raparperiohjeita kiitos

Hellou, tässä tulee pitkä rimpsu ja kaikki o testattuja :D


Lillyn raparperimarenki

100 g voita tai margariinia
2 munaa
1,5 dl sokeria
1,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhoja

Täyte:
600-700 g raparperia
2 dl sokeria

Marenki:
3 munanvalkuaista
2 dl sokeria

1. Sulata voi ja anna jäähtyä.
2. Vispaa munat ja sokeri vaahdoksi.
3. Sekoita voi ja muut ainekset.
4. Kaada taikina tasapohjaiseen voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan.
5. Paista n. 200 asteessa n. 15 min.
6. Kippaa kakku uuninkestävään vuokaan.
7. Kuori ja paloittele raparperit 2-3 cm paloiksi kakun paistuessa.
8. Sekoita sokerin kanssa kattilassa.
9. Anna hautua kannen alla kevyellä lämmöllä kunnes pehmenee.
10. Älä keitä ettei palaset mene rikki!
11. Kippaa pehmeät raparperit kuuman kakun päälle.
12. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää vähitellen sokeri.
13. Levitä marenki raparperien päälle.
14. Pane uuniin n. 125 asteeseen kunnes marenki kuivahtaa ja saa vähän väriä.
15. Jäähdytä ja tarjoa kahvin kanssa. Bon appetit!

Raparperi-murupiiras

2 munaa
2 dl sokeria
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 dl maitoa
1 dl(100 g) voita sulatettuna

Päälle:
1/2 l raparperipaloja
1-1 1/2 dl sokeria
2 tl inkivääriä

Murut:
50 g voita tai leivontamargariinia
1 dl sokeria
1 tl vanilliinisokeria
1 dl vehnäjauhoja

1. Voitele irtopohjainen kakkuvuoka.
2. Kuumenna uuni 175 asteeseen.
3. Vaahdota munat ja sokeri.
4. Lisää jauhot, joihin olet sekoittanut leivinjauheen ja lopuksi maidon ja rasvan seos.
5. Kaada taikina vuokaan ja levitä sen päälle sokerilla ja inkiväärillä maustetut raparperipalat.
6. Sekoita vielä haarukalla kulhossa muruseos ja ripottele murut piiraan pintaan.
7. Kypsennä uunin alaosassa noin 30 minuuttia.
8. Jäähdytä piiras haaleaksi ja irrota vuoastaan.
9. Tarjoa sellaisenaan tai puolisulan vaniljajäätelön kanssa.

Raparperi-mansikkakiisseli

1 l raparperipaloja
3/4 l vettä tai vaaleaa mehua
noin 2 dl sokeria

Suurustamiseen:
1 dl kylmää vettä
4 rkl perunatärkkelysjauhoja

Lisäksi:
1/2 l mansikoita viipaleina

1. Kaada raparperipalat ja vesi kattilaan.
2. Keitä kunnes raparperi alkaa hajota.
3. Lisää sokeri.
4. Kiehauta sekoittaen ja nosta kattila levyltä.
5. Sekoita kylmään veteen perunajauhot.
6. Kaada seos raparperikattilaan ohuena nauhana koko ajan hitaasti pohjaa myöten sekoittaen.
7. Lisää hiukan vettä, jos seos on kovin sakeaa.
8. Nosta kattila takaisin levylle ja kuumenna sekoittamatta kunnes kiisseli sakenee.
9. Se on valmista muutaman kerran kuplittuaan ja hiukan kirkastuttuaan.
10. Lisää mansikkaviipaleet.
11. Kaada kiisseli kulhoon ja peitä kulho kelmulla, ettei kiisseli kuorrutu.
12. Jäähdytä ja tarjoa maidon tai kerman kera.

Raparperipannari
6 annosta

4 kananmunaa
5 dl maitoa
2 dl vehnäjauhoa
½ tl suolaa
1 dl fariinisokeria
1 tl vaniljasokeria
1 rkl öljyä

Lisäksi
n. ½ l raparperin varsia pilkottuna
8 dl vettä
½ dl fariinisokeria
1 sitruunan mehu

Muuta:
Raparperin voit korvata omenalla.

1. Sekoita keskenään pannukakun ainekset.
2. Pane kattilaan raparperipalat, vesi, fariinisokeri ja sitruunanmehu.
3. Keitä kunnes raparperit ovat pehmenneet.
4. Valuta pois ylimääräinen neste.
5. Lisää raparperit sitten pannukakkutaikinan sekaan.
6. Vuoraa reunallinen uunivuoka leivinpaperilla.
7. Kaada taikina vuokaan.
8. Paista 225 asteessa 20-25 minuuttia, kunnes kakku on kypsää.
9. Tarjoa lisänä esimerkiksi vaniljakermavaahtoa tai jäätelöä.

Raparperitorttu

4 munaa
2 dl sokeria, josta 1/2 dl fariinisokeria
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl hasselpähkinäjauhetta
1 tl leivinjauhetta

Väliin:
1/2-3/4 l raparperipaloja
2 dl hyytelösokeria
(1-2 rkl tuoretta minttua silputtuna)

Päälle:
raparperia + kermavaahtoa
(muutama mintun lehti)

Valmista ensin täyte:
1. Kuumenna raparperipaloja miedossa lämmössä kattilassa kunnes neste alkaa irrota.
2. Tai pehmitä ne täydellä teholla mikroaaltouunissa kulhoon paloiteltuna (täysi teho 3 min.)
3. Sekoita ja lisää hyytelösokeri.
4. Jatka kuumentamista kunnes sokeri sulaa ja raparperit alkavat hajota.
5. Nosta kattila levyltä ja lisää minttusilppu.
6. Nosta seoksesta erilleen muutama kaunis kokonainen raparperipala tortun päälle pantavaksi. Jäähdytä loput.
7. Kuumenna uuni 200 asteeseen.
8. Vatkaa munat vaahdoksi.
9. Lisää sokerit edelleen vatkaten kunnes vaahto on valkoista ja jäykkää.
10. Sekoita jauhot, pähkinäjauhe ja leivinjauhe.
11. Lisää seos varoen taikinaan.
12. Kaada taikina leivinpaperille reunalliselle pellille ja tasoita.
13. Kypsennä uunin keskiosassa 10-15 minuuttia.
14. Kumoa kypsä torttulevy toiselle leivinpaperille, johon olet ripotellut hiukan sokeria.
15. Levitä raparperisose sen päälle.
16. Kierrä torttu rullaksi.
17. Jäähdytä se ja leikkaa sitten paksuiksi viipaleiksi vadille.
18. Koristele raparperipaloilla ja kermavaahdolla.


Raparperihilloke

300 g raparperipaloja
1 1/2 dl sokeria
kanelitanko
vaniljatanko

1. Pilko raparperit.
2. Laita ne uunin kestävään kulhoon.
3. Lisää sekaan sokeri ja kaneli- sekä vaniljatanko.
4. Hauduta uunissa tai liedellä, kunnes raparperi on pehmeää.
5. Jäähdytä ja poista kaneli- ja vaniljatanko.
6. Tarjoa kylmänä lettujen kanssa.
7. Uunikuumana hilloke on ihanaa jäätelön kanssa.

Raparperi-Omenahilloke

500 g raparperia
1 omena
1/2 dl vettä
2 1/2 dl sokeria

1. Pese raparperin varret tarvittaessa, poista vain kovat ja sitkeät osat tyvestä.
2. Paloittele varret parin sentin pituisiksi.
3. Kuori omena, poista siemenkota ja kuutioi malto.
4. Sekoita omena- ja raparperipalat kattilassa, lisää vesi ja kuumenna kiehuvaksi.
5. Keitä seosta miedolla lämmöllä kannen alla muutama minuutti, niin että raparperi alkaa kostua ja pehmetä.
6. Lisää sokeri ja sekoita niin kauan että se sulaa.
7. Keitä seosta vielä, kunnes se sakenee ja muuttuu kiiltäväksi.
8. Tarjoa kuumana jäätelöannoksen kastikkeena

Mehevä raparperitorttu
(10 annosta)

150 g margariinia
1 1/4 dl maitoa
2 munaa
2 dl sokeria
4 1/2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl vanilliinisokeria
1 tl kardemummaa
6 dl (300 g) raparperipaloja

Lisäksi:
1 tlk(2 1/2 dl) vispautuvaa vanilliinikastiketta (Flora Vanilla)
1/2 tl minttua

1. Piirrä irtopohjavuoan (Ø 24 cm) avulla ympyrä leivinpaperille ja leikkaa se irti paperista.
2. Aseta leivinpaperi vuoan pohjalle ja voitele vuoan reunat.
3. Sulata margariini.
4. Kaada joukkoon maito ja anna seoksen jäähtyä.
5. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.
6. Sekoita jauhojen joukkoon leivinjauhe, vanilliinisokeri ja kardemumma.
7. Sekoita muna-sokerivaahtoon rasva-maitoseos.
8. Lisää jauhoseos varovasti sekoittaen.
9. Levitä irtopohjavuoan pohjalle vajaa puolet taikinasta ja puolet raparpereista.
10. Kaada loppu taikina vuokaan ja koristele pinta lopuilla raparpereilla.
11. Paista 175 asteessa uunin alatasolla noin 50 minuuttia.
12. Irrota jäähtynyt torttu vuoasta.
13. Koristele tuoreilla mansikoilla ja sitruunamelissalla.
14. Tarjoa lisäksi mintulla maustettua vaahtoutuvaa vanilliinikastiketta joko vaahdotettuna tai juoksevana.
15. Raparperitortun voi pakastaa ja ottaa retkelle jäisenä.
16. Se säilyy näin ehjänä kuljetuksen ajan ja kylmälaukun sisältö pysyy kylmänä.
17. Hellepäivänä torttu sulaa nopeasti retkipaikalla.

