Uunipuuro

Kun täällä nyt nuo yksi ketjukin on mielestäni "pilattu" niin aattelin, että teen tähän oman ketjun, mistä löytyy muutama erilainen uunipuuro.


UUNIPUURO Ohra- tai kaurahiutaleista

1 l maitoa
3 dl ohra- tai kaurahiutaleita
0,5 tl suolaa
2 rkl sokeria
4-5 dl porkkana-tai omenaraastetta

Sekoita kaikki aineet keskenään. Kaada voideltuun uunivuokaan. Kypsennä 150-175 asteessa 1-2 tuntia.


Vähälaktoosinen uunipuuro

1 l vähälaktoosista maitoa ja 1 dl laktoositonta sulatejuustoa
rasvaa uunuvuoan voiteluun
2 dl puuroriisiä
ripaus suolaa
1 manteli

Voitele uunivuoka. Sulata sulatejuusto pariin desiin kuumaa maitoa ja lisää aineet vuokaan. Kypsennä puuroa 175 asteissa uunissa noin 1 1/2 tuntia. Sekoita puuroa puolen tunnin välein.


Uunipuuro
1 l maitoa (kevyt- tai ykkösmaitoa)
Noin 3,5 dl täysjyväriisiä
Margariinia
suolaa



Maito, rasva ja riisit pannaan uunivuokaan. Haudutetaan matalassa uuninlämmässä pitkään, kunnes puuro on kypsää ja pinnaltaan kauniin väristä. Syödään margariinisilmän kanssa ja juodaan ohessa kylmää maitoa lasista.


Neljän viljan uunipuuro
6 annosta

5 dl neljänviljanhiutaleita
1 l maitoa
4 dl vettä
3 rkl sokeria
0,5 tl suolaa
Sekoita kaikki aineet keskenään voidellussa isossa uunivuoassa. Kypsennä puuroa 150 asteessa noin 2 tuntia. Nosta puuro hetkeksi vetäytymään folion alle. Tarjoile lisänä mehukeittoa, esim. valmista raparperi-herukkakeittoa.


Uunipuuro ja vadelmakastike

(6 annosta)
2 dl Pirkka-riisiä
(3/4 tl suolaa)
2 dl vettä
1 l täys- tai kevytmaitoa
Vadelmakastike:
5 dl vettä
1 ps (200 g) Pirkka-vadelmia
1/2 dl sokeria
1/2 dl vettä
2 rkl Pirkka-perunajauhoja

Voitele uunivuoka. Mittaa vuokaan riisit, halutessasi suolaa, vesi ja maito. Kypsennä 175 asteessa uunin alimmalla tasolla noin 1h 15 min. Puuroa ei tarvitse sekoittaa kypsymisen aikana. Tarkista, että kaikki neste on imeytynyt riiseihin. Vadelmakastiketta varten kiehauta vesi kattilassa ja lisää jäiset vadelmat. Kuumenna kiehuvaksi. Siirrä kattila pois kuumalta levyltä. Sekoita vesi ja perunajauhot. Kaada seos ohuena nauhana kuuman liemen joukkoon kierrevatkaimella sekoittaen. Siirrä kattila takaisin kuumalle levylle ja kiehauta. Jäähdytä vadelmakastike ja ripottele kuortumisen estämiseksi pinnalle sokeria. Tarjoa kastike esimerkiksi lasikannusta.


Marjainen uunipuuro

Jännästi kanelilta maistuvaa marjaista uunipuuroa kannattaa kaikkien makeista puuroista pitävien kokeilla. Puuro on herkullista ja maistuu varmasti myös perheen pienimmille.
Ainekset:


3,5 dl Kaurasuurimoita kokonaisina
ripaus Suolaa
pieni pala Kanelia kokonaisina
1,5 dl Sokeria
0,5 l Höyrymehua (puolukka tai punaherukka)
0,5 l Vettä
2-3 kpl Omenaa

Ohje:
Kaada uunivuokaan mehu ja vesi. Lisää kokonaiset kaurasuurimot ja ripaus suolaa. Raasta joukkoon omenat. Laita sekaan kanelipala. Hauduta puuroa uunissa n. 100 asteessa 5-6 tuntia. Puuro sopii hyvin valmistettavaksi uunin jälkilämmössä yön yli. (Illalla lämpö 100-150 astetta, aamulla 50-70 astetta).



Uunipuuro, laiskanpuuro


Ainekset:


2,5 dl Ohrasuurimoita
0,5 l Vettä
1,5 l Maitoa
0,75 tl Suolaa

Ohje:
Voitele uunivuoka ja sekoita siinä kaikki ainekset. Hauduta 125 asteessa 4 - 5 tuntia. Hyvää puuroa saa myös kokonaisesta kaurasta ja vehnästä, riisistä, tattarista ja hirssistä. Kokeilla kannattaa myös ohran ja kauran seosta suhteessa 2/3 ohraa ja 1/3 kauraa. Kaura pehmentää puuron rakennetta ja lieventää ohran joidenkin mielestä voimakasta makua.


