VIINIMARINADI
VOITATEILLE
2 dl valkoviiniä
1 dl etikkaa, 1 dl öljyä
1 laakerinlehti, 10-20 mustapippuria
1/2 tl suolaa
voitatteja noin 1 litra
Valmista marinadiliemi ja pane tatit siihen kiehumaan, Kun tatit kiehahtavat kuori vaahto pois marinadiliemen pinnalta, Anna tattien kiehua hiljaisella tulella muutamia minuutteja. Pidä niitä tässä marinadissa 3 - 4 päivää. Tällöin marinadin maku on imeytynyt sieniin ja ne ovat valmiita tarjoiltaviksi. Valuta marinadiliemi pois kun tarjoilet.
MARINADI
KANGASTATEIILLE
n. 1 l tatteja (tuoreita)
2 dl vettä
1 dl etikkaa
1-2 rkl sokeria
6-7 mustapippuria, 1 kanelitanko
4-5 maustepippuria, 1 laakerinlehti,
1-2 tl rakuunaa
1 rkl öljyä
1 valkosipulinkynsi tai pala piparjuurta
Anna tattien kiehahtaa suolavedessä. Kuori vaahto pois ja anna kiehua muutamia minuutteja. Kaada tatit lävikköön. Valmista marinadiliemi ja anna sen kiehua muutamia minuutteja hiljaisella tulella. Pistä tatit hyvin pestyihin lasipurkkeihin. Kaada marinadilientä päälle niin, että tatit peittyvät. Katso, että jokaiseen purkkiin tulee muutama kappale kustakin mausteesta. Päälle laitetaan pala piparjuurta tai valko-sipulinkynsi(ä). Sulje purkit. Säilytä marinadipurkkeja jääkaapissa tai kellarissa. Muutaman päivän kuluttua tatit ovat valmiita maisteltaviksi.
VAIHTOEHTOISIA
MARNADILIEMIÄ
1. ETIKKAINEN MARINADI
2 dl vettä
n. 6 dl sokeria
1 kanelitanko
3-5 neilikkaa, 1 laakerinlehti
n. 10 kokonaista valkopippuria
suolaa
2 dl etikkaa
Valitse pieniä ja kiinteitä tatteja tai kanttarelleja marinoitaviksi. Jätä pienet lakit kokonaisiksi. Kiehauta tatit vähän suolatussa vedessä. Kuori vaahto pinnalta. Kaada sienet lävikköön .
Keitä marinadiliemi. Aloita vedestä, johon lisäät mausteet. Anna niiden kiehua miedolla lämmöllä hetken. Lisää viimeksi etikka (ja öljy).
Lado tatit tai kanttarellit puhtaisiin lasipurkkeihin. Kaada marinadiliemi lämpimänä päälle. Sulje purkit. Säilytä marinaditatit jääkaapissa tai kylmässä kellarissa, jolloin ne säilyvät koko vuoden. Jos liemi saostuu, on syytä kiehauttaa tatit uudelleen, valmistaa uusi marinadi ja tarkistaa, että etikkaa on tarpeeksi.
2. MIETO PUNAVIINIETIKKA
MARINADI
1 dl ruoka öljyä
1/2 dl punaviini etikkaa
1 tl suolaa
1 kanelitanko,
3-5 neilikkaa,
1-2 laakerinlehteä
10-15 kokonaista valkopippuria
1/2 tl sokeria
Valitse pieniä ja kiinteitä tatteja tai kanttarelleja marinoitaviksi. Jätä pienet lakit kokonaisiksi. Kiehauta tatit vähän suolatussa vedessä. Kuori vaahto pinnalta. Kaada sienet lävikköön .
Keitä marinadiliemi. Aloita vedestä, johon lisäät mausteet. Anna niiden kiehua miedolla lämmöllä hetken. Lisää viimeksi viinietikka ja öljy.
3. VAHVA PUNAVIINIETIKKA
MARINADI
1 1/2 dl kylmää vettä
4-5 neilikkaa, 5-6 mustapippuria
1 laakerinlehti
2 tl suolaa
2 murskattua valkosipulinkynttä
2 1/2 dl punaviinietikkaa
1 rkl öljyä
Valitse pieniä ja kiinteitä tatteja tai kanttarelleja marinoitaviksi. Jätä pienet lakit kokonaisiksi. Kiehauta tatit vähän suolatussa vedessä. Kuori vaahto pinnalta. Kaada sienet lävikköön .Marinadiliemi: Sekoita liemen ainekset keskenään paitsi punaviinietikka ja anna kiehua miedolla lämmöllä 15 - 20 minuuttia. Lisää lopuksi etikka.
4. ETIKKAMARINADI
4 dl vettä
2-2 1/2 dl sokeria
1 tl suolaa
10 valkopippuria, 1/2 tl neilikoita
1 laakerinlehti
2 dl etikkaa
Valitse pieniä ja kiinteitä tatteja tai kanttarelleja marinoitaviksi. Jätä pienet lakit kokonaisiksi. Kiehauta tatit vähän suolatussa vedessä. Kuori vaahto pinnalta. Kaada sienet lävikköön .
Keitä marinadiliemi. Aloita vedestä, johon lisäät mausteet. Anna niiden kiehua miedolla lämmöllä hetken. Lisää viimeksi etikka (ja öljy).
Lado tatit tai kanttarellit puhtaisiin lasipurkkeihin. Kaada marinadiliemi lämpimänä päälle. Sulje purkit. Säilytä marinaditatit jääkaapissa tai kylmässä kellarissa, jolloin ne säilyvät koko vuoden. Jos liemi saostuu, on syytä kiehauttaa tatit uudelleen, valmistaa uusi marinadi ja tarkistaa, että etikkaa on tarpeeksi.
Tattikastike kuivatuista
punikkitateista
(neljälle hengelle)
2 dl kuivattuja punikkitatteja
3 sipulia
2 rkl voita
2 rkl vehnäjauhoja
suolaa, valkopippuria
2 valkosipulin kynttä
1 nippu persiljaa
3 dl tattien liotusvettä
2 dl smetanaa
(1-2 rkl sherryä)
Huuhtele ja pane tatit likoamaan pieneen vesimäärään muutamaksi tunniksi. Pilko ja paista sipulit. Valuta tatit. Säästä liotusvesi. Pilko tatit ja lisää paistinpannuun sipulin kanssa. Ruskista hetki, mausta, lisää vehnäjauhot ja käytä tattien liotusvettä kastikkeentekoon. Lisää smetana ja hienoksi pilkottu persilja. Hauduta kannen alla hyvin hiljaisella tulella noin kymmenen minuuttia. Juhla-aterialla voit lisätä sherryä kastikkeeseen.