Refluksioireita ilman varsinaista tautia? Kellään kokemusta?

  • Viestiketjun aloittaja Kesämansikka
  • Ensimmäinen viesti
Kesämansikka

Heippa! Mun puolivuotiaalla lapsella on menossa ph-mittaus. Onko kellään käynyt niin ettei refluksia olekaan todettu mittauksessa? Alkoi nimittäin mietityttämään, että mitä jos piinaankin lastani turhaan eikä mitään tautia olekaan. Mikäköhän sitten mahtaisi olla?

Kysyisinkin siis kokeneemmilta, että onko kellään ollut refluksiin viittaavia oireita ilman refluksia??
 
minni07
Moi!
Meidän 4 kk pojalla todettiin Ph.mittauksessa refluksi ja siihen aloitettiin lääkitys. Käsittääkseni pienillä vauvoilla on melko yleistä se että mahanportti on vielä löysä ja aiheuttaa refluksioireita, ilman että tautia olisikaan. Helpottaa vaan kasvamisen myötä.

Mielestäni tuo ph.mittaus on aika helppo tutkimus ja hyvä taudin toteamiseen, vauvaakaan se ei haittaa muuta kuin se vaihe kun piuha työnnetään mahaan. (ja sekin tosi nopsasti ohi!)

Toivotaan ettei mitään löydy :) ja jós löytyy niin kyllä siihenkin lääkkeet on...

 
Kyllä se on
hyvä tehdä se mittaus. Itsestäkin tuntui kauhealta kun 2v lapselle se letku laitettiin. Mutta pianhan sen saa pois. Inhottavaahan se letkun laitto ja poisotto on, mutta itse mittaus ei tunnu lapsesta miltään. Meillä oireina ennen tutkimuksia olivat herääminen unilta, öin päivin, puolen tunnin välein, vauvasta asti. Nieleskely naama punaisena, kun nauroi tai juoksi tai pomppi. Äänen käheys/kurkkukipu. Joi öisinkin kovasti vettä, herätessään aina. Se helpotti hetkeksi poltetta ruokatorvessa. Vauvaiässsä pulautteli kovasti, kiinteitäkin. Asia on hyvä tutkia, koska hoitamattomana refluksin aiheuttamat ongelmat pahenevat; ruokatorvi meidän lapsellakin jo tulehtui, ja siksi tulehdusarvot koholla ja lapsi kivulias. Nämä tulehdukset ja vatsanesteen ärsyttäminen ruokatorvessa aiheuttavat hoitamattomana muutoksia ruokatorveen, jotka usein johtavat ruokatorven syöpään. Eli turhaa tuo mittaus ei ole. Meillä lapselle tehtiin myös varjoainekuvaus lastenklinikalla, jotta nähtiin olisiko suolistossa aiheuttajaa oireille. Mittaustulos oli lievä, mutta vain lääkityksellä asia (vaivat)korjaantui. Ja asiantuntijalääkärin mielestä lievätkin tulokset antavat aihetta lääkehoitoon, koska oireita tulee niistäkin, ja ne toisaankin voivat aiheuttaa hoitamattomina pahempaa. Ole iloinen että pääsitte tutkittaviksi, toivottavasti lapsenne oireiluun löytyy syy, ja elämä tasoittuu. Meille ei apua neuvolasta annettu, kun ihmettelimme vauvan heräilyä ja itkuisuutta. Sanottiin vain että semmoista se on, vauvan kanssa... Voin sanoa kaikille samanlaisten vauvojen vanhemmille; menkää yksityisesti lastenlääkärille, he ottavat lapsen vaivat tosissaan ja heillä on AMMATTITAITOA jota yleislääkäreillä ei ole. He eivät yksinkertaisesti usko, että vauvalla tai pikkutaaperolla voisi olla refluksia, on kuulemma harvinaista... Kovasti näitä lapsia vaan tuntuu löytyvän, uusia koko ajan. Ja heidän vaivansa tunnistetaan yksityisellä puoleela, ei julkisella. Taitaa olla tarkoituksellista priorisointia. Ja lähetteen julkiselle puolelle varsinaisiin tutkimuksiin, saatte lastenlääkäriltä. Näin kuntanne maksaa, ettekä te. Vaikka neuvolalääkäri sitä yrittäisikin välttää! Vauva ei itke turhaan, eikä heräile vähän väliä, ilman syytä. Kyllä terve lapsi nukkuu jos mikään ei vaivaa. Älkää päästäkö itseänne palamaan loppuun vain neuvolaväen vähättelyn ja välinpitämättömyyden ja ammattitaidottomuuden vuoksi. Syy vauvan itkuun ja heräilyyn ei ole vanhempien vaan lasta vaivaa jokin, ja se jokin pitää selvittää. Muuten lapsi kärsii ja vanhemmat ja sisarukset siinä samalla.
 
