Suomen vienti jyrkässä alamäessä - 6 % - Kaarnalaivat eivät vielä mukana viennissä

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
vierailija
Suomen vienti jyrkässä alamäessä - 6 %



Suomen tavaraviennin arvo oli lokakuussa lähes 4,5 miljardia euroa, eli kuusi prosenttia vähemmän kuin viime vuoden lokakuussa, selviää Tullin ennakkotilastosta.

Tuonnin arvo laski kolme prosenttia ja oli hieman alle 4,7 miljardia euroa.

Tammi–lokakuussa viennin arvo laski viisi prosenttia vuoden takaisesta. Yhteenlaskettu tuonnin arvo vuoden alusta ei juuri muuttunut verrattuna viime vuoteen verrattuna.
 

EU:n pakoterintama käy Suomelle kalliiksi, väittää tuore selvitys.
Laskelma Venäjä-pakotteista: Suomi menettänyt kolme miljardia
Kansan Uutiset14.9.2016 14.48
KotimaaTalous
EU oikutteli ja hylkäsi ennakoimattomasti omat periaatteensa, minkä Venäjä selvästi tulkitsi, eikä aivan perusteetta, eristysyritykseksi, tykittää professori Pertti Haaparanta.
EU:n Venäjälle asettamat talouspakotteet ovat maksaneet Suomelle ainakin kolme miljardia euroa, kirjoittaa Aalto yliopiston kansainvälisen kaupan professori Pertti Haaparanta Akateemisessa talousblogissa.

Laskelma ei ole hänen omansa. Se esitettiin Helsingissä viime viikolla järjestetyssä European Trade Study Groupin (ETSG) vuotuisessa konferenssissa. Laskelmassa ovat mukana myös Venäjän asettamien vastapakotteiden vaikutukset. Aineistoa tuotekohtaisesta kaupasta on joulukuusta 2013 kesäkuuhun 2015.

Haaparannan siteeraamien lukujen mukaan pakotteita asettaneiden maiden viennin arvo Venäjälle romahti 60,2 miljardia Yhdysvaltain dollaria. Suomen vienti väheni kuukautta kohden keskimäärin yli 100 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria, kaiken kaikkiaan siis yli 1,8 miljardilla Yhdysvaltain dollarilla.

”EU oikutteli ja hylkäsi ennakoimattomasti omat periaatteensa.”
”Jos kuukausikustannukset ovat pysyneet samoina, niin Suomen kustannukset ovat jo yli 3 miljardia Yhdysvaltain dollaria”, Haaparanta kirjoittaa.

Hän jatkaa, ettei osaa vastata siihen, onko pakotteista ollut hyötyä, mutta julkisuudessa olleiden tietojen perusteella niitä ei ole ollut.

ILMOITUS
EU asetti Venäjälle talouspakotteet sen vallattua Krimin. Haaparanta kirjoittaa yleisestä tietoisuudesta ehkä hävinneen, että ”kriisin välitön aiheuttaja oli EU, joka pakotti Ukrainan valitsemaan joko EU:n kanssa tehtävän assosiaatiosopimuksen tai Euraasian tulliliiton kanssa tehtävän vapaakauppasopimuksen välillä. Ukraina valitsi jälkimmäisen, mikä nostatti kansanliikkeen Ukrainan johdon vaihtamiseksi”.

Haaparannan mukaan maailma on täynnä järjestelyitä, joissa yksittäinen maa on mukana yhtäaikaisesti monissa erilaisissa vapaakauppasopimuksissa.

”EU ei siis sallinut Ukrainalle aivan normaalia tietä ja samalla tietä, joka olisi hyödyttänyt sekä sitä itseään ja Ukrainaa että Euraasian tulliliittoa. EU oikutteli ja hylkäsi ennakoimattomasti omat periaatteensa, minkä Venäjä selvästi tulkitsi, eikä aivan perusteetta, eristysyritykseksi.”
 
Ja voi vi**u miten näistäkin media hyssytteli, että ei juuri mitään vaikutusta!

Karu arvio: Suomen menetykset Venäjä-pakotteista nousseet jo miljardeihin
Talouselämä 14.9. 09:18
Karoliina Paavilainen
Jaa artikkeli
Helsingin yliopiston taloustieteen dosentti Pertti Haaparanta avaa blogikirjoituksessaan, kuinka kivuliaasti Venäjä-pakotteet ovat iskeneet myös Suomeen.

Haaparanta kertoo, että viime viikolla Helsingissä pidettiin European Trade Study Groupin konferenssi, jossa esiteltiin muun muassa Venäjä-pakotteiden oheisvahinkoja käsittelevä Matthieu Crozentin ja Julian Hinzin julkaisu.

Julkaisussa tarkasteltiin pakotteiden vaikutusta pakotteita asettaneiden maiden vientiin. Laskelmiin otettiin myös mukaan Venäjän asettamien vastapakotteiden vaikutukset.



