Täytekakku 3v.

Seeprakakku 1

250 g voita t. margariinia
2 dl sokeria
3 munaa
3 ½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vanilliinisokeria

Lakuraitoihin:
1/3 kakkutaikinasta
1 ½ dl valmista lakritsakastiketta
1/4 dl vehnäjauhoja

1. Vatkaa sokeri ja rasva keskenään.
2. Lisää munat yksitellen samalla hyvin vatkaten.
3. Kääntele lopuksi kuivat aineet taikinaan.
4. Ota n. kolmannes taikinasta erikseen.
5. Lisää lakukastike ja vehnäjauhot.
6. Kaada taikinat kerroksittain kakkuvuokaan.
7. Vedä taikinaa sieltä täältä haarukalla pohjasta pintaan päin.
8. Paista 175 asteessa uunin alaosassa n. 50 min.

Seeprakakku 2
25-30 palaa

200 g voita
2 1/2 dl sokeria
3 munaa
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 rkl vaniljasokeria
2 rkl sitruunamehua
1 rkl murukahvijauhetta + 1 rkl kiehuvaa vettä
1/2 dl kaakaojauhetta

Kuorrutus
3 dl tomusokeria
1 tl murukahvijauhetta
n. 2 rkl kylmää vettä

1. Vaahdota voi ja sokeri.
2. Vatkaa munat vaahtoon yksitellen.
3. Yhdistä vehnäjauho, leivinjauhe sekä vaniljasokeri ja sekoita joukkoon.
4. Ota taikinasta 1/3 erilleen toiseen kulhoon ja sekoita sen joukkoon sitruunamehu.
5. Lisää lopun taikinan joukkoon kiehuvaan veteen liuotettu murukahvi- ja kaakaojauhe.
6. Voitele ja korppujauhota 2 litran kahvikakkuvuoka.
7. Pane puolet tummasta taikinasta ensin vuokaan.
8. Levitä vaalea taikina sen päälle.
9. Lisää loput tummasta taikinasta.
10. Paista 175 asteessa noin 1 tunti.
11. Kumoa kakku jäähtyneenä.

Tee kuorrutus.
12. Sekoita kuorrutusaineet ja levitä kakulle.

Leijonakakku

Valmista ensin kakkulevyt (kääretorttupohjat), taikinasta tulee kaksi levyä (uunipellillistä). Pohjaksi voit myös käyttää tavallista sokerikakkupohjaa, joka leikataan useammaksi ohueksi viipaleeksi ja muotoillaan.

Kakkulevy:
8 kananmunaa
3 dl sokeria
4 tl leivinjauhetta
4 rkl vehnäjauhoja
3 rkl perunajauhoja

1. Vatkaa kananmunat ja sokeri vaahdoksi
2. Sekoita leivinjauhe vehnä- ja perunajauhoihin ja lisää seos kananmunavaahtoon varovasti sekoittaen
3. Peitä pelti leivinpaperilla ja levitä taikina pellille.
4. Paista 200-220 asteisessa uuninlämmössä 7-10 min.
5. Muotoile jäähtyneet kakkulevyt leijonan muotoiseksi niin, että saat kakkuun kaksi kerrosta.
6. Uuninpellin kokoisista pohjista saa tehtyä ison leijonakakun, joka riittää isommallekin joukolle juhlijoita.
a. Vinkki: kakun voi rakentaa ja tuoda tarjolle vaikka uuninpellillä tai isolla leikkuulaudalla joka voi päällystetty foliolla.

Täyte
n. 80 g Fazerin taloussuklaata
n. 10-15 kpl Carneval-keksejä
2 banaania
6 dl kermavaahtoa

1. Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta sokerilla.
2. Murskaa Carneval-keksit hienoksi murskaksi ja lisää keksinmurut kermavaahtoon sekoittaen.
3. Hienonna banaani.
4. Laita kakkupohjien väliin banaania ja kermavaahtoa.
a. (Vinkki: Laita kermaa kakun väliin vain ohut kerros, jotta sitä jää myös reilusti koristeluun!)
5. Banaanin ja kermavaahdon sijasta voit käyttää täytteenä myös muita hedelmiä tai hilloja.