Raparperi-mansikkajälkiruoka
(6 annosta)

250 g (5-6 dl) raparperipaloja
1 dl sokeria
2 dl vettä
1/4 - 1/2 tl minttua
1 pss (500 g) mansikoita (pakaste) tai omasta maasta

Koristeeksi:
sitruunamelissan lehtiä

Lisäksi:
vaniljajäätelöä tai maustamatonta
jogurttia

1. Kaada raparperipalat kattilaan.
2. Lisää sokeri ja vesi.
3. Keitä n. 5 min, kunnes raparperit ovat soseutuneet.
4. Mausta mintulla ja anna jäähtyä.
5. Kaada kohmeiset mansikat tehosekoittimeen tai monitoimikoneen kulhoon ja soseuta.
6. Lisää jäähtynyt raparperiseos mansikkasoseen joukkoon ja sekoita.
7. Kaada jälkiruoka tarjoilukulhoon ja koristele tuoreilla sitruunamelissan lehdillä.
8. Tarjoa lisäksi vaniljajäätelöä tai maustamatonta jogurttia.

Raparperi-mansikkakiisseli
(6 annosta)

7-8 dl (400 g) raparperinpaloja
8 dl vettä
1 1/2 dl sokeria
1 dl vettä
4 rkl perunajauhoja
n. 1/2 l tuoreita mansikoita tai
pakastemansikoita

Lisäksi:
2 dl kuohukermaa
3 rkl juoksevaa hunajaa

1. Leikkaa raparperit parin sentin paloiksi.
2. Keitä ne sokerilla maustetussa vedessä hajoavan pehmeiksi.
3. Sekoita kylmään veteen perunajauhot.
4. Nosta kattila kuumalta liedeltä ja kaada suurus joukkoon ohuena nauhana, koko ajan sekoittaen.
5. Anna kiisselin vielä kiehahtaa ja siirrä pois liedeltä.
6. Lisää tuoreet lohkotut mansikat tai jäiset pakastemansikat.
7. Kaada kulhoon ja ripottele pinnalle sokeria.
8. Vaahdota kerma ja mausta hunajalla.
9. Tarjoa jäähtyneen kiisselin kanssa.

Raparperipaistosta ja vaniljajäätelöä
(4 annosta)

500 g raparperia
1/2 dl sokeria
100 g voita
5 dl omena-kanelimuromysliä

Lisäksi:
1/2 l vaniljajäätelöä

1. Viipaloi raparperit noin 2 cm pätkiksi.
2. Voitele laakea vuoka ja levitä raparperit vuoan pohjalle.
3. Ripottele pinnalle sokeria.
4. Sulata voi kattilassa ja sekoita joukkoon mysli.
5. Kuumenna niin, että rasva imeytyy mysliin.
6. Levitä myös mysliseos vuokaan.
7. Paista 200 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.
8. Tarkista, että raparperit ovat pehmeitä.
9. Tarjoa paistosta vaniljajäätelön kanssa.

Ranskalainen marja-raparperikakku

200 g margariinia
2 dl sokeria
2 munaa
4 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 rkl vanilliinisokeria

Täyte:
12 dl (n.6 vartta) tuoretta raparperia viipaleina
1 ps (400 g) marjasekoitusta
1 dl vettä
2 dl sokeria
3/4 dl perunajauhoja

Pinnalle:
tomusokeria

1. Valmista ensin täyte jäähtymään.
2. Viipaloi raparperit ohuiksi, noin ?cm:n paksuisiksi viipaleiksi.
3. Kaada kattilaan kohmeiset marjat, raparperiviipaleet, vesi ja sokeri, ripottele joukkoon perunajauhot.
4. Sekoita huolellisesti puuhaarukalla pohjaa myöten ja kuumenna.
5. Kun seos pulpahtaa, ota kattila pois levyltä ja siirrä kylmään vesialtaaseen jäähtymään.
6. Raparperiviipaleet jäävät vielä koviksi, pehmeiksi ne tulevat lopullisesti uunissa.
7. Vaahdota rasva ja sokeri.
8. Lisää vaahtoon munat yksitellen voimakkaasti vatkaten.
9. Sekoita keskenään vehnäjauhot, perunajauhot, leivinjauhe ja vanilliinisokeri.
10. Lisää seos sihdin läpi taikinaan.
11. Taputtele taikinasta jauhotetuin käsin irtopohjavuoan (halk. 26 cm) pohjalle ja reunoille mahdollisimman ylös seinämille.
12. Voit käyttää myös tasapohjaista kakkuvuokaa, mutta vuoraa se leivinpaperilla.
13. Kaada täyte vuokaan taikinasyvennykseen.
14. Kauli loppu taikina jauhotetun leivinpaperin päällä vuoan kokoiseksi levyksi.
15. Kumoa taikinalevy vuokaan kanneksi täytteen päälle.
16. Paista 175 asteessa uunin alimmalla tasolla noin 45-50 minuuttia.
17. Ota kakku vuoasta vasta jäähtyneenä.
18. Koristele täysin jäähtynyt kakun pinta tomusokerilla ja tarjoa se vanilliinisokerilla ja sokerilla maustetun kermavaahdon tai vaniljajäätelön kanssa.
19. Tämän kakun täyte on mehevän pehmeä, hieman valuva.
20. Jos haluat siitä viipaloitavan kovan, käytä täytteeseen 1 dl perunajauhoja.

Raparperi-omenakeikauskakku
(8 annosta)

Vuokaan:
50 g margariinia
1 dl fariinisokeria
5 dl raparperia paloina
2 omenaa

Taikina:
150 g margariinia
2 dl sokeria
2 munaa
1 tl vanilliinisokeria
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Lisäksi:
sitruunamelissan lehtiä
1 prk (2 1/2 dl) Flora Vanillaa

1. Mittaa tasapohjaisen kakkuvuoan (halkaisija 22 cm) pohjalle margariini ja fariinisokeri.
2. Kuumenna vuokaa 175-asteisessa uunissa noin 3 minuuttia niin, että rasva ja sokeri sulavat.
3. Tasoittele rasva-sokeriseos.
4. Huuhtele raparperin varret ja viipaloi noin 1 cm:n pätkiksi.
5. Kuori omenat ja kuutioi ne.
6. Ripottele vuokaan raparperi- ja omenapalat.
7. Vaahdota rasva ja sokeri.
8. Lisää vaahtoon huoneenlämpöiset munat yksitellen vatkaten.
9. Sekoita keskenään vanilliinisokeri, vehnäjauhot ja leivinjauhe.
10. Lisää seos taikinaan vain sen verran sekoittaen, että taikina on tasaista.
11. Levitä taikina raparperi-omenakerroksen päälle.
12. Paista kakkua 175 asteessa uunin alimmalla tasolla noin 40-50 minuuttia.
13. Kumoa kakku kakkupaperin päälle tarjoiluvadille hieman jäähtyneenä.
14. Pohjapuolesta tulee siis yläpuoli. Siitä nimi keikauskakku.
15. Vaahdota Flora Vanilla.
16. Koristele täysin jäähtynyt kakku vihreillä lehdillä.
17. Tarjoa keikauskakku Flora Vanilla -vaahdon kanssa kahvipöydässä tai jälkiruokana.
18. Keikauskakkuun sopivat hyvin myös pakastetut raparperit.
19. Anna raparperien sulaa kohmeisiksi ja kaada erilleen irronnut neste, jonka voit käyttää esim. marjakiisseliin.

