Säilötyt kanttarellit

Onko kenelläkään etikkaan säilöttyjen kanttarellien ohjetta? Olen kerran kylässä käydessäni syönyt niitä ja olivat hyviä, reseptiä en silloin huomannut kysyä. Kanttarellejä on metsissä paljon, pakastimessakin yllin kyllin joten säilömällä voisi kokeilla.
 
Laa Laa
VIINIMARINADI
VOITATEILLE

2 dl valkoviiniä
1 dl etikkaa, 1 dl öljyä
1 laakerinlehti, 10-20 mustapippuria
1/2 tl suolaa
voitatteja noin 1 litra


Valmista marinadiliemi ja pane tatit siihen kiehumaan, Kun tatit kiehahtavat kuori vaahto pois marinadiliemen pinnalta, Anna tat­tien kiehua hiljaisella tulella muutamia mi­nuutteja. Pidä niitä tässä marinadissa 3 - 4 päivää. Tällöin marinadin maku on imeyty­nyt sieniin ja ne ovat valmiita tarjoiltaviksi. Valuta marinadiliemi pois kun tarjoilet.


MARINADI
KANGASTATEIILLE

n. 1 l tatteja (tuoreita)
2 dl vettä
1 dl etikkaa
1-2 rkl sokeria
6-7 mustapippuria, 1 kanelitanko
4-5 maustepippuria, 1 laakerinlehti,
1-2 tl rakuunaa
1 rkl öljyä
1 valkosipulinkynsi tai pala piparjuurta

Anna tattien kiehahtaa suolavedessä. Kuori vaahto pois ja anna kiehua muutamia mi­nuutteja. Kaada tatit lävikköön. Valmista marinadiliemi ja anna sen kiehua muutamia minuutteja hiljaisella tulella. Pistä tatit hyvin pestyihin lasi­purkkeihin. Kaada marinadilientä päälle niin, että tatit peittyvät. Katso, että jokaiseen purkkiin tulee muutama kappale kustakin mausteesta. Päälle laitetaan pala pipar­juurta tai valko-sipulinkynsi(ä). Sulje purkit. Säilytä marinadipurkkeja jääkaapissa tai kel­larissa. Muutaman päivän kuluttua tatit ovat valmiita maisteltaviksi.


VAIHTOEHTOISIA
MARNADILIEMIÄ


1. ETIKKAINEN MARINADI

2 dl vettä
n. 6 dl sokeria
1 kanelitanko
3-5 neilikkaa, 1 laakerinlehti
n. 10 kokonaista valkopippuria
suolaa
2 dl etikkaa
Valitse pieniä ja kiinteitä tatteja tai kantta­relleja marinoitaviksi. Jätä pienet lakit koko­naisiksi. Kiehauta tatit vähän suolatussa ve­dessä. Kuori vaahto pinnalta. Kaada sienet lävikköön .
Keitä marinadiliemi. Aloita vedes­tä, johon lisäät mausteet. Anna niiden kiehua miedolla lämmöllä hetken. Lisää viimeksi etik­ka (ja öljy).
Lado tatit tai kanttarellit puhtaisiin lasi­purkkeihin. Kaada marinadiliemi lämpimänä päälle. Sulje purkit. Säilytä marinaditatit jää­kaapissa tai kylmässä kellarissa, jolloin ne säi­lyvät koko vuoden. Jos liemi saostuu, on syytä kiehauttaa tatit uudelleen, valmistaa uusi ma­rinadi ja tarkistaa, että etikkaa on tarpeeksi.


2. MIETO PUNAVIINIETIKKA
MARINADI

1 dl ruoka öljyä
1/2 dl punaviini etikkaa
1 tl suolaa
1 kanelitanko,
3-5 neilikkaa,
1-2 laakerin­lehteä
10-15 kokonaista valkopippuria
1/2 tl sokeria
Valitse pieniä ja kiinteitä tatteja tai kantta­relleja marinoitaviksi. Jätä pienet lakit koko­naisiksi. Kiehauta tatit vähän suolatussa ve­dessä. Kuori vaahto pinnalta. Kaada sienet lävikköön .
Keitä marinadiliemi. Aloita vedes­tä, johon lisäät mausteet. Anna niiden kiehua miedolla lämmöllä hetken. Lisää viimeksi viinietik­ka ja öljy.


3. VAHVA PUNAVIINIETIKKA
MARINADI

1 1/2 dl kylmää vettä
4-5 neilikkaa, 5-6 mustapippuria
1 laakerinlehti
2 tl suolaa
2 murskattua valkosipulinkynttä
2 1/2 dl punaviinietikkaa
1 rkl öljyä
Valitse pieniä ja kiinteitä tatteja tai kantta­relleja marinoitaviksi. Jätä pienet lakit koko­naisiksi. Kiehauta tatit vähän suolatussa ve­dessä. Kuori vaahto pinnalta. Kaada sienet lävikköön .Marinadiliemi: Sekoita liemen ainekset keskenään paitsi punaviinietikka ja anna kiehua miedolla lämmöllä 15 - 20 mi­nuuttia. Lisää lopuksi etikka.


4. ETIKKAMARINADI

4 dl vettä
2-2 1/2 dl sokeria
1 tl suolaa
10 valkopippuria, 1/2 tl neilikoita
1 laakerinlehti
2 dl etikkaa

Valitse pieniä ja kiinteitä tatteja tai kantta­relleja marinoitaviksi. Jätä pienet lakit koko­naisiksi. Kiehauta tatit vähän suolatussa ve­dessä. Kuori vaahto pinnalta. Kaada sienet lävikköön .
Keitä marinadiliemi. Aloita vedes­tä, johon lisäät mausteet. Anna niiden kiehua miedolla lämmöllä hetken. Lisää viimeksi etik­ka (ja öljy).
Lado tatit tai kanttarellit puhtaisiin lasi­purkkeihin. Kaada marinadiliemi lämpimänä päälle. Sulje purkit. Säilytä marinaditatit jää­kaapissa tai kylmässä kellarissa, jolloin ne säi­lyvät koko vuoden. Jos liemi saostuu, on syytä kiehauttaa tatit uudelleen, valmistaa uusi ma­rinadi ja tarkistaa, että etikkaa on tarpeeksi.

Tattikastike kuivatuista
punikkitateista
(neljälle hengelle)

2 dl kuivattuja punikkitatteja
3 sipulia
2 rkl voita
2 rkl vehnäjauhoja
suolaa, valkopippuria
2 valkosipulin kynttä
1 nippu persiljaa
3 dl tattien liotusvettä
2 dl smetanaa
(1-2 rkl sherryä)

Huuhtele ja pane tatit likoamaan pieneen ve­simäärään muutamaksi tunniksi. Pilko ja paista sipulit. Valuta tatit. Säästä liotusvesi. Pilko tatit ja lisää paistinpannuun sipulin kanssa. Ruskista hetki, mausta, lisää vehnä­jauhot ja käytä tattien liotusvettä kastikkeen­tekoon. Lisää smetana ja hienoksi pilkottu persilja. Hauduta kannen alla hyvin hiljaisel­la tulella noin kymmenen minuuttia. Juhla-­aterialla voit lisätä sherryä kastikkeeseen.
 

Yhteistyössä