siis oikeasti mitä ihmettä te teette aattona?

  • Viestiketjun aloittaja suusan
  • Ensimmäinen viesti
Ken guru
Muksut käyneet läpi monia vaikeita aikoja, monia "ensimmäisiä jouluja" (ensimmäinen joulu veljen/isän/tyttären/siskonlapsen kuoleman jälkeen jne.) ja niiden myötä kasvaneet kiinni tiettyihin rutiineihin, jotka auttavat eteenpäin.

Kun sitten tällainen "helpompi vuosi" niin tuppaavat tuohtumaan ajatuksestakin,että tehtäisiin jotain oleellisesti toisin.
Joulu ei siis koskaan ole vain tämä joulu vaan yksi joulujen ketjussa tms.

*ei taida osata selittää tätä kunnolla*
Kyllä mä ainakin tuon "selityksen" ymmärrän. Ja tän on vaikea muokata lausetta ettei se kuulosta väärältä. Aloitin sellaisella että "kiva kun teillä on lämpimät, mukavat, teidän näköisiksi muokkautuneet joulut", mutta tuon lauseen sisälle taitaa tulla liikaa surullisia asioita että se toimisi riittävän hyvin. Hyvää joulun odotusta teidän perheelle Mummeliisa!
 
Ken guru
Ja meillä on vähän samat sävelet kun monilla muillakin. Aamulla riisipuuroa + muuta aamupalaa, ehkä yhdet paketit, joulusaunaa, lasten jouluohjelmia telkkarista, joko lähdetään anoppilaan syömään, tai kaikki tulee meille, eli tuohon väliin tuli se ruoka, sen jälkeen lahjojen jako eikä sitten enää muuta kuin syödään suklaata, ehkä lisää jouluruokaa, lapset leikkii lahjoillaan ja pelataan lautapelejä (joka joulu niitä tulee pari uutta, niin tänäkin jouluna), ja pelataan konsolipelejäkin ehkä.
 
"vieras"
Aamulla aikasin ylös,riisipuurot nassuun ja auton pakkaus ja kohti helsinkiä,siellä sauna ja lounas ja kolmelta tulee pukki,viiden aikaan joulu ateria ja sen jälkeen vaan ollaan möllötetään kivassa seurassa.
Lumiukot ja samu sirkan joulutervehdykset jää katsomatta,tosin on tallentuu digipoxille että joulupäivänä katsellaan illalla kun kotiudutaan.Ja käytiin katsomassa lumiukko myös tamperetalossa tänä vuonna,oli IHANA!
 
Aamulla kun lapset heräävät, on kuusessa kynttilä(valosarja) loistamassa. Kuusen alta löytyy yksi pieni paketti jokaiselle lapselle, niissä suklaapukit. Tämä on meidän perinne.
Kun pukit on nakerrettu, lapset saavat koristella kuusen ja sitten oleillaan, katsotaan lastenohjelmia, pelataan lautapeliä tai luetaan kirjaa tms.
Päivällä syödään riisipuurot ja iltapäivällä tulee pukki.

Illalla jouluateria.
 
Meillä on aina tietty kaava. Ollaan joulu mun vanhempien luona, jonne tulee myös mun sisarukset ja täti ja serkut. Aatto menee näin:
- Herätään ajoissa, viimeistään kun Joulupukin kuuma linja alkaa
- Syödään aamupalaa ja katsotaan tv:tä, samalla äitini ja tätini tekevät riisipuuroa
- Puuro syödään kun Lumiukko alkaa
- Katsotaan joulurauhan julistus
- Julistuksen jälkeen lähdetään käymään haudoilla ja serkkuni luona kahvilla, äitini, tätini, enoni (joka siis asuu vanhempieni luona) ja yksi serkuistani jää laittamaan valmistamaan loppuja jouluruokia ja lämmittämään saunat (tavallinen ja savusauna)
- Reissusta kun tullaan käydään saunassa ja pukeudutaan juhlavaatteisiin
- Soitetaan mummolleni ja lauletaan hänelle Sydämeeni joulun teen
- Luetaan evankeliumi ja lauletaan Enkeli taivaan
- Syödään jouluateria kaikessa rauhassa
- Jollekkin (todennäköisesti serkulleni) tulee silmä mystisesti kipeäksi ja pitää lähteä käymään lääkärissä ja me muut jäämme odottamaan joulupukkia
- Joulupukki käy ja tyttöni on pukin apuna jakamassa lahjat
- Se silmäkipuinen (serkku) tulee takaisin ja pukki on juuri ehtinyt lähteä
- Avataan lahjat ja kaikki kertovat mitä saivat lahjaksi
- Loppuilta menee lahjojen kanssa touhutessa, pelatessa, katsoen elokuvaa ja herkutellen
 
ei ohjelmia
Joulut ovat yhtä tappelua kun jokaisella on just tällanen ohjelma päässä ja erilainen kaikilla. Tätä ei moni ajattele.

Myös se telkkari pitää saada mahtumaan ohjelmaan ja silläkin on oma ohjelmansa.

Isi, äiti, anoppi ja lapset kaikki haluavat omanlaisensa joulun.

