Rescuekoira kokemuksia

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
vierailija
Joo. 2009 meille tuli Espanjasta tuotu narttukoira. Joku toinen täällä Suomessa oli sen ensin Espanjasta adoptoinut järjestön kautta. Sitten palauttanut järjestölle jonkin verukkeen kera. Haimme koiran sijaishoitajalta.

Aivan ihana tyttö, oli aluksi arka, takkuinen, ruipelo pikkurakki. Nopeasti kuitenkin kiintyi meihin ja alkoi luottamaan. Pikkuhiljaa muuttui tosi leikkisäksi koiraksi ja oli hyvin kiltti luonteeltaan. Harmi vaan ongelmat alkoi n. Viikko adoptiosta kun koira sai epileptisen kohtauksen. En tiedä oliko ollut jo aiemmin eikä meille kerrottu (edellisen omistajan palautus) vai laukaisiko traumat (liian usea kodinvaihto) epilepsian, niinkin voi eläinlääkärin mukaan käydä. Lääkityksellä saatiin kuitenkin kohtaukset kuriin + välttämällä tilanteita joissa koira niitä sai (vierailut uusissa paikoissa ja esim. hoitoon jättäminen). Pari vuotta meni kivasti, sitten alkoi tulla uusia terveysongelmia. Nivelrikkoa jolloin toinen jalka leikattiin, koira osottautui n. 7 vuotta vanhemmaksi mitä meille oli kerrottu, epäiltiin leishmaniaa, sydänmatoa, tuli hengitysvaikeuksia, pidätyskyvyttömyyttä, vatsatauteja ym.. Lopulta vappuna 2012 koira lopetettiin meidän syliin. Nukkui rauhallisesti pois, sairauksien jo uuvuttamana.

Mitään en kadu ( paitsi ehkä aavistuksen venynyttä lopetuspäätöstä), mutta liian lyhyeksi jäi meidän yhteinen aika. En halua pelotella, monella adoptio sujuu huomattavasti paremmin!!. Mutta tämäkin näkökulma kannattaa ottaa huomioon, eli oletko 100% varma että pystyt/jaksat huolehtia koirasta jos se esim sairastuu vakavasti? Sitä kannattaa miettiä tarkoin. Ei ole koiran etu retuuttaa sitä kodista toiseen. Koira kyllä kestää yhden, jopa kaksi kodinvaihtoa. Mutta kolme alkaa olla jo liikaa, eli kamalinta mitä voi tehdä on pistää rescuekoira uudestaan kiertoon jos se ei "vastaa odotuksia". :(
 
vierailija
Riippuu ihan sinusta ja siitä mihin varaudut rescue-koiraa ottaessasi, ja etenkin siitä, miten hyvin tunnet koirien kielen ja miten hyvin osaat kommunikoida niiden kanssa. Jos olet varautunut kaikkeen, ja lähdet sillä asenteella, että hommaat koirakouluttajan jos omat taitosi eivät riitä niin sitten saatat positiivisesti yllättyä = ). Mutta kaikkeen pitää olla maan ja taivaan välillä varautunut, sillä koskaan et voi olla varma siitä millaisia traumoja koira kantaa mukanaan. Koira voi olla esimerkiksi tullessaan ahdistunut, ja sinulta pitäisi löytyä keinot siihen jollakin aikavälillä. Muuttoon liittyvä stressi voi joissain tilanteissa laukaista sairauden. Sen voin luvata, että milloinkaan et tule oppimaan niin paljon koirista kuin silloin, kun teet hartiavoimin töitä rescuekoiran eteen. Riippuu tietysti paljon siitä otatko rescuen aivan pentuna tai vähän vanhempana sekä siitä miten tuota vanhempaa koiraa on sosiaalistettu ja koulutettu. Usein suoja- tai tarhaoloissa paraskaan mahdollinen sosiaalistaminen ei luonnollisesti yllä samalle tasolle kuin kotioloissa. Mahtavaa, että harkitset asiaa! Toisille sopii, toisille ei. Riippuu ihan täysin asenteesta; apua ja tietoa kyllä tähän maailman aikaan löytyy.
 

Yhteistyössä