Koristelu
Jaa jäljelle jäänyt kermavaahto kahteen yhtä suureen osaan vaalean ja tumman väristä leijonanharjaa varten. Leijonan harjan ruskean osan saat sulattamalla kerman sekaan taloussuklaata.
1. Sulata taloussuklaa vesihauteessa ja kaada sulanut suklaa voimakkaasti vispaten kermaan. Värin saa aikaan myös lisäämällä kermavaahtoon reilun 1 rkl kaakaojauhetta
a. (Vinkki: lisää kaakaojauhe siivilän läpi pölyttämällä, näin saat sen sekoittumaan tasaisesti)
2. Kuorruta kakku (leijonan muut osat paitsi harja) tavallisella kermavaahdolla esim. paistinlastaa apuna käyttäen.
3. Tämän jälkeen pursota (esim. paperipursottimella tai levitä paistinlastan avulla) suklaakermavaahto leijonanharjaksi.
4. Tee sulatetusta suklaasta leijonalle iloinen ilme (apuna voit käyttää erittäin ohutta paperipursotinta tai esim. puista grillivarrastikkua jonka pää kostutetaan suklaaseen).
5. Leijonan kynsiksi käyvät esim. suklaamokkapavut.

Perusohjeet kakun leipomiseen
Taikinaresepti 1 litran kakkuvuoalle

3 munaa
1,5 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
1,5 dl vehnäjauhoja

1. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi.
2. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään.
3. Lisää jauhot varovasti sekoittaen munavaahtoon.
4. Paista kakkua 200 asteisessa uunissa noin puoli tuntia.

Resepti 1,5 litran kakkuvuoalle
4-5 munaa
150 g sokeria
1 rkl vehnäjauhoja
4 rkl perunajauhoja

1. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.
2. Lisää keskenään sekoitetut jauhot siivilän läpi ja sekoita hyvin.
3. Paista 225 asteisessa uunissa noin puoli tuntia.

Perusohjeet kakuntekoon:
1. Voitele ja korppujauhota kakkuvuoka aina huolellisesti.
2. Valitse haluamasi perus- tai kääretorttutaikina tai valmista ohjeen mukainen kakkupohja. Huomaa, että kääretorttutaikinaa ei aina rullata tortuksi vaan siitä leikataan kaavan avulla kyseisen ohjeen mukainen kakku esim. kartta.
3. Paistoajat ovat ohjeellisia. Kakun kypsyyttä voit kokeilla puutikulla paistoajan loppupuolella. Kun taikinaa ei tartu tikkuun, kakku on kypsä.
4. Kumoa kakku ja leikkaa se vähän jäähtyneenä kolmeen osaan ellei ohjeessa toisin mainita.
5. Tarvittaessa kostuta kakkupohjat pienellä määrällä mehua, sokerivettä tai virvoitusjuomaa. Jos käytät pakastemarjoja, kostutusta ei tarvita.
6. Täytä kakku hillolla, marjoilla ja hedelmillä. Voit laittaa lisätäytteeksi kermavaahtoa tai rahkakermavaahtoa ( 1prk rahkaa ja 2 dl kermaa vatkattuna sekä 2 rkl sokeria).
7. Kuorrutusta varten vatkaa kerma vaahdoksi, ellei ohjeessa toisin neuvota. Voit kuorruttaa myös rahkakermalla.
8. Koristele kuorrutettu kakku kyseisen ohjeen mukaan.

Muumimamman oma täytekakku

Leivo perustäytekakku

Koristelu:
3dl kuohukermaa
lakunauhaa ja -mattoa
Punaisia nomparelleja tai kakunkoristehyytelöä

1. Paista kaksi taikinalevyä.
2. Tee voipaperista muumin muotoinen kaava, jonka kiinnität nuppineuloilla kakkulevylle.
3. Leikkaa jäähtyneistä kakkulevyistä kaksi muumin muotoista kakkua.
4. Kostuta ja täytä perusohjeen mukaan.
5. Levitä kermavaahto kakulle.
6. Leikkaa lakumatosta kaksi korvaa, kaksi pyöreää silmää ja laukku.
7. Leikkaa lakunauhasta kulmakarvat, kuonon ääriviivat, laukun hihna sekä esiliinan nauhat ja raidat.
8. Levitä punaisia nonparelleja tai hyytelöä essun raidoiksi.

Prinsessakakku

sokerikakkupohja:
4 munaa
2 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta

täyte:
sitruunakiisseli:
3 dl vettä
2 rkl maissitärkkelystä
0,5 dl sokeria
2 kpl kananmunan keltuaista
1 sitruuna
100 g maustamatonta tuorejuustoa
1 tl vaniljasokeria
1-2 dl vadelmahilloa

kostuttamiseen:
1 dl laimennettua sokerilla maustettua sitruunamehua

koristeluun:
n. 300 g valmista mantelimassaa
2 dl pölysokeria
karamelliväriä (vihreää veteen sekoitettuna)
pölysokeria ja marsipaaniruusuja

1. Vatkaa sokerikakkuun tulevat munat ja sokeri kuohkeaksi.
2. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi muna-sokerivaahtoon.
3. Sekoita tasaiseksi taikinaksi.
4. Kaada seos hyvin voideltuun ja korppujauhotettuun n. 2 l vetoiseen vuokaan.
5. Paista välittömästi uunin alaosassa 200 asteen lämmössä noin 30 minuuttia.
6. Anna jäähtyä.