kesämansikka

Hei iso kiitos vastauksista! Ihanaa saada vertaistukea
Alkoi ihan itkettämään lukiessani. Vähättelyyn kun ollaan ehditty törmätä todellakin. Mulla on nimttäin samanlainen tapaus 1,5vee, toisellakin lapsella oli siis samat oireet. Vanhempia eniten rasittava jatkuva huono nukkuminen, vartin välein sanoinkuvaamaton karjunta öisin, päikkärit ei sujuneet ollenkaan nekään. Koliikkilasta meilläkin hoidettiin neuvolan mukaan vielä puolivuotiaana. Sit oli muka eroahdistus jne.jne. Vuoden iässä alkoi oireet helpottaa esikoisen osalta.

Tällä kertaa tajuttiin varata aika suoraan yksityiselle. En ollut edes ikinä kuullut vauvojen refluksista!

Muita oireita meillä on jatkuva levottomuus, reilut 3kk vaan pystyasento on kelvannut, ruokalakkoilee, yskii & on käheä yms.No, huomenna siis saadaan selvyyttä asiaan kenties.

Kiitos vielä teille :heart:
 
Ole hyvä vain
\
Alkuperäinen kirjoittaja 11.04.2007 klo 15:06 kesämansikka kirjoitti:
Hei iso kiitos vastauksista! Ihanaa saada vertaistukea
Alkoi ihan itkettämään lukiessani. Vähättelyyn kun ollaan ehditty törmätä todellakin. Mulla on nimttäin samanlainen tapaus 1,5vee, toisellakin lapsella oli siis samat oireet. Vanhempia eniten rasittava jatkuva huono nukkuminen, vartin välein sanoinkuvaamaton karjunta öisin, päikkärit ei sujuneet ollenkaan nekään. Koliikkilasta meilläkin hoidettiin neuvolan mukaan vielä puolivuotiaana. Sit oli muka eroahdistus jne.jne. Vuoden iässä alkoi oireet helpottaa esikoisen osalta.

Tällä kertaa tajuttiin varata aika suoraan yksityiselle. En ollut edes ikinä kuullut vauvojen refluksista!

Muita oireita meillä on jatkuva levottomuus, reilut 3kk vaan pystyasento on kelvannut, ruokalakkoilee, yskii & on käheä yms.No, huomenna siis saadaan selvyyttä asiaan kenties.

Kiitos vielä teille :heart:
Kyllä nuo kertomasi oireet vahvasti kertovat refluksin vaivoista.
Hyvä että menitte yksityiselle. Ymmärrän väsymyksesi, sillä itsekin kävin aika pohjalla väsymykseni kanssa kun ei todesta otettu ja apua annettu vaikka pyysin. Toivottavasti kesä alkaa teidän perheessä iloisemmissa merkeissä ja saatte kerättyä voimia tulevaa talvea varten!
T.kakkonen :hug:
 
Kesämansikka

:hug:

Toivottavasti saat nyt nukkua! Ihanaa kevättä myös sinulle!
Väsymys tekee kyllä ihmisestä sekopäisen.
Onhan se kumma, että neuvolassa ollaan aina tolkuttamassa kuinka "kaikki vauvat itkee" ym soopaa. Sieltä jos mistä luulisi saavansa tukea ja apua?
 
