Ruoka-allergia & siedätys?

Meillä tilanne 5kk ikäisen vauvan kanssa, että neiti on aivan selvästi allerginen. Omasta ruokavaliostani jätin maidon, suklaan (+kaakaon), tomaatin ja appelsiinit pois vauvan oireilun (oksentelu, ihottuma ja itkuisuus) vuoksi. Meidän esikoisella oli myös aikanaan maitoallergia, ja osaan siksi tunnistaa siitä olevan kyse tämänkin vauvan kanssa.

Neuvolalääkäri laittoi lähetteen labraan, jossa tutkittiin maitoallergiaa.. Itse olen ollut ihan ehdottoman maidottomalla dieetillä ja eipä testeissä tietenkään mitään allergiaan viittaavia vasta-aineita näkynyt. Olin ollut dieetillä jo kaksi kuukautta ennen testejä.

Nyt tilanne on sellainen, ettei neuvolalääkärin mukaan vauvalla ole mitään allergioita. Poskien helahtaminen tissittelyn jälkeen ei kuulemma haittaa mitään tai vauvan itkuisuus ei viittaa allergioihin.. Sain ohjeeksi ottaa omaan ruokavaliooni maidon takaisin (muilla ei kuulemma ole niin väliä ), sillä siedätyshoito on kuulemma nykyisin ensisijainen allergioiden hoitomuoto..

Millaisia kokemuksia teillä muilla mahtaa siedättämisestä olla? Vauvan ihoreaktiot ja itkuisuus eivät kyllä kuulosta kovin houkuttelevilta vaihtoehdoilta.. :/
 
Välttämisdieetti ei vaikuta vasta-aineiden näkymiseen testissä. Jos altistuminen on joskus tapahtunut niin vasta-aineita tuotetaan vaikka ei olisi sen koommin kyseiseen allergeeniin törmännytkään. Toki ruoka-aineet voivat aiheuttaa vatsavaivoja muillakin mekanismeilla kuin allergian kautta (esim. tomaatti on ns. "suora histamiininvapauttaja" ) , mutta toisaalta nykyään ajatellaan että äidin maidon kautta oireileminen olisi varsin harvinainen oireiden syy jopa niillä todetusti allergisilla.
 
Mä odottaisin vielä ainakin muutaman kuukauden. Ei sun eikä vauvan ravinnonsaantia haittaa pätkän vertaa, jos et syö maitotuotteita. Monet imettävät äidit ovat vegaaneja.

Allergioiden lisäksi on olemassa myös yliherkkyyksiä ja niiden ainoa ero allergioihin on se, ettei vasta-aineita synny. Oireilu on aivan samanlaista.
 
Vähän OT mutta itse asiassa äidin vegaanidieetti voi jo vaikuttaa vauvan ravinnonsaantiin lähinnä huonon B12-vitamiinin saannin vuoksi. Tiedetään tapauksia joissa B12-vitamiinilisää käyttämättömän vegaaniäidin rintaruokitulle lapselle on kehittynyt jopa aivovaurio tästä syystä.

Pelkkien maitotuotteiden poisjättäminen äidin ruokavaliosta ei tietysti mitään haittaa mutta toisaalta kannattaa kyllä kokeilla (riittävän pitkissä jaksoissa) onko sillä oikeasti mitään vaikutusta vai onko kyse pelkästään ajallisesta yhteensattumasta. Voihan lapsi olla herkkäihoinen ja herkkämasuinen muuten vaan. Nykyään ei enää suositella mitään välttämisdieettejä "varmuuden vuoksi" koska se voi tosiaan vain pahentaa tilannetta ja sitäpaitsi turhaan kaventaa lapsen ruokavaliota.
 
