ratasviidakossa..

Tilanne on se et nyt pitäis pikku hiljaa alkaa tutustua noihin rattaisiin ja vaunuihin.. Olen seitsemännellä kuulla raskaana eikä minulla ole minkäänlaista tietoa vauvan rattaista/ vaunuista. Käsitys vain on et niitä on kamalan paljon erilaisia.

Mitä mun kannattaa ottaa huomioon kun menen katseleen (vähän niinkuin autokauppaan) ekan kerran niitä vaunuja ja muita? Kun on olemassa kaiken maailman kovia kantokoppia ja pehmeitä jne.. pää menee pyörälle : /

Tarkoitus on et tuodaan vaunut jenkeistä Suomeen, kun täällä asutaan, joten ainakin ois varmaan hyvä tietää et varaosia ja muita saa myös Suomesta ko. vaunuihin.

Pystyisin nyt ainakin sanomaan et kärryttelyä on paljon, meillä on koira jonka kanssa ulkoillaan päivittäin, lisäksi niiden pitäis olla takakonttiin mahtuvat (siellä on myös koiran boksi). Meillä ei ole myöskään lapselle turvaistuinta autoon, eikö semmoinen ole joku travel system- johon saa kiinnitettyä auton istuimen rattaisiin. HUH!
 
Oi vitsi, tähän minäkin haluaisin vastauksen! Kamalasti kaikkea erilaista, menee ihan pää pyörälle.
Ainoa mihin olen tajunnut kiinnittää huomiota, on juuri tuo autoon mahtuminen ja millaiset pyörät on vaunussa... Tuntuu olevan kovasti kaikkia lisäominaisuuksia, ihan niin kuin autoissa tosiaan :D
 
Pari asiaa kannattaa ottaa huomioon, jos ajattelitte tuoda vaunut ja turvaistuimet jenkeistä Suomeen. Jenkeistä taitaa saada vähemmän täällä myytäviä "oikeita" vaunuja ja varaosia täällä liikeeet eiivät ole halukkaita myymään muualta ostettuihin tuotteisiin. Jenkeissä myytäviä turvaistuimia ei saa käyttää Suomessa, eikä muutenkaan EU-alueella, koska täällä laki määrää niille eri vaatimukset ja niisä on oltava eurooppalaiset ECE-tarkastusmerkinnät. Mallinimet voivat olla samoja, mutta mallit eroavat toisistaan ja tosiaankaan niitä lain vaatimia hyväksyntämerkintöjä ei istuimista löydy. Tähän törmäsin kantapään kautta aikanaan.
 
Meilläkin alkaa vaunujen hankkiminen pian olemaan ajankohtaista, vauvan kun on tarkoitus kesäkuussa syntyä. Eri valmistajien sivuja selatessa on vaikea keskittyä siihen, mitä ominaisuuksia todella tarvitsee vaunuissa. Toivon, että vaunut toimisivat vauva-ajasta niin pitkään, kuin rattaille on tarvetta.

Kovasti ihmettelen keskustelupalstojen kommentteja siitä, kuinka ihmiset kehuvat hankkimiaan, joskus isokokoisia ja melko massiivisia, vaunuja, mutta heti toisessa lauseessa kehoittavat ostamaan myös näppärät matkarattaat kaupoissa käyntiä, matkustelua ja etenkin autoilua varten. Miksi käyttää jopa 1000€ kalliisiin vaunuihin ulkoilua varten ja edulliset (ehkä rimpulat) rattaat kaupungilla käytettäväksi? Eikö satojen eri mallien joukosta löytyisi sellaiset, jotka toimivat sekä ulkoilussa ja päiväunien ottamisessa, mutta myös kulkevat ketterästi kaupoissa ja kaupungilla? Minulla ei ainakaan ole rahaa ostella useampia vaunuja, eikä tilaakaan monien vaunujen säilyttämiseen. Tsemppiä vaunuviidakkoon!
 
varmaan ekana mietit missä liikut-kaupungilla, hoidetuilla teillä, onko lunta ja aurataanko miten, menettekö metsäpolkuja tai pururatoja
sitten miettisin että onko hissiä, mahtuuko hissiin (vanhoihin ei vaan kaikki mahdu)
sitten miettisin että mahtuuko autoon miten, miten useasti niitä sinne kasataan
(meneekö kasaan yhdessä vai kahdessa osassa)
ja missä niitä säilytetään. varasto, eteinen, kellari
--> kääntyvillä etupyörillä on kiva mennä kaupoilla, ja hoidetuilla teilläkin ne menee. ne käänty painavemmankin taaperon kanssa yhdellä kädellä.
vauva tarvitsee kopan, kovaan koppaan mahtuu pidempään, jopa 1v saakka, mutta yleensä 5-6kk iässä lapset haluavat jo olla pystymmässä asennossa ja nähdä jotain. pehmeä koppa on kivan lämmin talveen, koska se on pehmustettu. mutta siitä saa kannen myös pois, joten kesävauva ei suinkaan paistu sinne.
tosi moniin vaunuihin käy runkoon kiinni suoraan tai jollain adapterilla turvakaukalo, joka helpottaa sekin elämää ja säästää ehkä niiden toisien rattaiden ostamiselta koska nukkuvaa vauvaa ei tarvitse herätellä jos käy jossain kaupassa vaikka pikaisesti..
laadukkaitakin vaunuja saa edullisesti esim huuto.netistä, valitsee vaikka sellaiset mitä voi ennen ostoa käydä katselemassa. tai katselee mallin kaupassa, sitä saa myös varmasti sovittaa omaan autoon-ja metsästää ne samanmalliset sitten käytettynä.

terveisin vaunufriikki jolla on nyt rattaat numero 11,12 ja 13 eteisessä :D
 
ja lisäänpä vielä, jos haaveissa on useampi lapsi pienellä ikäerolla (=niin pienellä että esikoinenkin tarvitsee vielä ajoittain rataskyytiä) suosittelen katselemaan malleja mitkä saa muutettua kaksostenrattaiksi.
esimerkkeinä esim baby jogger city select, britax b-dual, phil&teds, i candy
 

Yhteistyössä