Vaikutukset laskettiin jokaiselle kuukaudelle joulukuusta 2013 kesäkuuhun 2015.

Suomen kohdalla tilanne näyttäytyi synkkänä. Haaparanta kirjoittaa, että kuukautta kohden Suomen vienti väheni keskimäärin yli 100 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria. Kaiken kaikkiaan vientiromahdusta Suomelle kertyi yli 1,8 miljardia Yhdysvaltain dollaria.

Haaparanta huomauttaa myös, että lisäkustannuksia on varmasti tullut kesäkuun 2015 jälkeen.

”Jos kuukausikustannukset ovat pysyneet samoina, niin Suomen kustannukset ovat jo yli 3 miljardia Yhdysvaltain dollaria”, Haaparanta sanoo.
 
Laitetaanpa tälleen oikein useampi; jokaisessa jotakin uutta:

14.09.2016 - 15:21
Venäjä-pakotteet ovat aiheuttaneet Suomen idänkaupalle miljardien tappiot
Eniten väheni sellaisten tuotteiden viennin arvo, joita Venäjän vastapakotteet eivät suoraan ole koskeneet, kertoo taloustieteen professori.

Venäjälle pakotteita asettaneiden maiden viennin arvo Euroopan itäiseen naapuriin on romahtanut yli 60 miljardia Yhdysvaltain dollaria, eli noin 54 miljardia euroa.

Asiasta kirjoittaa blogissaan taloustieteen professori Pertti Haaparanta.

Haaparanta hämmästelee sitä, että vastapakotteiden ulkopuolella olevien tuotteiden arvo väheni eniten.

Tappiota sata miljoonaa dollaria kuukaudessa
Suomen osuus idänkaupan menetyksistä on jo yli kolme miljardia dollaria eli lähes kolme miljardia euroa, Haaparanta arvioi.

Haaparanta on saanut tietonsa eurooppalaisen taloustutkimusorganisaation (ETSG) konferenssista, joka pidettiin Helsingissä viime viikolla.

Sanktioiden vaikutusta vientiin käsitelleessä esitelmässä oli laskettu tuotekohtaisen kaupan kehitystä joulukuusta 2013 kesäkuuhun 2015. Ajanjaksolla Suomen vienti väheni kuukautta kohden keskimäärin yli sata miljoonaa dollaria.

"Suurimmat vahingot sivuvahinkoja"
Venäjän tuontikiellot koskevat lähinnä maataloustuotteita, mutta Haaparannan mukaan niiden vienti ei kuitenkaan kärsinyt eniten.

– Yllättävin tulos on se, että eniten väheni sellaisten tuotteiden viennin arvo, joita Venäjän asettamat vastapakotteet eivät suoraan koskeneet, Haaparanta kirjoittaa.

– Näin ollen suurimmat vahingot olivat sivuvahinkoja tai odottamattomia vahinkoja, professori tulkitsee.

EU asetti sanktioita Venäjälle vuonna 2014 muun muassa rajoittamalla pääoman ja venäläisten henkilöiden liikkuvuutta, kieltämällä vientiä liittyen puolustustuotteisiin, siviili- ja sotilaskäyttöön tarkoitettuihin kaksikäyttötuotteisiin, energiaan ja teknologiaan, öljyalalle sekä infran rakentamiseen.

Vastavedoksi Venäjä kielsi pääasiassa elintarviketuotteiden tuonnin niistä maista, jotka ovat EU:n pakoterintamassa mukana.

Juhani Ojalehto

juhani.ojalehto@yrittajat.fi
 
Toi koko pakotejupakka oli taas kerran niin helvetin typerä päätös kaikkien kannalta, ettei mitään järkeä. Olinko tätä mieltä alusta asti?
-Kyllä.
Pitäisi varmaan tutkiskella moniko muu EU:n maista ovat kärsineet yhtä kovin kuin me.
Jos en nyt ihan väärin muista niin Suomi oli tuolla listalla kolmantena, mutta en mee varmaks sanomaan...
 
Pitäisi varmaan tutkiskella moniko muu EU:n maista ovat kärsineet yhtä kovin kuin me.
Jos en nyt ihan väärin muista niin Suomi oli tuolla listalla kolmantena, mutta en mee varmaks sanomaan...
Tässä valossa eu-kiihkoilijoiden hehkutus siitä, miten eu on meidän ainoa toivomme viennin suhteen ja irtautumalla eu:sta talous romahtaa yms, vaikuttaa harvinaisen pöhköltä.
 
  • Tykkää
Reactions: Lispetti
vierailija
Suomesta tulee uusi Kreikka, yli 100 miljardia velkaa ja rahaa tulee pääasiassa Turun Telakasta, Turun Orionin tehtaasta hormoonikierukkoineen ja Rauman telkasta. Koneen hissit sitten myyvät mitä myyvät, mutta taitaa osa siitäkin jäädä eri maissa oleviin sivukonttoreihin ja tehdäänkin niissä.
 

Yhteistyössä