Raparperiruukut
(12 annosta)

150 g voita tai margariinia
1 dl sokeria
1 muna
3 dl vehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
4-5 (n. 500 g) raparperinvartta
1 pss (200 g) pakastevadelmia/ mansikkaa
1/2 dl vettä
2 dl fariinisokeria
3/4 dl perunajauhoja

Pinnalle:
tomusokeria

1. Vaahdota rasva ja sokeri.
2. Lisää muna edelleen vatkaten.
3. Sekoita vehnäjauhot, ruisjauhot ja leivinjauhe keskenään ja lisää ne taikinaan.
4. Siirrä taikina kylmään.
5. Leikkaa raparperit pieniksi paloiksi.
6. Kaada kattilaan raparperipalat, vadelmat, vesi ja fariinisokeri.
7. Ripottele joukkoon perunajauhot.
8. Sekoita huolellisesti pohjaa myöten ja kuumenna.
9. Kun seos pulpahtaa, ota kattila pois levyltä.
10. Siirrä kylmään vesialtaaseen jäähtymään.
11. Voitele 12 vuoan muffinipelti.
12. Jaa taikina kahteentoista palaan.
13. Painele taikinapalat jauhotetuin sormin vuokien pohjalle ja reunoille niin, että taikinapohja ulottuu hieman vuoan reunan yli.
14. Jaa täyte taikinapohjien päälle.
15. Käännä taikinareunoja hieman täytteen peitoksi.
16. Paista leivonnaisia 200 asteessa uunin alimmalla tasolla 15 - 20 minuuttia.
17. Irrota jäähtyneet leivonnaiset vuoista esimerkiksi puisen veitsen avulla.
18. Sihtaa pinnalle tomusokeria.
19. Tarjoa mehevät raparperiruukut vaniljajäätelön kanssa.

Raparperikeikauskakku

täyte:
50 g margariinia tai voita
1 dl fariinisokeria
400 g raparperikuutioita

taikina:
150 g margariinia
1 dl sokeria
2 kananmunaa
3 dl vehnä- tai sämpyläjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vanilliinisokeria
1 sitruuna

1. Sulata rasva tasapohjaisessa kakkuvuoassa tai puhtaassa valurautapannussa
2. Sekoita joukkoon fariinisokeri ja raparperinpalat.
3. Hiero margariini a sokeri vaahdoksi.
4. Lisää kananmunat yksi kerrallaan.
5. Sekoita jauhot, vanilliinisokeri ja leivinjauhe.
6. Lisää ne ja sitruunan ( raastettu kuori ja ) mehu.
7. Kaada taikina raparperinpalojen päälle.
8. Kypsennä uunissa 175 asteen lämpötilassa noin 45 minuutin ajan.
9. Kumoa torttu ja tarjoa se kuumana tai kylmänä.

Raparperimantelimuffinssit

125 g voita
1,5 dl sokeria
3 munaa
50 g mantelimassaa
1,5 dl jauhoja
1 tl leivinjauhetta
200 g raparperia

1. Vaahdota rasva ja sokeri.
2. Leikkaa mantelimassa hienoiksi kuutioiksi ja painele se mukaan.
3. Lisää munat yksi kerrallaan hyvin vatkaten.
4. Lisää väliin hieman jauhoja, mikäli seos uhkaa juoksettua.
5. Sekoita mukaan loput jauhot, joihin leivinjauhe on sekoitettu.
6. Sekoita lopuksi taikinaan pieniksi paloiksi leikatut raparperinvarret.
7. Jaa taikina paperisiin vuokiin.
8. Paista niitä 15 - 20 minuuttia 175 asteessa.
9. Anna jäähtyä.
10. Tarjoa sellaisenaan tai mansikkakastikkeen kanssa.

Raparperikakku
10 annosta

Vuoan pohjalle
25 g Valio voita sulatettuna
1 dl fariinisokeria
5 dl raparperipaloja
1/2 tl inkivääriä

Taikina
100 g Valio voita
1 dl sokeria
2 munaa
2,5 dl vehnäjauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
1 tl vanilliinisokeria
1 dl Valio kuohukermaa

Inkiväärikerma
1 dl Valio kuohukermaa vaahdotettuna
1 tl vanilliinisokeria
1/4 tl inkivääriä

1. Leikkaa tasapohjaisen kakkuvuoan (halkaisija 24 cm/2 1/2 l) pohjalle leivinpaperi.
2. Voitele reunat ja paperi sulatetulla rasvalla.
3. Laita pohjalle keskenään sekoitettu fariinisokeri, raparperipalat ja inkivääri.
4. Vaahdota voi ja sokeri.
5. Lisää joukkoon munat yksitellen voimakkaasti sekoittaen.
6. Yhdistä kuivat aineet keskenään.
7. Sekoita taikinaan vuorotellen kerman kanssa.
8. Sekoita tasaiseksi ja kaada vuokaan raparperipalojen päälle.
9. Kypsennä 175 asteessa noin 40 min.
10. Kumoa jäähtyneenä.
11. Irrota paperi varovasti.
12. Pursota inkiväärikerma päälle tai tarjoa erikseen.

Raparperi-Brita
8 - 10 annosta

125 g Valio voita
1 dl sokeria
2 keltuaista
1,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 dl Valio maitoa

Marenki
2 valkuaista
1 1/2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 dl mantelilastuja

Raparperitäyte
5 dl raparperipaloja
1 dl sokeria
1 kanelitanko
1/2 - 1 dl vettä
2 dl Valio kuohukermaa vaahdotettuna

1. Vaahdota voi ja sokeri.
2. Lisää keltuaiset vatkaten.
3. Sekoita joukkoon kuivat aineet seoksena vuorotellen maidon kera.
4. Levitä taikina suorakaiteeksi (25 x 30 cm) leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.
5. Paista pohjaa 10 min 180 asteessa.
6. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi.
7. Lisää sokeri pieninä erinä.
8. Vatkaa, kunnes valkuaisvaahto pysyy kulhossa, vaikka kulho käännetään ylösalaisin.
9. Levitä seos lusikalla esipaistetulle taikinapohjalle.
10. Ripota pinnalle mantelilastut.
11. Paista 180 asteessa 15 min eli kunnes pinta on kauniin ruskea.
12. Anna jäähtyä.

Valmista raparperitäyte:
13. Laita raparperipalat, sokeri, vesi ja kanelitanko kattilaan.
14. Kiehauta kunnes raparperit ovat pehmenneet.
15. Jäähdytä.
16. Lisää hillokkeeseen kovaksi vaahdoksi vatkattu kerma.
17. Levitä täyte pohjien väliin hiukan ennen tarjoilua.

Muunteluvinkki:
18. Mansikka-Brita Katso Raparperi-Britan valmistusohje ja korvaa raparperihilloke noin 4 dl:lla mansikoita tai muita marjoja.
19. Vatkaa täytteeseen lisäksi 2 dl Valio kuohukermaa + 2 tl sokeria.

Pirteä kääretorttu

Pohja:
4 munaa
1 1/2 dl sokeria
1 dl ruisjauhoja
1/2 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
1/2 l raparperipaloja
1/2 dl vettä
1 dl sokeria
3 banaania
2 dl kuohukermaa
1 tl vaniljasokeria
2 rkl sokeria
2 liivatelehteä
vettä

1. Vaahdota munat ja sokeri.
2. Lisää varovasti joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet.
3. Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.
4. Paista pohjaa 225-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.
5. Kumoa hiukan jäähtyneenä voipaperin päälle, jonka pinnalle olet ripotellut sokeria.
6. Kiehauta raparperipaloja, vettä ja sokeria kattilassa vain sen verran, että seos pehmenee.
7. Lisää viipaloidut banaanit.
8. Anna seoksen jäähtyä.
9. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.
10. Vaahdota kerma ja mausta se vaniljalla ja sokerilla.
11. Kaada liivatteista vesi pois ja sulata ne mikrossa.
12. Lisää sulanut liivate ohuena nauhana kermavaahtoon koko ajan sekoittaen.
13. Levitä raparperi-banaaniseos torttupohjalle ja sen päälle heti kermahyytelöseos.
14. Kääri rullaksi ja tarkista, että liitoskohta jää alle.
15. Hyydytä jääkaapissa ennen tarjoilua.