Niinhän se on
että lastenneuvolan pitäisi olla se tuki ja turva perheille, kun kaikki muu pettää. Sieltä pitäisi seuloa (kuuluu heidän ohjelmaan) masentuneet äidit. Eivät onnistu siinäkään, ei masentunut äiti sitä neuvolassa tunnusta, ettei jaksa. Koska pelkää, että lapsi/lapset viedään pois. Syitä on tietysti monia miksi apua ei saa ennenkuin on myöhäistä. Pääsyyhän on tietysti RAHA. Ei ole varaa auttaa eikä resursseja palkata henkilökuntaa tarpeeksi. Neuvolan hoitajilla päivät näyttävät olevan lyhykäisiä. Neuvolalääkärin luona käynti on sitä, että 5min ollaan sisällä lapsen kanssa. Siinä ajassa sitten on lapsi riisuttu, tutkittu(??!!) ja puettu. Kiitos ja näkemiin. Ei noilla käynneillä mitään pysty selvittelemään. Jos suusi aukaiset että "olisi mulla kysyttävääkin", niin äkäisesti tiuskaistaan että nyt on kiire, ollaan jäljessä aikataulusta, seuraava oottaa jo. Kunnallisvaalit olisi oiva paikka vaikuttaa siihen, mihin kunta rahojaan laittelee. Ja tietty noi eduskuntavaalitkin. Kunnilla ei ole lääkäreitä, joten sama lääkäri hoitaa vanhainkodit, neuvolat ja terveyskeskukset. Jossain välissä pitäisi tehdä niitä hallinnollisiakin tehtäviä. Ei kukaan halua lääkäriksi pikkurahalla pikkukuntaan, kun ura lähtee nousuun isolla rahalla yksityissektorilla. Ei enää kutsumus-ammatti siis sekään.
Tutkimuksiin ei päästetä, koska kunnan-isiltä tulee noottia että rahat menee turhuuksiin. Kauheeta mutta niin totta. Pitää nääs korjata kouluja ja päiväkoteja kun ne homehtuu ja rapautuu, niitä kun ei ole peruskorjattu. Ja rakentaa kaikenlaista kivaa. Apua ei saa vaikka olis jo itsariakin yrittänyt, onhan näitä julkisuudessa kerrottu tarinoita. Onhan sitten yksi hoidokki vähemmän kun onnistuu uudessa yrityksessään. Valtion rahapolitiikka on kummasti vinksallaan, nyt rahoitetaan yrityselämää, ei sillä pienellä ihmisellä niin väliä ole. Ja nythän se nähtiin; kansa äänesti kokoomusta, joka taatusti on yrittäjän asialla, ja rahat jaetaan, sitten sen mukaisesti. Ei ainakaan lapsille(koulut, hoitopaikat, hoitotuet, lapsilisät ja hoitoonohjaukset, terapiat, neuvolat ym)sitä rahaa ole luvassa. Mitähän ihmisten päässä liikkui kun päättivät äänestää porvaria? Ei se ole pienen ihmisen asialla. Todellisuutta nyky-Suomessa on se, että ihmisen täytyy olla kuolemassa ennenkuin apua saa, ja silloin se on jo myöhäistä. Tosin eräältäkin evättiin kaikki apu siinä vaiheessa, koska siitä ei katsottu enää olevan apua. No joo, tiedän, sivu asian meni, mutta harmittaa niin vietävästi tämä lapsiperheiden kohtelu tänä päivänä. Uusia veronmaksajiahan noista kasvaa, -kele.
 
RefluksivauvanÄiti
Voi kun on tuttua juttua! Meillä refluksi todettiin 5 kk iässä. Sitä ennen oli kans koliikki, eroahdistus, nälkä yms. neuvolanselitykset eli tutkimuksiin ei siis meinannut päästä millään! Joo ja hampaat, ne vaivas tädin mukaan koko ajan...Hauskaa sinällään, että lapsi on nyt 8,5 kk ja yhtään hammasta ei ole suussa :kieh: .