Kaamosillan uunipuuro

1½ dl ohraryynejä
litra maitoa
1 tl suolaa

On makuasia haluaako puuron valmistaa kevyt- vai kulutusmaidosta, mutta rasvattomaan maitoon sitä ei kannata ryhtyä tekemään. Ohraryynit laitetaan uunivuoan pohjalle, päälle kaadetaan maito ja maustetaan suolalla. Sitten puuro pannaan uuniin. 175 astetta on sopiva lämpötila, kun puuron antaa kypsyä puolitoista tuntia. Ohrapuuro maustuu voisilmällä ja sopiipa sen kanssa myös kesältä tuttu, kanelinen raparperikiisseli.


Aija Lyytikäisen uunipuuro

Tarvitset:

1 l vettä
2 dl kaurahelmiä (Luomutuote, usein tilat myyvät suoraa, googlella löytyy)
2 dl kahvikermaa
1 tl suolaa


Valmistus:

Liota helmiä 2-3 tuntia kuumennetussa vedessä. Paista puuroa 175 asteessa mielellään 2,5-3 tuntia tai 120 asteessa yön yli.


Uunipuuro


--------------------------------------------------------------------------------


2 dl ohraryynejä
1 litra maitoa
suolaa


--------------------------------------------------------------------------------
Liuota kokonaisia ohraryynejä yön yli vedessä.

Lisää maito ja vähän suolaa.

Kaada ainekset pataan, kivikuppiin tai vuokaan ja aseta se uuniin paistumaan n. 1-2 tunniksi.

Nauti maidon ja sokerin kera.


UUNIPUURO JA MARJAKEITTO

(4-6 annosta)

2 dl puuroriisiä tai rikottuja ohrasuurimoita
1 tl suolaa
1,3 l täysmaitoa

marjakeitto:
1 l vettä
1 ps (200 g) marjoja
1-1,5 dl sokeria
2-3 rkl perunajauhoja

Kuumenna uuni 175 ºC. Mittaa huuhdotut riisit tai ohrasuurimot, suola ja maito uuninkestävään vuokaan. Kypsennä uunissa 1 tunti 30 minuuttia.

Marjakeitto: Mittaa vesi ja marjat kattilaan. Anna kiehua 10-15 minuuttia. Siivilöi marjojen kuoret pois ja kaada mehu takaisin kattilaan. Lisää sokeri ja vesitilkkaan sekoitettu perunajauho. Kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen. Nosta kattila liedeltä, kun keitos on pulpahtanut muutamia kertoja. Ripottele pinnalle sokeria, peitä kannella tai kelmulla ja jäähdytä kylmäksi. Tarjoa kuuman uunipuuron kanssa. Valmistusaika 90 minuuttia


Kaura-omenainen uunipuuro
(4 annosta)

4 dl kaurahiutaleita
2 omenaa raasteena
2 rkl juoksevaa hunajaa
1 l vettä
(½ tl suolaa)

1. Laita puolet kaurahiutaleista voideltuun uuninkestävään vuokaan.
2. Lisää päälle omenaraaste, hunaja ja loput kaurahiutaleet.
3. Kaada päälle vesi ja mausta halutessasi suolalla.
4. Kypsennä puuroa 175 asteisessa uunissa n. 1 h.
5. Tarjoa valmis puuro välipalana maidon, kanelin ja sokerin kanssa.


Samettinen uunipuuro

5-6 annosta
1,5-2 dl rouhittuja ohrasuurimoita
1 tl suolaa
1,5 l maitoa tai 1 l maitoa ja 0,5 l vettä
voita

Pane suurimot voideltuun vuokaan, ripottele pinnalle suola ja lisää maito. Pane pinnalle muutama voinokare. Laita vuoan päälle aluksi kansi, mutta poista se loppukypsennyksen ajaksi, jotta puuron pinta kuorettuu rapean ruskeaksi. Kypsennä puuroa 120 asteessa ainakin 3-4 h tai yön yli 100-asteisessa uunissa. Sekoittele muutaman kerran kypsennyksen alkuvaiheessa.


Uunipuuro hirssistä


1,5 dl hirssisuurimoita
voita
1 rkl hunajaa
1 tl suolaa
1 l maitoa

Huuhdo suurimot hyvin ja kaada ne voideltuun uunivuokaan. Mausta suolalla ja hunajalla. Kaada maito vuokaan ja hauduta 150-asteisessa uunissa 1,5 tuntia tai 100-asteisessa uunissa jopa yön yli.


R u i s p u o l u k k a p u u r o

1 litra vettä
¾ dl sokeria
ripaus suolaa
3-4 dl puolukoita
3 dl ruisjauhoja


Kiehauta vesi, sokeri ja puolukat. Vatkaa joukkoon ruisjauhot. Kiehauta koko ajan sekoittaen noin 5minuuttia. voit hauduttaa joko liedellä n. tunnin, parhaimman tuloksen saat, kun kaadat "puuropohjan" voideltuun vuokaan ja laitat 75 asteiseen uuniin yöksi, aamulla puuro on syötävän hyvää. Tarjoa maidon kanssa.
 

Yhteistyössä