Mieto raparperiviini
(10-12 %)

15 g viinin selvikettä
3 kg raparperin varsia
500 g rusinoita
(pakastemansikoita)
3 kg sokeria
kotiviinin käymisainepakkaus

1. Pese varret huolellisesti, poista pilaantuneet kohdat, kuori ja katko muutaman sentin pituisiksi pätkiksi ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi.
2. Noudata kotiviinin käymisainepakkauksen valmistusohjeita (30-47 mk/pkt 25 litralle viiniä).
3. Halpojen pakkausten ongelmana on usein se, ettei viini lähde aina kovin helposti käyntiin.
4. Parhaissa valmistukseen liittyviä aineosia on yhdistelty ja valmistus on yksinkertaisempaa.
5. Voit valmistaa viinin pohjan vain rusinoista, mutta yksinkertaisinta on panna rusinat ja raparperiviipaleet samaan siiviläpussiin käymään.
6. Pakastemansikat antavat viinille kauniin värin.
7. Viinin selvike (6 mk/pussi) on ostettava erikseen.
8. Sen käyttö on välttämätöntä vasta juhannuksen jälkeen, kun raparpereihin muodostuu runsaasti oksaalihappoa ja viini jää helposti sameaksi.

Vihje:
9. Vahvaan viiniin (16-17 %) tarvitaan 15 g viinin selvikettä, 4-6 kg raparperia, 750 g rusinoita ja 6,5 kg sokeria sekä väriksi mansikoita.

Raparperigratiini

noin 250 g raparperin varsia
2 rkl voita
1 rkl siirappia
2 rkl fariinisokeria
1 tl kanelia

Kastike:
1/2 sitruunan mehu + 1/2 dl vettä
(tai kuivaa valkoviiniä)
2 keltuaista
3 rkl sokeria
1 rkl voita

1. Pese ja kuori varret.
2. Leikkaa ne tulitikun mittaisiksi pätkiksi.
3. Sulata voi paistinpannulla.
4. Lisää joukkoon siirappi, fariinisokeri ja kaneli.
5. Kääntele raparperinpaloja kuumassa liemessä, kunnes ne pehmenevät ja kastike saostuu hieman.
6. Pane raparperit liemineen matalaan uuninkestävään tarjoiluvuokaan.
7. Mittaa sitruunalla maustettu vesi (tai valkoviini), keltuaiset ja sokeri kattilaan.
8. Vatkaa seos liedellä hyväksi kiinteäksi vaahdoksi, joka ei valu kattilaa kallistettaessa.
9. Kiillota kastike lopuksi voinokareella.
10. Levitä kastike raparperien päälle.
11. Pane vuoka muutamaksi minuutiksi 250-asteiseen uuniin, kunnes pinta saa väriä.
12. Tarjoa haaleana kerman tai jäätelön kera.
13. Raparperigratiini maistuu jäätelön kanssa.

Raparperipaistos
2 munaa

1 ½ dl (125 g) sokeria
½ dl maitoa
1 dl voi- tai margariinisulaa
2 ½ dl (165 g) vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Väliin:
1 l raparperipaloja
4-5 rkl sokeria
1 tl kanelia
½ tl kardemummaa

1. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.
2. Lisää voisulaan maito.
3. Sekoita vaahtoon vuorotellen jauho-leivinjauheseoksen kanssa.
4. Kaada puolet taikinasta voideltuun matalaan vuokaan.
5. Levitä päälle raparperipalat, mausteet ja loput taikinasta.
6. Paista leivonnaista uunin alaosassa 175 asteessa noin 45 minuuttia.
7. Raparperin sijasta voit käyttää paistokseen mustikoita, punaherukoita tai omenaa viipaleina tai raasteena.

Isoäitini raparperipiirakka

Taikina:
2 ½ dl maitoa
25 g hiivaa
1 muna
1 dl sokeria
1 tl suolaa
n. ½ kg vehnäjauhoja
100 g margariinia tai voita

Pinnalle:
1 l raparperikuutioita
3 munaa
1 ½ dl maitoa tai kevytkermaa
¾ dl sokeria

1. Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon.
2. Sekoita joukkoon sokeri, muna, suola ja vehnäjauhot.
3. Lisää pehmeä rasva taikinaan.
4. Alusta kunnes taikina irtoaa käsistä ja kulhon reunoista.
5. Kaulitse taikina uuninpannun kokoiseksi levyksi.
6. Jätä hieman taikinaa ristikoiksi piirakan pinnalle.
7. Siirrä taikinalevy leivinpaperilla peitetylle uunipannulle.
8. Anna levyn kohota puolisen tuntia.
9. Levitä raparperikuutiot pannulle.
10. Vatkaa munat, maito ja sokeri kevyesti keskenään.
11. Kaada seos piirakalle.
12. Tee taikinanauhoista piirakan pinnalle ristikko.
13. Voitele ristikko ja piirakan reunat munalla.
14. Kypsennä 225-asteisen uunin alaosassa noin 25 minuuttia.

Raparperi-Kaurapaistos

100g voita
1 ½ sokeria
2 munaa
1 dl kermaa
2 tl kardemummaa
2 tl leivinjauhetta
2 ¾ dl vehnäjauhoja

1. Vatkaa voi ja sokeri kuohkeaksi.
2. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten.
3. Sekoita kuivat aineet keskenään.
4. Lisää ne taikinaan vuorotellen kerman kanssa.
5. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun irtoreunavuokaan.
6. Paista 25 minuuttia 175 asteen uuninlämmössä.
7. Tee pohjan paistuessa kuorrutus.

Kuorrutus:
½ l raparperinpaloja
75 g voita
1 ½ sokeria
2-3 tl vaniljasokeria
2 dl kaurahiutaleita

1. Sulata rasva ja lisää joukkoon sokerit ja kaurahiutaleet.
2. Levitä raparperinpalat ja kuorrutusaineet puolikypsän pohjan päälle.
3. Jatka kypsentämistä vielä 25 minuuttia.
4. Tarjoa haaleana pehmeän jäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa.


Raparperi-kermaviilipiirakka

Pohja:
150 g margariinia
1 dl sokeria
1 kananmuna
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Päällys:
5 dl pilkottua raparperia = n. 2 vartta
(muuta marjaa lisänä)
1 kermaviili
¾ dl sokeria
2 munaa
1 tl vanilliinisokeria

1. Sulata margariini.
2. Vaahdota margariini ja sokeri.
3. Lisää muna voimakkaasti vatkaten.
4. Sekoita keskenään vehnäjauhot ja leivinjauheet.
5. Sekoita päällysteen ainekset yhteen.
6. Voitele vuoka rasvalla ja ripottele päälle korppujauhoja.
7. Kaada ainekset vuokaan.
8. Paista uunissa 200 asteessa 25-30 minuuttia.

Raparperi-Rahkapaistos

1 l raparperipaloja
¾- 1 dl sokeria

1. Vuoka voidellaan.

Rahkaseos:
2 tlk maitorahkaa
2 dl maitoa
1 muna
¾ dl sokeria
1 tl vanilliinisokeria
1 dl rusinoita

2. Seos kaadetaan raparperien päälle ja tasoitetaan.
3. Paistetaan 200 asteessa noin 30 minuuttia.

Riisi-raparperitorttu
10-12 hengelle

Pohja:
noin 50 g riisikakkuja
100 g voita tai margariinia
1/2 dl sokeria

Täyte:
2 dl kuohukermaa
2 dl rahkaa
10 liivatetta
250 g raparperia
1 1/2 dl sokeria

Raparperikiille:
250 g raparperia
1 dl sokeria
2 dl vettä
1 dl hyytelösokeria

1. Hienonna pehmeä voi tai margariini ja murennetut riisikakut.
2. Lisää sokeri ja sekoita aineet tasaiseksi massaksi.
3. Painele seos irtoreunaisen vuoan pohjalle leivinpaperin päälle.
4. Pane vuoka jääkaappiin.
5. Liota liivatteet runsaassa kylmässä vedessä.
6. Viipaloi raparperi.
7. Kiehauta se sokerin kanssa kattilassa.
8. Jäähdytä seos.
9. Vaahdota kerma ja lisää rahka kermavaahtoon.
10. Kuumenna kattilassa tilkka vettä.
11. Liuota liivatteet siihen.
12. Sekoita raparperi-, kerma- ja liivateseos.
13. Kaada seos pohjan päälle vuokaan ja hyydytä jääkaapissa vähintään 4 tuntia.
14. Leikkaa raparperi ohuiksi viipaleiksi.
15. Kiehauta raparperi ja sokeri kattilassa.
16. Jäähdytä seos ja levitä se kylmänä kakun päälle.
17. Kiehauta kattilassa vesi ja hyytelösokeri.
18. Levitä seosta hieman jäähtyneenä kakun pinnalle pienissä erissä.
19. Hyydytä kakkua vielä tunti jääkaapissa.