Yksityisen allergialääkärin kautta löytyi apu. Refluksi oli allergiaoire...Lopetin imetyksen ja siirryttiin Neocatelle. Nyt on sitten kiinteitä kokeiltaessa paljastunut liuta muitakin pahiksia. Ainut allergiaoire on siis refluksi, neuvolan täti ei sitä vieläkään tajua. Viimeksikin sanoi, ettei hän usko allergiaan, kun on niin hyvä ihoinen lapsi ja kasvaa hyvin...Yritä siinä sitten selittää, että näin se asia on ja meillä on kyllä oikein pätevä allergialääkäri asiaan hoitamassa(yksityisesti).

Meillä lapsi ei koskaan edes puklaillut kovin. Ph-mittauksen aikana tuli vain YKSI puklu, silti löytyi patologinen refluksi. Myöhemmin kuulin, että kyseessä on silent-refluksi eli aina ei kannata tuijottaa pelkkiin pukluihin. Meillä lääkityksenä on Losec Mups ja hyvin toimii. Tilanne on hallinnassa kunhan syötävät on sopivia.

Voimia kaikille asian kanssa kamppaileville.
 
Ph-mittaus ei koske. Saattaa kutittaa ja tietysti tuo letkun laitto suututtaa, samaten kuin sen pitäminen. Sen sijaan refluksitauti hoitamattomana voi aiheuttaa ruokatorventulehduksen, painonromahtamisen ja vauvan letkuihin sairaalaan, puhumattakaan jatkuvista kivuista. Et missään nimessä kiusaa lastasi turhaan, vaan hoidat häntä, usein äidin intuitio on oikeassa siinä, ettei kaikki ole kohdallaan. Varmasti on paljon lapsia, joille refluksin tai allergioiden hoito toisi helpotusta, mutta eivät saa hoitoa, koska vanhemmat tai hoitohenkilöstö vähättelevät asiaa "kaikki vauvathan pulauttelee/itkee/kärsii mahavaivoista". Parempi yksi turha lääkärikäynti tai tutkimus kuin kiusata lasta kivuilla ja muilla vaivoilla, jotka voitaisiin hoitaa.
 
RefluksivauvanÄiti
Meillä lapsi syö nyt ongelmitta, kun on ruokavaliosta karsittu "pahikset" pois ja Losecia käytetty jo jonkin aikaa. Kannattaa oikeasti selvittää mahdollisten allergioiden osuus refluksiin. Meillä refluksi on AINUT allergiaoire ja kaikki testit ovat näyttäneet negaa. Silti suurin käänne refluksin hoidossa oli allergioiden tunnistaminen.

Maitona Neocete ja kaikki kiinteät testataan hartaasti erikseen. Työlästä, mutta kannattavaa. Mitä pienempänä refluksi todetaan sitä helpompi tuota ruokapuolta on setviä. Itse ehdin lopettaa imetyksen ja sopiva korvike ehdittiin etsiä rauhassa ennen kinteiden aloitusta. Kiinteitä alettiin testailla reilu 6 kk iässä.

Silloin, kun ruokavalio on kunnossa kaikki pysyy sisällä. Mutta sitten aina repeää, jos sattuu allergisoivaruoka kokeiluun. Usein oireet tulevat vähän viiveellä ja puklailua jatkuu noin vuorokausi altistuksesta. Eli tämä vinkkinä niille, jotka eivät usko allergioihin sillä perusteella, että lapsi puklaa jopa veden jälkeen. Kyllä meilläkin puklataan niitä vesiä ulos, jos on aikaisemmin päivällä tai edellisenä päivänä saanut esim. perunaa, jolle on allerginen. Allergioiden selvitys on hidasta, eikä sen kanssa voi oikein hoppuilla.

Toki on olemassa täysin rakenteellistakin refluksia, mutta aika usein taustalla vaikuttavat myös allergiat. Tähän allergia asiaan aletaan koko ajan kiinnittää enemmän huomiota, aiemmin se oli hieman pimennossa.
 
