Trombosyytit matalalla, mistä voi johtua?

  • Viestiketjun aloittaja HippuTAR
  • Ensimmäinen viesti
"Samu"
Luultavasti ei tarkoita yhtään mitään. Kyllä lääkäri olisi sanonut, jos olisi syytä huoleen. Ja palstatohtorien mielipiteisiin ei kannata kamalasti luottaa.
Hyytymistekijöiden alhaiset pitoisuudet liittyvät vieläpä hyvin useisiin eri sairauksiin, mutta esim. sydänperäisissä vaivoissa mitataan muitakin hyytymistekijöitä, ns. INRI-arvo. Sen perusteella säädetään lääkitystä kohdilleen. (Ja ne lääkkeet ovat usein verenohennuslääkkeitä, että lähinnä seurataan, meneekö arvot yli normaalin)
 
HippuTAR
Lääkäriä en oo nähny, eikä se oo nähny noita arvoja.

Lapselta siis otettiin crp ja pvk kovan yskän takia. crp 3, leukkarit 2,8 (viiterajat 4,5-13,5) , trombot 156 (viite 200-450).

Hoitaja ei osannu sanoa mitään, neuvottelivat hoitajien kesken ja sit käskettiin mennä maanantaina kontrollikokeeseen. Puolet lääkäreistä tk:s kipeinä joten lääkärin kommenttia ei ennen ens viikkoa saa.

Myöskään keskussairaalan lastenpolin hoitaja ei osannu sanoa mitään (soitin sinne muuta asiaa kys. lapsesta ja kysyin samalla noista tromboista).

Tolla lapsella oli heti syntymän jälkeen trombot niin matalat että niitä jouduttiin antaa lisää, lähtivät kyl sitte nousuun. Ton jälkeen on trombot ollu aina normitasolla. Lapsi siis nyt 12v.
 
"Samu"
Ei suurta hätää, koska (lapsella) arvot 150-450 ovat normaaleja.
Lainaan Duodecimistä: "Verihiutaleet eli trombosyytit ovat veressä kiertäviä soluja pienempiä kappaleita, jotka osallistuvat verihyytymän muodostumiseen. Normaalisti veressä on verihiutaleita 150–450 x 10E9/l eli 150–450 miljardia kappaletta litrassa verta"
 
"hmm"
Trombosyytit voivat laskea myös virus- ja bakteeritulehdusten seurauksena. Tuo 156 ei vaikuta mitenkään erityisen matalalta ja koska kerrot olevan tulehduksen päällä, se selittäisi arvon. Aikuisillahan alaviite-arvo on 150, joten sihen suhtautettuna 12v. 156 ei mielestäni ole ollenkaan hälyttävä, varsinkin siis kun on tuo tulehdus tiedossa.

Kontrolli tietenkin hyvä käydä taustat huomioon ottaen, mutta mitään superhuolta ei asiasta kannata ottaa. Verikokeitakin pitää tulkita kokonaisuuksina ja tässä tapauksessa ne tukisivat virustulehduksen puolesta (CRP norm + leuk + tromb matalat)
 
HippuTAR
Viitearvon alaraja on kys. labrassa ton ikäisellä 200.

Sitähän mä ajattelin et jos liittyy tohon tautiin. Mutta kun kumpikaan hoitajista ei semmoista tuonut esiin, molemmat vain sanoi etteivät tiedä mistä vois johtua.
 
Lievä trombosytopenia (100–150 × 109/l) on lapsilla niin tavallinen, että poikkeavaksi on tarpeen tulkita vain pitoisuudet alle 100 × 109/l.
Voi johtua trombosyyttien huonosta tuotosta luuytimessä tai niiden kiihtyneestä poistamisesta verenkierrosta.
Verenvuotojen vaara kasvaa, kun trombosyyttipitoisuus laskee tuottovian takia < 50 × 109/l tai kulutusvian takia < 30 × 109/l.
Trombosytopeeninen lapsipotilas, jolla on verenvuoto-oireita, tulee lähettää päivystyksenä lastensairaalaan.
 
"jonna"
Hoitajilla ei pääsääntöisesti kyllä ole tieto taitoa koulutusta tulkita mitää verikoearvojen syy-yhteyksiä, edes noin yksinkertaiselta näyttäviä. Ja varsinkin kun teillä on jotain taustaa, nii kyll siihen lääkäri tarvitaan tekemään yhteenveto.
 
"Samu"
No hei jumaliste, toi on niin mitättömän pieni heitto, että siitä ei voi päätellä yhtään mitään.
Ymmärrän kyllä äidin huolen, varsinkin jos aiemmin on ollut ongelmia ko. asian kanssa.
 
"jonna"
Niinpä, ja sitten vielä kun asiat muuttuu jos joku toinenkin arvo on saman verran pielessä, tai on joku sairaus tai lääke.
Mutta sitäpä varten ne lääkärit käy kouluaan
 
viera.s
Joo, no ei mitään huolta tuolla arvolla. Minulla todettiin raskauden aikana ihan sattumalta, että trombosiittiarvo oli 11! Se otettiin kyllä vakavasti ja asiaa yritettiin hoitaa ja tutkia, hoidoista oli kyllä enemmän haittaa kuin hyötyä eikä syytä koskaan löydetty. Luuydinnäyte yritettiin ottaa, mutta se epäonnistui. Raskauden jälkeen arvot parani, mutta ei normalisoituneet. Asiaa seurattiin jonkin aikaa, kun trombosiittiarvo oli 60 lääkäri määritteli sen jo "erinomaisen hyväksi" eikä se antanut aihetta tarkemmille tutkimuksille (uudelle luuydinnäytteelle) ja kun trombosyyttitaso nousi sadan pintaan, seuranta lopetettiin. Sen jälkeen ennen viisaudenhampaiden poistoa on arvo mitattu, erityinen verenvuotoriski olisi jos arvo olisi alle 40. Mutta se on ollut siellä sadan pinnassa. Ennen raskautta arvo on joskus mitattu ja se oli melkein 300 eli tuo viitearvon alittava lukema ei aiemmin ole ollut minulle normi, mutta trombosyytteja on kuitenkin aivan riittävästi joten viitearvon alituksesta ei kukaan huolta kanna. Ainut harmi siitä on, että verenluovutukseen en ole saanut lupaa.
 
Hoitajien tehtävä ei myöskään ole antaa mitään diagnooseja ja varmasti sen vuoksi ovatkin varovaisia vastaamaan, varsinkin kun ei mitään hälyttävää heittoa ole. Ettei ihmiset turhaan hätäilis. Mutta sehän ei selvästi toimi :D
 

Yhteistyössä