Maustettu raparperihillo

3 l pieniä raparperipaloja
2 dl vettä
pieni pala inkivääriä
½ vaniljatankoa
8-9 dl sokeria

1. Mittaa hillokattilaan vesi ja mausteet.
2. Jätä ne hiljalleen kiehumaan ajaksi, jolloin huuhtelet raparperit ja leikkelet ne pieniksi viipaleiksi.
3. Kaada palaset kattilaan ja jatka keittämistä, kunnes raparperi hieman pehmenee.
4. Lisää sokeri ja keitä välillä sekoittaen, kunnes raparperi on aivan pehmeää ja seoskin sakeutunutta.
5. Ota pois mausteet.
6. Tölkitä täysin puhtaisiin, lämpimiin purkkeihin ja sulje purkit heti.
7. Maistuu talvella lettujen, pannukakun ja jäätelön kanssa.
8. Sopii myös kääretortun ja täytekakun väliin.
9. Voit myös pakastaa hillon.
10. Käytä silloin sokeria vain mauksi ja keitä vähemmän.
11. Pane pakastimeen täysin jäähtyneenä.

Raparperi Light (11 til.%)

4700 g raparperiä
400 g rusinoita
4 kg sokeria
25 litraa vettä
käymisainepakkaus

1. 4kg raparperiä keitetään kevyesti pehmeiksi kuorineen 2kg:n sokerin kera, loput lisätään raakana sauvavatkaimella survottuna.
2. Loppusokeri sulatetaan keittämällä vedessä ja lisätään rusinat sekä vettä siten, että yhteismääräksi tulee 21 litraa.
3. Annetaan käydä 5vrk ja lisätään 4 litraa vettä.
4. Tästä 3vrk ja viinin pitäisi olla loppuun käynyt (op -10).
5. Lisää käymisenpysäyttäjä.
6. Kolmen vuorokauden kuluttua voi lapota viinin puhtaaseen astiaan.
7. Lisää kirkasteet ja anna vaikuttaa 5vrk.
8. Lappoa puhtaaseen astiaan.
9. Viinin pitäisi nyt olla kirkasta ja väriltään vaaleaa.
10. Jälkimakeutuksessa olisi tarkoitus nostaa op +2:een eli puolimakeaksi.
11. Joten lisää 500g sokeria.
12. Pullota viini ja anna kypsyä pimeässä vähintään kahdeksan kuukautta.
13. Viinin pitäisi silloin olla väriltään kirkkaan kellertävää.
14. Nautittavaksi suosittelen sen hyvin jäähdytettynä, sopii myös hellejuomaksi jäiden kera.

Raparperia mausteliemessä vaniljajäätelön kanssa
(4-5 annosta)

noin 0,8-1 kg raparperia
1/2 l vaniljajäätelöä
tuoretta minttua koristeluun

Mausteliemi:
1/2 l vettä
500 g sokeria
pieni kanelitanko
2 tähtianista
1-2 kokonaista kardemummaa

1. Tämä ruoka kannattaa valmistaa 2-3päivää ennen tarjoamista, jotta raparperi maustuu kunnolla.
2. Kuori raparperit, jos kuoret vaikuttavat sitkeiltä ja säilytä kuoret.
3. Leikkaa raparperi noin 10 sentin pituisiksi tangoiksi.
4. Halkaise paksut varret.
5. Laita raparperitangot kuumaa kestävään astiaan.
6. Pane mausteliemen ainekset ja kuoret kattilaan ja keitä muutama minuutti.
7. Poista kuoret ja kaada kiehuva liemi raparperien päälle.
8. Peitä astia kelmulla ja anna jäähtyä.
9. Pane jääkaappiin maustumaan 2-3 päiväksi.
10. Aseta neljä raparperitankoa syvälle lautaselle kaksi alle ja kaksi poikittain päälle kuten tulitikkutalossa.
11. Kaada hiukan lientä lautaselle ja nosta keskelle pallo vaniljajäätelöä.
12. Koristele tuoreella mintunoksalla.

Huom:
1. Raparperit kannattaa tarkistaa päivän maustumisen jälkeen.
2. Jos ne vaikuttavat sitkeiltä, siivilöi liemi ja kiehauta uudelleen ja kaada raparperien päälle.

Raparperi - mansikkakiisseli

8 dl vettä
2 dl sekamehua
ripaus suolaa
sokeria tarvittaessa
60 g perunanauhoja + 1 dl vettä

Valmista kiisselipohja.
1. Älä ihmeessä keitä tuotosta!
2. Kaada kiisselipohja välittömästi raparperien ja mansikoiden päälle.

300 g viipaloitua raparperia, n. ½ cm vahvuisia
300 g mansikan puolikkaita

3. Tarkista maku ja tarjolle vietäessä koristele mielesi mukaan.

Raparperi piirakka

2 munaa
1 1/2 dl fariinisokeria
3/4 dl kuohukermaa
100 g sulatettua voita
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Päälle:
5-6 dl pieniä raparperipaloja

Pinnalle:
1/2 dl fariinisokeria
1/2 dl kookoshiutaleita
1/2 dl kuohukermaa
1 muna

1. Vatkaa munat ja sokeri kevyesti.
2. Lisää kerma, jäähtynyt rasvasula, jauhoseos.
3. Sekoita tasaiseksi.
4. Levitä taikina voideltuun vuokaan.
5. Ripottele päälle raparperipalat.
6. Sekoita pinnalle tulevat aineet.
7. Kaada ohuena nauhana piirakan päälle.
8. Paista 200 astetta, alimmalla tasolla 25-30 minuuttia.
9. Voit tarjota piirakan kanssa vaniljakastiketta.

Raparperi-toskakakku

3 munaa
2 dl sokeria
100 g margariinia
3 dl Sunnuntai-vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl vanilliinisokeria
noin 6 (8 dl) raparperinvartta viipaleina

Kuorrutus:
100 g margariinia
1 dl sokeria
1/4 dl Sunnuntai-vehnäjauhoja
100 g Diva-mantelilastuja
1 rkl maitoa

1. Huuhtele ja viipaloi raparperinvarret.
2. Vaahdota munat ja sokeri.
3. Lisää sulatettu, jäähtynyt margariini.
4. Sekoita keskenään vehnäjauhot, leivinjauhe ja vanilliinisokeri.
5. Lisää seos taikinaan ja sekoita taikina tasaiseksi.
6. Kaada taikina voideltuun torttuvuokaan (halk. 27 cm).
7. Ripottele päälle raparperiviipaleet.
8. Paista 200 asteisessa uunissa alimmalla tasolla aluksi noin 20 minuuttia.
9. Valmista sillä aikaa toskakuorrutus kattilassa.
10. Mittaa ainekset kattilaan.
11. Kuumenna ja sekoita koko ajan, kunnes seos pulpahtaa.
12. Kaada toska torttuvuokaan raparperien päälle.
13. Jatka kypsentämistä vielä noin 10 minuuttia.
14. Tarjoa raparperikakku vaniljakastikkeen kanssa.

Raparperiherkku

500 g tuoretta raparperia
1/2 dl rusinoita
1dl rouhittuja pähkinöitä
1-1 1/2 dl sokeria
1 tl inkivääriä

1. Lado huuhdotut, paloitellut raparperit kerroksittain rusinoiden ja pähkinöiden kassa voideltuun uunivuokaan.
2. Ripottele kerrosten väliin sokeria ja inkivääriä.
3. Kypsennä 200 asteisessa uunissa kunnes raparperi on pehmennyt.
4. Tarjoa lämpimänä jäätelön kanssa

Raparperi-riisiherkku

1 1/2 dl puuroutumatonta riisiä
1/2 dl sokeria
2 tl vanilliinisokeria
1 sitruunan mehu
2 dl säilöttyjä tai tuoreita hedelmäpalasia
2 dl tuoreita tai pakastettuja raparperinpaloja
2 dl kermaa

1. Keitä riisi kypsäksi suolalla maustetussa vedessä.
2. Valuta hyvin ja mausta sokerilla, vanilliinisokerilla ja sitruunan mehulla.
3. Lisää joukkoon hedelmä- ja raparperipalat ja lopuksi vaahdotettu kerma.
4. Koristele hedelmäpaloilla.

