Tropiikki maa ja rokote?

Tässä taas kysyn matkoista :)

Minkälaista rokoteetta kannattaa ottaa jos lähtee tropiikki maahaan? Yleensä en ole ottanut mitään, aina vaan mennyt, mutta melkein joka kerta saanut jotain pöpöjä ainakin kaukomaissa sekä Turkissakin en ikinä unohda kun olin koko matka melkein kipeänä, niin en vitsi taas kärsiä.
 
vierailijasss
?? Rokotteiden tarve riippuu siitä mihin tropiikin maahan on matkustamassa. Tropiikki on erilaisia eri puolilla maailmaa ja eri taudit jyllää eri paikoissa. Netissä on kyllä hyvin infoa rokotusten tarpeesta eri maihin matkustettaessa. Mitään turistiripulia rokotteilla ei voi torjua (hepatiitti A:n kyllä), siihen ei auta kuin hyvä käsi- ja ruokahygienia ja silti saattaa sen saada.
 
Vieras St. Barts eli Caribiaan, lähden vast elo-syyskuussa. Tarkoitus tämä vuosi mennä vähän maailmaympärille katsomassa paikkoja, kun tarkoitus meillä joskus tehdä muuton muualle ja olen sen kai kertonut muutama vuotta sitten tälläkin. Sen jälkeen Latino Ameerikaan, mutta sinne ei kai tarvitse muuta kun hepatiitti rokote ja sen sain jo vielä Meksikossa muutama vuotta sitten joka pitäisi toimia edelleen kun on pikkasen erilainen mitä täällä annetaan. Totta että eri maahaan tarvitse eri rokote, eikä todellakaan ole tarkoitus nyt kiusata ketään niin kuin yks vieras totesi, jokainen tekee elämälle mitä halua ja miljoonia ihmisiä matkustavat joka päivä ympäri maailma, ei ne matkat edes mitään kalleita nykyjään ole ja joku laittaa ne rahat baariin ja jotkut matkoille.
 
Haitissa esim tällainen suositus

Kaikille suositeltavat rokotukset
Rokotteista kannattaa ensisijaisesti ottaa yhteyttä omaan terveyskeskukseen tai työterveyshuoltoon mieluiten viimeistään 1–2 kk ennen matkaa. Tietyissä kunnissa yksityiset lääkäriasemat huolehtivat matkailijan rokotuksista. Kaikista saaduista rokotuksista on hyvä pyytää todistus matkalle mukaan.

Maassa ei esiinny poliota, joten polion perussuoja (kolme annosta) riittää, eikä tehosterokotusta tarvita.

Suomalaissyntyiset ovat yleensä saaneet kurkkumätää 11 ja jäykkäkouristusta 11 varten kolmen annoksen perussarjan yleisen rokotusohjelman mukana. Matkailijan tulee huolehtia, että tehoste (Tetanus-d) on annettu 10 vuoden sisällä.

Jos ei ole sairastanut tuhkarokkoa, sikotautia tai vihurirokkoa 12, kannattaa tarkistaa, että on saanut kaksi rokotusta (MPR) näitä tauteja vastaan. Ennen vuotta 1970 syntyneet ovat yleensä sairastaneet MPR-taudit. Vuonna 1975 ja sen jälkeen syntyneet on yleensä rokotettu.

A-hepatiitti 13 on virusmaksatulehdus, jonka voi saada saastuneen ruoan ja juomaveden välityksellä. Rokotetta suositellaan.

Yksilöllisesti harkittavat rokotukset
Hepatiitti B -rokotetta suositellaan niille, jotka menevät opiskelemaan tai tekemään työtä, jossa on verialtis-tuksen vaara. Tavallinen matkailija tarvitsee B-hepatiitti-rokotetta ani harvoin. B-hepatiittitartunnan voi saada erityisesti veren ja verituotteiden välityksellä tai suojaamattomassa seksikontaktissa 14.

Lavantautirokotusta voi harkita, jos oleskelee pidempään tavallisten turistialueiden ulkopuolella maaseudulla tai pikkukaupungeissa. Turisti, joka oleskelee lyhyitä aikoja kaupungeissa ja hyvissä hotelleissa, ei yleensä tarvitse lavantautirokotusta 15. Lavantaudin voi parhaiten välttää hyvällä käsi- ja elintarvikehygienialla.

Useimmille matkailijoille kolerarokote ei ole lainkaan tarpeen. Kolerarokotusta kuitenkin suositellaan henkilöille, jotka joutuvat oleskelemaan huonoissa hygieenisissä oloissa, esimerkiksi pakolaisleireillä tai vastaavissa oloissa 16.

Kausi-influenssarokotuksesta on eniten hyötyä matkailijoille, jotka ikänsä tai terveydentilansa vuoksi kuuluvat vakavan influenssan riskiryhmään. Heidän on syytä ottaa rokote vuosittain. Rokotteesta saattaa olla hyötyä myös muille (ks. 17).

Malaria
Malariaa esiintyy ympäri vuoden koko maassa 18. Malarian estolääkitystä suositellaan 19.

Malarian estolääkitystä varten tarvitaan lääkärin resepti 10.

Hyttysten pistojen estäminen pienentää malariatartunnan ja muidenkin hyttysten välittämien tartuntojen vaaraa (ks. Matkailijan ohjeet malarian välttämiseksi 10).

Mikäli matkan aikana tai matkan jälkeen tulee kuumetta, on syytä viipymättä hakeutua lääkäriin, vaikka olisi syönyt malariaestolääkitystä.

Malarian aiheuttaa 9 plasmodium-sukuun kuuluva alkueläin, joka tarttuu malariaa kantavasta ihmisestä toiseen hyttysten pistojen välityksellä erityisesti pimeän aikaan. Vaarallisimman malarian aiheuttaa tropiikin yleisin malariaparasiitti, P. falciparum, jonka aiheuttama kuumetauti voi johtaa jopa kuolemaan, etenkin jos diagnoosi ja hoito viivästyvät.
 
vierailijasss
Itse en Karibialle (Hollannin Antillit) mennessä ottanut mitään lisärokotuksia.

Vai maailman ympäri... sun bisnekset (ja lapset) on varmasti sitten hyvässä hoidossa kun pystyt paljon matkailemaan vai joko pistit (taas) pillit pussiin?
 

Yhteistyössä