synnytyten jättämät muutokset

  • Viestiketjun aloittaja Maire
  • Ensimmäinen viesti
Maire
En puhu ulkonäöstä vaan näistä paikoista jotka enempi piilossa ovat :snotty:
Eppari haavan(arven)olemassa olo ei haittaa muutenkuin joskus tuntuisi että arpi kiristää
Venahtanut emättimen suu ei sekään niin haittaa kun tietää mitä sieltä on ulos puskenut, ja aika ja jumppa pitäisi korjata tilannetta
Mutta "pullahtanut"peräreikä haittaa! Liittyneekö huonoihin alapään lihaksiin vai mistä johtuu...ihan kun pukamia olisi.Vaan ei ne ole.Muutaman kerran gynelle sanonut että tarkistaa onko ne pukamia,sanonut ettei,mutta ei mitään muuta sanonut.
Kellään muulla moista vaivaa? Ei paljo isännälle kehtaa pyllistellä ilman pöksyja B)
 
Heips!

Jokailtaisella jumpalla sain kuntoon eikä synnytyksestä ole aikaa kuin reilu kuukausi. 50 supistusta rauhalliseti laskien ja kymmeneen lakien lepoa. Pitkä supistus 50 hitaasti laskien ja lepo kymmeneen laskien. 50 kpl niin nopeaa supistusta ja rentoutusta kuin pystyt. Tämän tein illalla nukkumaan mennessä ja joskus jos muistin pävällä.

Nyt voi taas pyllistellä! ;)
 
Jep
Kannattaa neuvotella oman lääkärin kanssa tai käydä fysioterapeutin juttusilla, eikä reenata lantiopohjanlihaksia automaattisesti sillai kun joku toinen tekee. Lihasten pitäis rentoutuakin kunnolla, ja jos siinä on ongelmaa, ei ole hyvä tehdä nopeita supistusliikkeitä, vaan esim. lepo 10 sek, supistus 5 sek. Jos lihakset on huonossa kunnossa, ja nyt ei olis mitään ongelmia (esim. pidätyksen kanssa), ongelmia saattaa tulla tästä syystä 10 vuoden päästä viimestään.

 
hip hei
Parempi oisi aloittaa pienemillä sarjoilla harjoittelu esim:sulje peräaukko laske viiteen rentouta laske kymmeneen toista 3 kertaa,nopeita supistuksia 10 kpl sarjoina.Näin minulle neuvottiin aloittamaan neuvolassa,tähänhän täytyy vielä lisätä kestävyys ja voima harjoittelu mukaan.
 
Onkohan minulla sama juttu kun en oikein pukamiksi miellä tuota peräpään tilaa? Eli minulla peräaukon ympärillä "reunat", jotka kyllä menevät sisään itsekseen tai vähän painamalla.

Ihmettelin kotiin tullessa kun peilillä katsoin, että mitä hemmettiä? Sairaalassa eivät puhuneet mitään että synnytyksessä olisi tullut pukamia, eivätkä muutenkaan maininneet tuosta peräaukon tilanteesta mitään. Kipuja ei ole ja olen kyllä kuvitellut pukamat ihan toisenlaisiksi ja siksipä ajattelin ettei välttämättä niistä ole kyse????
 
Onhan meitä, täällä yksi. Viimeisestä synnytksestä on jo tosin yli 3 vuotta, ja vielä on peräaukko osittain pullistunut ulospäin. Kait se on jotenkin löystynyt, ei ole mulla ainakaan jumpat ym auttaneet. Eipä toi ole kiva jutsku, mut kyllä sen kestän.
 
Maire
Kuulostaa Wilma samalta jutulta...
Itsellä hieman epäselvää että onko lantionpohjan lihakset samassa kytköksessä..taitaa olla.
Lantionpohja jumppaa kyllä kehoittettiin tekemään neuvolassa mutta tämän toisen paikan jumpasta ei mitään.Eikä kyllä käynyt mielessäkään.Iso aika vaan mennyt ihmetellessä että eikös se palaudukkaan.
 
Jälkitarkastus ohi ja tuomiona sain kuulla, että lantionpohjanlihakset on heikossa kunnossa. Eli ahkera jumppa ei ainakaan tähän mennessä ole auttanut.

Tuohon peräpään vaivaan lääkäri ei kommentoinut, kokeili vaan sisäpuolelta ja mutisi jotain pukamista, mutta jäi epäselväksi oliko niitä vai ei. Ei siis katsonut ollenkaan tätä peräaukon "pullistumaa" joka siis menee joskus itsekseen sisään ja ulostaessa pullahtaa esille.

Taidan varata ajan gynekologiselle poliklinikalle tai yksityiselle, sillä tämä asia vaivaa minua kamalasti ja pelkään että siitä jää elinikäinen riesa.