Raparperihillokepaistos

Täyte :
6-8 raparperin vartta
1 dl fariinisokeria
1 dl vettä
1 tl kanelia
3 munaa
1 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
1 1/2 dl hiivaleipäjauhoja
1 1/2 dl kaurahiutaleita

1. Rihmo raparperin varret ja paloittele kattilaan.
2. Lisää sokeri ja vesi ja hauduta pehmeiksi.
3. Voitele iso uunivuoka ja kaada palat vuokaan.
4. Ripottele pinnalle kaneli.
5. Vaahdota munat ja sokeri.
6. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vaahtoon.
7. Kaada taikina raparperien päälle vuokaan.
8. Kypsennä 175-asteessa noin 30 minuutin ajan.

Raparperihilloketta ja jäätelöä (valmistetaan mikrossa)

300 g raparperia
1 1/2 dl sokeria
1/2 tl kanelia
1/2 litraa nougatjäätelöä

1. Huuhdo ja paloittele raparperit mikrovuokaan.
2. Kaada päälle sokeri-kaneliseos.
3. Hauduta peitettynä täysteholla 4-5 minuuttia ja sekoita kerran välillä.
4. Tarjoa jäätelö ja hilloke erikseen tai tee niistä valmiita annoksia.

Raparperihuntu

1 litra pieniä raparperinpaloja
sokeria

Marenki :
4 valkuaista
1 dl sokeria
1 tl kanelia

1. Pehmitä raparperi mikrossa tai kattilassa vesitilkassa.
2. Lisää maun mukaan sokeria.
3. Kaada voideltuun laakeaan vuokaan.
4. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi.
5. Lisää sokeri koko ajan vatkaten ja lopuksi kaneli.
6. Levitä vaahto vuokaan.
7. Paista 250-asteisessa uunissa, kunnes pinta saa väriä.

Raparperikeikaus

50 g voita tai margariinia
2 dl fariinisokeria ( tai 1 dl sokeria ja 1 dl rouhittuja manteleita)
1/2 litraa raparperinpaloja
1/2 dl sokeria
100 g voita tai margariinia
1 dl sokeria
2 munaa
2 tl vanilliinisokeria
1 tl leivinjauhetta
1 1/2 dl vehnäjauhoja

1. Kuumenna uuni 175-asteiseksi.
2. Sulata voi pienessä torttuvuoassa.
3. Levitä rasvasulaa myös vuoan seinämille.
4. Ripottele fariinisokeri päälle.
5. Kaada vuokaan pienet raparperinpalat ja ripottele sokeria niiden päälle.
6. Vaahdota voi ja sokeri.
7. Lisää yksitellen munat ja lopuksi yhdistetyt kuivat aineet.
8. Sekoita taikina tasaiseksi ja kaada vuokaan raparperien päälle.
9. Kypsennä noin 40 minuuttia.
10. Anna kakun jäähtyä haaleaksi vuoassaan ennen kumoamista.
11. Tarjoa vaniljakastikkeen kanssa.

Raparperikiisseli

4-5 raparperinvartta (noin 1/2 kg)
5 dl vettä
1 dl sokeria
2 rkl perunajauhoja

1. Puhdista ja paloittele raparperit.
2. Maukas ja nopea kiisseli syntyy nuorista varsista.
3. Vanhoista varsista voit poistaa uloimmat karkeat rihmat.
4. Paloittele varret parin sentin paloiksi.
5. Keitä raparperit pehmeiksi sokerilla maustetussa vedessä.
6. Sekoita perunajauhot kylmään vesitilkkaan.
7. Lisää ohuena nauhana koko ajan sekoittaen keitokseen.
8. Anna kiisselin pulpahtaa.
9. Kaada maljaan jäähtymään.
10. Ripota pinnalle sokeria.
11. Tarjoa haaleana tai kylmänä maidon tai kermamaidon kanssa.

Raparperi-mansikkahyytelö

6 dl vettä
2 dl sokeria
4 nuorta raparperin vartta
1/2 litraa mansikoita
8 liivatelehteä

1. Kiehauta vesi ja sokeri, lisää paloiteltu raparperi ja keitä pehmeäksi.
2. Nostele reikäkauhalla palat liemestä pois.
3. Laita rengasvuokaan kerroksittain raparperia ja viipaloituja mansikoita.
4. Liota liivatelehdet kylmässä vedessä pehmeiksi, puserra liika vesi pois ja liuota ne kuumaan raparperiliemeen.
5. Anna liemen jäähtyä ja hyytyä ennen kuin kaadat sen vuokaan.
6. Hyydytä viileässä muutamia tunteja.
7. Kumoa ja tarjoa kermavaahdolla ja kokonaisilla mansikoita.

Raparperi-mansikkakimara

4 dl (pakastettuja) raparperipaloja
3/4 dl sokeria
1 dl vettä
4 dl (pakastettuja) mansikoita

1. Hauduta raparperipaloja kattilassa sokerin ja veden kanssa noin 20 minuuttia.
2. Jäähdytä.
3. Viipaloi hieman sulaneet mansikat.
4. Lado raparperit ja mansikat kerroksittain tarjoiluastiaan.
5. Tarjoa lettujen ja jäätelön lisäkkeenä.

Raparperipaistos (valmistetaan mikrossa)

1/2 litraa raparperinpaloja
75 g voita tai margariinia
1/2 dl sokeria
1 dl hiivaleipäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
3 rkl siirappia

1. Pane voideltuun mikrovuokaan raparperinpalat ja puolet sokerista.
2. Sekoita loput sokerista, jauhot ja kaurahiutaleet, nypi rasva sekaan.
3. Ripottele seos raparperinpaloille.
4. Valuta siirappi ohuina raitoina pinnalle.
5. Kypsennä täysteholla noin 9 minuuttia.
6. Käännä vuokaa, jos alusta ei pyöri.
7. Anna tasaantua hetki.
8. Tarjoa vaniljakastikkeen kanssa.

Mansikka-raparperipuuro

1 l vettä
2-3 dl pieniä raparperipaloja
1 dl kauralesettä
1½ dl mannasuurimoita
noin 1 dl sokeria
½-3/4 tl inkivääriä tai vanilliinisokeria
(ripaus suolaa)
5-6 dl mansikoita

1. Kuumenna vesi ja raparperipalat kiehuviksi.
2. Vatkaa seokseen kauraleseet ja mannasuurimot.
3. Keitä miedolla lämmöllä kannen alla välillä sekoittaen noin 10 minuuttia.
4. Puuro on tässä vaiheessa melko paksua, mutta löystyy sopivaksi sokerin ja mansikkasoseen lisäyksestä.
5. Mausta valmis puuro sokerilla ja inkiväärillä tai vanilliinisokerilla sekä halutessasi suolalla.
6. Survo mansikat sauvasekoittimella tai haluamallasi tavalla ja lisää puuron joukkoon.
7. Puuro säilyy hyvänä kylmässä muutaman päivän, siksi sitä kannattaa kerralla keittää vähän suurempi annos.

Minttu-raparperikiisseli

8-10 raparperin vartta (n.800g)
1 l vettä
2 dl sokeria
1 dl tuoreita mintun lehtiä
1/3 tl kuminan siemeniä
4 rkl perunajauhoja
kuivattuja kanervankukkia ja tuoreita mintun lehtiä.

1. Puhdista ja paloittele raparperit parin sentin paloiksi ja huuhdo samoin mintun lehdet.
2. Keitä raparperit ja mintun lehdet sekä kumina pehmeiksi sokerilla maustetussa vedessä.
3. Ongi mintun lehdet reikäkauhalla pois.
4. Sekoita perunajauhot kylmään veteen ja lisää ohuena nauhana koko ajan sekoittaen.
5. Anna kiisselin pulpahtaa ja kaada maljaan jäähtymään.
6. Ripottele pinnalle sokeria.
7. Tarjoile haaleana tai kylmänä maidon kera.
8. Kiisselin päälle voi ripotella koristeeksi kanervan kukkia ja mintun lehtiä.

Raparperi-mansikkamehu

1 kg raparperia
1 kg mansikoita
8 dl vettä
1 kanelitanko
3 dl sokeria
1 1/2 tl sitruunahappoa

1. Leikkaa raparperi pieniksi paloiksi ja perkaa mansikat.
2. Kiehauta raparperit, mansikat, vesi ja kanelitanko.
3. Anna mehun kiehua hiljalleen 20 minuuttia.
4. Siivilöi mehu ja lisää sokeri.
5. Keitä mehua vielä 20 minuuttia.
6. Kuori vaahto mehun pinnalta ja lisää sitruunahappo.
7. Kaada mehu puhtaisiin, lämpimiin pulloihin.
8. Korkita pullot.
9. Säilytä viileässä ja pimeässä paikassa.