Nyt tilanne on sellainen, ettei neuvolalääkärin mukaan vauvalla ole mitään allergioita. Poskien helahtaminen tissittelyn jälkeen ei kuulemma haittaa mitään tai vauvan itkuisuus ei viittaa allergioihin..
neuvolan mukaan meitinkin muksu se aikanaan sai vain niitä hampaita ja normaalia, että vauva itkee. en edes älynnyt allergioiden mahdollisuutta. ja sanottiin, lepää kun vauva nukkuu. eipä nukkunut päiväunta kuin 5-10minuuttia kerralla kun jo heräsi ja yöllä saattoi nukkua 2-4h. yöt ja päivät edelleen huonot ja ikää 3,5v. ja on siis moniallergikko ja astmaatikko ja lisänä allerginen refluksi. tuossa refluksissa kun ei oikein siedätys auta vaan karsinta.

tehty prick ihotestit n.1v. ja 3v. testit negatiivisia. ainahan onkin sitten reagoinut ilmeisesti suolioireisena. ei näkynyt 1v. verikokeissakaan mitään.

ihmetyttää neuvolatoiminta, että ilmeisesti kovin yleistä, että valitetaan vauvan oireita eikä yhtään yhdistetä mihinkään, että jotain vinossa.
 
Noilla kuvaamillasi oireilla en lähtisi siedättämään. Antaa ajan kulua vielä. Perusohje allergioiden hoidossa esim. maidon osalta on kokeilla sitä vuoden välein. Siedättämistä kannattaa tehdä silloin kun oireet ovat niin lieviä, että ne eivät haittaa lasta. Kuvaamasi oireet eivät ole sellaisia.
 
Onko lapsesi nyt oireeton, siis ollessasi dietillä? Jos on, niin en ottaisi maitoa takasisin ruokavalioon. Jos ei ole, niin suosittelisin etsimään sellaisen lääkärin, joka ymmärtää allergioita enemmin ja ryhtyä kartoittamaan mikä muu voi aiheuttaa oireita. Kullanarvoista näissä allergiataisteluissa on oikean lääkärin löytäminen. Ja muista, että loppukädessä usein äidillä/vanhemmilla on juuri se "oikea" näkemys tai tunne lapsen allergiasta. Siihen kannattaa luottaa.

Ja jos mietit imetyksen lopettamista ennen 1 ikävuotta, niin suosittelisin jo vaatimaan maitoaltistuksen tekmistä ja hakemaan erikoisäidinmaitokorvikkeen korvattavuutta kelasta. Meillä kesti koko rumba 3,5 kk useiden altistusten kera. Ensin tavallinen korvike ja sitten Peptidi (useamman kerran altistettiin) ja vasta Neocate kävi lopulta.
 
Itsekin suosittelisi maitoaltistuksen tekoa valvotusti lääkärissä, jotta tarvittaessa saat lausunnon maitoallergiasta. Lisäksi, jos on allerginen maidolle, niin sinun kehosta maito poistuu hitaammin kuin mikä on altistuksen aiheuttama rasitus, jos on herkästi reagoiva.

 
Kiitos hurjasti kaikille vastanneille! =)
Ihan muutaman kerran olen ottanut neuvolan jälkeen pienen maitoannoksen muutamana päivänä (juustoviipale päivässä ). Posket lehahtavat imetyksen jälkeen punaisiksi, eli reagoi selvästi johonkin. Vauva on alkanut myös kieltäytyä tissistä: pieni kääntää päätään pois ja parkuu hiukan tuskaisesti ennen kuin suostuu syömään. Kolmena aamuna yövaippa on ollut miltei kuiva (normaalisti ollut ihan täynnä). Taitaa olla, että pidän vielä tätä maidonta ruokavaliota vielä jonkin aikaa yllä; ainakin siihen saakka kun on selvinnyt mitä soseita pieni voi syödä.. Soseetkin pitäisi nimittäin kohta aloitella.

Tuohon siedätysasiaan tosiaan toivoin saavani (ja sainkin) vastauksia, koska silloin n. seitsemän vuotta sitten, kun esikoisella todettiin maitoallergia, täytyi ohjeiden mukaan imettävän karsia omasta ruokavaliosta kaikki maitoproteiinit ja muut allergioiden aiheuttajat.. Ja tämä jotenkin on jäänyt "selkärankaan" kummittelemaan. :ashamed:

Sen verran olen vauvamme allergioista saanut selville, että tomaatti, suklaa, kaakao sekä appelsiini aiheuttavat todella selvän allergisen reaktion jo rintamaidonkin kautta..

Imetystä aion jatkaa yli vuoden ikäiseksi, mikäli näillä ruokarajoituksilla pärjään ja maitoa riittää. Harmittaa vain, että neuvolalääkäri ei antanut meille lähetettä lastenpolille allergiatesteihin, koska hänen mielestään allergiat näin pienellä ovat niin epätodennäköisiä.
 

Yhteistyössä