Tee vaniljakiisseli:
1. Pese sitruuna hyvin ja raasta siitä kuori.
2. Purista sitruunan mehu.
3. Sekoita vesi, tärkkelys, sokeri, sitruunan kuori ja keltuaiset kattilassa.
4. Kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen.
5. Hauduta muutamia minuutteja.
6. Jäähdytä.
7. Lisää sitruunanmehu kiisseliin.
8. Vatkaa vaniljasokerilla maustettua tuorejuustoa pari minuuttia sähkövatkaimella.
9. Lisää sitruunakiisseliin koko ajan hyvin vatkaten.
10. Jaa jäähtynyt kakku kolmeen osaan.
11. Kostuta levyt sitruunamehulla.
12. Levitä vadelmahilloa ohueksi kerrokseksi kakkulevylle ja päälle sitruunakiisseliä.
13. Toista sama toiselle kakkuvälille.
14. Alusta mantelimassa ja siivilöity pölysokeri tasaiseksi ja notkeaksi massaksi.
15. Värjää se hennon keltaiseksi tai vihreäksi muutamalla tipalla karamelliväriä.
16. Kauli kahden öljytyn voipaperin välissä suureksi pyöreäksi levyksi, joka peittää kakun yläpinnan ja reunat.
17. Irrota ylempi paperi.
18. Käännä pyörylä kakun päälle toisen paperin avulla.
19. Irrota paperi. Painele reunoja ja leikkaa alareuna tasaiseksi.
20. Siivilöi pölysokeria kakun pinnalle ja koristele marsipaaniruusuilla.

Pätkiskakku

5 dl vehnäjauhoja
3 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 rkl leivinjauhetta
4 rkl kaakaojauhetta (esim. van houten)
150 g sulatettua voita tai margariinia
2 dl maustamatonta jogurttia
4 patukkaa pätkistä
3 munaa

1. Sekoita kuivat aineet keskenään.
2. Lisää paloitellut pätkikset sulaneen rasvan joukkoon ja sekoita.
3. Lisää rasvan sekaan jogurtti ja munat.
4. Lisää vielä kuivat aineet.
5. Sekoita seos huolella, taikinaa ei kuitenkaan tarvitse vatkata koneella.
6. Laita taikina jauhotettuun kakkuvuokaan.
7. Paista n.45 minuuttia 175 asteessa.

Kuorrutus:
170 g suklaata
100 g voita

1. Sulata aineet varovasti liedellä.
2. Valuttele jäähtyneen kakun päälle.
3. Voit ripotella pinnalle vaikka suklaahippuja koristeeksi.

Jääkarhukakku
(kopsattu tuttelikirjasta)

pohja:
4 munaa
1 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
½ dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

1. Vaahdota munat ja sokeri kovaksi vaahdoksi.
2. Yhdistä kuivat aineet ja sekoita vaahtoon.
3. Levitä taikina uunipannulle leivinpaperin päälle.
4. Paista 225 asteessa noin 1 minuuttia.
5. Kumoa jäähtymään sokeroidulle leivinpaperille.

kostutus:
½-1 dl Valio maitoa

6. Kostuta pohja.

täyte:
1 prk Tutteli persikkaa soseena tai mansikkahilloa
1 prk (250 g) Valion maitorahkaa
2 rkl sokeria
1 tl vanilliinisokeria
1 dl Valio kuohukermaa

7. Vaahdota kerma.
8. Yhdistä kaikki aineet varovasti.
9. Levitä seos pohjalle.
10. Leikkaa pohja noin 6 cm:n levyisiksi suikaleiksi.
11. Kääri ensimmäinen suikale rullalle.
12. Laita se pystyyn tarjoiluvadille.
13. Jatka kiertämällä rullan ympärille lisää suikaleita.
14. Pienistä rullista voit tehdä jääkarhulle korvat ja kuonon.

päälle:
3 dl Valio kuohukermaa
1 tl vanilliinisokeria
makeisia, hedelmiä tai marjoja

15. Vaahdota kerma ja mausta vanilliinisokerilla.
16. Kuorruta kakku ja koristele haluamallasi tavalla.

muuta:
Kakun voi myös pakastaa ennen kuorrutusta.

 

Yhteistyössä