Raparperikiisseli
(4 annosta)

6 vartta raparperia
4 dl vettä
1 dl sokeria
2 1/2 rkl perunajauhoja

1. Maukkain kiisseli syntyy nuorista, mehevistä raparperinvarsista.
2. Poista vanhemmista varsista uloimmat karkeat rihmat.
3. Huuhtele raparperit ja leikkaa ne 2 cm:n pituisiksi paloiksi.
4. Kiehauta vesi ja sokeri.
5. Lisää raparperit joukkoon ja keitä ne pehmeiksi.
6. Sekoita perunajauhot pieneen tilkkaan kylmää vettä.
7. Lisää suurus keitokseen ohuena nauhana varovasti sekoittaen.
8. Anna kiisselin vain pulpahtaa ja kaada se kulhoon jäähtymään.
9. Ripottele pinnalle hieman sokeria.
10. Tarjoa kiisseli haaleana tai kylmän maidon kanssa.

Muuta:
Erittäin hyvän kiisselin saat lisäämällä haaleaan kiisseliin 1-2 viipaloitua banaania tai 2-3 dl viipaloituja tuoreita mansikoita.

 
Raparperi-mansikkahyytelö

6 dl vettä
2 dl sokeria
4 nuorta raparperin vartta
1/2 litraa mansikoita
8 liivatelehteä

1. Kiehauta vesi ja sokeri, lisää paloiteltu raparperi ja keitä pehmeäksi.
2. Nostele reikäkauhalla palat liemestä pois.
3. Laita rengasvuokaan kerroksittain raparperia ja viipaloituja mansikoita.
4. Liota liivatelehdet kylmässä vedessä pehmeiksi.
5. Puserra liika vesi pois ja liuota ne kuumaan raparperiliemeen.
6. Anna liemen jäähtyä ja hyytyä ennen kuin kaadat sen vuokaan.
7. Hyydytä viileässä muutamia tunteja.
8. Kumoa ja tarjoa kermavaahdolla ja kokonaisilla mansikoita.

Raparperi-mansikkakimara

4 dl (pakastettuja) raparperipaloja
3/4 dl sokeria
1 dl vettä
4 dl (pakastettuja) mansikoita

1. Hauduta raparperipaloja kattilassa sokerin ja veden kanssa noin 20 minuuttia.
2. Jäähdytä.
3. Viipaloi hieman sulaneet mansikat.
4. Lado raparperit ja mansikat kerroksittain tarjoiluastiaan.
5. Tarjoa lettujen ja jäätelön lisäkkeenä.

Mansikka-raparpericocktail
(6 annosta)

0,5 l mansikoita
200 g raparperia
0,25 dl vettä
0,5 dl sokeria
2,5 dl Flora Vanillaa
4 dl muromysliä

1. Leikkaa mansikat puolikkaiksi.
2. Kaada mansikat ja raparperinpalat kattilaan.
3. Lisää joukkoon sokeri ja tilkka vettä.
4. Anna kiehua 10 minuuttia.
5. Vatkaa mansikoiden ja raparperien kiehuessa Flora Vanilla kuohkeaksi vaahdoksi.
6. Kokoa cocktailit korkeisiin laseihin kerroksittain siten, että alimmaiseksi tulee mysli, seuraavaksi lämmin mansikka-raparperihilloke ja päällimmäiseksi Flora Vanilla- vaahto.
7. Tee laseihin niin monta kerrosta kuin niihin mahtuu.
8. Tarjoa heti kesäisenä jälkiruokana.

Kinuskinen mansikka-raparperikakku

Pohja
5 munaa
2 dl sokeria
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Raparperihillo
300 g (noin 7 dl) raparperipaloja
2 dl vettä
3/4 tl kanelia
1 dl hillosokeria

Kostutus
1 1/2 dl appelsiinitäysmehua

Täyte
1 l (n. 500 g) mansikoita
3 dl vispikermaa
1 1/2 dl kinuskikastiketta

Pinnalle
n. 1/2 dl kinuskikastiketta

Valmista ensin raparperihillo.
1. Kiehauta vesi, raparperipalat ja kaneli.
2. Keitä, kunnes raparperit pehmenevät hieman.
3. Lisää hillosokeri ja keitä miedolla lämmöllä ilman kantta vielä noin 10 minuuttia.
4. Anna hillon jäähtyä aivan kylmäksi.

Valmista sitten pohja.
5. Vaahdota munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi.
6. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe.
7. Lisää siivilän läpi munavaahtoon.
8. Sekoita varovasti.
9. Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipannulle (30 cm x 45 cm).
10. Kypsennä 225-asteisessa uunissa noin seitsemän minuuttia.
11. Kumoa kypsä levy sokeroidun leivinpaperin päälle ja anna jäähtyä.
12. Leikkaa levy kolmeen yhtä suureen osaan. (Suorista reunat halutessasi.)

Täytteen tekeminen.
13. Vaahdota kerma.
14. Lisää kinuskikastike ja jatka vatkaamista, kunnes saat seoksesta pehmeän vaahdon. Kostuta pohjalevy.
15. Levitä levylle 1/3 raparperihillosta, kinuskikermasta ja viipaloiduista mansikoista.
16. Kostuta ja täytä samoin seuraavat kerrokset.
17. Anna kakun mehevöityä jääkaapissa noin tunti ennen tarjoamista.
18. Valuta mansikoille kinuskikastiketta juuri ennen tarjoilua.

Mansikka-raparperipiirakka
10 palaa

Pohja:
150 g margariinia
1 dl sokeria
1 muna
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
n. 1 litra mansikoita
300-400 g raparperia
3 rkl sokeria
1 rkl perunajauhoja

1. Vaahdota pehmeä margariini ja sokeri.
2. Lisää muna ja vatkaa hetki.
3. Sekoita jauhot keskenään ja lisää taikinaan.
4. Painele taikina halkaisijaltaan n. 28 cm:n vuokaan.
5. Viipaloi mansikat ja raparperit kulhoon.
6. Lisää sokeri ja perunajauho ja sekoita tasaiseksi.
7. Kaada seos taikinan päälle.
8. Paista 175°C uunissa noin puoli tuntia.

Suklaakakku raparperin kera
10 annosta

250 g tummaa suklaata
250 suolatonta voita
4 dl tomusokeria
1,5 dl vehnäjauhoja
4 munaa
1 appelsiinin mehu ja raastettu kuori
3 dl sokeria
1,5 dl vettä
3 tähtianista
1 appelsiinin mehu ja raastettu kuori
5 raparperia, noin 500 g

1. Murenna suklaa.
2. Sulata suklaa, voi ja tomusokeri sekoitellen sitä kulhossa, joka nostetaan kiehuvan vesikattilan päälle.
3. Siilaa jauhot sekaan ja vatkaa munat seokseen yksi kerrallaan.
4. Lisää sitten appelsiinin mehu ja sen kuori.
5. Paista voidellussa rengasvuoassa 18 - 20 minuuttia 180-asteisessa uunissa.
6. Kiehauta sokeri, vesi, appelsiininkuori, mehu ja tähtianikset.
7. Leikkaa raparperi paloiksi, lisää sokeriliemeen ja kiehauta pikaisesti.
8. Nosta kattila levyltä jäähtymään.
9. Tarjoile raparperi suklaakakun kanssa.

Raparperi-mansikkajälkiruoka
6 annosta

250 g (5 - 6 dl) raparperipaloja
1 dl sokeria
2 dl vettä
1/4 - 1/2 tl minttua
1 pss (500 g) mansikoita (pakaste)

Koristeeksi:
sitruunamelissan lehtiä

Lisäksi:
vaniljajäätelöä tai maustamatonta jogurttia

1. Kaada raparperipalat kattilaan.
2. Lisää sokeri ja vesi.
3. Keitä n. 5 min, kunnes raparperit ovat soseutuneet.
4. Mausta mintulla ja anna jäähtyä.
5. Kaada kohmeiset mansikat tehosekoittimeen tai monitoimikoneen kulhoon ja soseuta.
6. Lisää jäähtynyt raparperiseos mansikkasoseen joukkoon ja sekoita.
7. Kaada jälkiruoka tarjoilukulhoon ja koristele tuoreilla sitruunamelissan lehdillä.
8. Tarjoa lisäksi vaniljajäätelöä tai maustamatonta jogurttia.