Lapset ei tule syömään kun telkasta tulee just Kumiukko. Anoppi paasaa joulupöydässä, isä ärsyttää, äiti koittaa rauhoitella ja turhautuu. Äidin joulumieli on pilalla.

Sisarukset tappelevat ja isompi vittuilee pienelle kun tämä ei syö laatikoita. Anoppimummun mielestä ainakin kinkkua pitää maistaa kuopuksen vaikka kasvissyöjä.
 
"mievaan"
Aamulla haudutan joulupuuroa aamupalaksi, pipareita jälkkäriksi ja aikuisille glögiä. Sitten takkatulet ja saunan lämmitys, siinä vähän herkuttelua, joululauluja ja saunomista. Sitten pukeudutaan nätisti ja jos on kiva ilma niin ehkä ehditään pieni kävelylenkkikin heittää ja haukata happea. Sen jälkeen keitetään joulukaffet mummolle, papalle ja tädille, syödään samalla kevyttä lounasta.

Pukki tulee klo 14.30, sen ajan vieraat viipyvät ja lähtevät sitten. Pakettien avaamisen jälkeen lapset saavat ihastella lahjojaan samalla kun hiljakseen laittelen jouluillallista valmiiksi tarjolle. Illallisen jälkeen katsotaan varmaan joku lasten joululeffa tms. Lapset (11kk, 3v, 4v ja 6v) ajoissa nukkumaan kuten aina, miehen kanssa vielä joku kiva leffa saman viltin alla tai pelataan trivial pursuitia tms. Ihanaaaaaaa!!!!!
 
"vieras"
Todennäköisesti makaan edelleen tässä armottomassa räkätaudissa puoli kuolleena ja odotan milloin viimeinen muksu sairastuu (kaksi muuta jo sairasti). Sukulaiset jo peru tulonsa, koska eivät itse halua sairastella.
Avataan lahjat kuuden pintaan ja katellaan telkkaa.
 
-Aamulla heräillään hyvissä ajoin ja tontut on tuoneet kalenteriin isomman yllätyksen. (eli kalenterit on viety kuusen alle ja niiden päällä on ekat pienet paketit)
-Laitan saunan päälle ja käydään hakemassa sinne kuusen oksia.
-Käydään saunassa
-Alan tekemään joulupuuroa ja luumukeittoa (mistä joka vuosi tähän mennessä on tullu kiisseliä :D )
-JOS ehdin, katon Lumiukon, ainakin kuuntelen puurotouhujen keskeltä.
-Syödään poikkeuksellisesti olohuoneessa ja kattellaan joulupukin kuumalinjaa.
-Mä pakkailen kakut ja leivonnaiset autoon ja sit mennään mun äidille.
-Siellä sit pelataan, leikitään, ootellaan pukkia, jaetaan lahjat ja kahvitellaan.
-Tullaan kotiin ja osa lahjoista oottaa täällä kun "pukki kävi väärässä osotteessa ensin" ja avataan ne, leikitään uusilla lahjoilla mitä lapset saa ja kun lapset menee nukkumaan ni juodaan glögiä ja varmaan pelaillaan. Sen jälkeen onkin isännän vimosen lahjan aika :)
 
"jeps"
Aamulla nukutaan niin pitkään kun jaksetaan, mies tekee riisipuuron, syödään. Aamusaunassa käydään.
Katsellaan jouluohjelmia telkkarista, rentoudutaan..
Iltapäivällä syödään sitten kun on nälkä, sitten maataan ähkyssä ja katsellaan taas ohjelmia, joulupukki tulee jossain välissä.
Illalla myöhään käydään haudalla.

Ei mitään tarkkaa aikataulua todellakaan ole (paitsi pukille jos jonkun kanssa sovitaan aika), lapsuudenkodissa
oli kamalaa suorittamista koko jouluaatto, aikataulun kanssa juoksua ja aatto tuntui monesti vaan ahdistavalta kun ei saanut rauhoittua ollenkaan.
Nyt on toisin kun saadaan ihan omalla pienellä perheellämme joulua viettää :)
 
herään kun jaksan, keittelen riisipuuroa, vielä klo12.00 olen yöpuvussa, käydään saunassa, syödään jolloin olen vieläkin todennäköisesti yöpuvussa. Röhnötän sohvalla ja katon telkkaria(miehen kainalossa). Lapsi puuhastelee vieressä ja suuttuu, kun hänen leikkeihinsä ei saa kajota. Illalla tyttö avaa paketit ja syödään suklaata.

ööö,eli ei mitään erikoista!
 
perinteinen
Meillä joulu alkaa jo aatonaattona, miehen kanssa istutaan ja odotellaan kinkun valmistusta, koristellaan kuusi ja paketoidaan lasten mentyä nukkumaan loput lahjat. Aatto aamuna herätään ja katsellaan joulupukin kuumaa linjaa, käydään haudalla ja sukulaisilla kahvilla. Lopuksi mummolaan syömään ja pukin tuloa odottelemaan. Kun pukki on illalla käynyt ajetaan kotiin, lapset leikkii lahjoillaan, käydään saunassa ja mennään nukkumaan...
Rakastan joulua <3
 

Yhteistyössä