Kesämansikka

Heippa, täällä vielä tuo alkuperäinen kirjoittelija...ph-mittauksessa todettiin refluksitauti, mutta lääkäri on (yllätys yllätys) superkiireinen ja lupasi kertoa tarkemmin asioista vasta loppuviikosta puhelimitse. Tylsää odotella oirehtivan pikku potilaan kanssa että mitä mahtaa olla tulossa....

Kiitos kaikille vinkkejä antaneille :flower: Onneksi on olemassa toisia äitejä jotka auttavat silloin kun neuvolasta ei auttajaksi ole!
 
RefluksivauvanÄiti
Sinuna tekisin samam homman, mitä minä tuossa tilanteessa tein. MENE YKSITYISELLE :hug: . Meillä vauvalle tehtiin PH-mittaus sairaalassa, mutta hoito alkoi juuri noin lupaavasti kuin teilläkin...PH-mittaus on tärkeä ja hyvä tutkimus ja on loistavaa, että se on nyt tehty. Lisäksi se on sairaalassa huomattavasti edullisempaa kuin yksityisellä. Nyt onkin loistava aika mennä pätevälle yksityislääkärille kera noiden PH-mittaustulosten! Suosittelisin allergialääkäriä, heillä on usein paremmat tiedot myös refluksista!
 
Kesämansikka

Meillä tuo ph -mittaus tehtiin siis yksityisellä ja nyt on kyseessä yksityispuolen lääkäri joka jumittaa tietoja...plääh...halpaa lystiähän mittaus ei ollut. No, toivottavasti soittopyyntöpommitus edes auttaa. Kiitos kummiskin sinä refluksivauvanäiti!
 
RefluksivauvanÄiti
No ompas kurja lääkäri! Toivottavasti soittaa pian ja saatte selkeät jatkohoito-ohjeet. Lääkitykset yms. tietysti haluaisi aloittaa mahdollisimman pian, nyt kun tiedetään missä on vika. Toivottavasti lääke sopii teidän vauvalle, osalle kaikki refluksilääkkeet ei sovi. Kannattaa siis olla tarkkana muutamat ensi päivät. Meidän typsy on allerginen joillekin lääkkeiden apuaineille ja siksi joutuu aina miettimään niitäkin juttuja!
 
Heippa!!!
Meillä tyttö puoltoistavuotta ja huomenna ollaan menossa tohon ph-tutkimukseen. Syy tutkimukseen meillä on kohta n. 1/2 vuotta jatkunut rohina kurkussa. Tän puolenvuoden aikana on jo otettu allergia testit, keuhkokuvat, verikokeet eikä niistä ole löytynyt mitään, joten tämä on sitte seuraava "etappi".
Meillä ei tyttö vauvana pulautellut oikeestaan ollenkaan, eikä nytkään muuten, mutta jos on nuhainen, niin silloin lähes aina ruokaillessaan oksentaa ja nyt kun näitä juttuja luin, niin tuo yö-herääminen on meillä ollut vaivana kyllä ihan vauvasta tähän päivään asti.
No kohta saadaan selvyys, että josko hällä tuo refluksi olisi........
Vähäsen kyllä jännittää tuo letkunlaitto..............mutta kaipa se siitä.......
 
Meillä oltiin kanssa justiin sairaalassa ph mittauksen takia,tänään päästiin kotiin.Huomenna saadaan vastaukset ja jänskättää kyllä,lukuja näin toki itse koko ajan missä mennään mutta en saanut hoitajilta selkeää vastausta että mitä mikäkin luku tarkoittaa..Mutta huomennapa tuo selkii.
 
Meillä ainakin oli niin, että mitä korkeampi luku oli sitä enemmän oli happoja! Ensin mietin, että olisiko ne ph-lukuja(7 neutraali) yms. Pian kyllä selvisi ettei se niin ollut...Lapsi itki ihan hulluna silloin, kun lukema nousi :'(
 

Yhteistyössä