Raparperi-kookosmuffinit
12 kappaletta

200 g margariinia
2 dl sokeria
3 Omega kananmunaa
4 dl vehnäjauhoja
1 dl kookoshiutaleita
2 tl leivinjauhetta
1 tl kardemummaa
1 dl maustamatonta jogurttia
n. 4 dl raparperipaloja

Koristeeksi:
1 dl vispikermaa
kookoshiutaleita kardemummaa

1. Vaahdota huoneenlämpöinen rasva ja sokeri.
2. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten.
3. Sekoita keskenään vehnäjauhot, kookoshiutaleet, leivinjauhe ja kardemumma.
4. Lisää jauhoseos taikinaan.
5. Kaada jogurtti joukkoon varovasti sekoittaen.
6. Jaa puolet taikinasta voideltuun 12 kpl:n muffinivuokaan.
7. Lisää raparperipalat ja loput taikinasta.
8. Paista 225 asteessa n. 15 min.
9. Irrota vuoasta jäähtyneinä.
10. Koristele kermavaahtopursotuksilla, kookoshiutaleilla ja kardemummalla.

Raparperi-mansikkatorttu
(noin 10 annosta)

Pohja:
3 dl omena-kanelimuromysliä
50 g voita tai margariinia

Täyte:
300 g (noin 6 dl) raparperipaloja
1/2 dl vettä
1 dl sokeria
1 tl kanelia
1/2 l isokokoisia mansikoita
1 tlk (2,5 dl) Creme Vanillaa
1 prk (250 g) rahkaa
5 liivatelehteä
2 rkl omenatäysmehua
noin 1 rkl sokeria

1. Jauha mysli hienoksi monitoimikoneessa.
2. Sulata rasva ja lisää se myslimurujen joukkoon.
3. Laita leivinpaperi irtopohjavuoan (Ø noin 24 cm) pohjalle ja kiinnitä rengas.
4. Leikkaa ylimääräinen paperi pois.
5. Levitä mysliseos tasaisesti vuoan pohjalle.
6. Pane raparperipalat, vesi ja sokeri kattilaan.
7. Keitä välillä sekoittaen kypsäksi, lähes soseeksi.
8. Mausta kanelilla.
9. Jäähdytä.
10. Leikkaa mansikat pitkittäin 2 - 3 osaan.
11. Vuoraa irtopohjavuoan reunat viipaloiduilla mansikoilla asettamalla mansikat vieri viereen, leik-kuupinta vuoan reunaa vasten.
12. Jätä muutama tortun koristeeksi.
13. Nosta kylmään.
14. Liota liivatelehtiä runsaassa kylmässä vedessä vähintään 10 minuuttia.
15. Vaahdota Creme Vanilla.
16. Sekoita rahka jäähtyneen raparperiseoksen joukkoon ja sekoita se Creme Vanilla -vaahdon jouk-koon. Mausta sokerilla.
17. Kuumenna omenamehu ja sulata siihen mahdollisimman tarkoin puristetut liivatelehdet.
18. Lisää seos vähän jäähtyneenä raparperiseoksen joukkoon.
19. Kaada seos vuokaan.
20. Peitä kelmulla ja anna hyytyä kylmässä vähintään neljä tuntia tai yön yli.
21. Koristele pinta vielä muutamalla mansikalla.

 
Ranskalainen marja-raparperikakku

200 g margariinia
2 dl sokeria
2 munaa
4 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 rkl vanilliinisokeria

Täyte:
12 dl (n. 6 vartta) tuoretta raparperia viipaleina
1 pss (400 g) marjasekoitusta
1 dl vettä
2 dl sokeria
3/4 dl perunajauhoja

Pinnalle:
tomusokeria

1. Valmista ensin täyte jäähtymään.
2. Viipaloi raparperit ohuiksi, noin cm:n paksuisiksi viipaleiksi.
3. Kaada kattilaan kohmeiset marjat, raparperiviipaleet, vesi ja sokeri, ripottele joukkoon perunajauhot.
4. Sekoita huolellisesti puuhaarukalla pohjaa myöten.
5. Kuumenna.
6. Kun seos pulpahtaa.
7. Ota kattila pois levyltä.
8. Siirrä kylmään vesialtaaseen jäähtymään.
9. Raparperiviipaleet jäävät vielä koviksi, pehmeiksi ne tulevat lopullisesti uunissa.
10. Vaahdota rasva ja sokeri.
11. Lisää vaahtoon munat yksitellen voimakkaasti vatkaten.
12. Sekoita keskenään vehnäjauhot, perunajauhot, leivinjauhe ja vanilliinisokeri.
13. Lisää seos sihdin läpi taikinaan.
14. Taputtele taikinasta jauhotetuin käsin irtopohjavuoan (halk. 26 cm) pohjalle ja reunoille mahdollisimman ylös seinämille.
15. Voit käyttää myös tasapohjaista kakkuvuokaa, mutta vuoraa se leivinpaperilla.
16. Kaada täyte vuokaan taikinasyvennykseen.
17. Kauli loppu taikina jauhotetun leivinpaperin päällä vuoan kokoiseksi levyksi.
18. Kumoa taikinalevy vuokaan kanneksi täytteen päälle.
19. Paista 175 asteessa uunin alimmalla tasolla noin 45-50 minuuttia.
20. Ota kakku vuoasta vasta jäähtyneenä.
21. Koristele täysin jäähtynyt kakun pinta tomusokerilla.
22. Tarjoa se vanilliinisokerilla ja sokerilla maustetun kermavaahdon tai vaniljajäätelön kanssa.
23. Tämän kakun täyte on mehevän pehmeä, hieman valuva.
24. Jos haluat siitä viipaloitavan kovan, käytä täytteeseen 1 dl perunajauhoja.

Raparperikakku
10 annosta

Vuoan pohjalle
25 g Valio voita , HYLA, sulatettuna
1 dl fariinisokeria
5 dl raparperipaloja
1/2 tl inkivääriä

Taikina
100 g Valio voita, HYLA
1 dl sokeria
2 munaa
2,5 dl vehnäjauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
1 tl vanilliinisokeria
1 dl Valio HYLA kuohukermaa

Inkiväärikerma
1 dl Valio HYLA kuohukermaa, vaahdotettuna
1 tl vanilliinisokeria
1/4 tl inkivääriä

1. Leikkaa tasapohjaisen kakkuvuoan (halkaisija 24 cm/2 1/2 l) pohjalle leivinpaperi.
2. Voitele reunat ja paperi sulatetulla rasvalla.
3. Laita pohjalle keskenään sekoitettu fariinisokeri, raparperipalat ja inkivääri.
4. Vaahdota voi ja sokeri.
5. Lisää joukkoon munat yksitellen voimakkaasti sekoittaen.
6. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja sekoita taikinaan vuorotellen kerman kanssa.
7. Sekoita tasaiseksi ja kaada vuokaan raparperipalojen päälle.
8. Kypsennä 175 asteessa noin 40 min.
9. Kumoa jäähtyneenä ja irrota paperi varovasti.
10. Pursota inkiväärikerma päälle tai tarjoa erikseen.

 
Raparperijuoma
(kuuman ilman piristejuoma)

vettä
raparperipaloja
sokeria
kanelia (tankona tai jauheena)

1. Lisää raparperipalaset veteen, suunnilleen saman verran vettä kuin palojakin. Jos haluaa vetelempää niin lisää vettä
2. Laita maun mukaan sokeria ja kanelia kattilaan, sekoita hyvin.
3. Keitä niin kauan kuin on raparperipalaset pehmeitä
4. Anna jäähtyä kunnolla
5. Pullota ja laita esim. viileään.

ps. jos et halua paljon kanelin makua ja käytät tankoa niin pidä hetkisen aikaa, että saa makua, helpoimmin saat kun laitat jauheena juuri sen verran kuin haluat.
 
Raparperisima
Ainekset

* 1 kg raparperia
* 4 vettä
* 9 dl sokeria
* (kanelitanko)
* ½ tl tuorehiivaa

pulloihin:

Valmistus
1. Keitä pestyjä ja paloiteltuja raparperin paloja vedessä noin 15 minuuttia. Voit halutessasi lisätä kiehumisen ajaksi veteen kanelitangon lisämakua antamaan.
2. Jäähdytä haaleaksi ja siivilöi huolellisesti.
3. Lisää siivilöityyn mehuun sokeri ja anna sulaa.
4. Liuota hiivapala pieneen tilkkaan mehua ja lisää se hyvin sekoittaen juomaan.
5. Anna siman käydä huoneenlämmössä yön yli ja pullota seuraavana päivänä.
6. Muista lisätä jokaiseen pulloon teelusikallinen sokeria. Laita pullot kylmään.

aivan ihanaa kesäjuomaa!
 

Yhteistyössä