaan, ja pottailu aloitettiin 4kk:n ikäisenä. 1v 8kk lähtien on tytär ollut päiväkuiva ja vuoden ikäisestä suunnilleen (en edes muista enää...) ei kakkaa ole vaippaan tullut lainkaan, sitäkin aiemmin vain harvoin, sillä tykkäsi jo vauvana tehdä kakat mielummin pottaan kuin vaippaan. Yövaippa on meillä edelleen kyllä käytössä, mutta usein sekin alkaa olla jo kuiva, ja tyttö herää tarpeen vaatiessa yölläkin potalle. Ikää nyt siis 1v 11kk.

Eikä äitinikään ole maininnut mistään takapakeista yhdenkään neljän lapsensa kohdalla, ja kaikki olemme aloittaneet pottailun ja kuivaksiharjoittelun ihan muutaman kuukauden ikäisenä, ja olleet päiväkuivia alle 2v. Silloin 70-luvulla oli ihan tavallista, että kuivaksiopettelu aloitettiin ajoissa...

Päinvastaisia juttuja olen kuulut ja nähnyt vain ystäväpiirini lapsukaisissa, joiden pottaharjoittelut on siirretty "vastaanottavaisempaan" ikään, seurauksena, että 3,5 vuotias ei suostu kakkaamaan kuin vaippaan ja muuta vastaavaa...
:/

Resepti pottailuharjoituksiin on meillä ollut että potallakäynnistä on tehty mukava ja hauska asia, tarpeeksi viihdykettä, eikä ikinä pakottamista, niin se homma toimii! :)
 

Yhteistyössä