Ulostamisesta lääkäri tuumasi, että jos vähänkin menee maha löysälle niin en kuulemma pysty pidättämään. Että eihän tässä uskalla enää mihinkään lähteäkään ja hyvästit saa jättää jumppaan menolle. En tiedä sitten saanko ikinä jumpalla peräaukon lihaksia siihen kuntoon, että voin huoletta harrastaa ja elää ilman pelkoa että on #&%?$!* housussa yhtäkkiä :'(

Ja mikä hulluinta, on kummaa että näistä asioista naiset vaikenee ja sanotaan vaan että synnytys meni hyvin eikä mitään ongelmia koskaan kenelläkään synnytyksen jälkeen. Onneksi sentäs täälä tulee ilmi näitä juttuja, että tiedän etten ole ainoa ongelmieni kanssa.
 
synnyttänyt
STT:n uutisissa netissä oli joku aika sitten juttua peräsuolen puolelle alatiesynnytyksissä tulleista vaurioista;

"Yli 20 prosentilla alateitse synnyttäneistä naisista esiintyy piileviä peräaukon sulkijalihasvaurioita, ja puolella heistä esiintyy anaali-inkontinenssioireita, osoittaa Helsingin yliopistossa valmistunut kirurgian erikoislääkäri Tarja Pintan väitöstutkimus.

Tavallisin anaali-inkontinenssin (tahaton ilman ja/tai ulosteen karkailu) syy naisilla on alatiesynnytyksen yhteydessä tapahtunut peräaukon sulkijalihaksen repeämä. Nuorilla naisilla oireet ovat yleensä lieviä, mutta saattavat iän myötä vaikeutua.

Selviä sulkijalihasrepeämiä tapahtuu vain 0,2 - 2,4 prosentissa alatiesynnytyksistä. Pintan väitöstutkimus osoitti kuitenkin, että piileviä sulkijalihasvaurioita esiintyy jopa 23 prosentilla alatiesynnyttäjistä, ja noin puolella heistä on myös anaali-inkontinenssioireita. Oireet ovat yleensä lieviä, lähinnä ilmankarkailua tai "kiirettä vessaan".

Synnytyksen yhteydessä havaitut repeämät pyritään korjaamaan heti synnytyksen jälkeen. Pintan tutkimuksen mukaan synnytyksen yhteydessä tehtyjen korjausleikkausten tulokset eivät olleet erityisen hyvät, sillä reilun vuoden kuluttua synnytyksestä 75 prosentilla näistä potilaista oli edelleen sulkijalihasvaurio ja 61 prosentilla esiintyi lieviä anaali-inkontinenssioireita.

Myöhemmin havaittuja, anaali-inkontinenssioireita aiheuttavia sulkijalihasvaurioita korjataan niin sanotulla myöhäisvaiheen korjausleikkauksella. Pintan tutkimuksen mukaan kolmasosa näistä potilaista sai leikkauksesta huomattavaa helpotusta oireisiinsa, kolmasosa hyötyi leikkauksesta jonkin verran ja kolmasosa ei lainkaan.

Sulkijalihasvaurion tunnistamiseen ja korjausleikkaukseen synnytyksen yhteydessä pitäisi Pintan mukaan kiinnittää nykyistä enemmän huomiota.

"Mahdollisia anaali-inkontinenssioireita tulisi myös kysyä kaikilta synnyttäneiltä naisilta, ja tarpeen vaatiessa potilas tulisi ohjata jatkotutkimuksiin kirurgian poliklinikalle", Pinta sanoo.

Sulkijaliharepeämän riskitekijöitä ovat muun muassa imukuppi- ja pihtisynnytys, sikiön tarjontavirhe ja pitkittynyt ponnistusvaihe epiduraalipuudutuksen yhteydessä."

Tämä on siis niitä harvinaisia julkisuudessakin jollain lailla olleita tutkimuksia alatiesynnytysten aiheuttamista vammoista naisille. Ja tässä oli "vain" sulkijalihasvauriot, tässä ei esimerkiksi peräsuolen laskeumista ollut mitään puhetta. Voisinpa väittää, että peräsuolen laskeumat ovat vielä yleisempiä, mutta useinhan voi olla, että useita eri vaurioita tulee kerralla. Peräsuolen laskeumat tuntuvat paineen tuntemuksina peräsuolen puolella, ja silloin siis suoli voi pullottaa joko emättimen kautta tai lievemmissä tapauksissa "vain" suolen kohdalta tuntuen enemmänkin peräaukossa. Kaikenlaiset limakalvojen pullistelut niin etuseinämän (virtsarakon) kuin peräsuolenkin puolella alatiesynnytyksen jälkeen lienevät siis varsin yleisiä, mutta edelleen pyhä ja vaiettu asia suomalaisessa terveydenhoidossa. Naisten täytyisikin itse alkaa puhumaan vaivoistaan, sillä kukaan ainakaan mieslääkäri ei sitä varmasti naisten puolesta tee! Eihän pakko- tai ponnistusinkontinessistakaan ole puhuttu kuin aivan vähän aikaa, ja siitä kärsiviä on varmasti vielä enemmän kuin peräsuolen vaurioista kärsiviä!

Mutta on täysin turha kuvitella, että semmoinen stressi elimistölle kuin ylisuuren mötikän tunkeminen liian ahtaista paikoista on, voisi sujua jättämättä pysyviä jälkiä elimistöön. Vaikka miten olisi lantion luut väljät. Pehmytkudoksiinhan ne naisten vammat yleensä tulee, eikä niitä noteerata millään lailla ennen synnytystä eikä synnytyksen jälkeen.
 

Yhteistyössä